Magyar Opera

Megjelent az Opera 43 stabil kiadása (43.0.2442.806)

A 43-as verzió elsősorban a motorháztető alatti újításokat tartalmaz, amik ismét gyorsabbá teszik a böngészést. Az oldalak előtöltése egy kis trükkel működik. A böngésző mostantól naplózza a címsávba írt szövegeket, és a gyakoriság alapján megpróbálja kitalálni, hogy mit akarunk megnyitni. Ha úgy gondolja, hogy ez sikerült, akkor már azelőtt elkezdi betölteni a weboldalt, mielőtt megnyomnánk az entert. Ezt a funkciót természetesen ki lehet kapcsolni a Beállítások -> Adatvédelem és biztonság oldalon. (Az előtöltés hasonló az eddigi "Hálózati műveletek előrejelzése..." funkcióhoz, de most már nemcsak néhány hálózati műveletet hajt végre a háttérben a program, hanem az egész weblapot betölti.)

A Windows felhasználók egy másik újdonságnak is örülhetnek. A Visual Studio rendelkezik egy Profile Guided Optimalization (PGO) nevű funkcióval. Ennek segítségével a forráskód fordítása előtt be lehet állítani, hogy a kód melyik részét milyen mértékig optimalizálja a fordító. A fordítás során keletkező bináris kód egyes részeit így tovább lehet finomítani, ami gyorsabb működést eredményez. Felmerül persze a kérdés, hogy akkor miért nem csinálják ezt a teljes kóddal. Azért, mert az jelentős növekedést okozna a telepítő méretében és a memória használatban is.

Végül néhány apróság. Végre hajlandóak voltak megoldani a linkek normális kijelölésének lehetőségét. Mostantól tehát nincs szükség külön bővítményre ahhoz, hogy oldalra húzva az egeret kijelöljük, fel-le húzva pedig másoljuk a linkeket.

Az eddig használható opera:plugins belső lap egy Chromium frissítés miatt megszűnik. Emiatt a flash mellé a PDF olvasó kapcsolója is bekerült a Beállításokba. Illetve a könyvjelzők közül eltűnt a Besorolatlan könyvjelzők mappa. Akiknek van benne könyvjelző, azoknak nem törlődik, új telepítéskor viszont már nem lesz használható.

A 43-as verzió fejlesztését végigkövetheted a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr9312235640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

semmiii99 2017.02.07. 23:23:01

Nem értem, hogy miért változtatgatják a viedónézegetőt. Eddig megfelelően működött, most meg nem tartja meg a videó méretarányát.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.02.08. 09:51:32

@semmiii99:
Úgy tűnik, hogy ez a videónézegető lesz az új kezdőlap. Addig piszkálják, hogy minden frissítéssel egyre rosszabb lesz.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.02.08. 15:54:19

Ezen a belső lapon lehet egyébként nézegetni, hogy hogyan tanulja meg a böngésző a gyakoriságokat az oldal előtöltéshez: opera://predictors/

Cole1 2017.02.12. 19:46:41

A rendezetlen könyvjelzőim azt hittem törlődtek. :) Én mindig így használom, nem értem miért kellett onnan most kivenni vagyis miért kellett eltüntetni.

Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha az alapértelmezett PDF olvasót használnám, akkor hogy lehetne megoldani, hogy egyből a PDF nyílhon meg a böngészőben és ne a letöltés. Sok értelme ennek sincs, ha a beépített tudja ezt is.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.02.12. 20:11:28

@Cole1:
Kicsit ki van tekerve a dolog. Ha kipipálod az opciót a beállításokban, akkor fogja letölteni, és ha nem, akkor fogja a böngészőben megnyitni.

Az már csak hab a tortán, hogy bugos, mert ha letölti, akkor nem kérdezi meg, hogy hová.

nlstemplar 2017.04.22. 12:43:27

A 43-as verzióban nekem nem müködik a Flash.
Ubuntu 12.04-t használok, telepítve van a Flash, a pepper_flash_config.json állományban felsorolt könyvtárban van, mégis úgy viselkedik, mint ha nem lenne telepítve.

Lehet ezzel kezdeni valamit?

A verzió frissítés nem megy, ép elérhetetlen a szerver.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.04.22. 21:30:09

@nlstemplar:
Nem kizárt, hogy OS vagy böngésző kompatibilitási hiba. Ha nem egy az auto update, akkor szedd le az FTP-ről, és tedd fel manuálisan a legfrissebb Operát!
ftp://ftp.opera.com/pub/opera/desktop/44.0.2510.1218/

nlstemplar 2017.04.27. 20:12:16

Ezt megcsináltam, de nem jött be. :(
A hiba továbbra is fen áll.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.04.28. 08:34:02

@nlstemplar:
A Beállítások -> Flash résznél mi van kiválasztva?

nlstemplar 2017.04.28. 23:01:53

Engedélyezi a webhelyek számára a Flash futtatását.

nlstemplar 2017.04.29. 23:10:17

Manuálisan leszedtem az Adobe oldaláról a flasht tar.gz csomagban, majd az egészet kitömörítettem az usr/lib/adobeflashplugin könyvtárba.
Más könyvtárban nem volt jó neki.
És a korábbi verzióktól eltérően most már nem elég a bináris programfájl.
Kell egy manifest.json állomány is, de lehet hogy a txt fájlok is fontosak amik a csomagban voltak.
Minden esetre bemásoltam mindent.
süti beállítások módosítása