Opera 36 béta (36.0.2130.2)

Nekomajin | 2016. február 9.

A béta csatornára átkerült fejlesztések

 • A megújult kezdőlap
 • A Windows 10-es és érintőképernyős felület
 • Az eszköztáron megjelenő bővítmények egy lenyíló listába kerülnek, ha már nem férnek el. (Elvileg már készül az a funkció, amivel ezek a gombok szabadon pakolhatók lesznek.)
 • Ha a program megfelelő mennyiségű böngészési előzményt talál, akkor felkínálja, hogy ezek alapján személyre szabja a Hírek tartalmát. A válogatás a helyi gépen történik. Az előzményeket nem küldi sehová a böngésző.
 • A főmenüben végeztek egy kis takarítást.
 • A szinkronizálás néhány javításnak köszönhetően stabilabb lett. Emellett az eszköztáron már csak akkor jelenik meg a gombja, ha valami probléma lép fel.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Megjelent az Opera 35 stabil kiadása (35.0.2066.35)

Nekomajin | 2016. február 2.

Az idei első új kiadásban több hasznos fejlesztést is kaptunk. A legnagyobb horderejű ezek közül a böngészőlapok némításának lehetősége. A böngésző nem csak jelzi, ha egy lap hangot ad ki, de a lapfülön lévő ikonra kattintva meg is vonhatjuk tőle ezt a jogot. A lapfülek helyi menüjében pedig az összes többi lapot egyszerre is elnémíthatjuk. Fontos, hogy ez a hang vagy videó lejátszását nem állítja meg.

Ráncfelvarráson esett át a letöltéskezelő is. Vannak még ugyan hiányosságok, de a bal oldali hasábban található szűrőkkel kicsit kényelmesebben lehet használni, mint korábban. Úgy tűnik viszont, hogy a fejlesztést ezen a téren befejezettnek tekintik, legalábbis egy időre.

Apró, de sokak számára talán hasznos funkció a különálló keresőmező az eszköztáron. Ez alapértelmezetten ki van kapcsolva. A Beállítások -> Böngésző -> Kezelőfelület szakaszban lehet bekapcsolni. Egyelőre csak az alapértelmezett keresőmotorral működik, de ezen a téren még várhatók további fejlesztések.

Ha már beállítások, bekerült egy új oldal a Beállításokba, ahol a fejlesztők szerint legfontosabb lehetőségek vannak listázva. Ennek a tartalmáról lehet vitázni, de nyilvánvalóan nem a haladó felhasználóknak készült.

A Linuxos felhasználók a 32 bites összeállítás mellé már RPM csomagot is kapnak. Azok számára pedig, akik folyamatosan használják a szinkronizálást, egy fontos hibajavítás érkezett. A többszörösen megjelenő könyvjelzőket egy mechanizmus automatiksan törli. A szándékosan több mappába mentett elemek viszont elvileg megmaradnak. A folyamat automatikusan megy végbe, viszont lehet, hogy szüksége van egy kis időre, ezért a frissítés után közvetlenül még nem lesz eredménye.

A 35-ös verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

36 developer, negyedik frissítés (36.0.2114.0)

Nekomajin | 2016. január 21.

Főbb újdonságok

 • A kezdőlap tartalmát szabályozó panel teljesen működik. A jobb felső sarokban lévő fogaskerék ikonra kattintva lehet megnyitni. Ha a Beállításokban a "Haladó beállítások megjelenítése" ki van pipálva, akkor a Témák és a Hírek mellett a keresődoboz és a Gyorshívó kapcsolója is megjelenik.

További újdonságok

 • A mappa ikont lecserélték a könyvjelzősávon.
 • A Hírek személyre szabottan fognak érkezni a böngészési előzmények alapján. A szűrés nem a szerveren történik, hanem a böngészőben. (opera://flags/#personalized-news-start-page)
 • Alacsony sávszélesség (<1Mb/s) esetén a Hírek betöltése alapértelmezetten a Turbón keresztül fog történni. (opera://flags/#turbo-for-news-on-startpage)

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • Megjelent egy Opera Freedom nevű kapcsoló a flags-ben.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac

Linuxos kiadás technikai okokból most nincs.

