Magyar Opera

30 developer, első frissítés (30.0.1820.0)

Főbb újdonságok

  • A böngésző mostantól nem balról jobbra vált a fülek között, hanem a használat sorrendjében, mint régen. (Ez a funkció eddig is elérhető volt a flags-ben, de most már a beállításokban is átkerült, és alapértelmezett is lett.)
  • A fül menüben megjelent a nem rég bezárt fülek listája, lánykori nevén a "kuka gomb". (Jelenleg kettőt kell kattintani, viszont az egyik fejlesztő már jelezte, hogy a menü valószínűleg meg fogja jegyezni az utoljára használt panelt, és alapértelmezetten azzal fog megnyílni a jövőben.)

További újdonságok

  • Az oldalsáv fejlesztése tovább folyik. A vizuális változások mellett az API is újabb funkciókat kapott.
  • A Felfedezés belső lap átalakításon esik át. A könyvjelzőkezelőhöz hasonlóan egy beépített bövítmény lesz.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

  • Megjelent egy kapcsoló, amivel engedélyezni lehet néhány beállítás szinkronizálását. (Egyelőre nem tudjuk, hogy ez a "néhány" mit takar.)
  • Megjelent egy másik kapcsoló is, amit ha engedélyezünk, akkor ki tudjuk cserélni a gyorshívó keresőmotorját. (Már ha nincs kikapcsolva.)

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Addon ajánló: Bővítmények az oldalsávban

Az Opera új oldalsávja ugyan még a fejlesztői csatornán maradt, de már most folyamatosan új bővítmények jelennek meg a funkció kihasználására. Vannak köztük használhatatlanok, de egészen jók is. Rövid tesztelés után az általam legjobbnak ítélt bővítményeket fogom bemutatni.

Figyelem! Az oldalsáv bővítményeket a 28-as stabil verzió is engedi telepíteni, de az oldalsáv hiányában nem fognak működni! Emellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy a bővítmények fejlesztői kihasználják azt, hogy az oldalsáv még csak a fejlesztői csatornán érhető el, ezért erősen béta verziókat is feltöltenek.

Könyvjelzőkezelő

A Bookmarks by the Side nevű bővítmény mind közül talán a legerősebb. A könyvjelzőfa nem csak a mappák állapotát, de a görgetési pozíciót is megjegyzi, így az oldalsáv becsukása után is ugyanonnan folytathatjuk a használatát, ahol abbahagytuk. A beállításokban megszabhatjuk, hogy melyik gyökérmappák jelenjenek meg, és azt is, hogy a lapok milyen paranccsal nyíljanak új fülön és háttérben. Az oldalsáv tetején keresni is tudunk.

A legnagyobb hibája jelenleg az, hogy a könyvjelzőfa nem frissíti magát, ha egy létező könyvjelzőt törlünk, átrendezünk, vagy egy újat mentünk el. Emellett a magyar fordítás is csapnivaló, de ez csak a beállításokban okozhat problémát.

A Simple Bookmark Sidebar jelenleg sajnos nem jelzi meg a mappák állapotát, viszont a máshol végzett könyvjelző műveletek után frissíti a fát, és a megjelenése is egy kicsit visszafogottabb.

Jegyzetek

A V7 Notes megjelenésében nem túl dekoratív, tudásában viszont annál jobb. A jegyzetek tárolására localStorage-t használ, viszont tud HTML-be exportálni, és abból importálni is, így a régi Operás jegyzeteket is képes kezelni. Külön plusz pont jár azért, hogy a fejlesztő néhány előre definiált jegyzet segítségével magyarázza el a bővítmény működését.

Előzmények

A Quick History legnagyobb érdeme, hogy remekül illeszkedik a böngésző dizájnjába. A lista automatikusan frissül minden oldalbetöltésnél. Az előzmények között kereshetünk, és a bejegyzéseket egyesével is törölhetjük.

Kedvcsinálónak ennyit. Természetes a bővítmény katalógust érdemes szemmel tartani, mert napról napra jelennek meg újabb bővítmények az oldalsáv kihasználására.

Opera 30 developer (30.0.1812.0)

Főbb újdonságok

  • Új funkció nincs, viszont egy tucat olyan funkció került alapértelmezetten engedélyezésre, amik nem kerültek be a 29 bétába.

További újdonságok

  • Az oldalsáv, a könyvjelzőkezelő és a "kuka gomb" (ami valójában a fül menü része) sok kisebb fejlesztést kapott.

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

  • Megkezdődött a címsávba gépelt előzmények szinkronizálásának a fejlesztése.

Ismert hibák

  • Elég sok van, de egyik sem "omlós".

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Opera 29 béta (29.0.1795.21)

A béta csatornára átkerült fejlesztések

  • A billentyűparancsok személyreszabása. A beállításokban lehet elérni.
  • A megnyitott fülek szinkronizálása.
  • A gyorshívó képeinek személyreszabása. Jelenleg az oldal által tartalmazott képek, a képernyőkép és a generált ikon között lehet választani, ahogy a könyvjelzőknél, viszont az egyik fejlesztő pár napja azt írta, hogy valószínűleg visszakerülnek majd a Coast-szerű csempék is. (A szív menüben módosítható.)
  • Néhány extra egér mozdulat.
  • A hang indikátor a lapfüleken.
  • Az alapértelmezetten középre igazított képek.

A fejlesztői csatornán maradt fejlesztések

  • Az oldalsáv
  • A kuka gomb
  • A fa struktúra a könyvjelzőkezelőben

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

Addon ajánló: Notifycon

A lapfülek rögzítése kétségtelenül hasznos funkciója a modern böngészőknek. Akad viszont egy probléma. Manapság sok webes szolgáltatás a weboldal címében (a <title> elemben) jelzi, ha új értesítést kapunk. A lapfül rögzítése esetén viszont pont a cím tűnik el. Erre a problémára nyújt megoldást a Notifycon nevű bővítmény.

A bővítmény viszonylag egyszerűen működik. Figyeli a rögzített lapfülek címét, és változás esetén megpróbálja kiolvasni belőle az értesítések számát. Ha ez sikerül, akkor a háttérben egy <canvas> elem segítségével ráírja a számot az oldal favikonjára. Az értesítések száma a bővítmények gombjaihoz hasonlóan, egy kis plecsnin jelenik meg.

A Notifycon a népszerű weboldalak, mint a Facebook, Twitter, Gmail vagy a LinkedIn mellett például az Origo percről percre tudósításainál is működik. 

süti beállítások módosítása