Magyar Opera

Opera 32 béta (32.0.1948.4)

És egy kicsit 33 developer is, mert egy csomó újdonság egyből a béta csatornára került.

A béta csatornára átkerült fejlesztések

* jelzi, ami eddig még a fejlesztőiben sem volt

  • Jelszó szinkronizálás
  • Fa struktúra a könyvjelzőkezelőben és a szív menüben is
  • Zoomolható képernyőmentések, és szerkeszthető cím a szív menüben (Használd a görgőt, Luke!)
  • *Ábécé sorrendbe rendezés a könyvjelzőkezelőben (A mappák helyi menüjében)
  • Egy harmadik, kisebb ikonokat tartalmazó nézet a kk-ben (És a kk oldalsávja is átméretezhető)
  • A gyorshívó további integrálása a könyvjelzőkbe (Mostantól a gyorshívóba mentett oldalak nem lesznek kétszer elmentve)
  • *A Más gyorshívók mappa tartalma törlődik, amikor a másik eszközzel kijelentkezünk a szinkronizálásból (Egyelőre engedélyezni kell: browser://flags/#other-speed-dials-cleaner)
  • Az Előzmények és a Letöltések is csatolt bővítménynek vannak kiszervezve (Ez jelenleg a felhasználói oldalról semmilyen változást nem okoz, de _talán_ azt jelenti, hogy más bővítményekkel le lehet majd ezek cserélni, mint a Chrome-ban)
  • *A kezdőlap néhány funkciója bővítmény API-ba lesz kiszervezve
  • *A böngésző értesít, ha új frissítés érhető el (Bye-bye csendes frissítés?)
  • *A böngésző figyelmeztet, hogy az NPAPI beépülők hamarosan már nem lesznek támogatva
  • A böngésző mostantól megjegyzi a beviteli mezők tartalmát (A funckció már több, mint egy éve elérhető flag mögül, de mostantól alapból be van kapcsolva)
  • Animált témák (Gyakorlatilag annyi történt, hogy a jpg és png képek mellett webm videókat is lehet használni)

A fejlesztői csatornán maradt fejlesztések

  • Turbo 2

A Win10-es görgetősáv probléma még nem lett javítva.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr47703904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rustyjames 2015.08.14. 03:00:47

Eleinte még ugyan optimista voltam , de látva hogy egyik alkalommal se 'törik össze magukat a fejlesztésben'... egyre inkább azt gondolom , hogy ebben a böngészőben nincs jövő. A felület testreszabhatatlan , gyorshívót elcseszték , és nem is titkolják , hogy felfogják vásárolni a céget. Az operának befellegzett , ha ezt még talán 2 évvel ezelőtt nem is lehetett látni , most már elég világos. Legújabb verzóval az androidos is szar lett , összecsuklik egyszerre megnyitás után.
Eddig is csak másodlagos böngésző volt , de ez már annak is kevés. Vivaldi még gyerek , de azért vállalható és meggyőzőbb mint ez , csak abban reménykedem , hogy nem fog az egész kezdeményezés egyszer csak megszűnni.

Rustyjames 2015.08.14. 03:15:00

Na jó... eleinte az operával kapcsolatban még optimista voltam , de most már egyre inkább azt gondolom , hogy ebben a böngészőben nincs jövő. Fejlesztési tempó egy vicc , testreszabhatatlan , el van baszva a gyorshívó ,szinte 0 power user beállítás... öntökönrúgást öntökönrúgás követ , az egésznek a végpontja pedig a felvásárlás. A mini jelenleg többet tud mint a mobile , előbbi pedig már nem használható régi telefonokon a gagyi új gui miatt. Új droidos verzió pedig egy bughalmaz , összecsuklik indítás után. Az opera tulajdonképpen tökéletesen halott. A vivaldi már stabilitás terén eléri az új opera szintjét. Remélem nem fogják leállítani a fejlesztését.

Rustyjames 2015.08.14. 03:15:47

Hop , nem láttam hogy előző kommentet is elküldte , bocsi:D

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.08.14. 09:57:39

@Rustyjames:
Én most pont ennél a buildnél kezdtem el újra reménykedni. Az egy jó jel, hogy a belső lapok egy része ki lesz szervezve bővítménynek, mert úgy könnyebb őket alkalmazásként fejleszteni. Lehet, hogy semmi sem fog változni, de jó esély van arra, hogy ezen a téren komolyabb fejlesztések indulnak, és/vagy akár saját bővítménnyel is helyettesíteni lehet majd ezeket.

Ez persze a GUI többi részén nem segít, de a "csoda dizájner" Hicks még csak másfél hónapja csatlakozott a céghez. Van egy-két apróság, ami _szerintem_ már az ő munkájának az eredménye, de a komolyabb dolgok ennyi idő alatt még kerülhettek be a publikus buildekbe.