36 developer, harmadik frissítés (36.0.2106.0)

Nekomajin | 2016. január 13.

Főbb újdonságok

 • A kezdőlap jobb felső sarkában megjelent egy fogaskerék ikon. Rákattintva egy menüben a kezdőlap tartalmát lehet beállítani.
 • Engedélyezték azt a lenyíló menüt, ami akkor jelenik meg, ha túl sok bővítményt rakunk ki az eszköztárra. Ugyanúgy működik, mint a Firefoxban.
 • Az érintőképernyőt használók kicsit nagyobb méretű helyi menüket kaptak.

További újdonságok

 • A Windows 10-et használók a beállításokban válthatnak az Opera saját ablaka és a Win10 natív ablaka között. (chrome://flags/#windows-10-skin)

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • A különálló keresőmezőben be lehet majd állítani, hogy a találatok új fülön jelenjenek meg.
 • Elkezdték az RSS olvasó fejlesztését.

Ismert hibák

 • A böngésző összeomlik hang és videó lejátszásakor.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Funkciók az Operában: Könyvjelzők

Jellemző az új Opera fejlesztési politikájára, hogy az egyik leginkább hányattatott sorsú funkciója pont az egyik legalapvetőbb része a böngészőknek. A motorváltás után a fejlesztők úgy gondolták, hogy a könyvjelzőket már senki sem használja. Aki mégis, annak meg ott volt a mappázható Gyorshívó. Ebben van némi igazság, hiszen az elmúlt évtizedben a keresőmotorok annyit fejlődtek, hogy sokszor kiváltják ezt a feladatot. Azonban nem minden esetben. A fejlesztőknek rá kellett jönni, hogy nem egy rétegigényről van szó, így végül nyögvenyelősen, de elkészítették ezt a szolgáltatást is.

Kétségtelen, hogy a kockáknak hiányozhat néhány hasznos apróság a régi Operából, de összességében azt lehet mondani, hogy egy igen jó megoldás született. Amilyen körülményesen készült el, annyira jó lett az új Opera könyvjelzőkezelője. Lássuk, hogy mit tud!

A Könyvjelzők belső lap

Egy fájlkezelőhöz hasonló felület. Bal oldalon egy faszerkezetben láthatók a mappák, jobb oldalon pedig az éppen kiválasztott mappa tartalma. A fejlesztők jól felismerték, hogy szükség lehet a vizualitásra, ezért a klasszikus lista mellett két előnézeti képeket is tartalmazó elrendezés közül is választhatunk. (Érdekes megjegyezni, hogy egy időben a Chrome fejlesztői is kísérleteztek ugyanilyen megoldással, de ők végül teljesen elvetették, és maradtak egy fapadosabb felületnél.)

A mentett elemek kereshetők, szerkeszthetők és törölhetők. A törölt elemek szerencsére egy Kuka mappába kerülnek, ahonnan később vissza tudjuk állítani őket. Nem működik viszont ilyen jól a rendezés. A mappák helyi menüjéből ugyan lehet ábécé sorrendbe rendezni, utána viszont már nem tudjuk visszarendezni őket időrendbe. Szerencsére a keresés a legtöbb esetben orvosolja ezt a problémát.

A régi felhasználóknak hiányozhatnak a kulcsszavak, amiket a könyvjelzőzött oldalakhoz lehetett rendelni. Ez a lehetőség valószínűleg már soha sem fog visszatérni. Viszont a címsávba gépelve a böngésző nem csak az Előzményekben, hanem a könyvjelzők között is keres, így a legtöbb esetben ez nem jelent problémát.

