Magyar Opera

Megjelent az Opera 23 stabil kiadása (23.0.1522.60)

Egy kicsit sokáig kellett várni az újabb stabil kiadásra, de végre megérkezett. A 23-mas verzió ugyan még nem tartogat annyi újdonságot, mint a 24-es, viszont az előző két verzióhoz képest látványos a fejlődés. Lássuk!

  • Az első szembetűnő változás a címmező jobb szélét érinti. Az eddigi gyűjtőlap és gyorshívó ikonok egy menü alá kerültek. Pluszban megjelent még egy csillag ikon is az új menüben, amivel a könyvjelzősávhoz tudunk oldalakat hozzáadni. (A fejlesztők tudnak arról, hogy a szív ikon zavaró lehet, hiszen a gyűjtőlapot is jelképezi. Viszont a fejlesztés alatt álló könyvjelzőkezelő lehet, hogy teljesen leváltja majd a gyűjtőlapot, és akkor ez a probléma meg fog szűnni.)
  • A címmező bal szélén megjelenhet egy új ikon, ami arra figyelmeztet minket, hogy a biztonságos (HTTPS) kapcsolaton keresztül működő oldal nem biztonságos (HTTP) kapcsolaton keresztül is szeretne valamit elérni. Ez önmagában nem egy ördögtől való dolog, de potenciális veszélyeket rejthet magában, ezért ha ilyen oldalra tévedünk, az Opera egy ikonnal fog figyelmeztetni, és az engedélyünket fogja kérni.
  • A programindítási beállítások közé bekerült egy újabb opció. Ha a Firefox-ból ismert "háttéroldalak késleltetett betöltése" be van kapcsolva, és a böngésző több lappal indul, akkor csak azt a lapot fogja betölteni, ami éppen aktív, a többit pedig majd akkor, ha aktiváljuk őket. Ezzel javul a programindítás sebessége, valamint alacsony sávszélesség esetén hamarabb férünk hozzá a kívánt oldalhoz. (Ha a vissza-átnevezett Turbo engedélyezve van, akkor a késleltetett beöltés automatikusan bekapcsolódik.)
  • Akik sok bővítményt és/vagy témát használnak, azoknak hasznos lehet az ezeken az oldalakon megjelenő keresőmező.
  • Ezek mellett több stabilitási fejlesztés is történt annak érdekében, hogy egy beépülő (plugin) lefagyása vagy összeomlása egyáltalán ne zavarja meg a többi fül működését, és főleg ne rántsa magával az egész böngészőt.

A 23-mas verzió fejlődése végigkövethető a teljes változáslistában.

Letöltés: Windows, Mac

Az új Opera Linuxra a 24-es verziótól kezdve érhető el.

A legfrissebb fejlesztői hozzászólások alapján a Linuxos kiadás egyelőre a Developer csatornán marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr536534279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.07.22. 14:26:46

Lehet, hogy ezt még megbánom, de ezt a verziót megpróbálom élesben, első számú böngészőként használni - természetesen az O12.17 után. :)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.22. 14:53:38

@Med1on:
Én már negyedik hete használom az újat, és nekem működik. Az én igényeimnek nem kellett túl sok addon sem. Van pár dolog, ami nagyon hiányzik (könyvjelzők, tab stacking, confirm exit, statikus állapotsáv) viszont több dolgot már sikerült megszoknom (duplakattintás a fülsávon, az angol wikinek másik kulcsszót kellett adnom, teljesen átrendeztem a gyorhívómat). De már muszáj volt váltanom, mert a fb annyira lassú volt a régin, hogy megőrültem, a flash meg percenként ötször omlott össze.

4 giga RAM-mal meg egy hűtés miatt kicsit visszafogott 2 magos ~2 gigás Pentiummal simán elvan. Nem eszik jelentősen többet, mint a régi. Meg egyébként se akarok HD videót vágni mellette. Cserébe viszont brutálisan gyors.

