Megjelent az Opera 23 stabil kiadása (23.0.1522.60)

Nekomajin | 2014. július 22.

Egy kicsit sokáig kellett várni az újabb stabil kiadásra, de végre megérkezett. A 23-mas verzió ugyan még nem tartogat annyi újdonságot, mint a 24-es, viszont az előző két verzióhoz képest látványos a fejlődés. Lássuk!

 • Az első szembetűnő változás a címmező jobb szélét érinti. Az eddigi gyűjtőlap és gyorshívó ikonok egy menü alá kerültek. Pluszban megjelent még egy csillag ikon is az új menüben, amivel a könyvjelzősávhoz tudunk oldalakat hozzáadni. (A fejlesztők tudnak arról, hogy a szív ikon zavaró lehet, hiszen a gyűjtőlapot is jelképezi. Viszont a fejlesztés alatt álló könyvjelzőkezelő lehet, hogy teljesen leváltja majd a gyűjtőlapot, és akkor ez a probléma meg fog szűnni.)
 • A címmező bal szélén megjelenhet egy új ikon, ami arra figyelmeztet minket, hogy a biztonságos (HTTPS) kapcsolaton keresztül működő oldal nem biztonságos (HTTP) kapcsolaton keresztül is szeretne valamit elérni. Ez önmagában nem egy ördögtől való dolog, de potenciális veszélyeket rejthet magában, ezért ha ilyen oldalra tévedünk, az Opera egy ikonnal fog figyelmeztetni, és az engedélyünket fogja kérni.
 • A programindítási beállítások közé bekerült egy újabb opció. Ha a Firefox-ból ismert "háttéroldalak késleltetett betöltése" be van kapcsolva, és a böngésző több lappal indul, akkor csak azt a lapot fogja betölteni, ami éppen aktív, a többit pedig majd akkor, ha aktiváljuk őket. Ezzel javul a programindítás sebessége, valamint alacsony sávszélesség esetén hamarabb férünk hozzá a kívánt oldalhoz. (Ha a vissza-átnevezett Turbo engedélyezve van, akkor a késleltetett beöltés automatikusan bekapcsolódik.)
 • Akik sok bővítményt és/vagy témát használnak, azoknak hasznos lehet az ezeken az oldalakon megjelenő keresőmező.
 • Ezek mellett több stabilitási fejlesztés is történt annak érdekében, hogy egy beépülő (plugin) lefagyása vagy összeomlása egyáltalán ne zavarja meg a többi fül működését, és főleg ne rántsa magával az egész böngészőt.

A 23-mas verzió fejlődése végigkövethető a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac

Az új Opera Linuxra a 24-es verziótól kezdve érhető el.

A legfrissebb fejlesztői hozzászólások alapján a Linuxos kiadás egyelőre a Developer csatornán marad.

24 Developer, negyedik frissítés (24.0.1558.3)

Nekomajin | 2014. július 15.

A 24-es verzió lassan átkerül a Next csatornára. A mai kiadás már csak hibajavításokat tartalmaz. A HiDPI, a H.264 és a fül előnézeti képek mellett a könyvjelzőkezelő is számos javítást kapott. (A könyvjelzőkezelőt tesztelés előtt engedélyezni kell!)

Az összes javítást elolvashatjátok a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera Mini frissítések

Nekomajin | 2014. július 11.

Az elmúlt napokban a Java-s és az iOS-es kiadás is frissítést kapott.

Az iPhone-okon és iPad-eket futó összeállítás egy hibrid böngésző lett. A 8-as verzió a többi kiadásból már ismert gyorshívóval, privát fülekkel és a felfedezés funkcióval is fel van szerelve, a felület pedig hasonlít az Opera Mobile felületére. Futás közben két tömörítési mód közül választhatunk.

 • A Mini mód a klasszikus, akár 90%-os tömörítési hatékonyságot kínálja.
 • A Turbo mód az asztali és Mobile kiadáshoz hasonlóan 50% körüli tömörítést használ, viszont teljesebb böngészési élményt nyújt.

Bár hivatalos álláspont erről nincs, de elképzelhető, hogy a jövőben a Mini és a Mobile teljesen egybeolvad, és a klasszikus Mini csak a Java-s telefonokon marad meg. Attól viszont úgy tűnik, hogy nem kell félni, hogy a Mini eltűnne a hagyományos telefonokról, ugyanis a Java-s összeállítás is kapott frissítéseket.

Letöltés: Java, iOS, Android (7.5)

24 Developer, harmadik frissítés (24.0.1555.0)

Nekomajin | 2014. július 8.

A mai összeállítás kicsit olyan, mintha a régi időket idézné.

A két hete bemutatott előnézeti képek több változtatás is kaptak.

