Opera béta 33 (33.0.1990.11)

Nekomajin | 2015. október 1.

A béta csatornára átkerült fejlesztések

 • A Windows 10-es hibajavítások
 • A Turbo 2
 • A könyvjelző API használata a gyorshívóban
 • "Mégse" gomb a letöltéskezelő eszköztár buborékjában
 • Natív webes értesítések minden Linux platformon

A fejlesztői csatornán maradt fejlesztések

 • Értesítés, ha a böngésző a háttérben frissült, és ezért újra kell indítani
 • A címsorba kattintva megjelenő előnézeti képek

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 34 developer (34.0.1996.0)

Nekomajin | 2015. szeptember 23.

Főbb újdonságok

 • A címsorba kattintva megnyílik egy lista a leggyakrabban látogatott oldalak bélyegképeivel. Első használat előtt be kell kapcsolni a Beállítások -> Felhasználói felület részen. (Ez a funkció teljesen kezdetleges. Egyelőre a Chrome topSites API-ját használja, de a cél, hogy valamilyen szinten személyre lehessen majd szabni.)

További újdonságok

 • Elvileg befejezték a Windows 10-es integrálást, így a böngészőnek teljesen igazodni kell a rendszer dizájnjába.
 • A gyorshívó alatt kicserélték a saját API-jukat a Chrome bookmarks API-jára.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • Gőzerővel dolgoznak a letöltéskezelő tovább fejlesztésén. Egyelőre az eszköztár buborékban jelent meg egy Mégse gomb, de több területen is folyik a munka.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Megújul az Opera logója

Nekomajin | 2015. szeptember 22.

A marketing blablát most nem fordítom le. A lényeg, hogy a következő hetekben minden Opera termék logója meg fog változni. A sort az iOS-es Mini kezdte a mai napon. 

Megjelent az Opera 32 stabil kiadása (32.0.1948.25)

Nekomajin | 2015. szeptember 15.

A 32-es verzió igazán nagy dobást nem, de annál több apróságot tartogat.

Sokak által várt funkció volt a jelszavak szinkronizálása, ami mostantól végre elérhető, de egyelőre csak az asztali kiadások között. Emellett a Beállítások -> Böngésző lapon azt is szabályozhatjuk, hogy milyen tartalmakat szinkronizáljon a böngészőnk. Ahhoz, hogy ezt az aloldalt elérjük, először be kell jelentkeznünk az Opera fiókunkba. (A szinkronizálásról bővebben egy korábbi bejegyzésben olvashatsz.)

Sok folyamatban lévő fejlesztést fejeztek be a könyvjelzőkkel kapcsolatban.

 • A könyvjelzőkezelőben megjelent egy harmadik nézet.
 • Az oldalsávban a mappák helyi menüjéből elérhető az ábécé szerinti rendezés.
 • A szív menüben a képernyőkép és az ikonok is nagyíthatóvá váltak. Ezt a görgővel lehet szabályozni.
 • A szív menü a böngészőből való kilépésig emlékszik az utoljára kiválasztott mappára, és azt kínálja fel.
 • A gyorshívók mostantól ténylegesen egy mappát képeznek a könyvjelzők között. Nincsenek többé két helyre mentett gyorshívók.
 • A mappák mindkét helyen fa struktúrában jelennek meg.

A régi Opera egyik egyedi funkciója is visszatért. A weblapok beviteli mezői megjegyzik a tartalmukat, így ha véletlenül elnavigálunk egy oldalról, vagy az előzményekből nyitjuk vissza, akkor sem veszik el a szöveg.

Akit nem zavar a mozgás, az mostantól animált témákat is használhat háttérnek. Jelenleg már közel 150 WebM videót használó téma közül lehet választani. Van köztük olyan is, ami nem zavaróan izgága, viszont akinek lassabb gépe van, annak nem javasolt.

