39 developer, első frissítés (39.0.2234.0)

Nekomajin | 2016. május 19.

Főbb újdonságok

 • Tovább bővült a Hírolvasó testreszabhatósága. Még mindig nincs RSS támogatás, és most úgy áll a dolog, hogy lehet, hogy nem is lesz. Használhatatlan az egész.

További újdonságok

 • Mostantól lehet online forrásból is importálni az adblock listákat. Az egyetlen feltétel továbbra is az, hogy az EasyList szintaxisát kell követni. (chrome://flags/#adblocker-phase3)
 • Az erőforrás kímélő üzemmód kapott még egy kis finomítást.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • A VPN funkció vissza fog térni a normál ablakokba is, viszont ahhoz, hogy oldalspecifikus beállítás lehessen, mélyebben bele kell nyúlni a Chromiumba, úgyhogy arra még várni kell.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 38 béta (38.0.2220.12)

Nekomajin | 2016. május 18.

A béta csatornára átkerült fejlesztések

 • Az energiatakarékos üzemmód
 • A saját adblock listák importálásának lehetősége (Egyelőre csak úgy működik, ha letöltöd TXT-ben a listát, és a gépedről importálod.)
 • A gyorshívóban a törlés gombját egy menügomb váltotta fel minden elem esetében.
 • Illetve a bővítménykezelő ikonját is hozzá lehet már adni a navigációs sávhoz.

A fejlesztői csatornán maradt fejlesztések

 • A VPN (a flags-ben engedélyezhető, de csak privát ablakban fog működni.)
 • A 64-bites Windowsos összeállítás

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 39 developer (39.0.2226.0)

Nekomajin | 2016. május 12.

Főbb újdonságok

 • Energiatakarékos mód (Ha a laptop töltőkábelét kihúzod, az eszköztáron automatikusan megjelenik egy ikon. Erre kattintva lehet bekapcsolni a funkciót. A böngésző néhány paraméterét módosítja - háttérfolyamatokat csökkent, kikapcsolja az animált témákat, fixen 30 FPS-re állítja a megjelenítést -, aminek segítségével akár 50%-kal is növekedhet az üzemidő. )

További újdonságok

 • A VPN funkció egyelőre csak privát ablakban fog működni. (okan kérték, hogy legyen oldalspecifikus beállítás, de azt tovább tart megoldani. Ezért kompromisszumos megoldásként valószínűleg ez fog a 38-as stabilba kerülni.)
 • Javították a WebRTC-nek köszönhető IP szivárgást. Most már addon nélkül sem kerül ki a valódi IP cím.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Funkciók az Operában: Tartalomblokkoló

Az Opera nagyjából két hónapja alaposan megbolygatta az állóvizet, amikor bejelentette, hogy natív tartalomblokkolót épít a böngészőibe. Saját méréseikre alapozva azt tapasztalták, hogy a weboldalakon megjelenő reklámok többsége nem csak a felhasználói élményt rontja, hanem jelentős mértékben használja a számítógépek processzor, memória és sávszélesség erőforrásait is. A statisztikák alapján az oldalbetöltés sebessége átlagosan 60, de akár 90 százalékkal is javulhat a tartalomblokkoló használatával. Ezzel párhuzamosan a böngésző memóriaigénye több, mint 50 százalékkal csökken. Meg kell ugyan jegyezni, hogy ezek laboratóriumi adatok, de ennek ellenére a számok meglehetősen impozánsak.

A tartalomblokkoló a bővítmények terén kvázi-szabványnak számító EasyListet, és a hozzá kapcsolódó EasyPrivacy-t használja. (Ez utóbbi a különböző nyomkövető megoldásokat hivatott eltüntetni a weboldalakról.) A funkció igazi előnye ott jelentkezik, hogy a tartalmak blokkolása már a weblap (DOM) összeállításakor megtörténik, ezért az Opera megoldása némivel gyorsabb az ugyanolyan listát használó bővítményekhez képest. Hátrány viszont, hogy manuális elem blokkolásra nincs lehetőség.

Felhasználóknak

A tartalomblokkoló alapértelmezetten ugyan ki van kapcsolva, de a Beállításokban az Adatvédelem és biztonság aloldalon egy kattintással bekapcsolhatjuk. Innentől kezdve a címsáv jobb oldalán egy pajzs ikon jelzi, hogy a tartalomblokkoló végzi a dolgát. Az ikonra kattintva egy gyors statisztikát látunk a kiszűrt tartalmak számának alakulásáról, és egy kapcsoló segítségével fehérlistázhatjuk az adott oldalt, azaz engedélyezhetjük a reklámok megjelenítését.

