Magyar Opera

Opera 28 developer (28.0.1719.0)

Főbb újdonságok

  • A kísérleti kezdőlap megszűnt. A fejlesztésből csak az új navigációs sáv került át a régi kezdőlapra. Ezzel együtt egy újabb kísérlet indult, amit engedélyezni lehet.

További újdonságok

  • A könyvjelző hozzáadó buborék új dizájnt és apróbb fejlesztéseket kapott.
  • Ha egyszerre több könyvjelzőt kijelölünk egy mappában, a helyi menüből az egészet egy új almappába tehetjük át. (Ezzel együtt a csoportos könyvjelzőműveletek alapértelmezetten engedélyezve vannak.)

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

  • A fejlesztők elkezdtek azon dolgozni, hogy a böngésző gyorsabban induljon el lassú HDD-ről.
  • Megkezdődtek a fejlesztések, hogy a gyorshívó a jövőben a könyvjelzők adatszerkezetét használja. (Így már érthető, miért kukázták a gyorshívók szinkronizálását.)

Ismert hibák

  •  A böngésző összeomlik, ha az oldalon belül akarsz keresni Windowson és Linuxon.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr386999827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

graycivil 2014.12.22. 09:05:12

Először idegenkedtem a kísérleti kezdőlaptól, de hamarosan már sokkal jobban szerettem, mint a régit, mert sokkal átláthatóbb és informálisabb. Sajnálom, hogy megszüntették a "csempéket". :(

ap · http://premiumlivesets.hu 2014.12.22. 12:47:20

"A fejlesztők elkezdtek azon dolgozni, hogy a böngésző gyorsabban induljon el lassú HDD-ről."

ez kifejezetten örömteljes, mert nem csak lassú hdd-ről indul lassan, hanem önmagában hdd-ről is..

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.12.22. 13:06:04

@graycivil:
Ez csak ideiglenes állapot. Máris van egy újabb kísérleti kezdőlap, amiben még screenshotok vannak ugyan, de ez még csak az első build, amiben benne van. Szóval várjuk ki.

Egyébként pont arról megy a vita az egyik fejlesztővel, hogy teljesen random, hogy kinek a screenshot, kinek az ikon tetszik jobban, és egy mozdulattal megoldhatnák a problémát, ha alkalmaznák azt a választó felületet a gyorshívóra, ami a könyvjelzőkezelőben is van.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.12.23. 23:12:41

@ap: Pár évvel ezelőtt még örültem is volna neki, de mikor már 20 ezer alatt vesztegetik a 120-128 gigás SSD-ket, kicsit elkéstek vele. Ráadásul (ellentétben a CPU-val, ami a legdrágább hardver még mindig a csúcsVGA-kat leszámítva) az SSD még kompatibilis is minden SATA porttal rendelkező régi géppel.

Az SSE2-es móka után meg gondolom nem az IDE only gépek tulajain akarnak segíteni. Főleg, hogy az XP támogatottságának megszűnése óta, ami gyakorlatilag halálsorba küldte őket (Puppy Linux még elfuthat rajtuk), már Magyarországon is kuka mellé rakják őket, mert lassan már plain/text weboldalakra sem lesz elegendő, nemhogy Facebookra, YouTube-ra, egyebekre (amire a lakosság 90%-a használná).

A HDD felett sajnos eljárt az idő, maximum még adattárolásra alkalmas, arra is csak pár évig, mivel már 1TB-os SSD-k vannak 110 ezer körül, ami fog még lejjebb is menni.

