Magyar Opera

Megtört a jég, itt az Opera Coast

Már jónéhány hónapja annak, hogy az Opera váratlanul azt a sokak számára sokkoló hírt adta közzé, hogy elhagyja az évtizedek óta fejlesztett saját renderelő motort - akkor éppen a Prestónál jártunk -, és a nyílt forráskódú WebKit-re nyergel át. Talán az első információmorzsa erről a váltásról egy belső operás bemutatón készült videó volt, amiben bemutattak egy külön projekt keretében kifejlesztett tanulmány böngészőt. Ez volt az Opera ICE.

Bár Penge már régen megénekelte ennek eljövetelét, erre valójában csak most került sor, amikor is az Opera bejelentette a Coast nevű böngészőt. Egyelőre csak iPad-re érhető el, de nyilván lesz folytatás is. Mindenesetre már sikerült kipróbálnom, ennek apropóján született ez a rövid bejegyzés.

De mi is ez az egész? Elvégre az almás cég nem nagyon tűr meg termékein más böngészőket, nem véletlen, hogy csak a Mini volt elérhető, mivel bármely nem Apple böngésző programnak a Safari motorját kell használnia. Ez ugye a WebKit, és az Opera pontosan erre váltott a közelmúltban, tehát megnyílt az út egy teljes értékű alternatív böngésző létrehozása felé.

Persze felmerül a kérdés, hogy ha azonos a motor, akkor minek kell másik böngésző? Az Opera szerint azért, mert az új Coast nevű böngésző (az Opera név csak mellékesen jelenik meg az egész termékben!) a felhasználói felület terén valami újat tesz le az asztalra.

Úgy gondolják itt az ideje, hogy a mobilokra faragott asztali böngészők helyett egy, az alapoktól táblagépekre fejlesztett böngészőre váltsunk. Ennek érdekében mindenféle újításokat vezettek be, jelentősen építve az ujj-alapú vezérlésre, legyenek azok kattintások vagy gesztusok. Összességében az egész UI-t jelentősen leegyszerűsítették.

Aki használta már az új asztali Operát, nem lepődik meg azon, hogy komoly hangsúlyt fektettek a gyorshívóra. Tulajdonképpen azt a gondolatmenetet vitték tovább, hogy a gyorshívó bejegyzés egyben könyvjelző is, de ezúttal a füleknek is adtak egy fülest pofont. Ugyanis elmosódnak a határok a gyorshívó elemek, a nyitott ablakok és az előzmények között.

De már talán így is sokat beszéltem, és ahogy mondani szokás, egy kép többet ér ezer szónál. Hát még a mozgókép!

Szerintetek ez a jövő? Haavard szerint igen, vagy legalábbis valami ilyesmi.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr205506301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.09.10. 19:38:34

Hang is lesz nemsokára...

Kicsit talán még kiforratlan a felvételi technika, túl nagyra állítottam a fényerőt, így pár dolog beégett. A lényeg talán látható.

Dzsini 2013.09.10. 19:55:46

Tetszik ez az UI, casual böngészgetésre táblákon nagyon barátságosnak tűnik.

Vajon összekalapálják Androidra és Win8-ra is? Ez utóbbi érintős felületére egészen illene.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.10. 20:22:19

Így már érthető, hogy miért próbálták meg elsikamikálni a könyvjelzőket az asztaliból is. Így most egy kis plusz munkát ad a szinkronizációval kapcsolatban. Viszont remélem, hogy azért adták ki pont most, mert végre működnek a szerverek, és a 18 Devben már lesz Link.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.09.10. 21:44:55

@Nekomajin: Szerintem ilyesmire erre lehetett számítani, más kérdés, hogy sokan vakok és süketek voltak hozzá...

@Dzsini: Androidra biztos lesz, Win8 kérdéses, mert arra a motort is meg kellene írni, illetve szintén a beépítettet használni. Amúgy érdekes maga a név is: Coast (by Opera), tehát nem kötődik direktben az Operához. Ennek két előnye lehet: tiszta lappal indulhat, illetve akár minden platformon más nevet kaphat, így kevésbé lenne elvárás az egyformaság, így nem az egész vizuális működését jobban az adott platformhoz lehetne alakítani.

Kipróbálva amúgy átlag netezéshez teljesen jól használhatnak tűnik, ami nagyon zavaró, hogy visszalépéskor mindig újratölti az oldalt, ami esetenként sok idő. Jól jönne most a régi Opera 3-as History Navigation Mode-ja...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.10. 22:16:55

@cousin333:
Azt mondjuk nem tudom, hogy meddig tartott egy ilyen GUI-t ráhúzni a Webkitre, de remélem, hogy most az asztali kiadás fejlesztése felgyorsul egy kicsit, hogy ezzel elkészültek. Ha a könyvjelzők meg a szinkronizálás végre működni fog, és a malware védelmet is meg tudják oldani, hogy lehessen megint személyre szabni, akkor karácsonyra már egész pofás lehet az új Opera. Meg persze remélem, hogy nem fognak pofára esni ezzel a Coast-tal, és nem feleslegesen ölték bele az erőforrásokat.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.09.10. 22:42:16

ezt a fajta innovációt várom az asztali verzióban is...

Teddy Beer 2013.09.11. 11:24:10

Safari utánérzés. Ez az új, amit hoz inkább eyecandy, mint valami egetrengető killer fícsör, szóval tápos, mint ahogy az egész opera "fejlesztő" gárdája.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.11. 13:36:12

@Cawington:
Jön is a bejegyzés ide is, amint lesz a Deaktop Team blogon. :)

ZeGa 2013.09.11. 20:13:13

Szép, de most már Windows phone-ra is kiadhatnának egy böngészőt! :)

expa 2013.09.16. 17:37:13

Jó a Coast, egy hibát vettem észre. PDF letöltést még nem kezel sajna. Ezen kívül profi!
süti beállítások módosítása