Magyar Opera

Addon ajánló: Download Chrome Extension

Új rovatot indítunk, amiben olyan hasznos kiegészítőket mutatunk be, amik megpróbálják visszaállítani a régi Opera egyes funkcióit, vagy éppen olyan funkciókat adnak a böngészőhöz, amit még a régi sem tudott.

Az első bejegyzésben rögtön egy olyan kiegészítővel kezdünk, amivel a Chrome kiegészítőit tudjuk telepíteni az Operába. Azt meg hogy? Úgy, hogy a Chromiumra való átváltáskor nem csak a HTML és JavaScript feldolgozó motort vették át, hanem a kiegészítő architektúrát is. Ez a felhasználük szempontjából azt jelenti, hogy a Chrome böngészőhöz írt kiegészítők jó eséllyel Opera alatt is működni fognak. Azért csak jó eséllyel, mert az Opera fokozatosan teszi elérhetővé a különböző API-kat, és lehet, hogy egy kiegészítő olyan API-t használ, amit az Opera még nem tud kezelni.

Felmerül a kérdés, hogy ha a Chrome-os kiegészítők Operával is működnek, akkor miért kell külön kiegészítő a telepítésükhöz, miért nem lehet közvetlenül a Chrome Web Store-ból telepíteni őket. Erre valószínűleg csak a Google-nél tudják a választ. Mindenesetre a védelem könnyen kijátszható a Download Chrome Extension nevű kiegészítő használatával.

A kiegészítő telepítése után nem kell semmi mást tenni, csak meglátogatni a Chrome Web Store-t, és ugyanúgy tudjuk telepíteni a kívánt kiegészítőket, mintha a Chrome-hoz akarnánk őket telepíteni. Az Opera saját kiegészítő listájából való telepítéstől eltérően itt kapunk egy figyelmeztetést, hogy a kiegészítő ismeretlen forrásból származik. Nem kell megijedni, mindössze kettővel többet kell kattintani, és máris használhatjuk a kívánt kiegészítőt, (ha nem igényel olyan API-t, amit az Opera még nem támogat.)

Bár az Opera is több száz saját kiegészítővel rendelkezik, így újabb távlatok nyílnak a funkciópótlás terén.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr916384705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

awking 2014.06.19. 18:09:36

Jó ötlet ez a kiegészítő ajánló! :)

Az egyik legelső kiegészítő ez volt amit felraktam az új Operára, tényleg jól működik.

Mihics Zoltán (Med1on) 2014.06.19. 19:07:26

Jól tudom, hogy az így telepített kiterjesztések nem frissülnek maguktól?

Nem rossz megoldás összességében, de úgy érzem, hogy valamelyest kétélű fegyver lehet. Arra gondolok, hogy így a Chrome Web Store úgymond elszipkázza a felhasználókat az Opera saját katalógusától, így csökkentve annak jelentőségét. Kicsit olyan ez, mint amikor a régi Operát pl. Firefoxnak maszkoltuk. A problémát rövidtávon megoldotta...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.06.19. 21:30:30

@Med1on:
Erre nem is gondoltam. Fogalmam sincs, hogy frissül-e így, de szerintem annyi belefér, hogy havonta egyszer végigklikkelgetem, és frissítem manuálisan, ha kell.

Van abban valami, amit írsz, de nem hiszem, hogy most jelentősen több kiegészítő lenne, ha nem létezne ez a letöltős. És mivel a platform ugyanaz, nem sok jelentősége van, hogy honnan tölti le az ember. Az már legyen az Opera gondja, hogy a saját oldalát reklámozza.

Papajaj 2014.06.20. 21:50:27

@Nekomajin: Sziasztok!

Jó ötlet ez a kezdeményezés. Arra gondoltam, hogy ki lehetne használni és megosztani egymással, hogy kinek mire van, lenne szűksége, hátha valaki már talált rá megoldást, illetve a kipróbált bővítmények tekintetében meglévő tapasztalatokat megosztani egymással. Még akkor is hasznos lehet, ha egyes bővítmények működését befolyásolhatják az operációs rendszer, és/vagy a telepített programok is.

Kezdem én, hátha így könnyebben lesz követő. Win 8.1 op. rendszer alatt használva a kedvenc böngészőmet.

Translator: Kijelölt szövegrész fordító.
Tapasztalat: Az Opera 12-ben tökéletesen működik, ezalatt azt értem, hogy kijelölöm és nem kell másolni, berakja magát automatikusan a kijelölt szöveg és már fordítja is.
Az Opera 22-ben nem mindig teszi ezt meg, de alkalmanként igen. A kijelölés másolás mindig működik a 22 alatt is.

