Magyar Opera

Amit az Opera eladásáról eddig tudunk

Az Opera cég hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy aktívan keresnek befektetőket. A most felröppent hír tehát várható volt. Egy kínai cégcsoport tett ajánlatot az Opera részvényeinek 100%-os felvásárlására. Hivatalos bejelentés még nincs, de a jelek arra utalnak, hogy az Opera vezetése hajlik az üzletre. A cégcsoport több területen is jelen van az interneten, és legfőbb céljuk, hogy Kínán kívül is terjeszkedni tudjanak. Nagyjából 1,2 milliárd dollárt fizetnének a cégért, ami a részvényárfolyamokat tekintve nagyjából másfélszerese az Opera piaci értékének.

Ezeket tudjuk a mai nap folyamán megjelent hírekből. Néhány perce viszont felkerült egy bejegyzés a Desktop blogra. Ebből az derült ki, hogy az Opera szeretné gyorsabban és innovatívabban fejleszteni a böngészőjét, de ahhoz fejlesztők kellenek, amihez pénz kell, amihez pedig jelentős piaci növekedés szükséges. Ennek a kulcsát látják a felvásárlásban. A bejegyzés szerzője azt is elárulta, hogy egy évvel ezelőtt felállítottak egy belső munkacsoportot néhány ősrégi Operás alkalmazottal, (köztük van a CSS atyja, Håkon Wium Lie is,) aminek az a feladata, hogy hosszabb távon kijelölje a fejlesztési irányt. Jelenleg viszont nincs a cégnek elég erőforrása az ötletek megvalósításához.

Természetesen rögtön felmerült a kérdés, hogy mi lesz a fejlesztőkkel és a felhasználók adataival. Kétkedésre adhat okot, hogy a cégcsoport társkereső oldal és online játék működtetésében is érdekelt, viszont a jelenlegi információk alapján úgy tűnik, hogy a terjeszkedés mindkét fél legfontosabb érdeke, és a böngésző fejlesztése ugyanúgy folytatódna, mint eddig. Hogy a jövő mit hoz, azt pedig úgyis csak találgatni tudjuk.

Egyelőre ennyit. Amint többet tudunk, itt is olvashatjátok majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr408380152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2016.02.10. 20:20:22

Ha felgyorsulnak a fejlesztések, abból mondjuk baj nem lehet :)

Papajaj 2016.02.10. 20:27:45

Egy cikk a hírről.

index.hu/tech/2016/02/10/kinai_kezbe_kerulhet_az_opera/

Ha erőt, pénzt paripát fegyvert bevetnek az csak jó lehet, csak egy kicsit tartok tőle, hogy a nagy testvér is beköltözik a kis kínaiakkal együtt a rendszerbe, vagy a "RENÍDSZER" maga.

brummicsek 2016.02.10. 21:52:58

Na hát a 12-esnél is így kezdődött. :(

ap · http://premiumlivesets.hu 2016.02.11. 01:02:15

kína? kösz nem.. elég a megbirizgált hálózati eszközökből, okostelefonokból, laptopokból..

kaamir 2016.02.11. 07:53:55

@ap: Nekem évek óta kínai telefonom van. Kenterbe veri az összes nagy márkát.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.02.11. 11:41:55

@ap:
Windows 10?
Sony rootkitek?
NSA?

Nem kell ehhez Kínáig menni.

