Magyar Opera

Vivaldi, avagy feltámad az Opera?

Az Opera halála átalakulása óta eltelt évek még a legoptimistább fanatikusokat is elbizonytalanították egy időre. A 15-ös verzióval induló "projekt" immáron 28-as verziónál tart és mindenféle ígéret és mellébeszélés ellenére annyi újítást nem kapott ez idő alatt, mint egy tisztességes böngésző egyetlen főverzió alatt. A My Opera megszűnése, cégen belüli mutyizások és a lecsupaszított fejlesztői blogon tapasztalható arrogáns moderáció tovább halványította a reménysugarat, hogy valaha használható böngésző lesz eme n+1. Chromium forkból.

Jon S. von Tetzchner azonban másképp gondolta. Ő nem csak beszélt róla, hanem cselekedett is. 2013-ban létrehozta a Vivaldi nevű közösségi oldalát, amit a My Opera utódjának szánt. Böngészőről akkor még szó sem volt, azonban az Otter Browserről értesítettem őket. Végül nem azzal egyesültek, hanem saját böngészőt csináltak.

Ma azonban, az oldal megszületésétől számított szűk 2 év alatt létrehozta a régi Opera utódjának szánt böngésző első technikai előzetesét. Egyelőre ne várjuk tőle a régi Opera tudását, de a 28-asnál már most előrébb jár, ráadásul az első technikai előzetes is elérhető mindhárom jelentős asztali platformra.

Bővebb teszt és képek hamarosan.

Letöltés

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr867115141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

royal fröccs 2015.01.27. 16:05:55

Kipróbáltam.
Eddig fasza!
HAJRÁ!!!

sBc 2015.01.27. 16:09:42

Szintén hajrá! :D

sBc 2015.01.27. 16:12:58

Egyébként ma nekem "frissült" az Opera is.

Tebi 2015.01.27. 16:36:59

Nagyon ígéretes, ha a szinkronizálást is megoldják (tervbe is van véve) valószínűleg át is állok rá. Kíváncsi vagyok, hogy az opera amúgy sem túl jelentős piaci részesedését hogy fogja befolyásolni, úgy sejtem nem egy felhasználót onnan fognak átcsábítani. Vicces, hogy (nagyon okosan)szinte csak annyit csináltak, hogy megnézték, hogy mik azok a funkciók, amit sokan hiányolnak, vagy hiányoltak megjelenéskor az új operából és megcsinálták őket, kifejezetten ez alapján priorizálva úgy mint jegyzetek, oldalsáv, áthelyezhető fülsáv, tabstacking, könyvjelzőkezelő valamint a tervezett mailkliens és szinkronizálás is ilyen. Sőt ha jól emlékszem ez a régi operánál is egy sarkalatos dolog volt a vége felé: a beállításokban egy egyszerű checkbox-szal kikapcsolható a tabstacking (fülcsoportosítás), már akkor ezen lovagoltak sokan, hogy mibe tartott volna egy ilyen beállítási lehetőséget berakni, operáék meg csak szerencsétlenkedtek, hát most látható ez is, hogy igazából azon múlik, hogy meg akarják-e csinálni.
Másrészt meg kösz a cikket, de azért ebből több derült ki a személyes érzelmekről, mint a programról, megérdemelt volna egy kicsit összeszedettebb és informatívabb postot, az itcafe-n is többet tudtam meg, de elfogadom mentségnek, hogy örömteli izgatottságodban ennyit sikerült :D

- Cseresznye - 2015.01.27. 16:53:02

Hát ennyi. Pár felhasználó igénnyel találkozó dolog, egy kis ráncfelvarrás, és kész.
Nem az egy pixeles csicsamicsákon szrakodni évekig.

expa 2015.01.27. 17:33:22

Nekem teljesen behalt MAC-en. Látszik, hogy béta...

awking 2015.01.27. 18:17:45

Jon Von Tetzchner-t vissza az Operához! Ezt az új Vivaldit beolvasztani (gondolom nem lenne annyira nehéz), és végre -újra- lesz egy normális böngészőnk

sBc 2015.01.27. 19:40:38

Antonio Vivaldi zeneszerző
Műfaj: opera, concerto, klasszikus zene

hu.wikipedia.org/wiki/Antonio_Vivaldi

ap · http://premiumlivesets.hu 2015.01.27. 20:30:48

zseniális, hiphiphurrá, wáóó :D

jó napom lett, letöltöttem, kipróbáltam, és egyelőre nagyon bejön :)

a színváltós cucc elég szokatlan, főleg a fekete, lehet kicsit célszerűbb lenne pasztellbe elmenni.