Összességében azt kell mondanom, hogy elfogadható kompromisszumokat kellett kötnöm. És a jelenlegi fejlesztési tempót és irányt tekintve ez csak jobb lesz.

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.07.22. 15:07:30

@Nekomajin: Akkor az "extrém kísérlet" nem is olyan extrém. Én már egy ideje készülök a váltásra, most épp kereken 30 kisebb-nagyobb kiterjesztés, javascript, stb. van benne, ami egy-egy Opera 12 funkciót pótol.

Memóriából szerencsére jól állok, bár egyáltalán nem olyan vészes a dolog, mint vártam - a vinyót azt viszont kicsit sajnálom. :D

Elbizonytalanodás esetén ajánlatos megnyitni az Index.hu-t a régiből (nálam iszonyatosan darabos a görgetés), és akkor rögtön stabilabb a meggyőződés.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.22. 15:20:13

@Med1on:
Nekem most 13 addon van fent, amiből messze az ABP eszi a legtöbb memóriát. Biztos, hogy idővel felugrik még majd egy pár, de azt vettem észre, hogy van néhány olyan dolog a régi Operából, amit használtam ugyan, de egyáltalán nem hiányzik.

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.07.22. 15:43:31

@Nekomajin: Az ABP az biztosan a memóriagyártók támogatásával készül, az alternatívái nem jönnek be? Csak mert azokkal biztosan lehetne memóriát megspórolni.

RaidX 2014.07.22. 15:58:58

Már csak az animált képek tiltása hiányzik!

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.22. 16:13:59

@Med1on:
Melyik a legjobb? Melyiket tudod ajánlani? Én aza alapján választottam, hogy melyikhez volt több értékelés.

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.07.22. 17:10:31

@Nekomajin:

µBlock
addons.opera.com/hu/extensions/details/ublock/?display=en

Ez egy elég új kezdeményezés, szinte napi szinten frissül, összességében már most használható, de azért látszik, hogy még az út elején van. Kevés szűrővel remek memóriaigénye van.

Adguard
addons.opera.com/hu/extensions/details/adguard/?display=hu

Kiforrottabbnak, modernebbnek tűnik, ez is egész kellemes memóriafogyasztást produkál, de talán kevesebb szűrőnél picivel többet eszik, mint az µBlock. Az biztos, hogy mind a kettő sokkal takarékosabb, mint az Adblock Plus.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.22. 17:50:26

@Med1on:
Kipróbálom az Adguardot. Így elsőre ~10 megával kisebb a memória igénye, ami nem túl jelentős. De majd hosszabb távon kiderül.

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.07.22. 18:55:52

Hát ez remek, máris megvolt az első összeomlás, és nem ám csak egy fül, hanem teljesen - ez volna az, amit a "sokfolyamatos modellnek" kellene megszüntetnie.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.22. 20:03:31

@Med1on:
Még jó, hogy kiemeltem a postban is, hogy stabilabb lett. :D
Amúgy nálam a három hét alatt egy program crash se volt. Egyszer döglött meg a flash, de a másik fülön lévő flash-t nem vitte magával. Meg egyszer összeomlott az egyik fül, de semmi komoly.

Cawington 2014.07.22. 20:32:03

A x64-ről lehet tudni valami érdemlegeset?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.22. 20:54:29

@Cawington:
Egyelőre semmit. A changelogokban volt 1-2 erre utaló bejegyzés, de semmi hivatalos. Viszont most, hogy a 24 lassan megy a Next ágra, 1-2 hétig biztos nem lesz semmi fejlemény.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.07.22. 23:54:41

@Med1on: "Elbizonytalanodás esetén ajánlatos megnyitni az Index.hu-t a régiből (nálam iszonyatosan darabos a görgetés), és akkor rögtön stabilabb a meggyőződés."

Nálam ilyenkor az szokott lenni, hogy megnyitom a Dragonfly-t és a saját userCSS-met és megnézem, hogy mit lehetne kilőni/átalakítani a gyorsabb működés érdekében. Merthogy a régiben ezt is lehet.

