Magyar Opera

Megjelent az Opera 29 stabil kiadása (29.0.1795.47)

A 29-es verzió több, különféle újítást is tartalmaz. Az egyik legfontosabb, hogy a megnyitott fülek mostantól szinkronizálásra kerülnek az asztali és az Androidos Mobile kiadás között. Természetesen csak akkor, ha be vagyunk jelentkezve a Opera accountunkkal.

A kényelem szempontjából fontosak lehetnek a személyreszabható billentyűparancsok (Beállítások) és a kezdőlap navigációs sávjába linkelt Előzmények gomb. (A "kuka gomb", ha minden igaz, a következő verzióban érkezik.)

Ami a megjelenést illeti, ezen a területen is vannak fejlesztések. A Gyorshívó most már a könyvjelzők adatmodelljét használja. Ennek két következménye van. Egyrészt mostantól a gyorshívó elemek újra szinkronizálódnak, másrészt a gyorshívók képét a szív menü segítségével meg lehet változtatni.

Ezeken túl még bekerült az audio indikátor, ami a favikon animálásával jelzi, ha egy háttérben lévő lapon zene szól. További újdonság, hogy az új fülön nyitott képek végre középre igazítva jelennek meg.

A 29-es verzió fejlődése végigkövethető a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac, Linux, Android

Átszervezések az Operánál

Több norvég és nemzetközi lap mellett a magyar HWSW is hírül adta, hogy az Operánál átszervezik a különböző termékek fejlesztésének helyszínét. A háttérben lévő okokat elolvashatjátok a HWSW cikkében. Előismeretként annyit kell tudni, hogy az Operának Norvégia mellett több országban, többek között Lengyelországban és az USA-ban is vannak központjai. A cég különböző termékeit eddig a Föld különböző pontjain élő fejlesztők készítették, mostantól viszont minden program fejlesztése egy-egy központban fog történni. Fontos tehát megjegyezni, hogy egyik terméket sem szüntetik meg, csak a fejlesztéseket csoportosítják át földrajzilag.

Az 5%-os létszámleépítés és a költségek racionalizálása nem ad okot a pánikra egy ilyen méretű cégnél. Ráadásul az egyik elbocsájtott fejlesztő szerint az Opera jó ütemben növekszik, és folyamatosan vesz fel újabb alkalmazottakat. Ami az igazán sajnálatos ebben az egészben az az, hogy a teljes oslói desktop csapatot szélnek eresztették, és az asztali kiadás fejlesztése a lengyelországi irodában fog folytatódni.

Eddig is voltak lengyel fejlesztők a desktop részlegen, és nem hiszem, hogy látványos fennakadásokat okozna ez az esemény, viszont pont a norvég csapatban voltak azok a fejlesztők, akikkel jó kapcsolatot tudtunk kialakítani a blogon. Ők voltak azok, akik a motorváltás után lassan ugyan, de önként magukra vállalták azt a feladatot, hogy aktívan kommunikálnak a felhasználókkal. Lehet, hogy ez kívülről egyáltalán nem látszott, de az utóbbi fél-egy évben igazi párbeszéd alakult ki a desktop blogon a fejlesztők és a rendszeres kommentelők között. Sajnos pont azt a 4-5 embert is kirúgták, akik sokszor napi szinten tartották velünk a kapcsolatot. Közöttük voltak például a Linuxos és a Mac-es csapatok vezetői, és a könvjelzőkezelő egyedüli fejlesztője is.

Hogy az átszervezésnek lesz-e érzékelhető hatása, azt majd meglátjuk, de az nagyon valószínű, hogy az elbocsájtott fejlesztők közül többen is a Vivaldinál fognak kikötni.

30 developer, második frissítés (30.0.1833.0)

Főbb újdonságok

  • MSE H.264 támogatás
  • Új fajta algoritmus a telepítő fájlok kezelésére, aminek hatására tovább csökken az automatikus frissítés során a telepítő mérete.

További újdonságok

  • A fül menü mostantól megjegyzi a bezárt fülek lenyitott állapotát.
  • Újabb beállítások kerültek be a szinkronizálásba. (Egyelőre konkrétan a billentyűkombinációk voltak említve.)
  • Az oldalsáv gombjai átrendezhetők.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

  • Valami készül a Turbo 2-vel kapcsolatban.

Teljes változáslista

Letöltés: Window, Mac, Linux (egy belső probléma miatt nem lett kész, talán holnapra)

SZERK: Megjött a Linuxos kiadás is. Ráadásul 32 bites disztribúciókra! (Egy hiba miatt viszont most 64 bites összeállítás nem készült. A következő kiadásban már lesz mindkettő.)

Összeolvad az Opera és a Vivaldi

Nagy nap ez a mai. Az utóbbi időben már lehetett sejteni, ugyanis a Vivaldi megjelenése jelentősen felkavarta az eddigi állóvizet a böngészőpiacon. Jórészt hasonló fejlesztések jelentek meg mindkét böngészőben, például oldalsáv, fanézetes könyvjelzőkezelő, mozdulatparancsok.

És mivel nem csak az Opera lendült bele a fejlesztésekbe, hanem a Chrome is új funkciókat kapott és a tegnap megjelent Project Spartan nevű új Microsoft böngésző is jó pár Operában ismert kényelmi funkcióval bír, ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy a babérjaikon ülve egymás mellett, párhuzamosan fejlesszenek. Így hát úgy döntöttek, elássák a csatabárdot és összefog a két fejlesztőtábor.

Egyenlőre még nagyon friss a hír, csak neves norvég hírportálok publikáltak róla, ezért nem sokat lehet tudni, de Jon S. von Tetzchner annyit elárult, hogy a Vivaldit megelőző években csapatuk nagy része az Opera 12 forráskódját tanulmányozta, miképp lehetne mégis kicserélni alatta a Presto-t Blinkre a funkciók és az alacsony memóriaigény megtartása mellett. Ekkor sajnos jegelve lett a téma, mivel az Opera tulajdona volt a forráskód, amit végül nem adtak ki. Ez most sem áll szándékukban, de a fúzióval most újra feleleveníthetik ezt a projektet.

süti beállítások módosítása