Opera 43 developer (43.0.2403.0)

Nekomajin | 2016. november 7.

Főbb újdonságok

 • Natív Chromecast támogatás
 • O12-ből ismerős link kijelölés (fel-le: másolás, balra-jobbra: kijelölés)
 • Könyvjelző exportálás HTML-be

További újdonságok

 • A címsáv ki lesz okosítva olyan módon, hogy ha egy gyakran látogatott weblap címét kezdjük el begépelni, akkor már a gépelés közben elkezdi betölteni az oldalt a háttérben.
 • Tovább folyik a credential management API és az árfolyamátváltó fejlesztése.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Az Opera fejlesztési stratégiája

Nekomajin | 2016. november 6.

A mai napig rendszeresen felmerül a kérdés, hogy milyen összefüggés van az éppen aktuális béta és fejlesztői kiadások verziószáma között. Ennek kapcsán tisztázzunk most néhány dolgot az Opera kiadási módszereivel kapcsolatban.

Verziószámozás

Mint azt már sokszor írtuk, az Opera a 2013-as motorváltást követően az úgynevezett gyorsított kiadási ütemezésre váltott. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyjából másfél havonta adnak ki egy-egy új főverziót. Az éppen fejlesztés alatt lévő funkciók közül ami készen van, az bekerül az adott stabil kiadásba. Ami nem, az csúszik a következőbe.

Ennek a stratégiának is vannak előnyei és hátrányai is. Előnye, hogy egy már befejezett funkcióra nem kell csak azért hónapokat várni, mert valami más még nem készült el. A rendszergazdák is könnyebben felkészülhetnek a frissítésre, ha az nagyjából periodikusan érkezik. Hátránya viszont, hogy néha hiányos funkciók is bekerülhetnek a stabil kiadásba, illetve időnként olyan verziók is megjelenhetnek, amik kevés újdonságot tartalmaznak.

A lényeg tehát, hogy a kiadások ütemezése idő intervallumokhoz van kötve, nem pedig nagyobb horderejű újításokhoz. Ennek viszont az a következménye, hogy a hagyományos verzió számozás, ami egy-egy fontosabb fejlesztéshez vagy strukturális változtatáshoz volt kapcsolva, már nem használható egyértelműen. Éppen ezért minden kiadási ciklusban új verziószámot vezetnek be.

A verziószám négy részből áll: főverzió.alverzió.összeállítás.javítások

A főverzió változik nagyjából hat hetente. Az alverzió általában nulla. Az összeállítás a motorváltás óta lefordított programkódok száma. A javítások pedig a legutóbbi kiadás óta kijavított hibák számát mutatja. A fejlesztői kiadásoknál ez általában nulla.

A fentebb írtak elsősorban az asztali kiadásra vonatkoznak. Viszont meg kell jegyezni, hogy az Androidos kiadás ütemezését igyekszik szinkronban tartani a cég, bár időnként kimarad egy-egy verzió.

Fejlesztési csatornák

A böngésző fejlesztése három csatornán zajlik. A developer, vagy fejlesztői csatornán érkeznek az újdonságok, átlagosan hetente egyszer. Itt mutatkoznak be új, sokszor hiányos vagy instabil funkciók. Bár a fejlesztői kiadások is meglepően stabilak, az Opera mégsem ajánlja mindennapi használatra, mert bármikor bekövetkezhet adatvesztés, vagy olyan hiba, ami a böngésző használatát lehetetlenné teszi.

A béta csatornára azok a fejlesztések kerülnek át nagyjából másfél hónap után, amik többé-kevésbé befejezettnek tekinthetők. Ekkor történik a megmaradt hibák javítása, és az új szövegek fordítása is ekkor kerül bele a programba.

Újabb másfél hónap után, a hibajavítási és tesztelési fázis lezárásával az adott verzió a stabil csatornára kerül. Ezek a hivatalos kiadások, amik egy-egy főverzió lezárásának tekinthetők. Időnként hibajavításokat még kiadnak, de újdonságok már nem kerülnek bele az aktuális verzióba.