Végül említést érdemel az Opera által felvásárolt SurfEasy VPN szolgáltató integrálása a böngészőbe. Aki ki szeretné próbálni, az nyisson egy privát ablakot! A szolgáltatásról külön bejegyzésben fogunk beszámolni, amint több részletet tudunk meg.

Szerk: A Windows 10-et érintő javítások a 33-as verzióban jönnek.

A 32-es verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

33 developer, második frissítés (33.0.1982.0)

Nekomajin | 2015. szeptember 10.

A munka mostanában a megint a motorháztető alatt történik. Több biztonságot érintő javítás mellett a belső lapok átszervezése zajlik még mindig. Igazán látványos újdonságot a Windows 10-et használók vehetnek észre, mert a böngésző megjelenése sokkal jobban illeszkedik már az operációs rendszer dizájnjába.

Apró újdonságként a letöltéskezelő eszköztár buborékja kapott egy Mégse gombot, illetve a szerencsések* már láthatják a frissítés jelzőt működés közben.

*Mac-en értesítés formájában, Windowson pedig az O-menüben jelenik meg egy figyelmeztetés, ha a böngésző futás közben frissítette magát, és újra kell indítani.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 33 developer (33.0.1962.0)

Nekomajin | 2015. augusztus 21.

Ez az összeállítás a rengeteg, részben Windows 10-et érintő hibajavítás mellett csak olyan újdonságokat tartalmaz, amik a múltheti 32 bétában váratlanul megjelentek.

 • Ábécé sorrendbe rendezés a könyvjelzőkezelőben (A mappák helyi menüjében)
 • A Más gyorshívók mappa tartalma törlődik, amikor a másik eszközzel kijelentkezünk a szinkronizálásból (Egyelőre engedélyezni kell: browser://flags/#other-speed-dials-cleaner)
 • A kezdőlap néhány funkciója bővítmény API-ba lesz kiszervezve
 • A böngésző értesít, ha új frissítés érhető el (Bye-bye csendes frissítés?)
 • A böngésző figyelmeztet, hogy az NPAPI beépülők hamarosan már nem lesznek támogatva

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

20 éves az Opera

Nekomajin | 2015. augusztus 20.

A konkrét dátumok ugyan ellentmondásosak, de 1995-ben új fejezet nyílt az internet történetében, köszönhetően az Operának. Ennek alkalmából foglaljuk most össze az Opera történelmének néhány fontos eseményét, a teljesség igénye nélkül.

A kezdetek

Csupán néhány évvel járunk a World Wide Web megszületése után. 1994-ben, a norvég Telenor (igen, az egyik magyar mobil szolgáltató anyacége) egy kutatási projekt keretében böngésző fejlesztésbe kezdett. Egy évvel később két Telenoros dolgozó, Jon Stephenson von Tetzchner és Geir Ivarsøy kivásárolták magukat, és megalapították az Opera Software ASA-t (magyarul: részvénytársaság).

Az 1995 áprilisában rendezett 3. WWW konferencián már be is mutatták a böngésző 1.0-s, akkor még MultiTorg Opera névre hallgató verzióját. (A torg norvégul piacteret jelent.) Az első hivatalos, publikus kiadásra, a 2.1-es verzióra viszont egészen 1996 decemberéig várni kellett. Az akkor már egyszerűen csak Operának nevezett böngésző támogatta többek között a többablakos felületet, a munkameneteket és a nagyítást, de nem volt még CSS és JavaScript.

Az első böngésző háború

A 90-es évek második fele mozgalmas időszak volt. Egyrészt olyan technológiák születtek, mint a CSS és a JavaScript, amik a mai napig a világháló alapját képezik. Ezek fejlesztésében és terjesztésében az Opera is részt vett. A cégnek sokáig a "szabványos web" volt az egyik fő szlogenje. Olyannyira, hogy a CSS nyelv egyik megalkotója, Håkon Wium Lie a mai napig az Opera egyik vezető beosztású alkalmazottja.

