Opera 31 developer (31.0.1857.0)

Nekomajin | 2015. május 7.

Főbb újdonságok

 • A böngésző mostantól le tudja játszani a DRM-es natív videókat is.

További újdonságok

 • Mostantól kijelölt szöveget is lehet a fülvásra húzni, nem csak linkeket. Ilyenkor az alapértelmezett keresővel keres rá a szövegre.
 • (Még korábban, csak most vettem észre) bekerült egy aloldal a beállításokba, ahol ki lehet választani, hogy milyen adatokat szinkronizáljon a böngésző. (Csak belépés után működik.)

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • Megjelent a jelszó szinkronizálás kapcsolója a flags-ben.

Ismert hibák

 • Néhány belső lap helytelenül jelenik meg.
 • A DRM-es videók lejátszásakor összeomolhat a böngésző.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 30 béta (30.0.1835.18)

Nekomajin | 2015. május 5.

A béta csatornára átkerült fejlesztések

 • Oldalsáv (Már most is több különböző könyvjelző és jegyzetek addon közül lehet válogatni.)
 • Kuka gomb (A fül menü kibővítéseként.)
 • Visszakerült a klasszikus fülváltás, ami a megnyitás sorrendjében vált a fülek között. (A balról jobbra haladó verziót vissza lehet kapcsolni a beállításokban.)

A fejlesztői csatornán maradt fejlesztések

 • A begépelt előzmények és néhány beállítás szinkronizálása

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Megjelent az Opera 29 stabil kiadása (29.0.1795.47)

Nekomajin | 2015. április 28.

A 29-es verzió több, különféle újítást is tartalmaz. Az egyik legfontosabb, hogy a megnyitott fülek mostantól szinkronizálásra kerülnek az asztali és az Androidos Mobile kiadás között. Természetesen csak akkor, ha be vagyunk jelentkezve a Opera accountunkkal.

A kényelem szempontjából fontosak lehetnek a személyreszabható billentyűparancsok (Beállítások) és a kezdőlap navigációs sávjába linkelt Előzmények gomb. (A "kuka gomb", ha minden igaz, a következő verzióban érkezik.)

Ami a megjelenést illeti, ezen a területen is vannak fejlesztések. A Gyorshívó most már a könyvjelzők adatmodelljét használja. Ennek két következménye van. Egyrészt mostantól a gyorshívó elemek újra szinkronizálódnak, másrészt a gyorshívók képét a szív menü segítségével meg lehet változtatni.

Ezeken túl még bekerült az audio indikátor, ami a favikon animálásával jelzi, ha egy háttérben lévő lapon zene szól. További újdonság, hogy az új fülön nyitott képek végre középre igazítva jelennek meg.

A 29-es verzió fejlődése végigkövethető a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux, Android

Átszervezések az Operánál

Nekomajin | 2015. április 25.

Több norvég és nemzetközi lap mellett a magyar HWSW is hírül adta, hogy az Operánál átszervezik a különböző termékek fejlesztésének helyszínét. A háttérben lévő okokat elolvashatjátok a HWSW cikkében. Előismeretként annyit kell tudni, hogy az Operának Norvégia mellett több országban, többek között Lengyelországban és az USA-ban is vannak központjai. A cég különböző termékeit eddig a Föld különböző pontjain élő fejlesztők készítették, mostantól viszont minden program fejlesztése egy-egy központban fog történni. Fontos tehát megjegyezni, hogy egyik terméket sem szüntetik meg, csak a fejlesztéseket csoportosítják át földrajzilag.

Az 5%-os létszámleépítés és a költségek racionalizálása nem ad okot a pánikra egy ilyen méretű cégnél. Ráadásul az egyik elbocsájtott fejlesztő szerint az Opera jó ütemben növekszik, és folyamatosan vesz fel újabb alkalmazottakat. Ami az igazán sajnálatos ebben az egészben az az, hogy a teljes oslói desktop csapatot szélnek eresztették, és az asztali kiadás fejlesztése a lengyelországi irodában fog folytatódni.