Aztán megnézem, hogy egyetlen(!) folyamat eszik annyit, mint az újban egyetlen tab és mellette veszettül gyors a programműködés és legalább 60-70 funkcióval többet tud, mint amennyit a régiben a kiegészítőkkel pótoltam, nem beszélve a pótolhatatlanokról, mint M2, oldalsáv, variálható eszköztárak és társai.

És mikor belegondolok, hogy mikor még nem cseszték el hatványozottan a dolgokat, akkor is folyamatosan hangoztattuk, hogy rossz irányba mennek és OPTIMALIZÁLJANAK már, mert nem igaz, hogy pár verzióval korábban még 13 megával induló böngésző 120 megával kell, hogy induljon, meg a folyamatosan szaporodó bugok és verziókon átívelő regressziók... Mit lehetett volna kihozni a régi Operából egy normális menedzsmenttel és mivé züllesztették már akkor is, amikor még Presto volt alatta...

Nekem ilyenkor az a meggyőződésem szokott erősödni, hogy az emberiség kihalásra ítéltetett...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.23. 01:25:12

@penge™:
"Nálam ilyenkor az szokott lenni, hogy megnyitom a Dragonfly-t és a saját userCSS-met és megnézem, hogy mit lehetne kilőni/átalakítani a gyorsabb működés érdekében. Merthogy a régiben ezt is lehet."

Én meg azt szeretem, ha nem kell könyékig túrnom a kódban böngészés helyett, hanem böngészhetek. Mert hogy az elmúlt három hétben se maszkolni nem kellett, se kódban túrni, se userscripttel szarakodni.

Az erőforrásigényben pedig akkor sincs annyira nagy különbség, mint ahogy te beállítod, ha társadalomkritikus körmondatokba csomagolod.

Krissz5435 2014.07.23. 01:26:11

@penge™:

Néha nem értem. Ha annyira értesz hozzá, miért nem csinálsz egy saját böngészőt, ami jobb mint a régi opera és ugyan azt tudja? :)

- Cseresznye - 2014.07.23. 09:19:06

Szrik automatikusan frissülni a 22-re

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2014.07.23. 10:24:25

Hali!

A smooth scroll-t hol lehet engedélyezni? A flags-ben és a beállításokban sem találom.

- Cseresznye - 2014.07.23. 11:10:18

@Nekomajin: Pedig vannak problémái a flash-el. Alkalmazásokban behal, bármely videó, beomlasztja ha a gép altatásba kerül és utána próbálsz műveleteket intézni. Az meg csak plusz, hogy továbbra is lejátszási gondjai vannak: szakadozik, nincs puffer, stb ...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.23. 13:41:53

@- Cseresznye -:
A pepper flash talán orvosolja majd a problémákat a következő verziótól.

@summoner:
Ha jól tévedek, az az opció kikerült a Chromiumból, és így az Operából is.

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2014.07.23. 15:10:28

@Nekomajin: Ezazz! ... Nagyon jó! Örülök neki! Csak így tovább Opera! Nem használta senki gondolom ... francba

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.23. 18:25:48

@summoner:
Ez most nem az Opera sara. Ez az opció a motor része volt. Ha a Chromium fejlesztői kukázták, akkor kukázták.
Egyébként én ugyan nem használtam, de sokan írták, hogy messze nem volt olyan jó, mint a Prestós megoldás.

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.07.23. 23:30:54

@penge™: A régi penge sokkal konstruktívabban állt hozzá a dolgokhoz, ez a mostani már-már depresszióra hajazó tüneteket produkál...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.07.23. 23:46:01

@Nekomajin: Én is tudnék élni nélküle, de ez van. Ha már a webfejlesztők gányolnak és egy hírportálon(!) is 15 script meg 8 css teljesen felesleges, nem beszélve a swf-ekről és gifekről, akkor legalább ki tudom iktatni őket.