Ez az időszak viszont komoly versenytársakat is hozott az Operának. A Netscape és a Microsoft csatája mellett a néhány százalékos piaci részesedéssel bíró Opera volt az egyetlen számottevő túlélő. A nagyok csatájára viszont nekik is reagálni kellett, így az ezredfordulóra, az 5-ös verzió megjelenésével, az addig fizetős szoftver átváltott adware, azaz reklámokat tartalmazó üzleti modellre. Ekkor csatlakozott a céghez a marketinges Lars Boilesen, az Opera 16. alkalmazottjaként.

A második böngésző háború

A 2000-es évek elejére a Netscape elbukott, és az Internet Explorer közel 100%-os részesedéssel egyeduralkodóvá vált a piacon. Az Opera kiutat keresve azon dolgozott, hogy jobb programot fejlesszen, amire a felhasználók hajlandók lecserélni a Microsoft előre telepített böngészőjét. Ennek eredménye lett a 2003 elején, a 7-es verzióban debütáló Presto renderelő motor, ami a következő évtizedre az Opera fő fegyvertényévé, és egyben egyik hátrányává is vált.

A Presto motor és a felhasználói felület szoros összefonódása egy rendkívül gyors és funkciógazdag böngészőt eredményezett. Ezt akkoriban más böngésző nem tudta, ezért az Opera egy viszonylag kicsi, de ragaszkodó felhasználói táborra tett szert. Ekkor lett az Opera a kockák böngészője.

A Presto hatékonysága azonban nem volt elég ahhoz, hogy az Opera jelentős piaci részesedést szerezzen. A kritikusok az adware üzleti modellben látták az okokat. A böngésző ezért a 2005-ben megjelent 8.5-ös verziótól kezdve freeware, azaz teljesen ingyenesen használható. Az igazi problémát azonban mégsem ez jelentette. Idő közben ugyanis a Netscape hamvaiból feltámadt, és befutott a Mozilla alapítvány Firefox böngészője is, ami a nyílt forráskódjának hála lassan leelőzte az Operát, és az Internet Explorer elsőszámú kihívójává vált.

Terjeszkedés a mobil piacon

Az új évezred elején azonban egy teljesen új front nyílt az internet területén. Megjelentek, és folyamatosan terjedtek az internetezésre alkalmas mobil eszközök. Az Opera hamar lecsapott erre a lehetőségre. A 3.60-as verzió mobil kiadása már 2000-ben futott néhány PDA-n. Néhány évvel később pedig már az összes jelentős mobil operációs rendszerre elérhető volt.

Az igazi sikert mégsem ez hozta meg, hanem a 2006 elején megjelent Opera Mini. Az Opera felismerte, hogy az akkori mobil eszközök nagy része még nem rendelkezik olyan hardveres és hálózati erőforrásokkal, hogy egy teljes értékű böngészőt futtatni tudjon, ezért egyedi ötlettel állt elő. Az először csak Java alkalmazásként, később pedig natív alkalmazásként is elérhető Mini egy tömörített weblapot kap az Opera szervereitől. Így jelentősen csökkenti az adatmennyiséget és a feldolgozáshoz szükséges erőforrásigényt is.

Az Opera Mini rengeteg elismerést kapott, és a mai napig népszerű a rossz lefedettséggel rendelkező területeken. A tömörítési technológia pedig azóta átkerült a teljes értékű mobil és az asztali kiadásokba is.

A harmadik böngésző háború

Az évtized végén aztán felbolydult az állóvíz. A Google 2008 végén bemutatta a Chrome-ot. Ezzel nem csak egy újabb vetélytárs jelent meg a piacon, hanem egy átfogó szemléletváltás is elindult a böngészőfejlesztésben. Az Opera 10-es majd 11-es verziója egy ideig nem csak helytállt a versenyben, hanem vezető szerepet töltött be az új technológiák implementálásában. A Google fejlesztési tempójával azonban nehéz volt lépést tartani, ráadásul a Presto motor és a felhasználói felület szoros összefonódásának már a hátrányai is kezdtek kiütközni.