A 38-as verziótól kezdve saját listák importálására is lesz lehetőség. Az egyetlen kitétel, hogy a listának az EasyList szintaxisát kell követni. Kényelmetlenség lesz viszont, hogy a listákat csak saját gépről lehet betölteni, online forrásból nem. Ezt biztonsági okokkal indokolták a fejlesztők, de még megfontolás alatt áll a bővítményekhez hasonló egy kattintásos "feliratkozás" lehetősége.

Tartalom szolgáltatóknak

Az Opera tisztában van vele, hogy a reklámozás az ingyenes üzleti modell alapja, hiszen az egyik leányvállalata is reklám szolgáltató. Ugyanakkor a saját méréseik és a felhasználók visszajelzései alapján úgy gondolják, hogy a jelenlegi megoldás már nem fenntartható. Szükség van a reklámok erőforrás igényeinek optimalizálására, és a megjelenítés módjának konszolidálására. (Lásd: felugró, villogó, hangos, automatikusan induló, egész képernyőt kitakaró reklámok.)

Éppen ezért a böngésző tartalmaz egy sebességmérőt is, amivel az egyes oldalak betöltési sebességét lehet összehasonlítani ki- és bekapcsolt tartalomblokkolás mellett. Ezt az eszközt szintén a címsávban lévő pajzs ikonra kattintva lehet elérni. (Mivel az oldalbetöltés sebessége a hálózattól is függ, ezért a tesztet érdemes többször is lefuttatni, és a kapott eredményeket átlagolni.) Az Opera ezzel kívánja felhívni a tartalom szolgáltatók figyelmét arra, hogy milyen jelentős többletterhelést okoz a reklámok betöltése.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy más böngészők átveszik-e ezt a funkciót, vagy nem, de a statisztikák alapján évről évre egyre többen telepítenek ilyen bővítményeket, ezért nem kizárt, hogy az Opera megint egy trendet indít el. Az biztos, hogy az asztali kiadás mellett a mobilos kiadások is megkapták, vagy a közeljövőben meg fogják kapni a beépített blokkolót.

Megjelent az Opera 37 stabil kiadása (37.0.2178.32)

Nekomajin | 2016. május 4.

A 37-es verzió legnagyobb dobása kétség kívül a beépített tartalomblokkoló. Ezt a Beállításokban be kell kapcsolni, hiszen alapértelmezetten nincsen. Az Alapbeállítások illetve az Adatvédelem és biztonság oldalon is megtaláljátok. Bekapcsolás után a címsáv jobb szélén egy kis pajzs alakú ikon jelenik meg. Erre kattintva lehet megnézni a statisztikákat, és itt lehet az adott oldalt fehérlistázni is. A tartalomblokkoló működéséről és az Opera stratégiájáról bővebben is olvashattok majd egy külön bejegyzésben, a tervek szerint még ezen a héten.

Meglepetésként jelent meg a béta kiadásba a mozgatható videónézegető, ami olyan jól sikerült, hogy rögtön bekerült a stabilba is. A HTML5 alapú videólejátszóknál egy kis lebegő ikonra kattintva a videót ki lehet emelni egy külön keretbe, amit aztán bárhová mozgathatunk a képernyőn, akár az Opera programablakán kívülre is. A lejátszó valószínűleg fejlődni fog a következő verzióban, mert most még elég fapados, de amire kitalálták, arra már most is használható.

Apróság, de sokaknak fontos lehet, hogy a kezdőlapról most már el lehet rejteni a + gombot. Ehhez a kezdőlap beállításainál (jobb felső sarok -> fogaskerék) kell kipipálni a megfelelő opciót.

Ha már a belső lapoknál tartunk, akkor meg kell jegyezni, hogy végre az összes fontos belső lap megkapta az egységes dizájnt. Továbbá a főmenüben is történt egy újabb ésszerűsítés a kiegészítőkkel kapcsolatban.

Fontos megjegyezni, hogy az Opera hivatalosan a 36-os verzióig támogatta a Windows XP-t és Vistát. Nem csak a terméktámogatás szűnt meg, hanem a programkódból is kikerültek bizonyos részek, így a 37-es verziót már telepíteni sem lehet az említett operációs rendszerek alá.

A 37-es verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

VPN? Proxy? Mi van?

VPN
Nekomajin | 2016. április 23.

Az Opera rövid időn belül a második olyan funkció böngészőbe építését jelentette be, amit az internetezők különböző szolgáltatások és bővítmények formájában már rég óta használnak. A tartalomblokkoló után azonban a VPN szolgáltatás is valahol tabunak számít a tartalom előállítók és közvetítők szemében, hiszen mindkettő olyan technológiai korlátokat dönt le, amire az üzleti modellek épülnek.

Bátor húzás, vagy öngyilkosság? Ki fog derülni. Ebben a bejegyzésben viszont arról lesz szó, hogy a címben említett két fogalom mit is takar, és hogyan jelenik meg ez az Operában.

