Átszervezések az Operánál

Nekomajin | 2015. április 25.

Több norvég és nemzetközi lap mellett a magyar HWSW is hírül adta, hogy az Operánál átszervezik a különböző termékek fejlesztésének helyszínét. A háttérben lévő okokat elolvashatjátok a HWSW cikkében. Előismeretként annyit kell tudni, hogy az Operának Norvégia mellett több országban, többek között Lengyelországban és az USA-ban is vannak központjai. A cég különböző termékeit eddig a Föld különböző pontjain élő fejlesztők készítették, mostantól viszont minden program fejlesztése egy-egy központban fog történni. Fontos tehát megjegyezni, hogy egyik terméket sem szüntetik meg, csak a fejlesztéseket csoportosítják át földrajzilag.

Az 5%-os létszámleépítés és a költségek racionalizálása nem ad okot a pánikra egy ilyen méretű cégnél. Ráadásul az egyik elbocsájtott fejlesztő szerint az Opera jó ütemben növekszik, és folyamatosan vesz fel újabb alkalmazottakat. Ami az igazán sajnálatos ebben az egészben az az, hogy a teljes oslói desktop csapatot szélnek eresztették, és az asztali kiadás fejlesztése a lengyelországi irodában fog folytatódni.

Eddig is voltak lengyel fejlesztők a desktop részlegen, és nem hiszem, hogy látványos fennakadásokat okozna ez az esemény, viszont pont a norvég csapatban voltak azok a fejlesztők, akikkel jó kapcsolatot tudtunk kialakítani a blogon. Ők voltak azok, akik a motorváltás után lassan ugyan, de önként magukra vállalták azt a feladatot, hogy aktívan kommunikálnak a felhasználókkal. Lehet, hogy ez kívülről egyáltalán nem látszott, de az utóbbi fél-egy évben igazi párbeszéd alakult ki a desktop blogon a fejlesztők és a rendszeres kommentelők között. Sajnos pont azt a 4-5 embert is kirúgták, akik sokszor napi szinten tartották velünk a kapcsolatot. Közöttük voltak például a Linuxos és a Mac-es csapatok vezetői, és a könvjelzőkezelő egyedüli fejlesztője is.

Hogy az átszervezésnek lesz-e érzékelhető hatása, azt majd meglátjuk, de az nagyon valószínű, hogy az elbocsájtott fejlesztők közül többen is a Vivaldinál fognak kikötni.

30 developer, második frissítés (30.0.1833.0)

Nekomajin | 2015. április 13.

Főbb újdonságok

 • MSE H.264 támogatás
 • Új fajta algoritmus a telepítő fájlok kezelésére, aminek hatására tovább csökken az automatikus frissítés során a telepítő mérete.

További újdonságok

 • A fül menü mostantól megjegyzi a bezárt fülek lenyitott állapotát.
 • Újabb beállítások kerültek be a szinkronizálásba. (Egyelőre konkrétan a billentyűkombinációk voltak említve.)
 • Az oldalsáv gombjai átrendezhetők.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • Valami készül a Turbo 2-vel kapcsolatban.

Teljes változáslista

Letöltés: Window, Mac, Linux (egy belső probléma miatt nem lett kész, talán holnapra)

SZERK: Megjött a Linuxos kiadás is. Ráadásul 32 bites disztribúciókra! (Egy hiba miatt viszont most 64 bites összeállítás nem készült. A következő kiadásban már lesz mindkettő.)

Összeolvad az Opera és a Vivaldi

penge™ | 2015. április 1.

Nagy nap ez a mai. Az utóbbi időben már lehetett sejteni, ugyanis a Vivaldi megjelenése jelentősen felkavarta az eddigi állóvizet a böngészőpiacon. Jórészt hasonló fejlesztések jelentek meg mindkét böngészőben, például oldalsáv, fanézetes könyvjelzőkezelő, mozdulatparancsok.

És mivel nem csak az Opera lendült bele a fejlesztésekbe, hanem a Chrome is új funkciókat kapott és a tegnap megjelent Project Spartan nevű új Microsoft böngésző is jó pár Operában ismert kényelmi funkcióval bír, ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy a babérjaikon ülve egymás mellett, párhuzamosan fejlesszenek. Így hát úgy döntöttek, elássák a csatabárdot és összefog a két fejlesztőtábor.

