Magyar Opera

Ctrl+Z a Ctrl+D-re

Sziasztok, Krystian Kolondra vagyok, a Desktop Team menedzsere.

A legutóbbi postunk óta itt az ideje, hogy további információval szolgáljunk felétek a jövőbeli terveinket illetően.

Tegnap érkezett egy Chromium frissítés az Opera 15 stabil ágához (Windows-ra egy további frissítés érkezik a mai nap folyamán), az Opera 16 hamarosan elérhető lesz a Next csatornán (a csapat nagy része most szünetet tart, mert a havazás Oslo-ban átmenetileg elállt).

Azt mondtuk, hogy jelenleg az Opera Link-re, a továbbfejlesztett fülkezelésre és a témákra összpontosítunk. Mindazonáltal, miután meghallgattuk a visszajelzéseiteket, az első dolog, amit meg kell tennünk, hogy növeljük a natív könyvjelző funkcionalitás fejlesztésének prioritását.

Miért is nem tettük ezt az első helyre? Egy kis betekintés a saját statisztikáinkba, melyet figyelembe vettünk a funkciók fejlesztésekor.

2007 óta véletlenszerűen kiválasztott embereket kérdeztünk meg (azaz a telepítő - a szerk.), hogy szeretne-e névtelen statisztikákat küldeni az Opera használati szokásairól. Manuálisan is lehetett engedélyezni az opera:config#UserPrefs|EnableUsageReport bekapcsolásával. Ennek segítségével a fejlesztők láthatták, mely funkciókat használtak a felhasználók. Bizonyos felhasználók önkéntesen is szolgáltatak számunkra adatokat 2007 óta.

100 000+ felhasználó felhasználási szokásai alapján alapján (khm... mi is van azzal a 300 millióval? - a szerk.) azt láttuk, hogy a felhasználók 90%-a igazából sosem adott hozzá egyetlen könyvjelzőt sem azokhoz, amik az Operával együtt default beállításra kerültek. Amit a legtöbb ember igazából tett:

  • A kedvenc oldalaikat folyamatosan nyitva tartották.
  • Munkamenet-kezelővel együtt használták a fenti metódust
  • Gyorshívót használtak

Azt is láttuk, hogy az emberek elég gyakran használták a Ctrl+D/Cmd+D billentyűparancsot (én itt valahogy ellentmondást érzek - a szerk.) - csak azért, hogy tároljanak dolgokat, hogy visszatérjenek rá később. Az eredmény rengeteg könyvjelző volt a gyökérkönyvtárban, amely eléggé használhatatlanná tette az egészet, ha valaki a menün keresztül szeretett volna hozzájuk férni. (WTF? - a szerk). Ez az oka, amiért megcsináltuk a Stash-t egy vizuális indikátorral és gyorskeresővel, hogy kézreállóbb legyen (a címsorkeresés és a könyvjelző gyorskeresője is kézreálló volt és az inkrementális keresője is jobb volt. Még "oogle"-re is lehetett keresni - a szerk.).

De megértjük, hogy a könyvjelzők teljes eltávolítása nagy változás azok számára, akik aktívan használták ezt a funkciót, szóval csinálunk egy natív könyvjelzőkezelő funkcionalitást.

Nem tudok pontos dátummal szolgálni és nem lesz az Opera 12 klónja, de el akartam mondani, hogy meghallgatjuk a felhasználókat és felismerjük, hogy a könyvjelzők nem léte azok számára, akik használták ezeket megnehezíti a váltást az Operára, akár az Opera 12-ről akarsz átköltözni, akár egy másik böngészőről.

Köszönjük mindegyikőtöknek a visszajelzéseiteket, nagyon szenvedélyes közösség vagytok!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr145398958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MosoMasa 2013.07.10. 13:38:16

"a felhasználók 90%-a igazából sosem adott hozzá egyetlen könyvjelzőt sem azokhoz, amik az Operával együtt default beállításra kerültek. "

Ez így igaz, mert azokat első dolgom volt törölni, és a saját rendszeremet kialakítani!