A Könyvjelzősáv és a Gyorshívó

A Könyvjelzősáv tulajdonképpen semmiben sem különbözik a Chrome vagy a Firefox megoldásától. Automatikusan elrejteni ugyan nem lehet, de be lehet rá állítani billentyűparancsot, illetve a 35-ös verziótól kezdve a könyvjelzőkezelőből és a könyvjelző menüből is lehet ki-be kapcsolni.

Egy másik speciális mappát képeznek a könyvjelzők között a Gyorshívó elemei. Ezek a böngésző kezdőlapján jelennek meg, és nevükhöz híven gyors elérést biztosítank a leggyakrabban látogatott oldalainkhoz. Itt is lehet mappákat létrehozni, de csak egy szint mélységig. Sajnos a dizájn eléggé szedett-vedett, de a 36-os verzióban elkezdődött a kezdőlapnak egy sokadik átszabása, és ez most végre tényleg jól néz ki.

Korábban volt egy Gyűjtőlap nevű belső oldal is a böngészőben, de ezt a könyvjelzőkezelő bevezetésével megszüntették. Ez a funkció egy nem hivatalos bővítmény formájában él tovább, bár a könyvjelzőkezelő is tökéletesen megfelel a célnak.

A könyvjelző menü

Egy összetett felület, amit a címsáv jobb oldalán látható szivecskére kattintva érhetünk el. Az ikonra kattintva kiválaszthatjuk a mappát és az előnézeti képet, illetve szerkeszthetjük a címet. A böngésző a munkamenet végéig megjegyzi az utoljára használt mappát, és azt kínálja fel legközelebb. Ha egy oldalt törölni akarunk, akkor egy kattintással ugyanitt a Kukába helyezhetjük.

Az előnézeti képnek a böngésző felajánlja az oldalon lévő képeket, az URL-ből generált csempét, illetve készíthetünk képernyőmentést is a weblapról. Hasznos lehet, hogy a képeket és a képernyőmentést is lehet nagyítani és mozgatni, így teljesen testre tudjuk szabni az előnézeti képet. Ez a kép fog ugyanis megjelenni a Gyorshívóban és a könyvjelzőkezelőben is.

Importálás és szinkronizálás

Egy böngésző váltásnál fontos tényező lehet, hogy az új program hogyan tudja a régi könyvjelzőit importálni. Az Operában a Beállításokban találjuk ezt a funkciót. Exportálni ugyan nem lehet, de ez csak látszólag probléma, mert más böngészőkben is van importlási lehetőség. Emellett a profil mappában található bookmarks fájlt is bármikor másolhatjuk.

Arról már korábban írtunk, hogy a szinkronizáláshoz is rögös út vezetett, de a könyvjelzők esetében ez már jól működik. A 35-ös verzióban végre a többszöröződési bugot is javítják, így ezen a téren nincs probléma.

Korábban volt egy lehetőség a könyvjelzők megosztására is, de ez nem volt igazán kidolgozva, és végül meg is szüntették.

Bővítmények

Ha mindez még nem lenne elég, az Opera teljes hozzáférést biztosít a könyjelzőkhöz a Chromium bookmarks API-ján keresztül. A bővítmények között vannak olyanok, amik az eszköztárhoz adnak hozzá egy gombot, és olyanok is, amik az oldalsávot használják.

A leghasznosabbak ezek közül kétségtelenül az oldalsáv bővítmények. Bár a főmenüben is található egy könyvjelzőfa, ennek a használata elég macerás. Az oldalsáv viszont kiváló erre a célra. Használhatunk akár egy sallangoktól mentes, egyszerűbb megoldást, vagy egy másikat, ami néhány szempontból még a beépített könyvjelzőkezelőnél is többet tud.

Összegzés

Nagy kár, hogy a motorváltás után nem kezdtek el rögtön a könyvjelzők kezelésén dolgozni, mert a jelenlegi állapot a hiányosságok ellenére is igen jól sikerült. Húzó tényező is lehetett volna a piacszerzésben. Látszik, hogy a fejlesztők rendszerben gondolkoztak, és nem csak egy sima listát akartak létrehozni.