a címsor bal oldalán az engedélyek külön kilistázása nagyon woww..

az egérmozdulatok személyreszabhatóságát nem találtam... nincs még, vagy csak vak vagyok?

az ikonsor személyreszabása még várós..

a bővítményekre kíváncsi leszek mennyire lesz chrome kompatibilis

a force download nagyon kellene majd

az email-re kíváncsi leszek tudja-e majd az rss-t..

az inspector külön ablakba való megnyitása egyelőre még nagyonjajj, de tuti átmeneti állapot.

hol a pornómód?? hejj?!?! :D

a chrome sajátosságok sajna erősen látszanak,a ctrlclick képmentés, linkkijelölés stb azért megvannak, kíváncsi leszek ezzel kezdenek-e vmit

a gyorshívóba annak ellenére h már minden hülyeséget kipróbáltak,még mindig lehet újat vinni... hogy mennyire használható,majd kiderül.

a másolás a jegyzetekhez parancs kimaradt a helyi menüből, de ez a jelenlegi állapotot figyelembevéve inkább csak az elkapott a gépszíj tudatmódosulásomnak köszönhető :D

de kész öröm, h ilyenekről beszélhetek, nem pedig senkit nem érdeklő apró kis baromságokról :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2015.01.27. 22:08:30

Csak nálam lassú egyébként (főleg tabváltás, animációk, (jobbra rendezve van Visual Tabs, de összecsúsznak és bugos), vagy általános probléma?

Cole1 2015.01.27. 22:55:40

Ha Opera is, és ez is ugyan azt a motort használja, akkor jól értem, hogy csak funkciókban tér el?

Mesmoryser 2015.01.27. 23:05:36

"Mail
Yep, we are working on mail. That’s all we can say for now"

Ezt el se hiszem, csak nem egy böngészőbe épített mail kliens!

A 12-es Operám már nagyon recseg-ropog, de a régóta tervezgetett váltás csak nem akart összejönni. Azt hiszem, most várok egy kicsit, készül már az új böngészőm :)

@penge™: Nálam Ubuntu alatt teljesen jó a sebessége. (Firefoxnál például azt utálom nagyon, hogy tab bezárásakor néha 2-3 másodpercig semmi sem történik, azt se látom, hogy vette-e a kattintást.)

Cole1 2015.01.27. 23:08:14

@Mesmoryser: Valóban nem rossz, most kipróbáltam, én a jegyzeteknek örülök. Amúgy a fejlesztési tempóra leszek kíváncsi.

ap · http://premiumlivesets.hu 2015.01.27. 23:48:03

@penge™: nálam szinte minden oldal lassan indul meg, a kapcsolódási idő elég lassúcska, de ha őszinte akarok lenni ennyi és még a tabos döcögés is belefér,ha lesz végre újra böngészőm :)

beef 2015.01.28. 08:30:45

Nekem sajnos település után ugyan elindul, legalább is a feladatkezelőben látom, de látható ablakot nem nyit. Csak kilőni lehet a taskot.
Valaki tapasztalt már ilyet?
Teljesen mindegy, hogy telepített vagy portable mód. Mint ha valami blokkolná futását. Tűzfal, vírusírtó ki, de akkor sem. :(

Bluemotion 2015.01.28. 08:46:48

Penge, itt már szemet hunysz afelett, hogy ez is Chromium alap és nem Presto? :)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2015.01.28. 11:33:15

@beef: "Teljesen mindegy, hogy telepített vagy portable mód. Mint ha valami blokkolná futását."

Van ennek telepítés nélküli portable változata is? (Még nem tudtam telepíteni, mert nincs adminisztrátori jogom a munkahelyi gépen.)

beef 2015.01.28. 11:40:33

@vinczej: Mint a régi Operában, a telepítőben tudod kiválasztani, hogy portable legyen. Hogy előtte kér-e admin jogot arra nem emlékszem.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2015.01.28. 13:18:42

@Bluemotion: Elsősorban az volt a problémám, hogy meg akarták magyarázni, hogy a Presto mégpedig szar és csereérett. Ha az igazat mondják, hogy a nagy G ellen nem akarnak szembe hugyozni, akkor azt mondom, hogy oké, üzleti szempontból racionális döntés.