 • Finomítottak az időzítésen, ráadásul a számláló már nem akkor indul el, amikor az egérkurzor egy fül fölé ér, hanem akkor, amikor megáll. Ezzel jelentősen csökkent a villogás, amit az előző kiadásban lehetett tapasztalni.
 • Billenytűkombináció használatakor teljesen kikapcsolták az előnézeti képeket.
 • A beállításokban megjelent egy opció, amivel teljesen ki lehet kapcsolni az előnézeti képeket, illetve egy power user beállítás, amivel változtatni lehet az időzítést.
 • A H.264 és az MP3 támogatás Windowson már alapértelmezetten engedélyezve van. A másik két platformon még le van tiltva a flags-ben.
 • Megjelent egy új belső lap, ahol a browser.js működése szabályozható kismértékben.
 • Kísérleti szinten elkészült a "Heurisztikus gyorshívó előnézeti képek" szolgáltatás is (új nevén: Coast-like Speed Dial images), mely még az Opera 11.10 kiadásban jelent meg.

A teljes változáslistában két érdekes bejegyzés is található.

 • DNA-22821 kódú bejegyzés szerint megkezdődött a megújuló kezdőlap implementálása.
 • DNA-22739 kódú bejegyzés szerint a könyvjelzőkezelő egy automatikusan feltelepített kiegészítő formájában fog érkezni.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

SZERK:

24 Developer, második frissítés (24.0.1543.0)

Nekomajin | 2014. június 30.

A mai kiadás két korábban megjelent funkció polírozásáról szól.

 • Az előnézeti képek (tab peek) több javítást is kaptak. Változtattak az időzítésen is, ezért a normál fülváltáskor már nem villan fel az előnézet, mire lenyomjuk az egér gombját. (Az egyik fejlesztő megerősítette, hogy mire a stabil verzióba kerül a funkció, addigra lesz kikapcsolási lehetőség.)
 • Újra működik a HiDPI mód. Az azt támogató kijelzőkön automatikusan életbe lép a beállítás.

A flags-ben megjelent egy kapcsoló, amivel engedélyezni lehet egy alternatív kezdőlapot. Én egyelőre nem tapasztaltam semmi változást a beállításokban, de ez a funkció még úgyis fejlesztés alatt áll. Kiderült, hogy ez a funkció egyelőre csak fejlesztés miatt van. De legalább az következik belőle, hogy új ötleteken is dolgoznak a gyorshívó mellett/helyett.

A további javításokat elolvashatjátok a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

SZERK: Ez még egy csütörtöki bejegyzés, csak a nagy sietségben nem állítottam át élesre. Bocsi. :)

Addon ajánló: SimpleUndoClose

Rovatunk legújabb bejegyzésében egy sokak által hiányolt funkciót pótló addont mutatunk be. Az eredetileg még a Chrome-hoz készült SimpleUndoClose nevű addon a népszerű "kuka gombot" varázsolja vissza az eszköztárunkra, és még egy kicsit többet is tud a régi Operás megoldásnál.

Amit tud:

 • A bezárt lapok listázása és újranyitása.
 • A legutoljára bezárt lap megnyitása (állítható) billentyűkombinációval vagy az eszköztár gombján triplakattintással.
 • A lista manuális törlése.
 • Navigálás billentyűk segítségével.

Amit pluszban tud:

 • A bezárt lapok mentése, hogy a böngésző bezárásakor ne törlődjön a lista.
 • A lista kinézetének és tartalmának részleges testreszabása.
 • Keresés a bezárt lapok között cím és/vagy URL alapján.
 • Alternatív (nem monokróm) ikon.

Amit nem tud:

 • A külön ablakban nyitott lapok és a felugró ablakok elkülönítése a "normál" lapoktól.
 • A lapok pozíciójának és előzményeinek visszaállítása.
 • Magyar fordítás még nincs.

A SimpleUndoClose személyében egy újabb profi kiegészítőt köszönthetünk, ami helyettesíteni tudja a korábbi natív funkciót. Külön ki kell emelni az esztétikus és részletes beállítások oldalt, ahol a fejlesztő még azt is leírta, hogy az addon futásához szükséges engedélyek miért is szükségesek.

A fejlesztő egyébként több fülkezeléssel és böngészési előzményekkel kapcsolatos kiegészítőt is fejleszt, amiket a saját weboldalán meg is tudtok nézni.

24 Developer, első frissítés (24.0.1537.0)

Nekomajin | 2014. június 23.

Megjelent az első kiadás Linuxra.

Mivel ez a legelső, külön felhívnánk mindenki figyelmét, hogy ez egy fejlesztői kiadás! Ezt figyelembe véve használjátok! A fejlesztői tesztelés egyelőre kizárólag 64 bites Ubuntun történik, Unity ablakkezelővel. Előfordulhat olyan Linux összeállítás, amin jelenleg egyáltalán nem fog működni a program.