RaidX 2013.07.10. 14:06:34

Első dolgom volt, hogy kitakarítsam a számomra teljesen felesleges default könyvtárakat és visszaállítsam az én eredetimet. Igaz eről nem küldtem infót az Operának de néha bosszankodtam a sok széten. Legalább is az én szemszögemből az volt.

RaidX 2013.07.10. 14:07:54

széten=szeméten.

Úgylátszik klaviatúrát kell cserélnem lassan mert sokszor kihagy.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.10. 14:25:41

"(én itt valahogy ellentmondást érzek - a szerk.)"
Nincs ott ellentmondás. A felhasználók nagy része egyáltalán nem használt könyvjelzőket, de akik használtak, azoknak is nagy része csak a gyökérbe mentette, vagyis sem a mappázhatóságot, sem a kulcsszavakat, sem a keresést nem használta ki. Konkrétan erről téptem én is a számat itt is, meg a PH-n is.
Ettől függetlenül ez egy örömteli hír. Remélem, legalább a kulcsszavazás megmarad.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.10. 14:42:35

@Nekomajin: 1. Rengeteg olyan geek van, aki elképesztően hanyag (a zseni a káoszon is átlát effektus).
2. Nézz bele egy /usagereport/report.xml fájlba. Hol látták ők, hogy ki hova menti a könyvjelzőit? Hol látták ők, hogy Ctrl+D-t (vagy bármilyen billentyűparancsot) nyomnak az emberek?
3. Csak minden random embernél kapcsolt be ez a szar, akkor is Igen-Nem alapon eldönthette, hogy kell-e neki. Már ez önmagában torzít (ha valaki kisebbséget képvisel, akkor még nagyobb az esélye, hogy nem fog beleférni a szórásba, szemben az átlaguserekkel), de ha ez még nem lenne elég, nem is gyűjt túl releváns információt.

Aki pl. nem használta a könyvjelző oldalsávot (bármilyen okból, mikor még 1024-en böngésztem én sem használtam semmilyen oldalsávot) és folyamatosan a címsorból keres kulcsszavak alapján könyvjelzőt, annak nem tökmindegy, hogy be van-e okádva a gyökérbe, vagy szépen, strukturáltan van-e mappákba rendezve?

A felbontást és a VGA típusát + driververziót igaz, hogy elküldi, de a többi hardvertényezőt nem. Ez is nagy hiba. Mivel ebből azért lehetne következtetni rá, hogy pl. azért nem nyit sok lapot, mert 512 mega ram van a szerencsétlennek a gépében, nem azért, mert ne tudna átlátni annyit, sőt, jobban átlátni, mint mindenféle vizualizált szaron. Még nekem az én gépemen is akadozik ám a scroll a Help oldalán is és a Stash-on is, ha megpakolom nem túl sok, csak 20-25 elemmel és görgetnem kell. A gyengébb hardvereseken még annyira sem segít, bármennyire szép, csilivili és vizuális.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.10. 14:49:23

Nagyon remélem, hogy a 16-os már megjelenik Linuxra is. Le akarom már cseréni a Chrome-ot. Vagyis nem, előtte eljátszadozom vele, hogy Operába lehet-e csinálni H.264 meg MP3 támogatást. (A Sitepatching blogon tegnap megjelent egy fix a 15-öshöz, ami arra szolgál, hogy a Google Translate-en flash fallbacket (Fúj, fúj!) használjon a felolvasáshoz natív mp3 helyett.

ps: Amúgy a kommenteket egyszerűen imádom a Desktop Team-en: my.opera.com/desktopteam/blog/2013/07/10/ctrl-z-of-ctrl-d#comment109959932

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.10. 15:04:05

@penge™:
Szerintem egyelőre örüljünk neki, hogy lesz könyvjelzőzés, és várjuk ki, hogy milyen lesz.

