Magyar Opera

Opera 43 developer (43.0.2403.0)

Főbb újdonságok

  • Natív Chromecast támogatás
  • O12-ből ismerős link kijelölés (fel-le: másolás, balra-jobbra: kijelölés)
  • Könyvjelző exportálás HTML-be

További újdonságok

  • A címsáv ki lesz okosítva olyan módon, hogy ha egy gyakran látogatott weblap címét kezdjük el begépelni, akkor már a gépelés közben elkezdi betölteni az oldalt a háttérben.
  • Tovább folyik a credential management API és az árfolyamátváltó fejlesztése.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Az Opera fejlesztési stratégiája

A mai napig rendszeresen felmerül a kérdés, hogy milyen összefüggés van az éppen aktuális béta és fejlesztői kiadások verziószáma között. Ennek kapcsán tisztázzunk most néhány dolgot az Opera kiadási módszereivel kapcsolatban.

Verziószámozás

Mint azt már sokszor írtuk, az Opera a 2013-as motorváltást követően az úgynevezett gyorsított kiadási ütemezésre váltott. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyjából másfél havonta adnak ki egy-egy új főverziót. Az éppen fejlesztés alatt lévő funkciók közül ami készen van, az bekerül az adott stabil kiadásba. Ami nem, az csúszik a következőbe.

Ennek a stratégiának is vannak előnyei és hátrányai is. Előnye, hogy egy már befejezett funkcióra nem kell csak azért hónapokat várni, mert valami más még nem készült el. A rendszergazdák is könnyebben felkészülhetnek a frissítésre, ha az nagyjából periodikusan érkezik. Hátránya viszont, hogy néha hiányos funkciók is bekerülhetnek a stabil kiadásba, illetve időnként olyan verziók is megjelenhetnek, amik kevés újdonságot tartalmaznak.

A lényeg tehát, hogy a kiadások ütemezése idő intervallumokhoz van kötve, nem pedig nagyobb horderejű újításokhoz. Ennek viszont az a következménye, hogy a hagyományos verzió számozás, ami egy-egy fontosabb fejlesztéshez vagy strukturális változtatáshoz volt kapcsolva, már nem használható egyértelműen. Éppen ezért minden kiadási ciklusban új verziószámot vezetnek be.

A verziószám négy részből áll: főverzió.alverzió.összeállítás.javítások

A főverzió változik nagyjából hat hetente. Az alverzió általában nulla. Az összeállítás a motorváltás óta lefordított programkódok száma. A javítások pedig a legutóbbi kiadás óta kijavított hibák számát mutatja. A fejlesztői kiadásoknál ez általában nulla.

A fentebb írtak elsősorban az asztali kiadásra vonatkoznak. Viszont meg kell jegyezni, hogy az Androidos kiadás ütemezését igyekszik szinkronban tartani a cég, bár időnként kimarad egy-egy verzió.

Fejlesztési csatornák

A böngésző fejlesztése három csatornán zajlik. A developer, vagy fejlesztői csatornán érkeznek az újdonságok, átlagosan hetente egyszer. Itt mutatkoznak be új, sokszor hiányos vagy instabil funkciók. Bár a fejlesztői kiadások is meglepően stabilak, az Opera mégsem ajánlja mindennapi használatra, mert bármikor bekövetkezhet adatvesztés, vagy olyan hiba, ami a böngésző használatát lehetetlenné teszi.

A béta csatornára azok a fejlesztések kerülnek át nagyjából másfél hónap után, amik többé-kevésbé befejezettnek tekinthetők. Ekkor történik a megmaradt hibák javítása, és az új szövegek fordítása is ekkor kerül bele a programba.

Újabb másfél hónap után, a hibajavítási és tesztelési fázis lezárásával az adott verzió a stabil csatornára kerül. Ezek a hivatalos kiadások, amik egy-egy főverzió lezárásának tekinthetők. Időnként hibajavításokat még kiadnak, de újdonságok már nem kerülnek bele az aktuális verzióba.

A megtévesztő dolog sokaknak az, hogy az összeállítások számozása folyamatos, különböző főverziókon átívelve is. Így lehetséges akár az is, hogy egy eggyel nagyobb főverzióval rendelkező kiadás összeállításának száma kisebb, mint az előző főverzió aktuális kiadásának. Ez pusztán azt jelenti, hogy hamarabb fordították le a következő verzió fejlesztői vagy béta kiadását, mint az aktuális verzió stabil kiadását.

User agent string

A user agent string egy olyan karaktersorozat, amit a böngésző verziószámát és platform kompatibilitását tartalmazza. Alapvetően statisztikai célokra lehet használni. A weboldal szervere megtudja a böngészőtől, hogy milyen operációs rendszeren fut, milyen megjelenítő motort használ, és milyen verziószámmal rendelkezik.

Időnként viszont arra is használják ezt az információt a webfejlesztők, hogy bizonyos böngészőknek másfajta tartalmat küldjön a szerver. Ez egyrészt nem szép dolog, másrészt technológiailag is elavult. Éppen ezért, hogy a korábban létrehozott trükközéseket megkerüljék, a böngésző nem a korábban megszokott "Opera", hanem az "OPR" nevet szolgáltatja magáról.

Opera 42 béta (42.0.2393.14)

A béta csatornára átkerült fejlesztések

  • A 64 bites Windowsos összeállítás
  • Az árfolyamátváltó
  • Az RSS detektor a címsávban
  • Az új híreket jelző pötty a navigációs sávban a hírolvasó ikonján
  • Néhány programindítással és szinkronizálással kapcsolatos javítás
  • A push API és credentials API támogatás

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

süti beállítások módosítása