Translate: Weboldal fordító.
Tapasztalat: Az Opera 12-ben tökéletesen működik, ezalatt azt értem, hogy a nem magyar nyelvű oldalt mindig felismeri automatikusan a, még akkor is, ha csak részben idegen nyelvű és gombnyomásra már fordítja is.
Az Opera 22-ben nem mindig teszi ezt meg, de többnyire igen. Sajnos nem jöttem még rá, hogy lehet előhívni ha nem érzékeli az idegen nyelvet és szeretném lefordítani az oldalt.

PDF-/PowerPoint - dokumentumnéző (Google)
Tapasztalat: Nálam nem működik az Opera 22 alatt, sajnos a telepítés után még rosszabb lett a helyzet, meg se kérdezte, hogy le akarom-e tölteni és hova, csak töltötte le a pdf. fájlt. A 12 alatt ilyen nyilván nem kell, működik rendesen, tehát oda nem telepítettem.

PDF Viewer
Tapasztalat: Ez sem működik, legalábbis a pdf. fájlok letöltés nélküli megtekintése terén.

PDFescape Free PDF Editor.
Tapasztalat: Mint a fenti, nálam ez sem működött sajnos.

Classic Tabs Emulates Opera 12 tab behaviors, vagyis az Opera 12 beállításait lehetne vele alkalmazni.
Tapasztalat: Sajnos nem működött a 19, 21 és 21 alatt. A 22-nél még nem próbáltam, mert nem vagyok mazochista és feleslegesen már nem áltatom magam.

Download Chrome Extension letöltve.
Tapasztalat: Eddig működik, úgy tűnik, az Opera 22 alatt. Az Opera 12-vel nem próbáltam, nincs rá szükségem.

Magyar Névnapok
Tapasztalat: Tökéletesen működik az Opera 22 és az Opera 12 alatt is.

Amit keresek:
A fentiekből látható, hogy amit szeretnék elérni, hogy a csatolt fájlokról eldönthessem, hogy le akarom-e tölteni, vagy csak a böngészőben elolvasni, vagy belenézni, hogy le akarom-e tölteni, vagy sem. Nem is értem miért olyan nagy elvárás ez. Ha valaki tud ilyet szívesen veszem, ha megosztja itt velem, is.

Amit keresek még:
Olyan bővítményt, amivel be lehetne állítani, hogy a hivatkozásra, könyvjelzőre való bal gombnyomásra (kattra) új ablakban nyitja meg az oldalt, és nem kell az idétlen középső gombot nyomkodnom ehhez.

Ami még nem lenne hátrányos.
A fentebb írt Opera 12 emulátor, ami működik is.

Nekem eddig ezek a tapasztalatok, ha van kedvetek írjátok meg ti is, hátha olyan hasznos kis alkalmazásra bukkanunk, amiről nem is hallottunk és aranyat ér.

Nem ide való, de hozzáértőt kérdezném: Nekem frissült az Opera 22.0.1471.70-re az 50-ről. Ez milyen változást ad?

Köszi, sziasztok.

Cole1 2014.06.20. 23:16:53

Tényleg jó kedvezményezés + lehetne látni, hogy ki mit használ.

@Papajaj: Itt a lista: blogs.opera.com/desktop/changelog22/#b1471.70

Kaptál szép számörös háttérképet. :)

Cawington 2014.06.21. 10:54:42

@Papajaj:

Az XTranslate kiegészítő jól működik, ajánlom figyelmedbe!

semmiii99 2014.06.21. 11:52:18

@Papajaj: A pdf fájlok megnyitására ajánlom a Documents kiegészítőt ez a megnyitja a böngészőben és utánna le is töltheted
addons.opera.com/hu/extensions/details/documents/?display=en

Balii92 2014.06.21. 16:15:34

@Papajaj: ... a csatolt fájlokról eldönthessem, hogy le akarom-e tölteni, vagy csak a böngészőben elolvasni...

Ezt már énis szeretném, jó lenne ha letöltéseknél eldönthetném, hogy egyből megnyitom vagy letöltöm-e. Nem értem ezt miért kellett kivenni vagy egyáltalán miért nincs még benne?