Ezen túl kaptunk egy újdonságot is. A flags-ben már alapértelmezetten engedélyezve van a "fül kukucskálás", vagyis az előnézet. Ha egy inaktív lapfülre visszük az egeret, egy elég nagyméretű előnézeti kép jelenik meg az adott fül tartalmáról. Ez esetleg zavaró lehet, és egyelőre nem lehet kikapcsolni. Viszont a funkció másik fele az, hogy a Ctrl+Tab-os fülváltásnál is ugyanezek az előnézeti képek jelennek meg.

SZERK: Az előnézeti képekkel kapcsolatban további fejlesztések várhatók a jövőhétre.

Ennyit lehet jelenleg tesztelni. Van viszont egy nagyon érdekes bejegyzés a changelogban, miszerint kijavították azt a hibát, hogy ha egy könyvjelzőt a könyvjelzősáv mappából az egyéb mappába teszünk, akkor a könyvjelzősáv teljesen üres lesz. Az eredeti megfogalmazásból számomra az következik, hogy ez már a beépített könyvjelzőkezelővel kapcsolatos, de ez egyelőre nem hivatalos, tehát lehet, hogy csak a kiegészítőket érintő hibáról van szó.

A folyamatban lévő fejlesztéseket és hibajavításokat megnézhetitek a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows/Mac, Linux

Addon ajánló: Download Chrome Extension

Nekomajin | 2014. június 19.

Új rovatot indítunk, amiben olyan hasznos kiegészítőket mutatunk be, amik megpróbálják visszaállítani a régi Opera egyes funkcióit, vagy éppen olyan funkciókat adnak a böngészőhöz, amit még a régi sem tudott.

Az első bejegyzésben rögtön egy olyan kiegészítővel kezdünk, amivel a Chrome kiegészítőit tudjuk telepíteni az Operába. Azt meg hogy? Úgy, hogy a Chromiumra való átváltáskor nem csak a HTML és JavaScript feldolgozó motort vették át, hanem a kiegészítő architektúrát is. Ez a felhasználük szempontjából azt jelenti, hogy a Chrome böngészőhöz írt kiegészítők jó eséllyel Opera alatt is működni fognak. Azért csak jó eséllyel, mert az Opera fokozatosan teszi elérhetővé a különböző API-kat, és lehet, hogy egy kiegészítő olyan API-t használ, amit az Opera még nem tud kezelni.

Felmerül a kérdés, hogy ha a Chrome-os kiegészítők Operával is működnek, akkor miért kell külön kiegészítő a telepítésükhöz, miért nem lehet közvetlenül a Chrome Web Store-ból telepíteni őket. Erre valószínűleg csak a Google-nél tudják a választ. Mindenesetre a védelem könnyen kijátszható a Download Chrome Extension nevű kiegészítő használatával.

A kiegészítő telepítése után nem kell semmi mást tenni, csak meglátogatni a Chrome Web Store-t, és ugyanúgy tudjuk telepíteni a kívánt kiegészítőket, mintha a Chrome-hoz akarnánk őket telepíteni. Az Opera saját kiegészítő listájából való telepítéstől eltérően itt kapunk egy figyelmeztetést, hogy a kiegészítő ismeretlen forrásból származik. Nem kell megijedni, mindössze kettővel többet kell kattintani, és máris használhatjuk a kívánt kiegészítőt, (ha nem igényel olyan API-t, amit az Opera még nem támogat.)

Bár az Opera is több száz saját kiegészítővel rendelkezik, így újabb távlatok nyílnak a funkciópótlás terén.

Opera 24 Developer (24.0.1534.0)

Nekomajin | 2014. június 17.

Nem, a múlthéten félig-meddig beharangozott "nagyon érdekes" dolog még nem érkezett meg. Kaptunk viszont több apróságot is.

 • A Pepper Flash most már alapértelmezetten engedélyezve van a flags-ben. (Számomra nem teljesen világos, de úgy tűnik, hogy jelenleg akkor használja az Opera, ha más program már telepítette a gépre, de a jövőben az Operával együtt megkapjuk azt is.)
 • A privát ablakok egy kicsit sötétebb színt kaptak, hogy még inkább elkülönüljenek a rendes ablakoktól.
 • Windows alatt befejeződött az MP3 és a H.264 támogatás fejlesztése, OS X alatt pedig elkezdődött. (Jelenleg engedélyezni kell!)

Ezeket a funkciókat tudjuk már tesztelni, viszont a háttérben folyik a HiDPI mód csiszolása, készülőben a 64 bites kiadás, illetve a changelogban megjelent egy "Tab peek" bejegyzés. Erről egyelőre semmit sem tudunk, de a neve alapján a régi Operához hasonló előnézeti képekről lehet szó. További javításokat találtok a teljes változáslistában.

