Magyar Opera

Megjelent az Opera 50 stabil kiadása (50.0.2762.45)

Az új év első kiadása rögtön egy új stabil verzió. A leglátványosabb újítás egy viszonylag új veszélyt igyekszik elhárítani. A reklámblokkoló beállításaihoz bekerült egy NoCoin nevű lista, ami a kriptovalutákat bányászó szkripteket tiltja le a reklámokhoz hasonlóan. Ugyanez a lista természetesen elérhető mindenféle reklámblokkoló bővítményekhez, de ilyen módon valószínűleg több felhasználóhoz fog eljutni.

Hosszabb várakozás után végre elérhetővé vált a Chromecast szolgáltatás. Először a Beállításokban be kell kapcsolni, aztán a videólejátszók megfelelő gombjára kattintva, vagy a helyi menüt használva máris továbbíthatjuk egy kiválasztott lap vagy az egész asztal tartalmát a megfelelő eszközre.

A VR lejátszó is kapott néhány kisebb fejlesztést, illetve mostantól nem csak az OpenVR, hanem az Oculus Rift is támogatva van a böngésző oldaláról. Maga a lejátszó mostantól megpróbálja felismerni a VR videó formátumát, illetve szoftveres dekódolás módra vált, ha a GPU nem ismeri az adott formátumot.

Az O-menüben megjelent egy új menüpont, aminek használatával a weboldalt PDF fájlba lehet menteni. A fájl a weboldal szövegét szerkeszthető formában tartalmazza. Ez a funkció abban különbözik a PDF-be nyomtatástól, hogy a nyomtatási beállításokat és CSS formázásokat figyelmen kívül hagyja, és pontosan a képernyőn látott állapotban menti el az adott oldalt.

A lapfülek helyi menüje alapos ráncfelvarráson esett át. Nem csak rendezettebb lett, de új, hasznos menüpontok is kerültek bele.

A valuta és mértékegység átváltót is tovább okosították. Mostantól néhány kriptovalutát is felismer a rendszer, és azt a Beállításokban megadott valutára váltja. A hosszra vonatkozó mértékegységeket pedig dimenziókként megadva is át tudja már alakítani a program.

Átalakításon esett át a VPN funkció is. Ennek oka az, hogy a korábban felvásárolt SurfEasy cég által üzemeltetett szerverek helyett mostantól az Opera saját szerverei fogják kiszolgálni a böngészőt. Ezzel együtt a korábbi országonkénti választási lehetőségeket nagyobb földrajzi régiókra cserélték. Annak érdekében, hogy a keresési találatok pontossága ne szenvedjen kárt, a kereső oldalaknak a valós IP címünket küldi el a böngésző. A kereső találati listájáról elnavigálva viszont visszavált a VPN szerver által biztosított IP-re. Aki a keresőknek sem akarja elárulni az IP címét, az privát ablakban böngészve használja a VPN-t!

Végül, egy esetleges folyamatos összeomlás esetén a böngésző nem fogja automatikusan újratölteni az összes megnyitott lapot. Azokat egyesével, manuálisan frissítve könnyebben ki lehet majd szűrni a hibát okozó oldalt.

A 50-es verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr8113549807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sBc 2018.01.05. 20:31:46

Frankó a Chromcast-nek külön örülök, de már engem is kezd idegesíteni a Windows 10-en a fehér fejléc, lapsor.
Kifolyik a szemem, hogy meglássam melyik lap az aktív.
A sötét témán kívül nincs más megoldás?
(Linux Xfce-n meg minden indítás után más színű)

Belize Belize 2018.01.12. 18:41:53

Ti nem találkoztatok azzal a jelenséggel, hogy ettől a verziótól kezdve a Gyorshívó képei lassan töltődnek be? És ez nem csak az Opera indításánál jelentkezik, hanem akkor is amikor új lapot nyitok meg.

Cole1 2018.01.12. 23:57:13

@Belize Belize: Nálam nincs ilyen probléma.

A régi verziókban a VPN sokkal stabilabb volt, és az európai kapcsolat nem volt ennyire lassú böngészés közben.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.01.13. 10:29:27

@Cole1:
Az új szervereket apránként állítják csatasorba, úgyhogy ez a probléma valószínűleg javulni fog idővel.

@Belize Belize:
Olyan bug van nálam, hogy a domainből generált csempét más színnel tölti be időnként, de mintha ez is ritkább lenne a frissítés óta.

Belize Belize 2018.01.15. 05:19:52

@Nekomajin: Kipróbáltam az 51-es betat, ott is jelen van ez a hiba.
Feltelepítettem a 49-es verziót, ott minden rendben van, azzonnal megjelennek a képek.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.01.15. 13:33:32

@Belize Belize:
Ilyennel nem találkoztam, viszont ma belefutottam egy olyanba, hogy a gyorshívó helyett a böngésző felültéből készült montázs képe jelent meg, amit el se tudok képzelni, hogy hogy lehet.

Valamit babrálnak most a kezdőlappal is, biztosan észrevetted az animációt. Ha gyakran előfordul ez a hiba, akkor küldjél egy bugreportot! Ha nem annyira zavaró, akkor várd ki, és talán a következő verzióban javítják.

Mihics Zoltán (Med1on) 2018.01.15. 22:33:37

Nálam ettől a verziótól kezdve a Személyre szabott híreknél nem mutatja egy kék pötty, ha frissítés érkezett. Ti is tapasztaltatok ilyet?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2018.01.22. 17:38:01

A mai stabil frissítésben jött egy javítás a Spectre és a Meltdown sebezhetőségekre. A probléma alapvetően hardveres eredetű, de bizonyos intézkedéseket a felhasználói szoftverek oldaláról is lehet tenni. Az 51-es verzióban további javítások várhatók.
süti beállítások módosítása