Eddig is voltak lengyel fejlesztők a desktop részlegen, és nem hiszem, hogy látványos fennakadásokat okozna ez az esemény, viszont pont a norvég csapatban voltak azok a fejlesztők, akikkel jó kapcsolatot tudtunk kialakítani a blogon. Ők voltak azok, akik a motorváltás után lassan ugyan, de önként magukra vállalták azt a feladatot, hogy aktívan kommunikálnak a felhasználókkal. Lehet, hogy ez kívülről egyáltalán nem látszott, de az utóbbi fél-egy évben igazi párbeszéd alakult ki a desktop blogon a fejlesztők és a rendszeres kommentelők között. Sajnos pont azt a 4-5 embert is kirúgták, akik sokszor napi szinten tartották velünk a kapcsolatot. Közöttük voltak például a Linuxos és a Mac-es csapatok vezetői, és a könvjelzőkezelő egyedüli fejlesztője is.

Hogy az átszervezésnek lesz-e érzékelhető hatása, azt majd meglátjuk, de az nagyon valószínű, hogy az elbocsájtott fejlesztők közül többen is a Vivaldinál fognak kikötni.

30 developer, második frissítés (30.0.1833.0)

Nekomajin | 2015. április 13.

Főbb újdonságok

 • MSE H.264 támogatás
 • Új fajta algoritmus a telepítő fájlok kezelésére, aminek hatására tovább csökken az automatikus frissítés során a telepítő mérete.

További újdonságok

 • A fül menü mostantól megjegyzi a bezárt fülek lenyitott állapotát.
 • Újabb beállítások kerültek be a szinkronizálásba. (Egyelőre konkrétan a billentyűkombinációk voltak említve.)
 • Az oldalsáv gombjai átrendezhetők.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • Valami készül a Turbo 2-vel kapcsolatban.

Teljes változáslista

Letöltés: Window, Mac, Linux (egy belső probléma miatt nem lett kész, talán holnapra)

SZERK: Megjött a Linuxos kiadás is. Ráadásul 32 bites disztribúciókra! (Egy hiba miatt viszont most 64 bites összeállítás nem készült. A következő kiadásban már lesz mindkettő.)

Összeolvad az Opera és a Vivaldi

penge™ | 2015. április 1.

Nagy nap ez a mai. Az utóbbi időben már lehetett sejteni, ugyanis a Vivaldi megjelenése jelentősen felkavarta az eddigi állóvizet a böngészőpiacon. Jórészt hasonló fejlesztések jelentek meg mindkét böngészőben, például oldalsáv, fanézetes könyvjelzőkezelő, mozdulatparancsok.

És mivel nem csak az Opera lendült bele a fejlesztésekbe, hanem a Chrome is új funkciókat kapott és a tegnap megjelent Project Spartan nevű új Microsoft böngésző is jó pár Operában ismert kényelmi funkcióval bír, ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy a babérjaikon ülve egymás mellett, párhuzamosan fejlesszenek. Így hát úgy döntöttek, elássák a csatabárdot és összefog a két fejlesztőtábor.

Egyenlőre még nagyon friss a hír, csak neves norvég hírportálok publikáltak róla, ezért nem sokat lehet tudni, de Jon S. von Tetzchner annyit elárult, hogy a Vivaldit megelőző években csapatuk nagy része az Opera 12 forráskódját tanulmányozta, miképp lehetne mégis kicserélni alatta a Presto-t Blinkre a funkciók és az alacsony memóriaigény megtartása mellett. Ekkor sajnos jegelve lett a téma, mivel az Opera tulajdona volt a forráskód, amit végül nem adtak ki. Ez most sem áll szándékukban, de a fúzióval most újra feleleveníthetik ezt a projektet.

30 developer, első frissítés (30.0.1820.0)

Nekomajin | 2015. március 31.