A felvásárlás téma körül meg még mindig nem tiszta pár dolog. Nagyon kevés az információ. Volt olyan hír, ahol azt írták, hogy jelentkezett egy vevő, tehát nem maguktól jött az ötlet. Máshol meg az ellenkezőjét. És az sem tiszta, hogy az egész céget adni akarják, vagy csak valamelyik részét? Sőt, az egész felvásárlás nem biztos még. A cég masszívan nyereséges évek óta. Simán lehet, hogy csak tőkebevonásról van szó.

Mindenesetre attól nem kell félni, hogy a böngésző fejlesztése egyszer csak megszűnik. A profitot a reklám piac termeli nekik, de ezt a saját termékeiken keresztül érik el.

gyjoci95 2015.08.14. 12:52:14

És nem lehet tudni mikor jön ki a legújabb androidos verzió?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.08.14. 13:02:07

@gyjoci95:
Pár nap késéssel szokta követni az asztalit. Mikor volt a legutóbbi frissítés?

gyjoci95 2015.08.14. 14:47:26

@Nekomajin: na épp ez az:
Opera Mini: június 29
Opera Androidra: június 24
Opera Mini Beta: július 17
Opera Beta: július 1
Tudom hogy mindig aznap adják ki de akkor minek kell most eddig halasztani...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.08.14. 15:24:28

@gyjoci95:
Nyári szabadságok. Lehet, hogy most csak ennyire haladnak.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2015.08.14. 17:42:27

@Rustyjames: Én ezt már 3 éve sejtettem. Pedig a középső nevem nem Nostradamus. :D Ha egy marketinges veszi át a céget, akinek már a mosolyán látszik, hogy egy patásördög veszett el benne, akkor várható, hogy MINDEN ÁRON profitot fog maximalizálni. Az meg azzal jár, hogy akár az egész céget eladja, romba dönti vagy átszervezi, mivel az átlaguser soha nem lesz power user. Az Opera mindig rétegigényeket szolgált ki. Akárcsak zenei megfelelője. Kb. ahhoz hasonló ment végbe, mintha az Operaházba drogos, alkoholista fiatalokat akarnának becsalogatni és ezért Pavarotti időnként Justin Bieber dalokat énekelne.

Rustyjames 2015.08.14. 20:57:53

@penge™: Én úgy kb 2 éve fontolgattam először az opera törlését a gépemről , és ma jött el ennek a napja.Vivaldi már eléri azt a szintet , hogy másodlagos böngésző lehessen , így lecserélem rá. Az opera meg ha összekapja magát , toporgás helyett tényleg fejlesztések lesznek akkor visszaváltok , csak meggyőző eredmények kellenek , de ezekre nem látok sok esélyt.
Bár nem vagyok biztos benne , de a motorváltás és a funkció kiszedés háttérében is valószínűleg nem az állt , hogy 'a presto gyenge és kukába való' , ha nem a google-hoz hasonló cápacégek nyomása.
A felvásárlásból nem tudom mi lesz , de ezért a böngészőért szvsz már nem kár

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2015.08.22. 16:54:24

Magam részéről én egyre jobbnak látom az Operát. Az igaz, hogy a testreszabhatóság nem sokat változott. Ám nekem a Gyorshívó nagyon bejön, jelentősen felgyorsult, a kiegészítők tárháza kimeríthetetlen (a Chrome-mal kibővítve).

Most a Vivaldi is beindult (a kiegészítők gombjai is megjelennek már). Testreszabhatóságban ígéretesen haladnak előre. Ám még lassan indul, gyengébb a memóriakezelése, a Gyorshívója pedig még nagyon kezdetleges, és túlságosan össze van kötve a Könyvjelzőkkel.

Egyelőre nálam még az Opera a legjobb (beleértve a Chrome-ot és FiredFox-ot is). De az igazi a kettő (Opera+Vivaldi) kombinációja lenne.

Rustyjames 2015.08.23. 14:57:05

Van egy olyan érzésem ,hogy nem sok idő és a gecko is repülni fog a böngészőből. A kiegészítők átvétele még nem is akkora baj , ha a fontosak pl noscript nem tűnnek el. Annyiból meg talán jó , hogy nem fog ujraindídást kérni addon telepítés után , meg kell hagyni az elég elavult dolog már.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2015.08.23. 16:46:01

@sBc: Eldöntöttem, hogy ezek után jövendőmondó leszek. Nem tudja valaki, hol lehet kristálygömböt venni? :D

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.09.08. 13:49:43

Van új béta. Ha nem jön közbe semmi, akkor a következő már a stabil lesz.
süti beállítások módosítása