ap · http://premiumlivesets.hu 2016.02.11. 11:59:23

@Nekomajin: persze hogy nem, bár ez nem feltétlenül ellenvetés arra amit mondtam. ami gyanús, attól megpróbálom magam távoltartani. a win10-ben a legtöbb hazatelefonálás minimális odafigyeléssel lelőhető, bár ettől függetlenül nem használom, mert nem tetszik. ha használni fogom mert rákényszerülök, ezeket majd szépen kiölöm belőle.
sony telefonokat sem használok, bár nem emiatt, de ha sorra kerülnének, lehet hogy meggondolnám kell-e egyáltalán.
az nsa egy olyan dolog h bármit csinálsz, ha kinéznek, semmit nem tehetsz ellene... az más kérdés h a büdös életbe nem kerülsz a látómezejükbe..
ellenben a kínai cuccok jelentős része alapból adatlopásra vannak tervezve, visznek amit érnek, hátha olyan kezébe kerülnek akiktől értékes infót lehet elcsenni.
igen, aggódhatok hogy a routerembe/mobilomba vagy a kínaiak vagy az nsa eleve hardveresen beégetett kiskapukat rakott, de míg az nsa pont leszarja a hitelkártya adataimat mert mást keres és eleve nem célzottan nálam kutat, addig a távolkeleti "üzletpolitika" kb annyiból áll, hogy viszünk amit érünk, majd értékesítjük amit lehet. aztán egy nap érkezik egy sms h pekinben pénzt vennének fel a számládról, te meg csak pislogsz, h wtf..

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.02.11. 12:23:03

@ap:
Alapvetően egyetértek veled, de ezt a nagy kínai parát annyira nem értem. Azt mondod, hogy a Win10-ben a legtöbb dolgot ki lehet kapcsolni. Honnan tudod, hogy nincsenek olyan funkciók, amiknek még a létezéséről se tudsz? Szerintem ha egy amerikai cég vette volna meg az Operát, akkor is ugyanez menne, csak a Kína szó USA-ra lenne cserélve.

Arról nem is beszélve, hogy ha bármilyen visszaélés kiderül, az egy ilyen méretű cégnek azonnal a végét jelenti. Ha titokban gyűjtik az adataidat, mint az NSA, az egy dolog, de ha ezzel így vissza is élnek, akkor azonnal lehúzhatják a rolót. Egyszerűen nem éri meg. Ráadásul mostantól nemzetközi lesz a cég, nem csak országhatáron belül dorbézol, ezért sokkal inkább szem előtt lesz.

Én se örülök annyira, hogy pont kínaiak veszik meg az Operát, de nem hiszem, hogy adatlopástól kellene félni.

ap · http://premiumlivesets.hu 2016.02.11. 13:01:37

@Nekomajin:
a win10ben nem csak kikapcsolni lehet a dolgokat, de a kommunikációját is le lehet tiltani egy jobb tűzfallal. ilyenkor a win úgy elvan mintha nem lenne netre kötve a gép, és nem esik tőle hasra. az áruházát egyébként sem használtam soha, minden más nettel kapcsolatos történetre meg külön progim van.
nincs kifejezetten kínai para, ha orosz lenne a történet ugyanez lenne a bajom. egy nsa-ről ki tudnak derülni szaftos dolgok, és sokkal transzparensebb (hehe) mint egy kínai vagy orosz hasonló történet, ahol korlátozottabb a média, az újságírás, a felügyeleti szervek sokkal kevésbé függetlenek, és még folytathatnám, de szerintem felesleges. kétségem nincs afelől, hogy vagy trágya az usa háza táján, de hogy a diktatórikus rendszerekben sokkal több mindent lehet megtenni elrejtve az szerintem nem vita tárgya.
visszakanyaordva az operára, ha a kínaiak tényleg felvásárolják, nagy valószínűséggel átváltok végleg a vivaldira. eddig pont azért engedtem lazábbra a biztonsági szintet a böngésző tekintetében, mert egy kis nevenincs böngészőről beszéltünk amit nem nagyon törögttek... ha megtörténik az akvizíció, nem csak a kínai háttér fog rizikófaktort jelenteni, de ha sikerül berúgni a motort és növekedni is, akkor majd jönnek a kártevők is nagyobb számmal..

NimKorko 2016.02.11. 13:15:56

@ap: Amúgy a kínai mobilokon talált kémprogramok NEM a gyártói ROM-okon voltak, hanem módosított ROM-okkal szállították őket, meg előre telepített app-okkal. A webshopok sem hivatalos partnerek voltak. Az én kínai telómon pl azóta sincs hivatalos ROM-al kémprogram. Akik nem rendes webshoptól rendelnek, azok így járnak, ennyi.

ap · http://premiumlivesets.hu 2016.02.11. 13:29:49

@NimKorko: egyrészt igen, nem ott voltak... másrészt viszont kevés itthoni cég foglalkozik hivatalos behozatallal, olyan pedig még kevesebb van aki közvetlenül a gyártósorról hozza a cuccot.. elég egy közbeeső kínai megálló, és máris bekapható egy pár fölös cucc a telefonra.