Egyenlőre még nagyon friss a hír, csak neves norvég hírportálok publikáltak róla, ezért nem sokat lehet tudni, de Jon S. von Tetzchner annyit elárult, hogy a Vivaldit megelőző években csapatuk nagy része az Opera 12 forráskódját tanulmányozta, miképp lehetne mégis kicserélni alatta a Presto-t Blinkre a funkciók és az alacsony memóriaigény megtartása mellett. Ekkor sajnos jegelve lett a téma, mivel az Opera tulajdona volt a forráskód, amit végül nem adtak ki. Ez most sem áll szándékukban, de a fúzióval most újra feleleveníthetik ezt a projektet.

30 developer, első frissítés (30.0.1820.0)

Nekomajin | 2015. március 31.

Főbb újdonságok

 • A böngésző mostantól nem balról jobbra vált a fülek között, hanem a használat sorrendjében, mint régen. (Ez a funkció eddig is elérhető volt a flags-ben, de most már a beállításokban is átkerült, és alapértelmezett is lett.)
 • A fül menüben megjelent a nem rég bezárt fülek listája, lánykori nevén a "kuka gomb". (Jelenleg kettőt kell kattintani, viszont az egyik fejlesztő már jelezte, hogy a menü valószínűleg meg fogja jegyezni az utoljára használt panelt, és alapértelmezetten azzal fog megnyílni a jövőben.)

További újdonságok

 • Az oldalsáv fejlesztése tovább folyik. A vizuális változások mellett az API is újabb funkciókat kapott.
 • A Felfedezés belső lap átalakításon esik át. A könyvjelzőkezelőhöz hasonlóan egy beépített bövítmény lesz.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • Megjelent egy kapcsoló, amivel engedélyezni lehet néhány beállítás szinkronizálását. (Egyelőre nem tudjuk, hogy ez a "néhány" mit takar.)
 • Megjelent egy másik kapcsoló is, amit ha engedélyezünk, akkor ki tudjuk cserélni a gyorshívó keresőmotorját. (Már ha nincs kikapcsolva.)

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Addon ajánló: Bővítmények az oldalsávban

Az Opera új oldalsávja ugyan még a fejlesztői csatornán maradt, de már most folyamatosan új bővítmények jelennek meg a funkció kihasználására. Vannak köztük használhatatlanok, de egészen jók is. Rövid tesztelés után az általam legjobbnak ítélt bővítményeket fogom bemutatni.

Figyelem! Az oldalsáv bővítményeket a 28-as stabil verzió is engedi telepíteni, de az oldalsáv hiányában nem fognak működni! Emellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy a bővítmények fejlesztői kihasználják azt, hogy az oldalsáv még csak a fejlesztői csatornán érhető el, ezért erősen béta verziókat is feltöltenek.

Könyvjelzőkezelő

A Bookmarks by the Side nevű bővítmény mind közül talán a legerősebb. A könyvjelzőfa nem csak a mappák állapotát, de a görgetési pozíciót is megjegyzi, így az oldalsáv becsukása után is ugyanonnan folytathatjuk a használatát, ahol abbahagytuk. A beállításokban megszabhatjuk, hogy melyik gyökérmappák jelenjenek meg, és azt is, hogy a lapok milyen paranccsal nyíljanak új fülön és háttérben. Az oldalsáv tetején keresni is tudunk.

A legnagyobb hibája jelenleg az, hogy a könyvjelzőfa nem frissíti magát, ha egy létező könyvjelzőt törlünk, átrendezünk, vagy egy újat mentünk el. Emellett a magyar fordítás is csapnivaló, de ez csak a beállításokban okozhat problémát.

A Simple Bookmark Sidebar jelenleg sajnos nem jelzi meg a mappák állapotát, viszont a máshol végzett könyvjelző műveletek után frissíti a fát, és a megjelenése is egy kicsit visszafogottabb.

Jegyzetek

A V7 Notes megjelenésében nem túl dekoratív, tudásában viszont annál jobb. A jegyzetek tárolására localStorage-t használ, viszont tud HTML-be exportálni, és abból importálni is, így a régi Operás jegyzeteket is képes kezelni. Külön plusz pont jár azért, hogy a fejlesztő néhány előre definiált jegyzet segítségével magyarázza el a bővítmény működését.

Előzmények

A Quick History legnagyobb érdeme, hogy remekül illeszkedik a böngésző dizájnjába. A lista automatikusan frissül minden oldalbetöltésnél. Az előzmények között kereshetünk, és a bejegyzéseket egyesével is törölhetjük.

