Funkciók az Operában: Oldalsáv

Kétségtelen, hogy a régi Opera egyik leglátványosabb funkciója az oldalsáv volt. A motorváltás után, annak ellenére, hogy sokan kérték, a fejlesztők kategórikusan elzárkóztak az oldalsáv visszahozásától.

Aztán februárban két dolog is történt. A Vivaldi már a legelső publikus fejlesztői kiadásban tartalmazta az oldalsávot, és a Chromium fejlesztői blogján is megjelent egy indítvány egy esetleges oldalsáv API-val kapcsolatban. (Meg kell azonban jegyezni, hogy a Chrome oldalsáv tervezete egy ponton lényegesen különbözik az összes többi böngésző oldalsávjának működési mechanizmusától.) Ettől függetlenül, vagy ennek hatására az Operás fejlesztők tőlük szokatlan gyorsasággal létrehozták az oldalsávot, amit a bővítmények egy újabb platformjának szántak.

A fejlesztés és a hibajavítás sajnos a desktop csapat átszervezésével egy csapásra megszűnt. A bővítmény fejlesztők számára sok kiaknázatlan lehetőség maradt benne, de az oldalsáv így is jól használható, és külön említésre méltó része a böngésző funkció kínálatának.

Mire jó?

Az oldalsáv tulajdonképpen egy eszköztár, amire bővítményeket lehet telepíteni. A kirakott gombok kattintásra egy-egy panelt hoznak létre. Hasonlóan az eszköztár gombjaihoz, az oldalsáv gombjain is lehetnek úgynevezett plecsnik, amik információval szolgálhatnak. Ellentétben viszont az eszköztár buborékokkal, a bővítmény tartalma itt nem fedi el a weboldalt, hanem mellette jelenik meg, és fókuszvesztés (pl.: fülváltás) után is látható marad. Így elsősorban olyan tartalmak megjelenítésre alkalmas, amiket folyamatosan el akarunk érni böngészés közben. (Külön érdekesség még, hogy az eszköztárral ellentétben az oldalsáv gombjait át lehet rendezni.)

Fejlesztenek is rá?

Az Opera bővítmény katalógusában jelenleg több, mint 30 bővítmény érhető el az oldalsávra. Ez nem olyan nagy szám, viszont az oldalsáv bővítmények többnyire minőségi munkák, és folyamatosan jelennek meg újabbak.

A legfontosabb funkciókra, mint a könyvjelző-, előzmény- és fülkezelés már most is több választási lehetőség létezik. Emellett megjelentek a jegyzetek kezelésére alkalmas bővítmények, amik szintén az oldalsávot használják. Egyszerűbb, és bonyolultabb, de több beállítási lehetőséget tartalmazó bővítmények közül választhatunk. Újabb kategóriát alkotnak azok a bővítmények, amik a népszerű közösségi oldalak mobil szolgáltatásait ágyazzák be az oldalsávba.

Bár az Opera saját fejlesztésű bővítményt még nem készített az oldalsávra, néhány lelkes bővítményfejlesztő már-már erre a területre specializálódott. Egyikük már egy egész bővítménycsaládot hozott létre, amik nem csak a dizájnjukban egyeznek meg, de remekül ki is egészítik egymást.

Hova tovább?

Ahogy korábban írtam, az oldalsáv jelenleg tökéletesen használható, mégis rejlenek még benne lehetőségek. Egyelőre csak az ablak bal oldalán lehet használni, fejlesztői oldalról pedig az API hiányosságai miatt nem lehet megvalósítani bizonyos ötleteket.

Azt, hogy az oldalsáv is csak egy újabb félkész funkció marad, vagy idővel folytatják majd a fejlesztést, egyelőre nem tudni.

Addon ajánló: Site Settings Sidebar

A Chromiumra váltás után a régi felhasználók által leginkább hiányolt funkciók között szerepeltek az oldal specifikus beállítások. Pedig az új Opera ezeket már a kezdetektől fogva tudta, csak el voltak duva a Beállítások oldalon. Évek óta létezik ezen beállítások kezelésére bővítmény API is, de sokáig elég limitált képességekkel rendelkezett. A fejlesztők viszont sokszorosára bővítették az elérhető beállítások körét néhány hónappal ezelőtt, és ez az időpont egybevágott az Opera oldalsávjának és a zoom API-nak a megjelenésével is. Ennek a szerencsés együttállásnak köszönhetően jöhetett létre a Site Settings Sidebar nevű bővítmény.