Ezzel egyidőben a cég anyagi gondokkal is küzdött, és a vezetőségen belül is ellentétek voltak a fejlesztési irányok tekintetében. 2010 elején Tetzchner lemondott a cég vezetéséről, és a helyét Boilesen vette át. Az alapító másfél évig még a cég stratégiai tanácsadója maradt, ám ezután távozott az Operától.

A 2012 közepén megjelent 12-es verzió sok olyan változtatást tartalmazott, ami a böngésző motorját érintette. Ezek egy része, például a HTML5 feldolgozó, vagy a teljes ECMAScript támogatás igen sikeresnek bizonyult. A 64 bites összeállítás és a külön folyamatban futó pluginek viszont rengeteg fejfájást okoztak a fejlesztőknek. Mivel az erőforrásaik nagy részét a hibák javítására fordították, a böngésző a 2-3 évvel korábbi vezető helyéről látványosan lecsúszott. A Presto éra utolsó, nem csak hibajavításokat tartalmazó 12.1-es verziója 2012 novemberében jelent meg.

A motorváltás

2013 februárjában meglepő bejelentéssel állt elő az Opera, miszerint a Presto fejlesztését leállítják, és beszállnak a Chromium projektbe. A hír kettős reakciókat váltott ki. Egyrészt a Presto a tíz éves pályafutása alatt legendássá vált, másrészt a legelvakultabb rajongók is látták, hogy a 12-es verzió problémái nagyon komolyak. Vita leginkább a kiutat jelentő megoldásban volt. A döntés viszont megszületett. Az Opera egy hatalmasat lépett hátra, de ezzel együtt kiutat is talált a programhibák tengeréből.

Boilesen vezetésével a cég megpróbált több lábra állni. Mivel a böngészőfejlesztés önmagában nem termel bevételt, ezért a működését nagyrészt a mobilos reklámpiacról finanszírozza. Az elmúlt két évben több céget is felvásároltak. Részben azért, hogy a reklámpiaci helyzetüket erősítsék, részben pedig azért, hogy a tömörítési technológiájukat tovább fejlesszék.

Bár az Opera fejlesztési filozófiája manapság kevésbé szimpatikus, mint a hőskorban, két alapvető elvéhez viszont még ma is hű. A Chromium projekt egyik legnagyobb résztvevőjeként tovább dolgozik a szabványos és nyitott web érdekében. Saját tömörítési technológiája folyamatos fejlesztésével pedig igyekszik minél több emberhez eljuttatni az internet szolgáltatásait.

Boldog 20. születésnapot, Opera!

Opera 32 béta (32.0.1948.4)

Nekomajin | 2015. augusztus 13.

És egy kicsit 33 developer is, mert egy csomó újdonság egyből a béta csatornára került.

A béta csatornára átkerült fejlesztések

* jelzi, ami eddig még a fejlesztőiben sem volt

 • Jelszó szinkronizálás
 • Fa struktúra a könyvjelzőkezelőben és a szív menüben is
 • Zoomolható képernyőmentések, és szerkeszthető cím a szív menüben (Használd a görgőt, Luke!)
 • *Ábécé sorrendbe rendezés a könyvjelzőkezelőben (A mappák helyi menüjében)
 • Egy harmadik, kisebb ikonokat tartalmazó nézet a kk-ben (És a kk oldalsávja is átméretezhető)
 • A gyorshívó további integrálása a könyvjelzőkbe (Mostantól a gyorshívóba mentett oldalak nem lesznek kétszer elmentve)
 • *A Más gyorshívók mappa tartalma törlődik, amikor a másik eszközzel kijelentkezünk a szinkronizálásból (Egyelőre engedélyezni kell: browser://flags/#other-speed-dials-cleaner)
 • Az Előzmények és a Letöltések is csatolt bővítménynek vannak kiszervezve (Ez jelenleg a felhasználói oldalról semmilyen változást nem okoz, de _talán_ azt jelenti, hogy más bővítményekkel le lehet majd ezek cserélni, mint a Chrome-ban)
 • *A kezdőlap néhány funkciója bővítmény API-ba lesz kiszervezve
 • *A böngésző értesít, ha új frissítés érhető el (Bye-bye csendes frissítés?)
 • *A böngésző figyelmeztet, hogy az NPAPI beépülők hamarosan már nem lesznek támogatva
 • A böngésző mostantól megjegyzi a beviteli mezők tartalmát (A funckció már több, mint egy éve elérhető flag mögül, de mostantól alapból be van kapcsolva)
 • Animált témák (Gyakorlatilag annyi történt, hogy a jpg és png képek mellett webm videókat is lehet használni)