De mivel - hogy klasszikust idézzek - hazudtak reggel, délben és este (és most is vagy hazudoznak, vagy már arra sem veszik a fáradságot), ezért ilyenkor van az az effektus, amikor az embernek/cégnek már azt sem hiszik el, amit kérdez.

A renderelőmotor pedig manapság már ugyanúgy átlényegült, mint egy OS. 640 kilobájt sem elég már senkinek.

A találgatást pedig meghagyom azoknak, akik értenek hozzá (dqdb), mert én maximum power user szemmel tudom vizsgálni akár a böngészőt, akár a motort. De ezt mindig is mondtam neked, hogy én az alapján írtam, amit írtam, hogy még egyetlen olyan böngészőt sem láttam, ami Chromium alapra olyat épített volna, ami akár csak megközelíti a régi Operát.

Azt viszont továbbra is tartom a Chromiummal, hogy nagyon sok memóriát zabál.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.01.28. 16:38:26

@penge™:
"Elsősorban az volt a problémám, hogy meg akarták magyarázni, hogy a Presto mégpedig szar és csereérett."

Te pedig továbbra sem tudod bizonyítani ennek az ellenkezőjét.

northernlight 2015.01.28. 20:24:35

Ebben reménykedtem, hogy eljön ez a nap is amikor letehetem a PRESTOs OPERA böngészőmet. Most is azt használom , egyre több korláttal ahogy tellik az idő. Év elejétől kezdődően figyelmeztet az Opera hogy váltsak új Operára (egy lóf@szt)!

northernlight 2015.01.28. 20:30:00

@Nekomajin: "Te pedig továbbra sem tudod bizonyítani ennek az ellenkezőjét."
Nem kell a provokáció!
Mit is kellene bizonyítania egy felhasználónak ? segítek, semmit !
Te viszont,bizonyítottál!

simple TROLL

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2015.01.28. 20:37:51

@northernlight:
Normális helyeken úgy szokás, hogy ha valaki állít valamit, akkor azt meg is indokolja.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2015.01.28. 23:29:17

@Nekomajin: Megindokoltam már nem egy cikkel, viszont bizonyítani valóban nem tudom, mivel a forráskód nem lett kiadva.

Viszont a tudományos életben van egy alaptézis, miszerint az állítást bizonyítani kell, nem pedig cáfolni.

Az Opera Software azt állította, hogy a Presto szar és csereérett. Nekik kellett bizonyítani az elmúlt x évben, hogy tényleg így van.

Mit bizonyítottak? Azt, hogy évek hosszú munkája alatt képtelenek egy olyan épkézláb böngészőt összetákolni, ami egyáltalán a kőbalta szintű Chrome-mal vetekszik. Mert hogy még a Chrome is többet tud.

Ezzel lose-lose szituációba kerültek, ugyanis vagy azt bizonyították, hogy
1. A korrupció nem csak hungarikum és most dőzsölnek a norvég koronában és a részvényesekkel való pezsgőzés következtében magasról le....ják a felhasználókat.
2. Tényleg ennyi a korlátja a Chromium alapnak, akkor viszont a lelküket kitették, a legjobb szakmai tudásukat beleadták, de hát a "páciens meghalt".

Szóval én várom a bizonyítékát annak, hogy a Presto felett tényleg eljárt az idő. Egyelőre, 2015-ben annyit látok, hogy a Presto minimum 2 évvel (and counting...) megelőzte az összes többi vetélytársát, mert egyedül a Project Spartan, ami még kérdőjeles, de előreláthatólag a Chrome-nak sem fog szignifikánsan csökkennie a memóriaigénye, ahogy a Firefox is egy lomha, nehézkes valami marad az évtizedes örökségeivel, a kör pedig itt bezárult.

Cobalt 2015.02.06. 09:06:13

Meg kozel sincs kesz, de legalabb lehetett erezni a regi Operas eleterzest. Remelehetoleg nem fogy ki beloluk a lendulet.

A Presto meglepoen jol tartja magat ahhoz kepest, hogy mar 2 eve nem kapot semmi erdemi fejlesztest. Ez valoszinuleg az ES6 elterjedeseig nem is nagyon fog valtozni.
süti beállítások módosítása