Miket tud

 • Az oldalak nagyítása tetszőleges értékre állítható 20% és 500% között. (Ezek a böngésző korlátai.) Az oldalsáv gombja bezárt panelnél is jelzi a weboldal aktuális nagyítását.
 • A panel jelzi az oldal specifikus beállítások állapotát, amiket két kattintással meg is tudunk változtatni. Az API jelenleg a következő beállításokhoz ad hozzáférést: sütik, képek, javascript, pluginek, értesítések, felugró ablakok, helymeghatározás, egérmutató rögzítés, automatikus teljes képernyőre váltás és többszörös letöltés. (A kamera és mikrofon kezelése egy Chromium hiba miatt ideiglenesen nem elérhető.)
 • A globális beállítások közül jelenleg a Turbo érhető el. Néhány további olyan beállítás is tervben van, amit ugyan nem tudunk weboldalanként állítani, de esetleg túl gyakran kapcsolgatjuk őket ahhoz, hogy mindig a Beállításokban kelljen megtenni.

A bővítmény magyar nyelven is elérhető, és folyamatos fejlesztés alatt áll.

32 developer, második frissítés (32.0.1918.0)

Nekomajin | 2015. július 7.

Főbb újdonságok

 • A könyvjelzőkezelőben megjelent egy harmadik nézet, amivel kisebb előnézeti képeket lehet használni.
 • A mappaszerkezetet tartalmazó oldalsávot át lehet méretezni egér húzással.
 • A szív menü kilépésig megőrzi az utoljára használt mappát, és azt kínálja fel a következő alkalommal. (Egyelőre kísérleti dolog, lehet, hogy változni fog.)
 • A "Hozzáadás a gyorshívóhoz" gomb kikerült a szív menüből, mert félrevezető volt. Helyette a gyorshívó mappát lehet választani.

További újdonságok

 • A jelszó és a könyvjelző szinkronizálás is több fontos javítást kapott.
 • A beviteli mezők tartalmának megőrzéséért felelős kapcsoló alapértelmezetten engedélyezve lett a flags-ben.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac (Linux most nincs)

32 developer, első frissítés (32.0.1910.0)

Nekomajin | 2015. június 30.

Főbb újdonságok

 • A fa struktúra mostantól alapértelmezetten engedélyezve van a könyvjelzőkezelőben, és a szív menüben is.
 • A szív menüben a screenshot tartalmát zoomolással (görgő) és mozgatással (bal gomb) lehet változtatni, így az oldal tetszőleges részéről készíthetünk előnézeti képet. Ezen kívül a könyvjelző neve is szerkeszthető helyben.

További fejlesztések

 • Kliens és szerver oldali fejlesztéseket kapott a szinkronizálás. A jelszavak szinkronizálása mellett a többszörös könyvjelző elemek kihavítása a fő terület.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • A könyvjelzőkezelőben lesz egy harmadik nézet is, kisebb ikonokkal.
 • A böngészési előzmények ki lesznek szervezve olyan "csatolt bővítménynek", mint a könyvjelzőkezelő, a Felfedezés vagy a nyomtatási kép.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Funkciók az Operában: Szinkronizálás

Hónapok óta tologatott új rovatunkban egy-egy szolgáltatást fogunk bemutatni az Operából. Ezek egy része más böngészőkben is megtalálható ugyan, mégis érdemes körüljárni, hogy az Operában mi hogy működik, és mik a különbségek.

Az egyik leginkább várt eszköz kétség kívül a szinkronizálás volt. Egy csúnya kudarc és hosszú hónapok munkája után viszont végre működik. Késznek azonban nem nevezhető. Verzióról verzióra kerülnek be ugyanis újabb dolgok a szinkronizált tartalmak körébe.

Tekintsük most át, hogy jelenleg mit tud a szinkronizálás!

Hogyan

A szolgáltatás használatához Opera fiókkal kell rendelkeznünk. Akinek volt régen myOperás fiókja, annak nincs több teendője. Akinek nem volt, az most regisztrálhat. Különböző email címekkel akár több fiókot is regisztrálhatunk, így különböző szinkronizálási profilokat is készíthetünk. Az Opera fiók létrehozása ingyenes, és használni lehet vele az összes Operás szolgáltatást a blogon történő hozzászólás kivételével.

Az Opera fiókba be lehet jelentkezni az Opera különböző weboldalain, de a böngésző eszköztárán elhelyezett gombra kattintva is.