A parasztbácsi is jobban szeretne Ferrarival járni, mintsem traktorral, de utópisztikus álmodozások helyett idővel kénytelen lesz realizálni, hogy bizony tanyán él, ahol ritka az aszfalt, így marad a traktor.

A régi Opera a valódi webre volt felkészítve annak mindenféle marhaságával együtt. Egy multifunkcionális eszközkészlet volt a hozzáértő felhasználók kezében. Az új pedig egy idealizált webre lett szabva, ami a Google, Facebook és társain túl gyakorlatilag használhatatlan a kőbalta-feeling miatt. Ezeken a "webkettes" divatoldalakon csak azért használható, mert a motor ezekre van kiélezve ahogy a másik oldalról meg a piaci részesedés miatt még tovább optimalizálják a gányolt kódot erre a motorra.

@Krissz5435: Ugyanazért, amiért Schumacher sem gyárt autót.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.24. 00:24:29

@penge™:
Miért zavar az téged, hogy hány script van egy weboldalon? Pont arról tépem a számat, hogy a legdurvábban teliscriptelt oldalak is baromi gyorsan működnek az új Operával. És lehet azon pörögni, hogy a régi is lehetne ilyen gyors, ha rendbeteszik, de teljesen felesleges, mert az a vonat már elment.

Több, mint egy éve hisztizel meg tolod az autós hasonlatokat meg a világmegváltó szövegeket, egy olyan dolog miatt, ami elmúlt, vége. Komolyan nem akartam ilyet írni, de GET A LIFE!

Krissz5435 2014.07.24. 00:49:21

@penge™:
Most csapjam le a magas labdát? :D

Schumacher most kb agyhalott, és te írtad, hogy azért nem csinálsz te sem böngészőt, amiért ő autót...szóval... :D

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.24. 01:07:34

@Krissz5435:
Egyébként meg eddig is azért nem gyártott autót, mert nem volt kedve. A kisujjában van az autóépítéshez szükséges összes tudás. Sőt, gyerekkorában valószínűleg épített is valamilyen guruló járművet.

húúúúúdekííínos 2014.07.24. 07:38:13

@Nekomajin:
Ez badarság. Maximum annyit tud(tudott), hogy mi az amin változtatni kell. A hogyan-okat pedig hagyta az agytrösztöknek (meg a szabály alkotóinak, de ez már más tészta). Nincs ezzel semmi gond, hiszen nem az volt a feladata, hogy autót építsen.

ZeGa 2014.07.24. 15:57:01

@húúúúúdekííínos: Mellékesen hozzáteszem, hogy Schumacher szakmája szerint autószerelő.

macsama 2014.07.24. 21:42:19

@ZeGa: A kettő még nem fedi egymást.
Azért maradjuk inkább témán belül :D

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.07.25. 20:43:36

Úgy néz ki, hogy a Feedly Notifier kiterjesztés fejlesztőjével találtam egy bugot ebben a verzióban:

twitter.com/shwetank/status/492676814439866368

svejk 2014.07.26. 16:18:59

Hogyan lehet kikapcsolni az automatikus frissítést az Oper 22 -ben? Nekem az Opera 23 többszöri törlés, újratelepítés után is baromi lassú, egy idő után lefagy Windows 7 alatt. Maradnék a réginél. Amíg nincs tipp, addig a régi 12.16-ot használom. A segítséget előre is köszönöm.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.26. 18:13:43

@svejk:
Le kell tiltani a frissítő automatikus futtatását:
Vezérlőpult -> Felügyeleti eszközök -> Feladatütemező
Itt a bal oldali listában kiválasztod a Feladatütemező könyvtárat, majd a jobb oldali listából kikeresed az Operát, és a jobb gombos menüből letiltod a futtatást. Ha fent van a Dev vagy a Next is, akkor több bejegyzés is lesz ugyanolyan névvel, de a Műveletek fülön meg tudod nézni, hogy melyik mappából fut.