A fejlesztői csatornán maradt fejlesztések

 • Turbo 2

A Win10-es görgetősáv probléma még nem lett javítva.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Megjelent az Opera 31 stabil kiadása (31.0.1889.99)

Nekomajin | 2015. augusztus 4.

A 31-es verzió sok látható újdonságot nem tartogat. Néhány apró funkció jutott el csak a stabil ágba. Ezek közé tartozik a böngészési előzmények szinkronizálása és a végleges(nek tűnő) MSE+H264 támogatás. Továbbá a böngésző mostantól értelmezni tudja a fülsávra húzott szövegeket is. Korábban csak linkeket tudott kezelni. Mostantól, ha a szöveg linkként értelmezhető, akkor megnyitja az adott lapot, ha nem, akkor pedig az alapértelmezett keresővel rákeres.

A motorháztető alatt viszont komoly fejlesztések történtek. A mérések alapján a böngésző indulási ideje akár 70%-kal is csökkenhet a frissítés után. Igazán látványos különbséget a lassú merevlemezt használók érezhetnek majd.

A 31-es verzió fejlődését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Funkciók az Operában: Oldalsáv

Kétségtelen, hogy a régi Opera egyik leglátványosabb funkciója az oldalsáv volt. A motorváltás után, annak ellenére, hogy sokan kérték, a fejlesztők kategórikusan elzárkóztak az oldalsáv visszahozásától.

Aztán februárban két dolog is történt. A Vivaldi már a legelső publikus fejlesztői kiadásban tartalmazta az oldalsávot, és a Chromium fejlesztői blogján is megjelent egy indítvány egy esetleges oldalsáv API-val kapcsolatban. (Meg kell azonban jegyezni, hogy a Chrome oldalsáv tervezete egy ponton lényegesen különbözik az összes többi böngésző oldalsávjának működési mechanizmusától.) Ettől függetlenül, vagy ennek hatására az Operás fejlesztők tőlük szokatlan gyorsasággal létrehozták az oldalsávot, amit a bővítmények egy újabb platformjának szántak.

A fejlesztés és a hibajavítás sajnos a desktop csapat átszervezésével egy csapásra megszűnt. A bővítmény fejlesztők számára sok kiaknázatlan lehetőség maradt benne, de az oldalsáv így is jól használható, és külön említésre méltó része a böngésző funkció kínálatának.

Mire jó?

Az oldalsáv tulajdonképpen egy eszköztár, amire bővítményeket lehet telepíteni. A kirakott gombok kattintásra egy-egy panelt hoznak létre. Hasonlóan az eszköztár gombjaihoz, az oldalsáv gombjain is lehetnek úgynevezett plecsnik, amik információval szolgálhatnak. Ellentétben viszont az eszköztár buborékokkal, a bővítmény tartalma itt nem fedi el a weboldalt, hanem mellette jelenik meg, és fókuszvesztés (pl.: fülváltás) után is látható marad. Így elsősorban olyan tartalmak megjelenítésre alkalmas, amiket folyamatosan el akarunk érni böngészés közben. (Külön érdekesség még, hogy az eszköztárral ellentétben az oldalsáv gombjait át lehet rendezni.)