Másik, ami nekem nagyon hiányzik, az a jegyzetek. Szerettem, hogy ha egy oldalról csak egy bekezdést akarok félrerakni, akkor kijelölés-->másolás jegyzetbe és később pedig csak egy dupla katt és máris az eredeti oldalon voltam, jobb megoldás, mint könyvjelzőzni minden oldalt, ami sajnos szintén nem megoldott rendesen az új Operában :(

Papajaj 2014.06.21. 23:39:11

@semmiii99: Szia köszönöm működik! Végre! Annyira utáltam, hogy rákattintok és se szó, se beszéd és már is tölti le, ha akrom, ha nem. Most megnyítja, elolvasom, hogy az-e ami érdekelt és döntök a letöltésről. Igaz nem kérdezi meg, hogy hova, de legalább az alap beállítást használja a letöltés helyének.

Cool! Köszi mégegyszer!

Papajaj 2014.06.21. 23:52:55

@Balii92: Szia! Próbáld ki semmiii99 linkjét, nálam bevált és működik. Végre nem kell letöltenem, ha akarom ha nem, hanem elolvasom és eldöntöm, hogy akarom-e letölteni. Igaz, hogy nem kérdezi meg, hoy hova töltse, cserébe az alap beállítási mappába teszi ezt. És mindegy, hogy .doc. vagy .pdf a kiterjesztése, első az olvasás és utána a letöltés. Köszi

Balii92 2014.06.22. 11:07:05

@Papajaj: A pdf nálam még nem is volt gond (a FR gond nélkül megnyitja a böngészőben), csak a többi fajta fájl pl.:*.mp3,*.xls;*.torrent stb.
Ezekre meg gondolom nem müködik

Papajaj 2014.06.22. 22:07:58

@Balii92: Szia. Az .xls fájlnál működik, semmi gond vele.
Az .mp3 fájloknál is megnyitja és nem akarja letölteni egyből, de lehet, hogy van azzal is összefüggés, hogy neked milyen lejátszó van a gépeden. Nálam a VLC média player lejátszó játssza a böngészőben. Egyből azzal indít, kis töprengés után jöttem csak rá, hogy akkor tudom letölteni, ha azt akarom és nem a böngészőben meghallgatni, hogy az adott hivatkozásra jobb gombbal klikkelve ajánlja fel a letöltési lehetőséget.
Torrentet nem próbáltam, azt korábban sem nagyon, ha ritkán igen ahhoz nem a böngészőt hazsnálom.
Szia

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2014.06.23. 09:01:00

A Simple Extension Manager mellett ez a legalapvetőbb bővítmény, szerintem is.

Ám mostanában a Windows 7 alatt a Chrome Web Store bővítményei nem települni akarnak, hanem letöltődni, amivel nem tudok mit kezdeni. Tapasztalt már valamelyikőtök hasonlót?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.06.23. 16:34:18

Szerintem tedd bele a cikkbe ezt is: addons.opera.com/en/extensions/details/extension-source-viewer/?display=en

Ez azért sokkal komolyabb, pl. a kiegészítő forrását is meg lehet vele nézni.

- Cseresznye - 2014.06.23. 20:20:21

Egy halom oldalon nem lehet újabban kijelölni a szövegeket, a régi operában igen.
Van erre megoldás valami kiegészítő formájában?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.06.24. 04:57:08

@- Cseresznye -: A régi Opera a felhasználó kezébe adta a döntés jogát, az új a webfejlesztők minden marhaságát követi, pl ha valamelyik állat így akar védekezni a szöveglopás ellen, közben meg azokat szívatja, aki idézni szeretne a szövegből, vagy fordítani, vagy akármi mást. Aki lopni akar az ha kell OCR-rel, de lopni fog.

Pontosan tudsz is írni konkrét oldalakat, ahol ezt tapasztaltad?

Más: A blog.hu-s szövegdobozban fülbezárás majd újranyitás után másnál is megmarad a szöveg? Mióta van ez így? Mert azt tudom, hogy a normális textboxokban így volt a Chrome-ban és a Firefoxban is, de a blog.hu-n valami JavaScriptes ganéj volt régebben.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.06.24. 05:27:38

@penge™:
Nálam is megjegyzi a tartalmát.

graycivil 2014.06.27. 14:44:19

Nálam sehogy sem akar működni mostanában a Chrome Web Store-ból a telepítés Operával. Korábban nem volt semmi baj, most meg elindul a telepítés, de s "Folytatás" -nál lefagy, és nem fejezi be a telepítést az "Ugrás" gombbal. Nálatok működik?

- Cseresznye - 2014.06.30. 18:59:09

@penge™: Tudom, hog ymiért van ez, azt is tudom, hogy egy nagy ökörség.
Nagyon sok oldal, szintem minden második, harmadik így működik. Éppezért kérdeztem, hogy esetleg van-e erre addon ...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.06.30. 19:07:22

@- Cseresznye -:
Legrosszabb esetben még mindig ott van a forráskód.
süti beállítások módosítása