Ez viszont nem véd a belső frissítő ellen, ami akkor fut, ha megnyitod a Névjegy belső lapot. Ha azt nem piszkálod, akkor nem fog ráfrissíteni. Ha nézegetni akarod azt is, akkor az Opera telepítési mappájából töröld ki az opera_autoupdate.exe nevű programot!

Ez működni fog a következő (manuális) frissítésig. Akkor újra el kell majd ezt játszanod, ha azzal is gondok lesznek.

Cole1 2014.07.26. 18:52:26

A gyorshívóról a google keresőt már nem lehet kikapcsolni? Pedig, ha jól rémlik, akkor volt ilyen funkció a beállításoknál.

Cole1 2014.07.26. 21:19:31

@Nekomajin: Köszönöm.

Még egy kérdés, de erre nem nagyon találtam választ, de az is lehet, hogy rosszul kerestem.

Ha egy képet megnézek új fülön, akkor az a jó, ha bal oldalon jelenik meg? Valószínűleg a sok operás év alatt annyira hozzászoktam, hogy középen van a megnyitott kép, hogy lehet ez a normál. :)
Példa:
Opera 12
kepkezelo.com/images/2tvik8gwyfrrfbogpaq.png

Opera 23
kepkezelo.com/images/651niz3tm181l89az8.png

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.07.27. 01:16:45

"Auto-hide the taskbar - not work"
blogs.opera.com/desktop/2014/06/opera-next-23-0-1522-24-update/

1 hónapos bug maradt benne a stabilba. Most erre mit lehet mondani?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.27. 03:02:31

@Med1on:
Ha jól emlékszek, akkor már ki van javítva, és lesz valami frissítés. De tényleg ciki.

@Cole1:
Engem is zavar, viszont a méretezés miatt fent van az Image Autosizer, ami megoldja ezt a problémát. De a Rotate Images is jó erre.

semmiii99 2014.07.27. 18:15:11

Csak nálam lett ebben a verzióban a gyorshívó, új lap és beállítások megnyitása érezhetően lassabb és darabosabb?
Sokszor új lap megnyitásakor a gyorshívó betöltésére fél percet kell várnom. (a beállítások megnyitása is hasonlóan lassú)
Többször összeomlott.

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.07.27. 19:03:03

@semmiii99: Ott már valamilyen specifikus hiba van, ha fél percig kell várni a gyorshívó betöltésére.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.07.27. 20:10:59

@semmiii99:
A belső lapok, meg az addon buborékok nálam is elég lassan nyílnak, de már az előzőben is ilyen volt. De fél percet azért nem kell várnom.

Cole1 2014.07.27. 20:27:14

@Nekomajin: Köszi!

@semmiii99: Nálam se leggyorsabb, bár én egyelőre, csak tesztelve használom, így nem tudom a előző verziókhoz képest milyen volt..

semmiii99 2014.07.27. 22:33:26

Egy újratelepítés után már gyorsabban tölt be a gyorshívó, de a belső lapok még mindig nagyon lassan...

semmiii99 2014.07.27. 22:39:21

A közelmúltban bezárt lapoknál eddig is újralehetett nyitni ablakot, vagy ez egy újdonság?

Teddy Beer 2014.07.29. 22:04:55

@Nekomajin: "De már muszáj volt váltanom, mert a fb annyira lassú volt a régin, hogy megőrültem"

Én mobil nézetben nyomom. Kicsit tápos, de jobban hasít, mint bármin az asztali kék ganéjuk és nekem így is elég a csoportjaim megnézéséhez. Dumálásra és megosztásra meg ott a jó öreg irc, meg persze a mail.

