Magyar Opera

Addon ajánló: Select like a Boss

Az új Opera egyik legidegesítőbb tulajdonsága, hogy a linkek szövegét nem lehet rendesen kijelölni. A régi Operában, ha oldalra húztuk az egeret, akkor a böngésző kijelölte a link szövegét, ha függőlegesen húztuk, akkor pedig megfogta a linket, amit így más helyekre, például a fülsávra mozgathattunk.

Az egyik fejlesztő szerint az új Operában azért így oldották meg, mert az átlagfelhasználók közül sokan nem értették, hogy miért jelöli ki a böngésző a link szövegének egy részét ahelyett, hogy elmozgatná az egész linket. Az indoklás érthető, az viszont már kevésbé, hogy miért nincs erre egy haladó beállítás.

Aki viszont hajlandó beáldozni néhány megabyte memóriát, az telepítheti a Select like a Boss addont, ami mindössze annyit csinál, hogy figyeli az egér mozgását, és eldönti, hogy kijelölni akarunk vagy linket mozgatni. Annyira jól működik, hogy a fentebb említett fejlesztő is használja.

A címsávon lévő ikont pedig nyugodtan kikapcsolhatjátok, mert csak egy kis névjegyet jelenít meg.

Opera 28 developer (28.0.1719.0)

Főbb újdonságok

  • A kísérleti kezdőlap megszűnt. A fejlesztésből csak az új navigációs sáv került át a régi kezdőlapra. Ezzel együtt egy újabb kísérlet indult, amit engedélyezni lehet.

További újdonságok

  • A könyvjelző hozzáadó buborék új dizájnt és apróbb fejlesztéseket kapott.
  • Ha egyszerre több könyvjelzőt kijelölünk egy mappában, a helyi menüből az egészet egy új almappába tehetjük át. (Ezzel együtt a csoportos könyvjelzőműveletek alapértelmezetten engedélyezve vannak.)

Jelenleg még láthatatlan fejlesztések

  • A fejlesztők elkezdtek azon dolgozni, hogy a böngésző gyorsabban induljon el lassú HDD-ről.
  • Megkezdődtek a fejlesztések, hogy a gyorshívó a jövőben a könyvjelzők adatszerkezetét használja. (Így már érthető, miért kukázták a gyorshívók szinkronizálását.)

Ismert hibák

  •  A böngésző összeomlik, ha az oldalon belül akarsz keresni Windowson és Linuxon.

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac, Linux

 

Opera 27 béta (27.0.1689.29)

A béta csatornára átkerült fejlesztések

  • Új navigációs sáv az új kezdőlapon (Jelenleg nem lehet oldalra vagy felülre rakni.)
  • Fül menü (Csak akkor jelenik meg a gombja, ha legalább 5 fül meg van nyitva.)
  • Újabb Chrome API-k.

A fejlesztői csatornán maradt fejlesztések

  • Könyvjelzők közötti keresés a címsávból
  • Csoportos könyvjelző műveletek
  • Szinkronizálás

Teljes változáslista

Letöltés: Windows, Mac

A Linuxos kiadás holnapra várható!

Opera Linuxra

A 26-os verzióval Az Opera végre visszatért a Linux világába. Vagy mégsem? Nem teljesen.

Ubuntu

Jelenleg az Opera hivatalosan csak az Ubuntut és az Ubuntu alapú rendszereket támogatja. A jövőben ez változhat. Ennek ellenére az új Opera több disztribúcióra is elérhető, mivel a licensz nem tiltja a telepítő újracsomagolását.

64 bit

Nagyobb korlátozást jelent az, hogy a Windowsos és Mac OS-es kiadásokkal ellentétben a Linuxos Opera csak 64 bites összeállításban érhető el. A cég adatai alapján a Linuxos felhasználók nagyrésze már 64 bites rendszert használ, ezért 32 bites összeállítást egyelőre ne várjunk.

Funkcionalitás

Az új Opera minden asztali környezetben ugyanazokat a funkciókat nyújtja. A korábbi bejegyzésekben említett funkciók mind megtalálhatók a Linuxos kiadásban is.

Letöltés: http://www.opera.com/computer

Mivel én Windowst használok, arra kérek mindenkit, hogy a felmerülő kérdéseket segítsetek megválaszolni. Ha valakinek sok ideje van, esetleg lefordíthatná az egyik fejlesztő írását azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet más disztribúciókra telepíteni az Operát.

süti beállítások módosítása