A megtévesztő dolog sokaknak az, hogy az összeállítások számozása folyamatos, különböző főverziókon átívelve is. Így lehetséges akár az is, hogy egy eggyel nagyobb főverzióval rendelkező kiadás összeállításának száma kisebb, mint az előző főverzió aktuális kiadásának. Ez pusztán azt jelenti, hogy hamarabb fordították le a következő verzió fejlesztői vagy béta kiadását, mint az aktuális verzió stabil kiadását.

User agent string

A user agent string egy olyan karaktersorozat, amit a böngésző verziószámát és platform kompatibilitását tartalmazza. Alapvetően statisztikai célokra lehet használni. A weboldal szervere megtudja a böngészőtől, hogy milyen operációs rendszeren fut, milyen megjelenítő motort használ, és milyen verziószámmal rendelkezik.

Időnként viszont arra is használják ezt az információt a webfejlesztők, hogy bizonyos böngészőknek másfajta tartalmat küldjön a szerver. Ez egyrészt nem szép dolog, másrészt technológiailag is elavult. Éppen ezért, hogy a korábban létrehozott trükközéseket megkerüljék, a böngésző nem a korábban megszokott "Opera", hanem az "OPR" nevet szolgáltatja magáról.

Opera 42 béta (42.0.2393.14)

Nekomajin | 2016. november 3.

A béta csatornára átkerült fejlesztések

 • A 64 bites Windowsos összeállítás
 • Az árfolyamátváltó
 • Az RSS detektor a címsávban
 • Az új híreket jelző pötty a navigációs sávban a hírolvasó ikonján
 • Néhány programindítással és szinkronizálással kapcsolatos javítás
 • A push API és credentials API támogatás

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Megjelent az Opera 41 stabil kiadása (41.0.2353.46)

Nekomajin | 2016. október 25.

A fejlesztők a 41-es verzióban elsősorban a sebességre és az erőforrás kímélésre hajtottak rá.

A legnagyobb változást azok tapasztalhatják, akik szeretik azt a munkamenetet folytatni, amit korábban abbahagytak, és így a böngésző indításakor akár lapok tucatjait kell egyszerre betölteni. A korábbi "lazy loading" funkció átdolgozása után ugyanis akár több, mint 80-kal gyorsabb programindítás is elérhető. Mindezt úgy érték el, hogy egy algoritmus priorizálja a lapokat, és nem egyszerre kezdi el betölteni az összeset. Az aktív és a rögzített lapokat kezdi először tölteni, majd sorban a többit.

A mozgóképek megjelenítése is fontos változásokon esett át. A videónézegető mostantól teljes hardveres gyorsítást élvez, ezáltal jobban kihasználja a grafikus provesszor előnyeit, és kevésbé terheli a CPU-t. Ha az energiatakarékos mód be van kapcsolva, a WebRTC-s videóhívások esetén is megpróbál hardveresen gyorsítható kodeket használni a böngésző. Ha ez nem sikerül, akkor a felbontást csökkenti.

A "kézzel fogható" funkciók közül a hírolvasó kapott néhány kisebb-nagyobb újdonságot, de a fejlesztés a 42-es verzióban sem áll le. Ezekről egy külön bejegyzésben írunk majd.

A 41-es verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

42 developer, második frissítés (42.0.2392.0)

Nekomajin | 2016. október 25.

Főbb újdonságok

 • A keresés/másolás buborékot kibővítették egy valutaátváltó funkcióval. (Jelenleg 32 valutát ismer a rendszer, és az Európai Központi Bank árfolyamait használja.)
 • A 64 bites verzióhoz is elkészült az online telepítő.

További újdonságok

 • A kezdőlap navigációs sávja kapott saját helyi menüt.
 • Az RSS olvasóban bekapcsolható egy keresőmező.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 42 developer (42.0.2372.0)

Nekomajin | 2016. október 5.

Fontosabb újdonságok

 • Az RSS olvasó a navigációs sávon jelzi, ha új tartalom érhető el.

További újdonságok

 • Push üzenet támogatás

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 41 béta (41.0.2353.10)

Nekomajin | 2016. október 4.