Cobalt 2014.07.29. 23:09:59

Ahogy látom meg mindig minden maradt a régi.
Én kényszerűségből áttértem a 12.17 + Chrome kombinációra az akadékoskodó web oldalak eseten. Nem tehetek róla de kellenek a könyvjelzők.

aranyláz 2014.07.30. 13:47:27

@Cobalt: pontosan ugyanígy vagyok, Chrome-ot használom a legtöbb dologra, de ha valami olyan kell, akkor az Operát-könyvjelzők, gyorsbillentyűk, ezek eléggé hiányoznak

Cobalt 2014.08.01. 17:54:35

@aranyláz: Nálam még mindig az Opera 12.17 as elsődleges, ami nem megy arra meg ott a Chrome.

szentark 2014.08.04. 09:19:08

Sziasztok! Hogyan lehet a gyorshívóban 5-nél több oszlopot beállitani?

szentark 2014.08.04. 09:30:35

Bocsi! Már megtaláltam!

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.08.05. 22:10:54

Jön egy frissítés: Opera 23.0.1522.72

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.08.05. 23:54:42

@Med1on:
A belső update-en egyelőre még nem jön le.

Sombre 2014.08.06. 16:13:53

Most vettem észre , hogy nálam a gugli drive nem támogatja az operát. Vicc... de a kiírástól függetlenül úgy látom , hogy jól működik.
Viszont a silent update nem működik... már a 23-ast is manuálisan telepítettem.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.08.06. 22:24:15

@Nekomajin: "Komolyan nem akartam ilyet írni, de GET A LIFE!"

Ha nem vetted volna észre, pontosan azt teszem, ezért írok már egyre ritkábban a blogra és úgy összességében az internetes jelenlétem is csökkent.

De attól még újra és újra felkúrja az agyam mivel sajnos a böngésző az (az OS után), amivel mindenképpen találkozom, akármit is csinálok AZ INTERNETEN.

Mellesleg meg pont minden más tevékenységből VESZÍTEK NEM KEVÉS IDŐT azzal, ha ablakos weboldalmegjelenítőket kell használnom BÖNGÉSZŐ HELYETT.

Tudod, sarlóval meg kaszával hosszadalmasabb, fárasztóbb és idegőrlőbb tevékenység aratni, mint kombájnnal...

@ZeGa: @Krissz5435: Attól még a Schumacheres hasonlatom áll. Képes lett volna autót is szerelni, de mégis inkább azt szerette, amikor egy CSÚCSKATEGÓRIÁS, FELSPÉCIZETT AUTÓ VOLT A SEGGE ALATT ÉS AZZAL SZÁGULDOZHATOTT.

Én is ugyanígy voltam az Operával. Lényegtelen, hogy programozó vagyok vagy sem, a másik fórumon van nem egy nagy tudású programozó/fejlesztő (dqdb, Sk8erPeter, hogy csak a magyar fórumokról említsek), mindkettőjük elégedetlen az új Operával, ekézi is még ha alapvetően sokkal optimistább is.

Mégis egyetlen ember az egész nagy világból, a lengyel(?) Emdek nevű programozó állt neki csinálni egy méltó utódot a régi Operának.

De kár volt megint hasonlatokkal élnem, elég lett volna egy közhelyes "Nem kell ahhoz építésznek lennem, hogy különbséget tegyek a Burj Dubaj és egy vályogviskó között." mondatot írnom.

Azért nem csinálok böngészőt, mert én CEO-nak vagy CTO-nak lennék jó. Ahhoz meg céget kéne alapítanom. Ahhoz meg pénz kéne. Nem kevés.

Na meg egy profitorientált világban, ahol a fogyasztók 99%-a agyhalott, a többi meg kényszerből béget a nyájjal, a böngészőszegmenst nem is biztos, hogy nyereségessé lehetne tenni.

De ilyen alapon akkor a Google szolgáltatások nagy részét (pl. YouTube) is meg lehetne szüntetni, mert az is veszteséges.

Teddy Beer 2014.08.09. 04:01:40

Mondjuk az lenne a legjobb, ha ópen szósz lenne a presto.

www.youtube.com/watch?v=qUZppD_Zd0s

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.08.11. 19:59:56

Még egy frissítés érkezik (gondolom holnap):

Opera 23.0.1522.75
süti beállítások módosítása