NimKorko 2016.02.11. 13:40:20

@ap: Én amit eddig a minideal-ről vagy az Ibuygou-ról rendeltem, annak nem volt baja. Mostani telóm minideal-ről származik, eredeti ROM-al jött.
Inkább tudni kell, hogy honnan kell rendelni, melyik a megbízható bolt.

ap · http://premiumlivesets.hu 2016.02.11. 13:49:24

@NimKorko: :) vagy csak nem tudod, h van-e rajta bármi is ;) ha hivatalos márkaboltban veszed akkor jó eséllyel tiszta.. minden egyéb esetben 50-50% vagy igen, vagy nem.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.02.11. 16:44:23

Közben szálingóznak az információk a fejlesztőktől. A terv az, hogy a fejlesztés ugyanazokon a helyszíneken marad, ahol most is van. Illetve az adatkezelési szabályokon sem fognak változtatni. Tulajdonképpen az Opera egy önálló egységként fog működni a cégcsoporton belül. Ezt (gondolom én) mindenféle szerződésekkel garantálják, és feltétele az eladásnak.

Az adato biztonságával kapcsolatban pedig azt írták, hogy lassan beérik egy olyan fejlesztés, ami már egy ideje tart, és egyedülálló lesz a jelenlegi böngésző piacon.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.02.11. 18:24:35

Egy részletesebb leírás a vásárlókról: www.techinasia.com/chinese-tech-companies-bought-opera

Röviden:
Az Operát tulajdonképpen a Qihoo 360 és a Kunlun cégekből álló csoport vette meg. A Kunlun egy játék gyártó/terjesztő cég. A Rovio is társalkodott velük. Ez a cég teljesen rendben van.
A Qihoo 360 alapvetően egy internetes biztonsági cég, de az elmúlt időben próbáltak több látra állni. Többek között saját keresőt indítottak, és a mobil piacra is próbáltak betörni. A Kunlunnal ellentétben viszont felemás a hírnevük, mert szeretnek szabadalmi trollkodni, és volt néhány malware-es balhéjuk is, bár ezeket a bíróságon nem igen tudták bizonyítani.

A cikk arról is ír még, hogy a kínaiaknak leginkább az Opera mobilos hirdetési platformja kell, amivel nyitni tudnak a nyugat felé, az Operának pedig a kínai piacon való terjeszkedés (és az 1,2 milliárd dollár) a fő szempont.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.02.11. 20:29:24

Újabb hírek:
Még mindig nem írtak alá semmit. Illetve a fejlesztők határozottan állítják, hogy az adatkezelés továbbra is az európai és a norvég törvények szerint fog működni.

kaamir 2016.02.25. 20:29:09

@sBc: ezt most nem értem. Mi az, hogy új böngészö? Megy minden eddigi fejlesztés a kukába, és egy alapjaiban új böngészőt akarnak?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.02.27. 15:40:11

@kaamir:
Itt egy kicsit jobb cikk: www.cnet.com/news/opera-software-new-browser-due-2016-chrome-firefox-safari/

De még ez is elég zavaros. Nem egyértelmű, hogy ez egy teljesen új böngésző lesz, vagy a jelenlegit alakítják. Ebből a cikkből valami olyasmi jön le, hogy a böngészési előzményeket elemezve valami célzott reklámozás lesz. De simán lehet, hogy csak egy oldalsáv formájában.

awking 2016.02.28. 10:25:22

Az nem lehet, hogy az uj bongeszo egy Windows10-re irt verzio lesz, ami telefonra is optimalizalt?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2016.02.28. 10:45:11

@awking:
Bármi lehet, mert az egész hír egy félmondatból keletkezett.
süti beállítások módosítása