Kedvcsinálónak ennyit. Természetes a bővítmény katalógust érdemes szemmel tartani, mert napról napra jelennek meg újabb bővítmények az oldalsáv kihasználására.

Opera 30 developer (30.0.1812.0)

Nekomajin | 2015. március 24.

Főbb újdonságok

 • Új funkció nincs, viszont egy tucat olyan funkció került alapértelmezetten engedélyezésre, amik nem kerültek be a 29 bétába.

További újdonságok

 • Az oldalsáv, a könyvjelzőkezelő és a "kuka gomb" (ami valójában a fül menü része) sok kisebb fejlesztést kapott.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • Megkezdődött a címsávba gépelt előzmények szinkronizálásának a fejlesztése.

Ismert hibák

 • Elég sok van, de egyik sem "omlós".

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 29 béta (29.0.1795.21)

Nekomajin | 2015. március 19.

A béta csatornára átkerült fejlesztések

 • A billentyűparancsok személyreszabása. A beállításokban lehet elérni.
 • A megnyitott fülek szinkronizálása.
 • A gyorshívó képeinek személyreszabása. Jelenleg az oldal által tartalmazott képek, a képernyőkép és a generált ikon között lehet választani, ahogy a könyvjelzőknél, viszont az egyik fejlesztő pár napja azt írta, hogy valószínűleg visszakerülnek majd a Coast-szerű csempék is. (A szív menüben módosítható.)
 • Néhány extra egér mozdulat.
 • A hang indikátor a lapfüleken.
 • Az alapértelmezetten középre igazított képek.

A fejlesztői csatornán maradt fejlesztések

 • Az oldalsáv
 • A kuka gomb
 • A fa struktúra a könyvjelzőkezelőben

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Addon ajánló: Notifycon

Nekomajin | 2015. március 15.

A lapfülek rögzítése kétségtelenül hasznos funkciója a modern böngészőknek. Akad viszont egy probléma. Manapság sok webes szolgáltatás a weboldal címében (a <title> elemben) jelzi, ha új értesítést kapunk. A lapfül rögzítése esetén viszont pont a cím tűnik el. Erre a problémára nyújt megoldást a Notifycon nevű bővítmény.

A bővítmény viszonylag egyszerűen működik. Figyeli a rögzített lapfülek címét, és változás esetén megpróbálja kiolvasni belőle az értesítések számát. Ha ez sikerül, akkor a háttérben egy <canvas> elem segítségével ráírja a számot az oldal favikonjára. Az értesítések száma a bővítmények gombjaihoz hasonlóan, egy kis plecsnin jelenik meg.

A Notifycon a népszerű weboldalak, mint a Facebook, Twitter, Gmail vagy a LinkedIn mellett például az Origo percről percre tudósításainál is működik. 

Megjelent az Opera 28 stabil kiadása (28.0.1750.39)

Nekomajin | 2015. március 10.

Mától hivatalosan is működik a könyvjelzők szinkronizálása az asztali, Androidos és az iOS-es Mini összeállítások között. Tervbe van véve/fejlesztés alatt áll a további tartalmak szinkronizálása is. (Ebből egyelőre csak a megnyitott fülek szinkronizálása tesztelhető, a 29-es fejlesztői kiadásokban.)

A szinkronizáláshoz egy Opera fiókkal kell rendelkezni. Aki már régebben is használta az Opera Linket vagy a myOperát, annak nincs semmi dolga, csak be kell jelentkezni az eszköztáron elhelyezett gomb megnyomása után. Akinek még nincs Opera fiókja, az ugyanott tudja magát regisztrálni.

A szinkronizáláson kívül a 28-as verzió másik hasznos újdonsága a könyvjelzők közötti keresés a címsor használatával. A könyvjelzős találatokat a szivecske ikon jelzi a lenyíló listában. Ezen kívül a Mac felhasználók örülhetnek még a szorosabb rendszerintegrációnak és a kisebb telepítő méretnek.

A 28-as verzió fejlődését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

29 developer, hatodik frissítés (29.0.1794.0)

Nekomajin | 2015. március 6.