Főbb újdonságok

 • A böngésző mostantól nem balról jobbra vált a fülek között, hanem a használat sorrendjében, mint régen. (Ez a funkció eddig is elérhető volt a flags-ben, de most már a beállításokban is átkerült, és alapértelmezett is lett.)
 • A fül menüben megjelent a nem rég bezárt fülek listája, lánykori nevén a "kuka gomb". (Jelenleg kettőt kell kattintani, viszont az egyik fejlesztő már jelezte, hogy a menü valószínűleg meg fogja jegyezni az utoljára használt panelt, és alapértelmezetten azzal fog megnyílni a jövőben.)

További újdonságok

 • Az oldalsáv fejlesztése tovább folyik. A vizuális változások mellett az API is újabb funkciókat kapott.
 • A Felfedezés belső lap átalakításon esik át. A könyvjelzőkezelőhöz hasonlóan egy beépített bövítmény lesz.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • Megjelent egy kapcsoló, amivel engedélyezni lehet néhány beállítás szinkronizálását. (Egyelőre nem tudjuk, hogy ez a "néhány" mit takar.)
 • Megjelent egy másik kapcsoló is, amit ha engedélyezünk, akkor ki tudjuk cserélni a gyorshívó keresőmotorját. (Már ha nincs kikapcsolva.)

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Addon ajánló: Bővítmények az oldalsávban

Az Opera új oldalsávja ugyan még a fejlesztői csatornán maradt, de már most folyamatosan új bővítmények jelennek meg a funkció kihasználására. Vannak köztük használhatatlanok, de egészen jók is. Rövid tesztelés után az általam legjobbnak ítélt bővítményeket fogom bemutatni.

Figyelem! Az oldalsáv bővítményeket a 28-as stabil verzió is engedi telepíteni, de az oldalsáv hiányában nem fognak működni! Emellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy a bővítmények fejlesztői kihasználják azt, hogy az oldalsáv még csak a fejlesztői csatornán érhető el, ezért erősen béta verziókat is feltöltenek.

Könyvjelzőkezelő

A Bookmarks by the Side nevű bővítmény mind közül talán a legerősebb. A könyvjelzőfa nem csak a mappák állapotát, de a görgetési pozíciót is megjegyzi, így az oldalsáv becsukása után is ugyanonnan folytathatjuk a használatát, ahol abbahagytuk. A beállításokban megszabhatjuk, hogy melyik gyökérmappák jelenjenek meg, és azt is, hogy a lapok milyen paranccsal nyíljanak új fülön és háttérben. Az oldalsáv tetején keresni is tudunk.

A legnagyobb hibája jelenleg az, hogy a könyvjelzőfa nem frissíti magát, ha egy létező könyvjelzőt törlünk, átrendezünk, vagy egy újat mentünk el. Emellett a magyar fordítás is csapnivaló, de ez csak a beállításokban okozhat problémát.

A Simple Bookmark Sidebar jelenleg sajnos nem jelzi meg a mappák állapotát, viszont a máshol végzett könyvjelző műveletek után frissíti a fát, és a megjelenése is egy kicsit visszafogottabb.

Jegyzetek

A V7 Notes megjelenésében nem túl dekoratív, tudásában viszont annál jobb. A jegyzetek tárolására localStorage-t használ, viszont tud HTML-be exportálni, és abból importálni is, így a régi Operás jegyzeteket is képes kezelni. Külön plusz pont jár azért, hogy a fejlesztő néhány előre definiált jegyzet segítségével magyarázza el a bővítmény működését.

Előzmények

A Quick History legnagyobb érdeme, hogy remekül illeszkedik a böngésző dizájnjába. A lista automatikusan frissül minden oldalbetöltésnél. Az előzmények között kereshetünk, és a bejegyzéseket egyesével is törölhetjük.