Mesant 2013.07.10. 16:06:01

@Nekomajin: Így van! Tegnap amúgy is frissült a Next az Opera 15.0.1147.138-re. De még nagyon sok meló van vele... A 12.16-os meg nem sokkal jobb/rosszabb a 12.15-nél.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.07.10. 16:18:25

Azt hiszem, hogy amikor ez a könyvjelzős Opera megjelenik, akkor le fogom cserélni a 12.16-ot. Jó, hogy végre belátták a dolgot. :)

Cobalt 2013.07.10. 16:19:16

@penge™: Ezek szerint a hangosan uvoltve torteno asztal csapkodas meg mukodik. Akkor meg talan van remeny szamukra meg szamunkra is.

Egy rendes native sidebar + extension API hoza, esetleg par eredeti panelal. Ja meg a Spatial Navigation-re mar majdnem tudnek kompromiszumot kotni.

Ha meg hoza adnak az offline RSS olvasot....

Na de idelye felebredni.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.10. 16:49:10

@Mesant:
A Nexten a .100-as volt az utolsó frissítés. A .138 a stabilra frissült rá.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.07.10. 18:07:34

@penge™: Nézted a hivatalos bejegyzés alatt az orosz fordításra mutató linket?
Kényelmesen bekerülhetne a te bejegyzésed is, ezt szerintem érdemes lenne jelezni nekik.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.10. 18:17:12

@Med1on: Ennyi erővel te is ajánlhattad volna. Jobb is lenne, mert kevésbé tűnne önreklámnak. Legyetek már tényleg kicsit önállóbbak szerkesztőként. :)

(Nekomajin-ra is vár még egy build_feature_table.php fájl, hogy meglehessen a hiányzó feature-ökről készült fordításnak a külön lap itt: magyaropera.hu/opera-15-funkciok/ ) userek által bővíthető formmal (ami már elkészült), a régi Szégyenfal mintájára.

mizrolist 2013.07.10. 18:19:57

@Mesant: nálam pl. a 12.16 alatt nem megy pár oldalon a JavaScript sehogy (Facebook, Wowhead), a 15.00 meg egyelőre esélytelen a puritanitása miatt.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.10. 18:54:56

@penge™:
Azt hittem, az a projekt félbe maradt, mert nem reagáltál a kommentemre. De sebaj, mindjárt nekilátok.
Egyébként ez a link most éppen fatal error-t dob.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.07.10. 18:58:02

@penge™: Most hirtelen nem tudom, hogy melyik profil is van kitiltva a Desktop Team blogról, de valamelyik asszem még használható. :D

Worlon83 2013.07.10. 19:15:28

Tegnap feltettem a Stabil 15-t, amúgy legújabb stabil verzió:
Verzió: 15.0.1147.141
Frissítési csatorna: Stable
Rendszer: Windows 7 64-bit (WoW64)

Az általam használt kiegészítők már megjelentek 15-re is (Adblock, Image autosizer, Linkamker, stb.)
Feltettem az itt ajánlott "könyvjelző kezelő" kiegészítőt is. Jobb mint az opera ömlesztése.

Biztos megleszek kövezve, de alapvetően elégedett vagyok az Operával, persze én új tekintek rá, mint egy ÚJ, fejlesztés alatt álló programra.

Ami nekem hiányzik:
- Normális Zoom, csúszkán állítható
- Régi jelszókezelő, ahol magától be is lépett
- A beillesztés és ugrás még mindig bugos
- személyre szabható GUI

Persze mindenkinek megvan, hogy mit használt, és az a fontos. Szóval ez a saját listám volt, másnak más.

Remélem, hogy hamarosan tényleg üdvözölhetjük a régi-új bookmarkot és remélem, hogy más kérést is meghallgatnak.

