Magyar Opera

Megjelent az Opera 49 stabil kiadása (49.0.2725.34)

A 49-es verzió leglátványosabb újítása a képernyőkép szerkesztő felület. A képernyőkép elkészítése után nemcsak alakzatokat, hanem emojikat és szelfiket is illeszthetünk a képre. Egy-egy részlet bekarikázása vagy nyíllal megjelölése hasznos lehet. A szelfizést majd az idő eldönti.

Kevesebb felhasználót érint, nekik viszont hasznos lehet az új virtuális valóság lejátszó. A böngésző észleli a számítógéphez csatlakoztatott VR sisakot, és a videó tetején felkínál egy VR lejátszó gombot. Miután elindítjuk, ezt a lejátszót a sisakkal is tudjuk kezelni. Az eszköz erőssége, hogy nemcsak a 360 fokos videókat tudja lejátszani, hanem hagyományosakat is át tud konvertálni bizonyos mértékig. (Ki kell emelni, hogy ez a funkció nem a Firefox által már támogatott webVR technológiát jelenti. Az is fejlesztés áll a Chromiumban, így nemsokára az Operába is megérkezik majd.)

A kezdőlap beállításait rejtő jobb oldali panel átalakult. Mostantól a fejlesztők szerint leggyakrabban használt beállításokat tartalmazza. Az átalakítás célja, hogy az újonc Opera felhasználók könnyebben be tudják lakni a böngészőt, a veteránok pedig gyorsabban elérjék a leggyakrabban használt opciókat. Az kérdéses, hogy ki állítgatja napi szinten az alapértelmezett böngészőt vagy a letöltési mappát, de erre a fejlesztők nem voltak hajlandók válaszolni.

Hosszú idő után végre lehetővé tették a bővítmény gombok drag and drop rendezését az eszköztáron. Arra viszont nincs lehetőség, hogy egyes gombokat manuálisan a lenyíló listába rejtsünk, ami csak akkor jelenik meg, ha a böngésző ablaka túl keskeny, és nem férnek el a gombok.

A kisebb horderejű újdonságok közé tartozik a VK Messenger megjelenése az oldalsávon és az öt újabb valuta, amit a konverter mostantól támogat. A privát ablakok új dizájnt kaptak, és az O-menü is ugyan egyszerűsödött, de a könyvjelzőkhöz hasonlóan az előzmények is rendezett formában váltak elérhetővé.

A 49-es verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr9813205603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cole1 2017.11.13. 19:48:11

VPN nem akar sokszor csatlakozni egyik országhoz mióta frissítettem, bár lehet nem ehhez van köze.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.11.14. 09:52:10

@Cole1:
Sokan panaszkodnak rá. Valószínűleg szerveroldali probléma lesz.

mtibee 2017.11.30. 16:46:34

Sziasztok!

49.0.2725.47-es Opera ablakát csak én nem tudom átméretezni, ha nem teljes méretű?

Jethro03 2017.12.15. 18:16:07

Sziasztok. Átméretezett html5 videót nem jétsza le. Ez csak nálam van így? tekeye.uk/html/html5-video-test-page

Jethro03 2017.12.15. 18:39:41

Most meg lejátsza mindet. Ezt nem értem. Azért kerestem egy ilyen html5 tesztoldalt mert van egy oldal ahol ahol próbáltam nézni egy élő közvetítést és olyan hibát írt ki hogy "html5:Unsupported video format. Try installing Adobe Fash." A flashplayerem friss.

sChess 2017.12.26. 20:53:28

A reklámblokkoló sebességtesztje szerint egyes lapok gyorsabban töltödnek be reklámblokkolás nélkül mint blokkolással. Akkor most ez, hogy van ?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.12.27. 11:32:05

@sChess:
Futtasd le többször is, hogy valós eredményt kapj! A blokkoló futása is időbe telik, ezért ha nincs sok vagy nagyon erőforrás igényes reklám az oldalon, akkor lehet, hogy a blokkolónak több erőforrás kell, mint annak, amit kiszűr. De valamilyen gyorsítótárazást használhatnak, mert az újabb oldalbetöltések során látványosan csökken a betöltési idő.
süti beállítások módosítása