A jelenlegi kiadás tartalmaz néhány ismert hibát is.

 • Mac alatt problémák vannak a helymeghatározás illetve a kamera- és mikrofonkezelés ikonjaival.
 • Windows alatt pedig a keresőmotor jelzésével és a felkínált keresési kifejezésekkel vannak gondok.

Letöltés: Windows/Mac

Opera 23 Next (23.0.1522.14)

Nekomajin | 2014. június 12.

Ahogy a legutóbbi bugfix kiadás után várható volt, a 23-mas verzió átkerült a Next csatornára, azaz mostantól csak hibajavításokon fog átesni. Forradalmi újításokat ez a verzió sem hozott, viszont az előző kettővel ellentétben több apróságot is tesztelhet, akinek van hozzá kedve.

 • A címmező jobb szélén a korábbi gyűjtőlap és gyorshívó ikonok helyett egyetlen ikon jelent meg, ami ugyanazt a funkciót tölti be, mint a régi Operában a csillag. (Nevezzük mostantól kedvencek ikonnak!) A szív alakú ikon kicsit megtévesztő. A jövőben valószínűleg változni fog vagy a kedvencek vagy a gyűjtőlap ikonja.
 • A címmező bal szélén megjelent egy újabb ikon típus, amit akkor látunk, ha a biztonságos (HTTPS) kacsolatot használó weboldal nem biztonságos (HTTP) kapcsolaton keresztül is le akar valamit tölteni. Ilyenkor az Opera blokkolja is a folyamatot, és a felhasználó engedélyét kéri.
 • A programindítási opciók közé bekerült a Firefoxból ismert "elhalasztott betöltés". Ha ez be van kapcsolva, akkor az Opera indításkor csak az aktív lapot tölti be, a többit pedig akkor, amikor aktiváljuk őket.
 • A Témák és Kiegészítők lapokon is megjelent egy-egy keresőmező több belső laphoz hasonlóan.

Ezek talán a fontosabb és látható újítások. A Developer csatornán maradt a H.264 és a WebNotifications API támogatása illetve az importálás funkció és a Pepper Flash használata.

És hogy mit hoz a folytatás? Jövőhéten érkezik a 24-es verzió első fejlesztői kiadása, és "valami nagyon érdekesre" számíthatunk. Hogy ez csak a fejlesztőknek lesz érdekes, vagy nekünk is, az majd kiderül, de egy komment alapján úgy tűnik, hogy a könyvjelzőkezelő - szinkronizálás - Linuxos kiadás kombóból lesz valami.

Teljes változáslista.

Letöltés: Windows/Mac

Gyakran Ismételt Kérdések

Hozzászólások

Keresés

Címkék

10.5 (32) 10.6 (28) 10.7 (17) 11 (23) 11.10 (21) 15 (8) 17 (8) ajánló (8) android (11) apple (10) beépülő (25) bejelentés (13) bemutató (32) béta (9) beta (11) bittorrent (13) biztonság (75) blog (36) carakan (16) chrome (13) cikk (75) css (11) design (8) Developer (33) dragonfly (25) előzetes (336) énoperám (27) eums (9) evenes (8) explorer (59) fejlesztés (10) firefox (62) flash (10) fordítás (79) frissítés (11) fun (15) funkció (177) gmail (11) gomb (22) google (26) gyorshívó (18) hiba (24) hír (8) hírek (15) hordozható (10) html5 (23) ingyen (14) interjú (13) iphone (9) irc (8) játék (51) javascript (8) javítás (274) karácsony (10) keresés (8) kestrel (75) kiadás (128) kiegészítő (31) közösség (9) labs (9) levelező (39) mac (10) menü (12) microsoft (11) mini (108) minialkalmazás (43) mobil (48) mobile (45) myopera (62) Next (9) next (10) opera (27) operasoftware (35) operawatch (17) opera software (20) pénzügyek (8) peregrine (8) poén (11) portable (9) presto (10) rc (12) reklám (28) reklámtiltás (12) rss (9) safari (19) sdk (11) sebesség (11) segítség (10) stabil (10) stabilitás (19) statisztika (36) szabvány (30) szavazás (10) születésnap (10) tanfolyam (8) téma (12) teszt (17) tetzchner (9) tipp (211) újdonság (9) unite (38) unix (9) usb (15) userjs (29) v18 (11) verzió (10) video (20) webfejlesztés (15) Címkefelhő

Kapcsolat

Iratkozz fel a blog hírcsatornájára!

RSS icon

Olvastál valami érdekeset az Operáról? Küldd el nekünk!

Írhatsz nekünk e-mailt:
magyaropera@gmail.com

Hivatalos Opera rajongói blog

Szerzők

Alapító

Aktív szerkesztők

Korábbi szerkesztők