VPN

A Virtual Private Network (magyarul virtuális magánhálózat) egy számítógépes hálózat. Attól virtuális, hogy a felépítésében részt vevő számítógépek között nincs külön fizikai kapcsolat (nincs külön vezeték), hanem egy másik hálózaton (az interneten) belül alakítanak ki szoftveresen egy elkülönített kisebb hálózatot. A "magán" jelzőt pedig azért kapja, mert a virtuális hálózaton közlekedő adatokat a számítógépek titkosítják, hogy a külvilág számára ne legyenek érthetők.

Nézzünk egy hétköznapi példát! Legyen minden lakás egy számítógép, a posták a szerverek, a postások pedig a hálózat (a vezeték), és nevezzük el ezt az egészet internetnek! Ha Jancsi ír egy rejtjelezett levelet, és megkéri a postást, hogy ha már úgyis arra jár, vigye el azt a levelet Juliskának, akkor köztük kialakul egy virtuális magánhálózat. Lehet, hogy a postás nem jár arra, amerre Juliska lakik, ezért odaadja a levelet egy másik postásnak, de az üzenetet csak Juliska fogja érteni, mert csak ő és Jancsi ismerik a rejtjelet. Az is lehet, hogy a postás beteszi a levelet a táskájába a többi közé, de soha nem kerül rá bélyeg, ezért nem lesz feladva, így nem képezi részét a hivatalos postaforgalomnak.

Proxy

Proxy (magyarul megbízott) szervernek nevezzük azt a számítógépet (vagy programot), ami egy hálózaton belül két másik számítógép között közvetít. A proxy-k az internet működésének alapvető feltételei, hiszen a hálózatra kapcsolód több milliárd számítógép általában csak egy vagy néhány másik számítógéppel áll közvetlen kapcsolatban. Az összes többit csak proxy-k sorozatán keresztül képes elérni.

Az előző példához kapcsolódva, ha Jancsi és Juliska közel laknak egymáshoz, és a postás személyesen viszi el a levelet Juliskához, akkor nincs szükségük proxy-ra. Ha viszont messze laknak egymástól, és Jancsi feladja a levelet a postán, akkor minden olyan postahivatal proxy-vá válik, ahol az a levél út közben megfordul.

A fenti példákból látszik, hogy bár a VPN és a proxy technológiailag két teljesen különböző fogalom, a gyakorlatban mégis sokszor összefonódnak.

Az Opera beépített VPN-je

A csütörtöki bejelentés után hamar megjelentek olyan cikkek, amik azt bizonygatták, hogy az Opera csak egy sima proxy szolgáltatást nyújt, aminek semmi köze a VPN-hez. Az egész csak marketing szöveg. Ebben van is valami, hiszen az Opera nem fogja a gépünkön átfolyó összes hálózati forgalmat kezelni, csak azt, amit az Opera generál. Így ha egy másik böngészőt, torrent klienst, FTP-t vagy bármilyen más hálózati programot használunk, annak az adatai továbbra is a publikus interneten fognak utazni.

Ugyanakkor az Opera proxy szerverei és a böngésző között titkosított kapcsolaton keresztül folyik az adatáramlás, és a külvilág felé álcázzák a valós IP címünket és a földrajzi elhelyezkedésünket. Ennek következtében amint eléri az adat az Opera valamelyik szerverét, onnantól kezdve követhetetlenné válik, hogy pontosan melyik felhasználóhoz jut el, kívülről pedig nem lehet megállapítani, hogy ki kérte. Ezt az egészet az Operánál "böngésző VPN"-nek nevezik.

A fenti példáknál maradva ezt úgy kell elképzelni, hogy ha a gonosz boszorkány kap egy levelet, akkor nem fogja tudni, hogy azt Jancsi vagy Juliska küldte, csak azt, hogy melyik postahivataltól érkezett. Ha viszont a boszorkány válaszolni akar a levélre, akkor azt a postának kell címeznie, ahol a levelet kézbesítés előtt rejtjelezik, hogy ha valaki kirabolja a postást út közben, akkor se tudja elolvasni azt.

A nyilvánvaló marketing húzáson túl azonban azt is meg kell jegyezni, hogy ezzel a fogalmi csúsztatással nem az Opera állt elő. Számos bővítmény létezik mind a Gecko, mind a Chromium alapú böngészőkhöz, amik ugyanezt a funkciót valósítják meg, és ugyanúgy VPN-nek nevezik magukat.

Hogy mi szükség volt arra, hogy ezt beépítsék a böngészőbe, meg egyáltalán mire jó ez az egész? Erről bővebben majd akkor, ha a funkció megjelenik a stabil kiadásban. :)

38 developer, második frissítés (38.0.2205.0)

Nekomajin | 2016. április 21.