Kedvcsinálónak ennyit. Természetes a bővítmény katalógust érdemes szemmel tartani, mert napról napra jelennek meg újabb bővítmények az oldalsáv kihasználására.

Opera 30 developer (30.0.1812.0)

Nekomajin | 2015. március 24.

Főbb újdonságok

 • Új funkció nincs, viszont egy tucat olyan funkció került alapértelmezetten engedélyezésre, amik nem kerültek be a 29 bétába.

További újdonságok

 • Az oldalsáv, a könyvjelzőkezelő és a "kuka gomb" (ami valójában a fül menü része) sok kisebb fejlesztést kapott.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • Megkezdődött a címsávba gépelt előzmények szinkronizálásának a fejlesztése.

Ismert hibák

 • Elég sok van, de egyik sem "omlós".

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 29 béta (29.0.1795.21)

Nekomajin | 2015. március 19.

A béta csatornára átkerült fejlesztések

 • A billentyűparancsok személyreszabása. A beállításokban lehet elérni.
 • A megnyitott fülek szinkronizálása.
 • A gyorshívó képeinek személyreszabása. Jelenleg az oldal által tartalmazott képek, a képernyőkép és a generált ikon között lehet választani, ahogy a könyvjelzőknél, viszont az egyik fejlesztő pár napja azt írta, hogy valószínűleg visszakerülnek majd a Coast-szerű csempék is. (A szív menüben módosítható.)
 • Néhány extra egér mozdulat.
 • A hang indikátor a lapfüleken.
 • Az alapértelmezetten középre igazított képek.

A fejlesztői csatornán maradt fejlesztések

 • Az oldalsáv
 • A kuka gomb
 • A fa struktúra a könyvjelzőkezelőben

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Gyakran Ismételt Kérdések

200px-konami_code_svg.png

Vivaldi

Hozzászólások

Keresés

Címkék

10.5 (32) 10.6 (28) 10.7 (17) 11 (23) 11.10 (21) 15 (8) 17 (8) 29 (9) addon-ajánló (10) ajánló (8) android (11) apple (10) beépülő (25) bejelentés (13) bemutató (32) béta (15) beta (11) bittorrent (13) biztonság (75) blog (36) carakan (16) chrome (13) cikk (75) css (11) design (8) Developer (53) dragonfly (25) előzetes (336) énoperám (27) eums (9) evenes (8) explorer (59) fejlesztés (10) firefox (62) flash (10) fordítás (79) frissítés (11) fun (15) funkció (177) gmail (12) gomb (22) google (26) gyorshívó (18) hiba (24) hír (8) hírek (15) hordozható (10) html5 (23) ingyen (14) interjú (13) iphone (9) irc (8) játék (51) javascript (8) javítás (274) karácsony (9) keresés (8) kestrel (75) kiadás (128) kiegészítő (31) közösség (9) labs (9) levelező (39) mac (10) menü (12) microsoft (11) mini (108) minialkalmazás (43) mobil (48) mobile (45) myopera (62) Next (13) opera (26) operasoftware (35) operawatch (17) opera software (20) peregrine (8) poén (11) portable (9) presto (10) rc (12) reklám (28) reklámtiltás (12) rss (9) safari (19) sdk (11) sebesség (11) segítség (10) stabil (16) stabilitás (19) statisztika (36) szabvány (30) szavazás (10) születésnap (10) tanfolyam (8) téma (12) teszt (17) tetzchner (10) tipp (211) újdonság (9) unite (38) unix (9) usb (15) userjs (29) v18 (11) verzió (10) video (20) webfejlesztés (15) Címkefelhő

Kapcsolat

Iratkozz fel a blog hírcsatornájára!

RSS icon

Olvastál valami érdekeset az Operáról? Küldd el nekünk!

Írhatsz nekünk e-mailt:
magyaropera@gmail.com

Hivatalos Opera rajongói blog

Szerzők

Alapító

Aktív szerkesztők

Korábbi szerkesztők