Amikor meg egy Windows Update önmagában képes belassítani a lemezműveleteket, nem az a legfontosabb szempont, hogy a böngésző mennyire gyorsan indul.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.12.24. 10:39:53

@penge™:
Ha nem bánod, ezt a kommentet egy az egyben beraknám a szilveszteri poén gyűjteménybe.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.12.24. 13:32:20

@Nekomajin: Örülök, hogy feldobhattam a napodat, de áruld már el, hogy melyik része olyan poénos?

ap · http://premiumlivesets.hu 2014.12.24. 14:25:02

@penge™: csak félig értek egyet.

egyrészt 110e ft-ért a büdös életbe nem fogok háttértárat venni, max ha túlél egy atomcsapást és 100 év garanciát adnak rá. de egy sima ssd-ért... na azt nem.

másrészt a jelenlegi ssd-k elég szép árban vannak és elég kis kapacitásúak amik mondjuk egy átlag gépbe valók (ha 150-t fizetek a komplett gépért nem akarok a háttértárért 20-nál többet kidobni, azért meg mekkora ssd-t is kapok?)

egyébként pedig de, az egyik legfontosabb szempont a böngésző sebessége - hiszen szinte mindenre azt használod -, és már nem az oldalletöltés/feldolgozás sebességére gondolok, hanem a lemezműveletekre.. nonszensz, hogy egy böngésző 2 aktív lappal is majd egy percig indul, még akkor is, ha előtte manuálisan törlöm a komplett cache könyvtárat, és az is nonszensz,hogy ha fél óráig nem váltok a böngészőre és ezalatt kidobja a memóriából a felnyitott lapokat akkor 10-15 mp-ig csak a fehér háttérképet bámulom ha visszaváltok rá és meg akarok nézni egy nem akítv lapot.. simán elmatekol ennyit mire vinyóról visszatolja memóriába..

úgyhogy ezt én nem finomhangolásnak érzem, hanem egy olyan területnek ami elég csúnyán le van maradva sebesség tekintetében a böngésző egyéb részeihez képest..

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.12.24. 16:27:10

@ap: Azért mondtam, hogy pár év múlva lesz szélesebb körben elérhető, amikor már az adattárolást is felváltja.

20-ért pont akkora SSD-t kapsz, amin 1 OS a telepített szoftverekkel tökéletesen jól érzi magát. SSD úgyis a rendszer számára kritikus, a tárolt adatok lehetnek HDD-n is. Egy Windows még meghízott winsxs könyvtárral se nagyon foglal 40 gigától többet, a telepített szoftverek mondjuk átlagosan 20 gigát és még mindig szabadon marad az SSD fele a wear leveling/garbage collecting hatékony működéséért.

Böngésző sebessége =/= böngésző INDULÁSI sebessége. Indulás után betölti a memóriába (SuperFetch és társai miatt sokszor már előtte) és onnan működik. Illetve működNE, amennyiben lenne elegendő RAM.

Ha nincs, akkor lapoz (illetve a Windows már az előtt is, mert szeret lapozni) és akkor előjön a HDD lassú sebessége.

Az ellen, hogy a Windows ne lapozza ki a böngészőlapokat, RAM beszerzésével lehet tenni. A Windows mindent kilapoz, ami nem kernelszinten fut, mert szeret lapozni.

ap · http://premiumlivesets.hu 2014.12.24. 20:23:32

@penge™: egen, de ezt halljuk már vagy 5 éve, hogy "majd ha felváltja"... ehhez képest még mindig nagyságrendekkel drágábbak és vhol úgy gondolom pont emiatt nem is tudnak igazán elterjedni (h aztán olcsóbbak legyenek)
ennyi idő alatt már rég ki szokott forrni (értsd elterjedni, ezáltal olcsóvá válni) bármilyen termék az informatikában, de az ssd-k makacsul tartják magukat... vhogy sztem nem is lesznek soha a hdd kiváltására alkalmasak ezáltal olyan olcsók.. megvan az a technológiai - gyártástechnológiai - korlát, amit nem tudnak a mérnökök stabilnak meglépni.