Bár nagyon rögös út vezetett idáig, így utólag mondhatjuk azt, hogy az Operának sikerült egy kicsit újrafeltalálni a könyvjelzőzést. Hogy mit hoz a jövő, azt nem tudjuk, mert ezt a funkciót jelenleg nem fejlesztik, de bízzunk benne, hogy legalább a hiányosságokat ki fogják pótolni előbb vagy utóbb.

36 developer, első frissítés (36.0.2079.0)

Nekomajin | 2015. december 17.

Főbb újdonságok

 • Megbütykölték a szinkronizálás gombját az eszköztáron. Csak akkor fog megjelenni, ha valami gond van. (opera:flags#hide-sync-login-button)

További újdonságok

 • A gyorshívóban megjelent néhány eszköztipp, illetve a + gomb nem tűnt el, de legalább átlátszó hátterű.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • A gyorshívó tesztreszabása folyamatban van, de már csak januárban lesz tesztelhető.
 • A főmenüt valahogy egyszerűsíteni fogják.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 35 béta (35.0.2066.10)

Nekomajin | 2015. december 15.

A béta csatornára átkerült fejlesztések

 • A böngésző mostantól automatikusan törli a több helyre elmentett könyvjelzőket. Ezzel oldották meg a szinkronizáláskor fellépő problémát.
 • A Beállításokban megjelent egy olyan aloldal, ami a fejlesztők szerint legalapvetőbb beállításokat jeleníti csak meg.
 • A Beállításokban bekapcsolható egy különálló keresőmező az eszköztárra.
 • A könyvjelzősáv a könyvjelzőkezelőből és a szív menüből is ki/be kapcsolható.
 • A főmenü gombjának feliratát lecserélték "Menü"-re.
 • Megújult a letöltéskezelő. Ennek részeként a böngésző figyelmeztet, ha folyamatban lévő letöltés közben akarjuk bezárni a programot.
 • Változtatásokat eszközöltek a fül némítás funkcióban is. A némítás gomb csak akkor jelenik meg a fülön, ha fölé visszük az egeret. A hangot jelző kis animáció továbbra is látható marad.
 • A Linuxos kiadás RPM telepítőt is kapott.

A fejlesztői csatornán maradt fejlesztések

 • A Hírek egyelőre marad külön belső lap.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 36 developer (36.0.2072.0)

Nekomajin | 2015. december 10.

Főbb újdonságok

 • A gyorshívó (újra) komoly változtatásokon esett át. Letisztultabb külső, átalakított navigációs sáv. De amit most láttok, az csak a kezdet. A következő kiadásokban a navigációs sáv felturbózása várható. Többek között ki-be kapcsolható elemekkel. (opera:flags#web-ui-navigation-sidepanel)
 • Az eszköztáron lévő addon gomboknál a Firefox megoldását alkalmazzák. Ha nem férnek ki a gombok, a program egy linyíló listába helyez néhányat. (chrome://flags/#extension-toolbar-expander)

További újdonságok

 • A Windows 10-es összeállítás további megjelenésbeli javításokat kapott.
 • Javítottak a szinkronizálás stabilitásán. Mostantól kevesebb hibaüzenetet fogunk kapni.
 • Alapértelmezetten engedélyezték a dupla-könyvjelző törlő funkciót. Ez meg fogja szűntetni a szinkronizáláskor fellépő problémát.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • A News (lánykori nevén Discover) beépített RSS olvasóval fog bővülni. De valószínűleg csak a 37-es verzióban.

Ismert hibák

 • A privát ablakokban nem lehet írni a címsávba.
 • Az új kezdőlapnál erősen villog a lapváltás, de már javítják.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Megjelent az Opera 34 stabil kiadása (34.0.2036.25)

Nekomajin | 2015. december 8.