Főbb újdonságok

 • Beépített, ingyenes VPN szolgáltatás (Az Adatvédekem és biztonság lapon lehet bekapcsolni a Beállításokban)
 • Lebegő videó ablak (a múlt heti bétából)
 • Saját adblock listák importálása (Haladó beállítás)

További újdonságok

 • A gyorshívó elemeit mostantól nem lehet véletlenül törölni. A bezáró gomb helyén egy menü gomb van.
 • A navigációs sávra bekerült a Bővítmények ikonja is

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 38 developer (38.0.2190.0)

Nekomajin | 2016. április 5.

Főbb újdonságok

 • Megújult a Hírolvasó beállítási oldala. Sokkal részletesebben lehet szűrni a mintegy 8000 választható hírforrás tartalmában, viszont RSS csatornákra még mindig nem lehet feliratkozni.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

 • A tartalomblokkolóba saját listákat is fel lehet majd venni, és evileg a manuális elemblokkoló is készül.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Vivaldi 1.0.435.22 – hibajavítások és reggeli

Med1on | 2016. március 31.

A stabil kiadás előtt elsősorban a magasabb prioritást élvező hibákat semlegesítik.

vivaldi_1_0_435_22.jpg

Könnyen elképzelhető, hogy már jövő hét kedden elkészül az 1.0-s verzió, ugyanis a Vivaldi alapítói közül ketten (Jon és Tatsuki) reggelivel összekötött beszélgetésre hívják a nagyérdeműt – az összejövetel Palo Altóban, a Skandináv Innovációs Házban lesz.

Az aktuális bejegyzésben a fejlesztők a fentieken kívül megemlítették, hogy (magyar idő szerint) április 1-jén  éjjel 4 órakor a Vivaldi.net karbantartás miatt nagyjából 30 percig elérhetetlen lesz.

Letöltés (1.0.435.22)

Opera 37 béta (37.0.2178.4)

Nekomajin | 2016. március 31.

A béta csatornára átkerült fejlesztések

 • Beépített tartalomblokkoló (A 38-as verzióban további fejlesztések, például saját listák használata várható.)
 • További opciók a kezdőlap testreszabására
 • A belső lapok dizájnja
 • Lehetőség az Opera értékelésére (bővebben később)
 • Néhány szinkronizációs javítás
 • chrome.topSites API
 • A Google Certificate Transparency technológiájának implementálása

A fejlesztői csatornán maradt fejlesztések

 • 64 bites Windows összeállítás

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Vivaldi

Hozzászólások

Keresés

Címkék

10.5 (32) 10.6 (28) 10.7 (17) 11 (23) 11.10 (21) 15 (8) 17 (8) 29 (9) addon-ajánló (11) ajánló (8) android (11) apple (10) beépülő (25) bejelentés (13) bemutató (32) beta (11) béta (23) bittorrent (13) biztonság (75) blog (36) carakan (16) chrome (13) cikk (75) css (11) design (8) Developer (53) developer (29) dragonfly (25) előzetes (338) énoperám (27) eums (9) evenes (8) explorer (59) fejlesztés (10) firefox (62) flash (10) fordítás (79) frissítés (11) fun (15) funkció (177) gmail (12) gomb (22) google (26) gyorshívó (19) hiba (24) hír (8) hírek (15) hordozható (10) html5 (23) ingyen (14) interjú (13) iphone (9) irc (8) játék (51) javascript (8) javítás (274) karácsony (9) keresés (8) kestrel (75) kiadás (128) kiegészítő (31) közösség (9) labs (9) levelező (39) mac (10) menü (12) microsoft (11) mini (108) minialkalmazás (43) mobil (48) mobile (45) myopera (62) Next (13) opera (26) operasoftware (35) operawatch (17) opera software (20) peregrine (8) poén (11) portable (9) presto (10) rc (12) reklám (28) reklámtiltás (12) rss (9) safari (19) sdk (11) sebesség (11) segítség (10) stabil (24) stabilitás (19) statisztika (36) szabvány (30) szavazás (10) születésnap (10) tanfolyam (8) téma (12) teszt (17) tetzchner (10) tipp (211) újdonság (9) unite (38) unix (9) usb (15) userjs (29) v18 (11) verzió (10) video (20) Vivaldi (9) webfejlesztés (15) Címkefelhő

Kapcsolat

Iratkozz fel a blog hírcsatornájára!

RSS icon

Olvastál valami érdekeset az Operáról? Küldd el nekünk!

Írhatsz nekünk e-mailt:
magyaropera@gmail.com

Hivatalos Opera rajongói blog

Szerzők

Alapító

Aktív szerkesztők

Korábbi szerkesztők