Magyar Opera

Addon ajánló: Gmail Notifier

Manapság jogos igény, hogy az ember azonnal értesítést kapjon, ha új levele érkezik. Erre több módszer is létezik. Például a következő stabil verzióban bemutatkozó fül előnézeti képek segítségével gyorsan rápillanthatunk az email fiókunkra, ha az meg van nyitva egy külön fülön. Néhány szolgáltató már támogatja a webes értesítéseket is, de ehhez is nyitva kell hagyni a fiókunkat. Szerencsére vannak olyan bővítmények, amik akkor is jeleznek nekünk, ha az email fiókunk nincs megnyitva.

A mai bejegyzésben egy kifejezetten a Gmail fiókokhoz írt bővítményről, a Gmail Notifierről lesz szó.

Amit tud:

  • Nem kér semmilyen bejelentkezési adatot. Amíg a böngészőből be vagyunk lépve, addig a bővítmény is látja a fiókot.
  • Egyszerre több fiókot és címkéket is tud kezelni.
  • RSS/Atom csatornán keresztül kapja az értesítést, így kevés sávszélességet használ.
  • Állítható, periodikus ellenőrzés és újraértesítés.
  • Hangjelzés, akár saját hangfájlokkal is.
  • Felugró buborékos értesítés. (Az Opera a 25-ös verziótól kezdve támogatja a webes értesítéseket.)
  • Levelek törlése, archiválása, olvasottnak/spamnek jelölése és megnyitása az eszköztáron lévő gombbal nyíló buborékon keresztül.

Amit nem tud:

  • Magyar fordítás még nincs.
  • mailto: linkek automatikus megnyitása a Gmailben. (Szerencsére van erre is bővítmény.)

Összességében a Gmail Notifier a célnak megfelelő, jól konfigurálható és kellemes felülettel rendelkező bővítmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr196620563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reg5 2014.08.21. 12:13:18

A régi 12-es Operán olyan gmail-es értesítők voltak, amiknél be se kellett jelentkezni, anélkül is tudta jelezni, hogy van e új email. Azokat átírhatnák az új Operára is.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.08.21. 12:43:02

@Reg5:
Tudsz mutatni ilyet? Én csak olyanra emlékszek, ami ugyanúgy működött, mint ez, vagy pedig valamilyen módon meg kellett adni a belépési adatokat (pl OAuth).

Reg5 2014.08.21. 14:03:30

@Nekomajin: addons.opera.com/hu/extensions/details/gmail-checker/?display=en

Azt hiszem ez volt. Ha jól emlékszem az email cím alapján generált valami kódot amit meg kellett neki adni, aztán teljesen magától működött.

Reg5 2014.08.21. 14:07:15

@Reg5:
addons.opera.com/hu/extensions/details/google-mail-notifier/

Az értesítő felülete erre hasonlít, de ez meg csak bejelentkezve működik(?).
Írhattam volna egybe is, na mindegy.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.08.21. 14:58:48

@Reg5:
A másodikat én is használtam sokáig. Először az is OAuth-szal működött, aztán váltott a fejlesztő ugyanarra az RSS technikára, mint ez, amiről írtam.

Az elsőt nem ismerem, de szerintem ez a módszer elég jó. Mivel ritkán léptet ki a fiókod, ezért felesleges mindenféle kerülőutakat használni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.08.21. 23:31:02

@Nekomajin: Kivéve ha több fiókot használsz. Mert mióta nincs oldalspecifikus cookie kezelés, azóta kénytelen az ember a Google-féle többszörös bejelentkezést használni. Az meg gondol egyet és kicseréli a fiókokat aztán lesel, hogy pl. Maps-ben hová tűntek a korábbi útvonalak vagy YouTube-ban a kedvencek, stb.

Erre volt jó, ha a kiegészítő függetlenül működött email/jelszó párossal, mert akkor ha csak a Local Storage nem törlődött, tényleg mindig működött.

sBc 2014.09.04. 22:14:08

Valahogy jó volna ha mindenki elmondaná, hogy milyen kiterjesztést használ és miért, hátha tanulni lehetne belőle.
Illetve már régóta zavar, hogy most akkor
bővítmények vagy kiterjesztések a hivatalos neve? A böngészőben bővítmények vannak, a weboldalon kiterjesztések címszó alatt található. A böngésző beállításoknál is van egy bővítmények de az nem a kiegészítők, hanem a beépülök, pluginok. :) Nem kötekedés, de ha valaki ezt tudná közölni odafentre az Operának és pontosítani, szebb lenne a világ. :D

sBc 2014.09.04. 22:34:56

Én keveset használok.
Speed-Up Browsing: a gyorsítótárat növeli, ami gyorsabb böngészés és kevesebb adatforgalmat jelent
ZenMate for Opera: VPN proxi, forgalom titkosítás
µBlock: kevés memóriaigényű reklámblokkoló

+ sok dolgot keresőmotorral oldottam meg

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.09.04. 22:47:10

@sBc:
Alapból katyvasz a magyar terminológia. Vannak a pluginek, amiket magyarul beépülőknek szokás hívni. Ezek a különböző futtatókörnyezetek és lejátszók, mint a flash meg a java. Aztán a mozilla kitalálta az addonokat vagy extensionöket, amiket magyarul sokáig kiegészítőknek vagy kiterjesztéseknek fordítottak. Persze azzal nem foglalkozott senki, hogy a kiterejesztést a magyarban már másra használjuk. Aztán volt a mozillának egy okos lépése, amikor megpróbálta ezeket összemosni, mondván az egyszerű usernek úgyis mindegy.
Mikor megjelentek a chrome-ban meg az operában a bővítmények, akkor angolul extensionnek hívták őket. Aztán az opera kitalálta, hogy a skineket (az is megérne külön egy postot, hogy ezt hogy fordítják magyarra) meg az extensionöket együttesen hívják addonnak.
Na erre tesz még rá egy lapáttal, hogy az opera jelenlegi magyar fordítója nem tudja vagy nem akarja normálisan végezni a munkáját, és össze-vissza fordítgat mindent anélkül, hogy megnézné, hogy néz ki a végleges helyén.

Szóval a helyzet nem egyszerű. De a legtisztább az, ha a plugineket beépülőknek hívjuk, mert a weboldalba beépülő tartalmak megjelenítéséhez kellenek. Az addonokat meg lehet kiegészítőknek vagy bővítményeknek hívni, hiszen a böngésző funkcionalitását egészítik ki, vagy bővítik.
Ez a logikus magyar terminológia. Az én saját véleményem meg az, hogy nem kéne minden angol szakkifejezést erőltetve lefordítani. Vagy ha már lefordítjuk, akkor használjuk következetesen.
süti beállítások módosítása