A 34-es verzió elsősorban a motorháztető alatt tartogat újításokat. A legnagyobb horderejű ezek közül talán a Turbo 2, amit hosszas fejlesztés után végre élesítettek. Ez a tömörítési technológia elvileg ugyanaz, mint ami az Androidos kiadásban is elérhető. A legnagyobb fegyverténye a videók tömörítése. Különbözik viszont a Mini saját tömörítésétől, így a weboldalak dinamikus funkciói nem sérülnek. (Az Opera tömörítési technológiájáról később bővebben is beszámolunk, amint több információhoz jutunk.)

A Turbón kívül kaptunk még natív MSE MP3 támogatást, illetve az OS X-es verzió a rendszer beépített megosztás funkciójához is hozzáfér. A Windows 10-et használók most már alapértelmezetten bekapcsolva kapján a böngésző rendszersémába illesztését, és egy Chromium frissítés következtében az idegesítő szövegkijelölés is megjavult. További apróságként a böngésző mostantól emlékszik az oldalsáv állapotára.

A 34-es verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

35 developer, első frissítés (35.0.2060.0)

Nekomajin | 2015. november 26.

Főbb újdonságok

 • A címsávba gépeléskor megjelenik egy kis buborék, ami figyelmezteti a felhasználót, hogy ugyanott keresni is lehet.
 • Ezzel egyidőben Windows alatt be lehet kapcsolni egy különálló keresőmezőt, mint a régi Operában. (Ezt a felhasználói felület beállításai között találjátok, de előbb be kell kapcsolni a haladó beállításokat.)

További újdonságok

 • A beállításokba bekerült egy újabb rész, ahol a telepített témák között lehet gyorsan választani.
 • Az összes fül némítása gombot levették az eszköztárról. Helyette a fül helyi menüjéből érhető el. De még ez sem végleges megoldás.
 • Windows 10 alatt a böngésző fülsávjának színe követi az operációs rendszer színsémáját.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Vivaldi

Hozzászólások

Keresés

Címkék

10.5 (32) 10.6 (28) 10.7 (17) 11 (23) 11.10 (21) 15 (8) 17 (8) 29 (9) addon-ajánló (11) ajánló (8) android (11) apple (10) beépülő (25) bejelentés (13) bemutató (32) beta (11) béta (21) bittorrent (13) biztonság (75) blog (36) carakan (16) chrome (13) cikk (75) css (11) design (8) Developer (53) developer (22) dragonfly (25) előzetes (336) énoperám (27) eums (9) evenes (8) explorer (59) fejlesztés (10) firefox (62) flash (10) fordítás (79) frissítés (11) fun (15) funkció (177) gmail (12) gomb (22) google (26) gyorshívó (19) hiba (24) hír (8) hírek (15) hordozható (10) html5 (23) ingyen (14) interjú (13) iphone (9) irc (8) játék (51) javascript (8) javítás (274) karácsony (9) keresés (8) kestrel (75) kiadás (128) kiegészítő (31) közösség (9) labs (9) levelező (39) mac (10) menü (12) microsoft (11) mini (108) minialkalmazás (43) mobil (48) mobile (45) myopera (62) Next (13) opera (26) operasoftware (35) operawatch (17) opera software (20) peregrine (8) poén (11) portable (9) presto (10) rc (12) reklám (28) reklámtiltás (12) rss (9) safari (19) sdk (11) sebesség (11) segítség (10) stabil (22) stabilitás (19) statisztika (36) szabvány (30) szavazás (10) születésnap (10) tanfolyam (8) téma (12) teszt (17) tetzchner (10) tipp (211) újdonság (9) unite (38) unix (9) usb (15) userjs (29) v18 (11) verzió (10) video (20) webfejlesztés (15) Címkefelhő

Kapcsolat

Iratkozz fel a blog hírcsatornájára!

RSS icon

Olvastál valami érdekeset az Operáról? Küldd el nekünk!

Írhatsz nekünk e-mailt:
magyaropera@gmail.com

Hivatalos Opera rajongói blog

Szerzők

Alapító

Aktív szerkesztők

Korábbi szerkesztők