20ért pont olyat kapok amikre "elméletileg" az ssd-k kevésbé alkalmasak, h arról fussanak a rendszercuccok, a virtuális memória, a programok cache-ei.. tudom, h sokat javult a helyzet,de ettől még az ssd gyenge pontja - mily meglepő - pont az állandó jellegű újraírás ezért nem is feltétlenül ajánlják h pl virtuális memóriára használd.. ironikus h ezek segítségével javulna pont drasztikusan a rendszer sebessége :)

valahol úgy gondolom, h ha egy böngészőnek egy fájlkezelő (tc) egy zenelejátszó (foobar) egy levelező (outlook) mellett elégnek kellene lennie 4gb ramnak, ha nem akkor ott vmi nagy gond van (hozzáteszem 6giga esetén is ugyanilyen lassú rendszerindítást produkált pl).. ha a fenti programok mellé ráindítok egy word-ot, egy audacityt vagy valami kevésbé memóriaigényes programot, akkor nem kellene fél óra után kipakolnia az össze megnyitott lapot a memóriából. illetve tegye ki, de akkor némileg optimalizáltabb módon. és ugyanez igaz a rendszerindulásra is... hiába van a lazy mód bekapcsolva, system restart után 0 cache mellett 4 addonnal alsó hangon fél perc mire elindul a böngésző (3 rögzített lappal), és újabb 15 mp mire bárhova is tudok érdemben kattintani.. mindezt úgy, hogy van egy 8gb-os ssd a laptopban, amit a rendszer használ magának..

szóval igen, kifejezetten örvendetes h foglalkoznak vele, mert van mivel.

Dzsini 2014.12.25. 07:16:55

@ap: mások is foglalkoznak a gyors indulással, a Maxthon Nitro például
usa.maxthon.com/nitro/
egy végletekig lecsupaszított böngésző - kikukáztak belőle minden "felesleget", és valóban egy villanás alatt indul. Van címsor, visszagomb, fülek, meg kedvencek. Ennyi, még beállítások oldal sincs. Igazából a netező többségnek valószínűleg pont elég is. Akinek több kell, annak ott a svájcibicska Maxthon Cloud.

gyjoci95 2014.12.25. 14:13:34

Írtam az Operának e-mailt hogy mikor fognak beépíteni egy szinkronizálást a számítógépem és az androidos böngészőm között.
Nem tudtak válaszolni rá. Ezért kérdem tőletek hátha ti tudjátok vagy tudtok olyan oldalt ami segíthet!

sBc 2014.12.25. 16:38:03

Én nem használok, de egyre elterjedtebb, hogy online oldalakkal, szolgáltatásokkal oldják meg a szinkronizácíót.

Pl.: az Opera is ajánlja a Atavi-t
addons.opera.com/hu/extensions/details/atavi-bookmarks/?display=en

- Cseresznye - 2014.12.27. 16:16:16

Klassz ez a 60-70+ mp-es indulás.
Ok tudom, operáról csak szépet és jót. De ez dicséret volt.

Sombre 2014.12.28. 14:57:47

60 mp-es indulás ? Hmm nálam elindul 3-4 mp alatt.

- Cseresznye - 2014.12.29. 16:20:12

@Sombre: Ja, gondolom. Legyen benyitva 5-7 oldal, aztán lehet várni mire eldönti hogy cache-ből vagy online vegye az adatokat.

Sombre 2014.12.29. 21:49:23

@- Cseresznye -:Háát 4 lap van beállítva kezdőlapként , hideg indításnál is betölti őket 4 mp alatt.

Tudom , hogy nem jön ide ,de nálam a firefox gyorsabb -pedig tele van pakolva kiegészítőkkel- , about:config beállításoknál jól lehet tuningolni a gép képességeinek megfelelően.

- Cseresznye - 2015.01.15. 09:01:18

@Med1on: Arról nem írnak, hogy mikor akarják megoldani azt, hogy a jelszavak legalább szállíthatóak legyenek, ha már a szinkron ennyire bonyolult feladat, hogy két év alatt nem jutottak benne sehová.
Nyomjam a fülükbe!
süti beállítások módosítása