Főbb újdonságok

 • Elkészült az oldalsáv. A menüben a Bővítmények elemnél lehet bekapcsolni. Bugos még, de már használható, és van már néhány bővítmény is, ami kihasználja, pl.: ez. (Az oldalsáv koncepciójáról és működéséről külön bejegyzésben később.)
 • A gyorshívó végre átkerült a könyvjelző adatmodellre. Ez két fontos változást hoz:
  • A gyorshívó elemei mostantól a többi könyvjelzővel együtt szinkronizálódnak. (Viszont minden eszközön külön gyorshívót állíthatunk össze, például munkára és otthoni használatra.)
  • A gyorshívó elemeinél ugyanúgy és ugyanott lehet választani a képernyőkép, az ikonok és a generált csempe között, mint a könyvjelzőknél.

További újdonságok

 • A billentyűparancsok testreszabása alapértelmezetten engedélyezve lett a flags-ben.
 • Az új egérmozdulatok is alapértelemezetten engedélyezésre kerültek.

Ismert hibák

 • Van jónéhány. Elég bugos lett ez a kiadás.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Gyakran Ismételt Kérdések

200px-konami_code_svg.png

Vivaldi

Hozzászólások

 • Aptyuka 02: Használd, kedves egészségedre! Én kevés vagyok erre. (2015.04.26. 18:29) Átszervezések az Operánál
 • Nekomajin: A 30-as verzióban nagyon fincsi zoomolási lehetőségek is lesznek API szinten. És az oldalspecifiku... (2015.04.23. 20:02) 30 developer, második frissítés (30.0.1833.0)
 • Darkcomet: Melóznak a srácok rendesen. Minden hétfőn új snapshot, a fórumon aktívak, de a blogot sem hanyagol... (2015.04.23. 17:20) Opera vs. Vivaldi
 • awking: A vég kezdete... Átszervezi működését az Opera www.hwsw.hu/hirek/53874/opera-atszervezes-bongeszo... (2015.04.22. 15:49) Opera cikkek
 • Nekomajin: Ha nem jön közbe semmi, akkor a mai az utolsó 29 béta. (2015.04.14. 16:09) Opera 29 béta (29.0.1795.21)
 • Darkcomet: @Nekomajin: Halvány lila gőzöm sincs.Mondjuk nálam minden googleos cucc (Play és fordító kivételév... (2015.04.05. 21:35) Összeolvad az Opera és a Vivaldi

Keresés

Címkék

10.5 (32) 10.6 (28) 10.7 (17) 11 (23) 11.10 (21) 15 (8) 17 (8) 29 (8) addon-ajánló (10) ajánló (8) android (11) apple (10) beépülő (25) bejelentés (13) bemutató (32) beta (11) béta (14) bittorrent (13) biztonság (75) blog (36) carakan (16) chrome (13) cikk (75) css (11) design (8) Developer (53) dragonfly (25) előzetes (336) énoperám (27) eums (9) evenes (8) explorer (59) fejlesztés (10) firefox (62) flash (10) fordítás (79) frissítés (11) fun (15) funkció (177) gmail (12) gomb (22) google (26) gyorshívó (18) hiba (24) hír (8) hírek (15) hordozható (10) html5 (23) ingyen (14) interjú (13) iphone (9) irc (8) játék (51) javascript (8) javítás (274) karácsony (9) keresés (8) kestrel (75) kiadás (128) kiegészítő (31) közösség (9) labs (9) levelező (39) mac (10) menü (12) microsoft (11) mini (108) minialkalmazás (43) mobil (48) mobile (45) myopera (62) Next (13) opera (26) operasoftware (35) operawatch (17) opera software (20) peregrine (8) poén (11) portable (9) presto (10) rc (12) reklám (28) reklámtiltás (12) rss (9) safari (19) sdk (11) sebesség (11) segítség (10) stabil (15) stabilitás (19) statisztika (36) szabvány (30) szavazás (10) születésnap (10) tanfolyam (8) téma (12) teszt (17) tetzchner (10) tipp (211) újdonság (9) unite (38) unix (9) usb (15) userjs (29) v18 (11) verzió (10) video (20) webfejlesztés (15) Címkefelhő

Kapcsolat

Iratkozz fel a blog hírcsatornájára!

RSS icon

Olvastál valami érdekeset az Operáról? Küldd el nekünk!

Írhatsz nekünk e-mailt:
magyaropera@gmail.com

Hivatalos Opera rajongói blog

Szerzők

Alapító

Aktív szerkesztők

Korábbi szerkesztők