A béta csatornára átkerült fejlesztések

 • A 41-es verzióban főleg olyan motorháztető alatti újítások vannak, amik az erőforrásigényt csökkentik.
  • A korábbi "lazy loading" funkció átdolgozásával lehetővé tették, hogy a böngésző közel 50%-kal gyorsabban induljon, ha az előző munkamenetet folytatja, mint korábban.
  • Energiatakarékos üzemmódban a böngésző megpróbál olyan video codec-et választani, amit hardveresen lehet gyorsítani. Így nagyjából 30%-kal több üzemidő érhető el.
  • Ugyancsak hardveres gyorsítással közel 30%-kal csökkentették a videónézegető számára szükséges CPU időt.
 • Az RSS olvasó rengeteg kisebb-nagyobb fejlesztést kapott. (Az RSS detektáló ikon egy verzióval csúszik, de lesz.)
 • A 64 bites kiadás átkerült a béta ágra, de a következő verzióig ott is marad.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Megjelent az Opera 40 stabil kiadása (40.0.2308.52)

Nekomajin | 2016. szeptember 20.

A hosszú nyári szünet után végre megjelent a böngésző 40-es verziójának stabil kiadása. A leginkább várt újdonság minden bizonnyal a beépített VPN szolgáltatás. (Ennek részleteiről egy régebbi bejegyzésben olvashattok bővebben.) A hosszú béta tesztelési fázis alatt több funkcióval is bővítették. A Chromium motor korlátai miatt sajnos nem lehet oldalspecifikusan engedélyezni, viszont azt eldönthetjük, hogy csak privát, vagy normál böngészés alatt is működjön. A funkciót a Beállításokban, az Adatvédelem és biztonság oldalon lehet bekapcsolni.

Szintén sokak által várt újdonság az RSS olvasó. A kezdőlap navigációs sávjában az újság ikonra kattintva tudjuk megnyitni a hírolvasót. Itt rengeteg (külföldi) forrás közül választhatunk, de a Hírforrás hozzáadása oldalon magunk is feliratkozhatunk különböző RSS vagy Atom forrást nyújtó weboldalakra a hírforrás URL címének bemásolásával. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez a funkció még kezdetleges állapotban van. A 41-es verzióban rengeteg kényelmi fejlesztés fog érkezni.

Az Opera mostantól használható Chromecast eszközökkel. Ehhez először telepíteni kell egy bővítményt, amivel hozzáférünk a Chrome bővítmény katalógusához. Ezután a hivatalos Chromecast bővítményt kell telepíteni, és már használhatjuk is a technológiát támogató készülékeket.

Ahogyan az előző verziókban, a videónézegető és az energiatakarékos üzemmód megint kapott néhány apróbb fejlesztést. A renderelő motor pedig kompatibilissá vált a legújabb Unicode szabványokkal, így például az emoji-k mostantól színes képként jelennek meg.

A 40-es verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 41 developer (41.0.2340.0)

Nekomajin | 2016. szeptember 6.

Ez már ugye a negyedik fejlesztői kiadás a 41-es verzióból, de az elmúlt három hétben csak hibajavításokat és kisebb újdonságokat kaptunk. Így a nyári szünet végén foglaljuk össze az eddigi főbb híreket.

Fontosabb újdonságok

 • A beöngésző indításakor automatikusan megnyíló lapok betöltése egy összetett algoritmus alapján történik. Ezzel jelentősen csökken a programindítás ideje. (Ez a funkció a már hónapok óta létező "lazy loading" felturbózása.) 
 • A "hírek a kezdőlapon" funkciót megszüntették. (Bár többen reklamálnak, ezért lehet, hogy valamilyen formában visszatér majd.)
 • Megjelent viszont egy "népszerű keresések" nevű funkció a kezdőlap kereső doboza alatt. (A kezdőlap beállításainál kikapcsolható.)