A régi Opera Link még mindig működik, de teljesen elkülönül a jelenlegi szolgáltatástól! Csak a régi (11-12-es) Operával működik.

Mit

Az Opera 30 jelenleg a következő tartalmakat szinkronizálja:

 • Könyvjelzők (A gyorshívók is szinkronizálódnak, de a másik gépről áthozott gyorshívó elemek külön mappába kerülnek.)
 • Az éppen megnyitott lapok (Ezeket a "Lapok" nevű belső oldalon lehet kezelni.)
 • Néhány beállítás (Erről részleteket egyelőre nem tudni.)

Ezeken túl jelenleg a következő tartalmak szinkronizálásának fejlesztése van folyamatban:

 • Böngészési előzmények (O 31)
 • Mentett jelszavak (O 32)

A jelenleg fejlesztői állapotban lévő Opera 32 már tartalmaz egy aloldalt is a Beállításokban, ahol kiválaszthatjuk, hogy milyen tartalmakat szeretnénk szinkronizálni, és miket nem.

Hol

A legteljesebb szinkronizációs képességgel az asztali és az Androidos Opera rendelkezik. Az iOS-es és WP-s Mini jelenleg nagyon le van maradva, de a fejlesztések folyamatosan zajlanak ezeken a platformokon is.

Az Opera súgója naprakész táblázatot tartalmaz a szinkronizálással kapcsolatban.

A szolgáltatáshoz, ha minden igaz, akkor egy webes felület is készül, de ez jelenleg még nem működik.

Biztonság

A szinkronizálás szempontjából a legkritikusabb tartalom kétségkívül a mentett jelszavak. Ezeket a böngésző titkosítja, és visszafejteni is csak a böngésző tudja. Az Opera szervereire csak a titkosított adatok kerülnek fel. A böngésző alapértelmezetten az Opera fiók jelszavát használja a titkosításhoz, de a felhasználó beállíthat egy mesterjelszót is, ami semmilyen formában nem kerül át a szerverekre. A mesterjelszó a fentebb is linkelt Beállítások aloldalon állítható be, de csak a 32-es verziótól kezdődően.

Az Opera a jelszavak titkosításához a nigori protocolt használja. A szinkronizált adatok HTTPS kapcsolaton keresztül utaznak a felhasználó gépe és a szerver között.

Opera 32 developer (32.0.1899.0)

Nekomajin | 2015. június 18.

Főbb újdonságok

 • Jelszó szinkronizálás (Részletek, biztonság, stb egy külön bejegyzésben, előreláthatóan a hétvégén.)
 • Animált háttérképek
 • Turbo 2

További fejlesztések

 • A könyvjelző hozzáadó kapott egy visszavonás gombot, és kezd működőképessé válni a könyvjelzőfa is.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • Folyamatban van egy "site tiles" nevű funkció fejlesztése, amivel a böngésző valószínűleg valamilyen előnézeti képeket fog megjeleníteni a címsáv lenyíló részében az URL helyett. (Engedélyezni lehet)

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 31 béta (31.0.1889.16)

Nekomajin | 2015. június 16.

A béta csatornára átkerült fejlesztések

 • Motor szinten több kisebb fejlesztés történt az erőforrások hatékonyabb használására. Főleg azok vehetnek észre különbséget, akik HDD-ről futtatják a böngészőt.
 • A címsorba gépelt előzményekszinkronizálása
 • A Felfedezés belső lap is megkapta a könyvjelzőkezelő dizájnját.
 • MSE+h264 támogatás
 • Tetszőleges szöveget a fülsávra húzva új fül nyílik, és az alapértelmezett keresővel keres a böngésző.

A fejlesztői csatornán maradt fejlesztések

 • A jelszavak szinkronizálása

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Megjelent az Opera 30 stabil kiadása (30.0.1835.52)

Nekomajin | 2015. június 9.

A 30-as verzióban egy sokak által hiányolt funkció tér vissza. Az oldalsáv ugyan kicsit különbözik a régi Opera megoldásától, de máris több, mint 20 bővítmény érhető el hozzá. Ez a szám minden bizonnyal növekedni fog, de már most is több könyvjelzőkezelő, előzmény és jegyzet bővítmény közül válogathatunk.

Az oldalsáv mellett a másik nagy visszatérő a kuka gomb. A néhány verzióval ezelőt bemutatott fül menüben kapott helyet a funkció. (Az egész fül menü felépítése borzalmasan rossz, de működik, és talán az új dizájner majd ezt is helyre rakja.)

