Magyar Opera

39 developer, második frissítés (39.0.2245.0)

Főbb újdonságok

  • Tovább okosították a hírolvasót. Még mindig nincs RSS támogatás.
  • A VPN funkció visszatért a normál ablakokba is.

További újdonságok

  • A tartalomblokkoló most már online forrásokból is fogad listákat, és frissíti is azokat a lista fejlécében megadott időszakonként.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

39 developer, első frissítés (39.0.2234.0)

Főbb újdonságok

  • Tovább bővült a Hírolvasó testreszabhatósága. Még mindig nincs RSS támogatás, és most úgy áll a dolog, hogy lehet, hogy nem is lesz. Használhatatlan az egész.

További újdonságok

  • Mostantól lehet online forrásból is importálni az adblock listákat. Az egyetlen feltétel továbbra is az, hogy az EasyList szintaxisát kell követni. (chrome://flags/#adblocker-phase3)
  • Az erőforrás kímélő üzemmód kapott még egy kis finomítást.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

  • A VPN funkció vissza fog térni a normál ablakokba is, viszont ahhoz, hogy oldalspecifikus beállítás lehessen, mélyebben bele kell nyúlni a Chromiumba, úgyhogy arra még várni kell.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 38 béta (38.0.2220.12)

A béta csatornára átkerült fejlesztések

  • Az energiatakarékos üzemmód
  • A saját adblock listák importálásának lehetősége (Egyelőre csak úgy működik, ha letöltöd TXT-ben a listát, és a gépedről importálod.)
  • A gyorshívóban a törlés gombját egy menügomb váltotta fel minden elem esetében.
  • Illetve a bővítménykezelő ikonját is hozzá lehet már adni a navigációs sávhoz.

A fejlesztői csatornán maradt fejlesztések

  • A VPN (a flags-ben engedélyezhető, de csak privát ablakban fog működni.)
  • A 64-bites Windowsos összeállítás

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 39 developer (39.0.2226.0)

Főbb újdonságok

  • Energiatakarékos mód (Ha a laptop töltőkábelét kihúzod, az eszköztáron automatikusan megjelenik egy ikon. Erre kattintva lehet bekapcsolni a funkciót. A böngésző néhány paraméterét módosítja - háttérfolyamatokat csökkent, kikapcsolja az animált témákat, fixen 30 FPS-re állítja a megjelenítést -, aminek segítségével akár 50%-kal is növekedhet az üzemidő. )

További újdonságok

  • A VPN funkció egyelőre csak privát ablakban fog működni. (okan kérték, hogy legyen oldalspecifikus beállítás, de azt tovább tart megoldani. Ezért kompromisszumos megoldásként valószínűleg ez fog a 38-as stabilba kerülni.)
  • Javították a WebRTC-nek köszönhető IP szivárgást. Most már addon nélkül sem kerül ki a valódi IP cím.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Funkciók az Operában: Tartalomblokkoló

Az Opera nagyjából két hónapja alaposan megbolygatta az állóvizet, amikor bejelentette, hogy natív tartalomblokkolót épít a böngészőibe. Saját méréseikre alapozva azt tapasztalták, hogy a weboldalakon megjelenő reklámok többsége nem csak a felhasználói élményt rontja, hanem jelentős mértékben használja a számítógépek processzor, memória és sávszélesség erőforrásait is. A statisztikák alapján az oldalbetöltés sebessége átlagosan 60, de akár 90 százalékkal is javulhat a tartalomblokkoló használatával. Ezzel párhuzamosan a böngésző memóriaigénye több, mint 50 százalékkal csökken. Meg kell ugyan jegyezni, hogy ezek laboratóriumi adatok, de ennek ellenére a számok meglehetősen impozánsak.

A tartalomblokkoló a bővítmények terén kvázi-szabványnak számító EasyListet, és a hozzá kapcsolódó EasyPrivacy-t használja. (Ez utóbbi a különböző nyomkövető megoldásokat hivatott eltüntetni a weboldalakról.) A funkció igazi előnye ott jelentkezik, hogy a tartalmak blokkolása már a weblap (DOM) összeállításakor megtörténik, ezért az Opera megoldása némivel gyorsabb az ugyanolyan listát használó bővítményekhez képest. Hátrány viszont, hogy manuális elem blokkolásra nincs lehetőség.

Felhasználóknak

A tartalomblokkoló alapértelmezetten ugyan ki van kapcsolva, de a Beállításokban az Adatvédelem és biztonság aloldalon egy kattintással bekapcsolhatjuk. Innentől kezdve a címsáv jobb oldalán egy pajzs ikon jelzi, hogy a tartalomblokkoló végzi a dolgát. Az ikonra kattintva egy gyors statisztikát látunk a kiszűrt tartalmak számának alakulásáról, és egy kapcsoló segítségével fehérlistázhatjuk az adott oldalt, azaz engedélyezhetjük a reklámok megjelenítését.

A 38-as verziótól kezdve saját listák importálására is lesz lehetőség. Az egyetlen kitétel, hogy a listának az EasyList szintaxisát kell követni. Kényelmetlenség lesz viszont, hogy a listákat csak saját gépről lehet betölteni, online forrásból nem. Ezt biztonsági okokkal indokolták a fejlesztők, de még megfontolás alatt áll a bővítményekhez hasonló egy kattintásos "feliratkozás" lehetősége.

Tartalom szolgáltatóknak

Az Opera tisztában van vele, hogy a reklámozás az ingyenes üzleti modell alapja, hiszen az egyik leányvállalata is reklám szolgáltató. Ugyanakkor a saját méréseik és a felhasználók visszajelzései alapján úgy gondolják, hogy a jelenlegi megoldás már nem fenntartható. Szükség van a reklámok erőforrás igényeinek optimalizálására, és a megjelenítés módjának konszolidálására. (Lásd: felugró, villogó, hangos, automatikusan induló, egész képernyőt kitakaró reklámok.)

Éppen ezért a böngésző tartalmaz egy sebességmérőt is, amivel az egyes oldalak betöltési sebességét lehet összehasonlítani ki- és bekapcsolt tartalomblokkolás mellett. Ezt az eszközt szintén a címsávban lévő pajzs ikonra kattintva lehet elérni. (Mivel az oldalbetöltés sebessége a hálózattól is függ, ezért a tesztet érdemes többször is lefuttatni, és a kapott eredményeket átlagolni.) Az Opera ezzel kívánja felhívni a tartalom szolgáltatók figyelmét arra, hogy milyen jelentős többletterhelést okoz a reklámok betöltése.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy más böngészők átveszik-e ezt a funkciót, vagy nem, de a statisztikák alapján évről évre egyre többen telepítenek ilyen bővítményeket, ezért nem kizárt, hogy az Opera megint egy trendet indít el. Az biztos, hogy az asztali kiadás mellett a mobilos kiadások is megkapták, vagy a közeljövőben meg fogják kapni a beépített blokkolót.

süti beállítások módosítása