További újdonságok

 • Az energiatakarékos üzemmód és a videó nézegető több fejlesztést is kapott a hardveres videó dekódolással kapcsolatban.
 • Az RSS olvasó több kisebb újdonságot kapott.
  • Az egyező webcímen található források automatikusan csoportosítja az oldalsávban.
  • Egy hírforrás linkjére kattintva egy előnézet jelenik meg a hírolvasón belül.
  • A hírolvasó beállításai a többi beállítással együtt szinkronizálódnak.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • A szinkronizálás biztonságának növelésén dolgoznak. Részletek később.

Ismert hibák

 • Az USB telepítés nem frissül magától.
 • Tiszta profillal a VPN nem működik.
 • Megint nincs Windows x64 összeállítás.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Támadás érte az Opera szervereit

Nekomajin | 2016. augusztus 26.

Az Opera szerver adminjai a mai nap során közzétettek egy bejegyzést, amiben leírják a támadás részleteit. A hét elején behatolásra utaló jeleket fedeztek fel a szinkronizációs szervereken. A támadást gyorsan semlegesítették, a károk felmérése viszont még folyamatban van. Nem kizárt, hogy az Opera fiókok belépési adatai és a szinkronizált adatok is külső kézbe kerültek.

A fiókok jelszavának csak a sózott ellenőrzőösszege van tárolva a szerveren, a szinkronizált jelszavak pedig titkosítva vannak. A többi szinkronizált tartalom viszont nincs titkosítva. Fontos azt is megjegyezni, hogy a titkosított jelszavak visszafejtéséhez szükséges kulcs csak kliens oldalon létezik, ezért azokat biztosan nem szerezték meg a támadók.

Az üzemeltetők a biztonság érdekében törölték az összes felhasználó belépési jelszavát. Új jelszót az autentikációs oldalon lehet beállítani. Emellett azt javasolják, hogy a felhasználók minden olyan oldalon változtassanak jelszót, ahol az Operás, vagy bármelyik szinkronizált jelszót használják.

Vivaldi

Hozzászólások

Keresés

Címkék

10.5 (32) 10.6 (28) 10.7 (17) 11 (23) 11.10 (21) 15 (8) 17 (8) 29 (9) adblock (9) addon-ajánló (11) ajánló (8) android (11) apple (10) beépülő (25) bejelentés (13) bemutató (32) beta (11) béta (28) bittorrent (13) biztonság (76) blog (36) carakan (16) chrome (13) cikk (75) css (11) design (8) Developer (53) developer (40) dragonfly (25) előzetes (338) énoperám (27) eums (9) evenes (8) explorer (59) fejlesztés (10) firefox (62) flash (10) fordítás (79) frissítés (11) fun (15) funkció (177) gmail (12) gomb (22) google (26) gyorshívó (19) hiba (24) hír (8) hírek (15) hordozható (10) html5 (23) ingyen (14) interjú (13) iphone (9) irc (8) játék (51) javascript (8) javítás (274) karácsony (9) keresés (8) kestrel (75) kiadás (128) kiegészítő (31) közösség (9) labs (9) levelező (39) mac (10) menü (12) microsoft (11) mini (108) minialkalmazás (43) mobil (48) mobile (45) myopera (62) Next (13) opera (26) operasoftware (35) operawatch (17) opera software (20) peregrine (8) poén (11) portable (9) presto (10) rc (12) reklám (28) reklámtiltás (12) rss (9) RSS (8) safari (19) sdk (11) sebesség (11) segítség (10) stabil (29) stabilitás (19) statisztika (36) szabvány (30) szavazás (10) születésnap (10) tanfolyam (8) téma (12) teszt (17) tetzchner (10) tipp (211) újdonság (9) unite (38) unix (9) usb (15) userjs (29) v18 (11) verzió (10) video (20) Vivaldi (9) webfejlesztés (15) Címkefelhő

Kapcsolat

Iratkozz fel a blog hírcsatornájára!

RSS icon

Olvastál valami érdekeset az Operáról? Küldd el nekünk!

Írhatsz nekünk e-mailt:
magyaropera@gmail.com

Hivatalos Opera rajongói blog

Szerzők

Alapító

Aktív szerkesztők

Korábbi szerkesztők