A fülkezeléssel kapcsolatban visszatért egy harmadik funkció is. A fülek közötti váltás mostantól alapértelmezetten a régi Opera módszerével történik, de akinek jobban tetszik a "jobbról balra" módszer, az a beállításokban visszakapcsolhatja.

Végül, a könyvjelzőkezelő ebben a verzióban is kapott egy kis újdonságot. A törölt könyvjelzők mostantól a kuka mappába kerülnek, így a véletlenül kitörölt elemeket könnyen visszaállíthatjuk.

A 30-as verzió fejlődését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux, Android

31 developer, első frissítés (31.0.1876.0)

Nekomajin | 2015. május 26.

Na ennyit a zökkenőmentes átállásról.

Főbb újdonságok

 • Megújult a Beállítások oldal kinézete és szerkezete is.
 • Megújult a Felfedezés belső lap kinézete is.

További újdonságok

 • Mostantól hozzá lehet rendelni billentyűkombinációt a könyvjelzősáv megjelenítéséhez/elrejtéséhez.
 • Egy csomó régi kapcsoló kikerült a flags-ből.
 • A változáslista szerint befejeződött az oldalsáv fejlesztése. Gyakorlatilag semmi sem változott az előző kiadás óta.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • Megkezdődött a böngésző kódjának átfogó kitakarítása.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 31 developer (31.0.1857.0)

Nekomajin | 2015. május 7.

Főbb újdonságok

 • A böngésző mostantól le tudja játszani a DRM-es natív videókat is.

További újdonságok

 • Mostantól kijelölt szöveget is lehet a fülvásra húzni, nem csak linkeket. Ilyenkor az alapértelmezett keresővel keres rá a szövegre.
 • (Még korábban, csak most vettem észre) bekerült egy aloldal a beállításokba, ahol ki lehet választani, hogy milyen adatokat szinkronizáljon a böngésző. (Csak belépés után működik.)

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • Megjelent a jelszó szinkronizálás kapcsolója a flags-ben.

Ismert hibák

 • Néhány belső lap helytelenül jelenik meg.
 • A DRM-es videók lejátszásakor összeomolhat a böngésző.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Vivaldi

Hozzászólások

Keresés

Címkék

10.5 (32) 10.6 (28) 10.7 (17) 11 (23) 11.10 (21) 15 (8) 17 (8) 29 (9) addon-ajánló (11) ajánló (8) android (11) apple (10) beépülő (25) bejelentés (13) bemutató (32) beta (11) béta (16) bittorrent (13) biztonság (75) blog (36) carakan (16) chrome (13) cikk (75) css (11) design (8) developer (10) Developer (53) dragonfly (25) előzetes (336) énoperám (27) eums (9) evenes (8) explorer (59) fejlesztés (10) firefox (62) flash (10) fordítás (79) frissítés (11) fun (15) funkció (177) gmail (12) gomb (22) google (26) gyorshívó (18) hiba (24) hír (8) hírek (15) hordozható (10) html5 (23) ingyen (14) interjú (13) iphone (9) irc (8) játék (51) javascript (8) javítás (274) karácsony (9) keresés (8) kestrel (75) kiadás (128) kiegészítő (31) közösség (9) labs (9) levelező (39) mac (10) menü (12) microsoft (11) mini (108) minialkalmazás (43) mobil (48) mobile (45) myopera (62) Next (13) opera (26) operasoftware (35) operawatch (17) opera software (20) peregrine (8) poén (11) portable (9) presto (10) rc (12) reklám (28) reklámtiltás (12) rss (9) safari (19) sdk (11) sebesség (11) segítség (10) stabil (17) stabilitás (19) statisztika (36) szabvány (30) szavazás (10) születésnap (10) tanfolyam (8) téma (12) teszt (17) tetzchner (10) tipp (211) újdonság (9) unite (38) unix (9) usb (15) userjs (29) v18 (11) verzió (10) video (20) webfejlesztés (15) Címkefelhő

Kapcsolat

Iratkozz fel a blog hírcsatornájára!

RSS icon

Olvastál valami érdekeset az Operáról? Küldd el nekünk!

Írhatsz nekünk e-mailt:
magyaropera@gmail.com

Hivatalos Opera rajongói blog

Szerzők

Alapító

Aktív szerkesztők

Korábbi szerkesztők