Fejlesztenek is rá?

Az Opera bővítmény katalógusában jelenleg több, mint 30 bővítmény érhető el az oldalsávra. Ez nem olyan nagy szám, viszont az oldalsáv bővítmények többnyire minőségi munkák, és folyamatosan jelennek meg újabbak.

A legfontosabb funkciókra, mint a könyvjelző-, előzmény- és fülkezelés már most is több választási lehetőség létezik. Emellett megjelentek a jegyzetek kezelésére alkalmas bővítmények, amik szintén az oldalsávot használják. Egyszerűbb, és bonyolultabb, de több beállítási lehetőséget tartalmazó bővítmények közül választhatunk. Újabb kategóriát alkotnak azok a bővítmények, amik a népszerű közösségi oldalak mobil szolgáltatásait ágyazzák be az oldalsávba.

Bár az Opera saját fejlesztésű bővítményt még nem készített az oldalsávra, néhány lelkes bővítményfejlesztő már-már erre a területre specializálódott. Egyikük már egy egész bővítménycsaládot hozott létre, amik nem csak a dizájnjukban egyeznek meg, de remekül ki is egészítik egymást.

Hova tovább?

Ahogy korábban írtam, az oldalsáv jelenleg tökéletesen használható, mégis rejlenek még benne lehetőségek. Egyelőre csak az ablak bal oldalán lehet használni, és panelkapcsoló sincs. Fejlesztői oldalról pedig az API hiányosságai miatt nem lehet megvalósítani bizonyos ötleteket.

Azt, hogy az oldalsáv is csak egy újabb félkész funkció marad, vagy idővel folytatják majd a fejlesztést, egyelőre nem tudni.

Vivaldi

Hozzászólások

Keresés

Címkék

10.5 (32) 10.6 (28) 10.7 (17) 11 (23) 11.10 (21) 15 (8) 17 (8) 29 (9) addon-ajánló (11) ajánló (8) android (11) apple (10) beépülő (25) bejelentés (13) bemutató (32) beta (11) béta (18) bittorrent (13) biztonság (75) blog (36) carakan (16) chrome (13) cikk (75) css (11) design (8) Developer (53) developer (13) dragonfly (25) előzetes (336) énoperám (27) eums (9) evenes (8) explorer (59) fejlesztés (10) firefox (62) flash (10) fordítás (79) frissítés (11) fun (15) funkció (177) gmail (12) gomb (22) google (26) gyorshívó (18) hiba (24) hír (8) hírek (15) hordozható (10) html5 (23) ingyen (14) interjú (13) iphone (9) irc (8) játék (51) javascript (8) javítás (274) karácsony (9) keresés (8) kestrel (75) kiadás (128) kiegészítő (31) közösség (9) labs (9) levelező (39) mac (10) menü (12) microsoft (11) mini (108) minialkalmazás (43) mobil (48) mobile (45) myopera (62) Next (13) opera (26) operasoftware (35) operawatch (17) opera software (20) peregrine (8) poén (11) portable (9) presto (10) rc (12) reklám (28) reklámtiltás (12) rss (9) safari (19) sdk (11) sebesség (11) segítség (10) stabil (19) stabilitás (19) statisztika (36) szabvány (30) szavazás (10) születésnap (10) tanfolyam (8) téma (12) teszt (17) tetzchner (10) tipp (211) újdonság (9) unite (38) unix (9) usb (15) userjs (29) v18 (11) verzió (10) video (20) webfejlesztés (15) Címkefelhő

Kapcsolat

Iratkozz fel a blog hírcsatornájára!

RSS icon

Olvastál valami érdekeset az Operáról? Küldd el nekünk!

Írhatsz nekünk e-mailt:
magyaropera@gmail.com

Hivatalos Opera rajongói blog

Szerzők

Alapító

Aktív szerkesztők

Korábbi szerkesztők