A bookmark nekem nagyon magyarázkodás szagú, de örülök, hogy nem MS2 lett, akik mindenáron megakarják mondani, hogy mi a jó nekünk.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.10. 20:12:39

@penge™:
Beküldtem most egy tucat dolgot. Ennyire volt időm hirtelen.
Viszont, azt nem tudod, hogy űrlapelemeket át lehet-e alakítani másfajta elemmé? Jó lenne a kategóriákból drop-down helyett checkboxot csinálni, mert van olyan funkció, amit nem lehet csak egy kategóriába besorolni.
Ha nem lehet átalakítani, akkor valamelyik nap törlöm majd a jelenlegi opciót, és teszek helyette checkboxot, meg szerkesztem az eddigi bejegyzéseket.

atomgoa 2013.07.10. 20:28:06

Észrevétel a fordítással kapcs.:

"(a csapat legtöbb tagja ideiglenesen szünetelt, mert Oslo-ban havazott)"

sztem inkább ez: a csapat nagy része most szünetet tart, mert a havazás Oslo-ban átmenetileg elállt. (nyilván vicc akart lenni, a rövid északi nyárra utalva)

"(most of the team are having a break now it's temporarily stopped snowing in Oslo)"

Amúgy köszi a fordítást, jó cikk!

atomgoa 2013.07.10. 20:29:51

"100 000+ felhasználó felhasználási szokásai alapján alapján (khm... mi is van azzal a 300 millióval? - a szerk.)"

sztem a 300millióból ennyi engedélyezte az adatküldést, én így értettem, ők meg úgy értették, hogy ez reprezentatív, de valószínűleg azért nem annyira az, és erre most jöttek rá. vagy csak magyarázkodás, a lényeg, hogy lesznek könyvjelzők.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.07.10. 20:53:49

@penge™: Megköszönték a segítséget, de így egyelőre ennyi. :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.10. 21:21:15

@Nekomajin: Köszi, de arra gondoltam, hogy az említett fájlt (build_feature_table.php) módosítod, hogy ne dobáljon fatal error-t. :D

A checkboxok megoldva.

@atomgoa: Köszi, javítva. Igazából ezért nem tudtam mit kezdeni vele, nézegettem, de úgy tűnt értelmesnek, hogy azért szünetelnek, mert havazik.

Még egy ok (a fentebbi kommentekben felsoroltakon kívül): azért sem reprezentatív, mert az átlaguser ugyebár telepíti az Operát, maximum bekapcsolja a linket, amiből visszajönnek a szinkronizált tartalmak, a power user meg hurcolja az operaprefs.ini-jét, userJS-eit és a többit, ami miatt ha egyszer még be is állítódott a statisztikaküldés, akkor is felülírja azzal, ahol az operaprefs.ini-ben ez van: Enable Usage Statistics=0

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.10. 21:50:35

@penge™:
Azt kéne megoldani, hogy azon az oldalon az űrlap fölött táblázatba szedve jelenjenek meg az adatok, amiket az űrlappal beküldünk?

Mesant 2013.07.11. 08:02:22

@Nekomajin: Ez már csak haj a tortán :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.11. 16:25:17

Napi szomorú hír. Hallvord 12 év után elhagyja az Operát: my.opera.com/hallvors/blog/goodbye

Valaki lefordíthatná és kitehetné. Sok érdekes dolgot megvilágít a cikkben a cégről, a váltásról, a Presto hibáiról, meg az új motor képességeiről is.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.11. 16:53:49

@penge™:
Mindjárt elkezdem. Majd elküldöm mailben a blog címére.

(A másik projektben odáig jutottam egyelőre, hogy van egy WP plugin, amivel a Gravity Formos adatokat meg lehet jeleníteni bejegyzésben vagy oldalban. Viszont az is hibát dob, és a WP support site éppen le van halva karbantartás miatt.)

Worlon83 2013.07.11. 16:55:20

@penge™: Lassan nem csak az Opera nem a régi, de a rajta dolgozó emberek sem.
Azért elég nagy ellentétek lehetnek, ha a több 10-20 éve ott dolgozók sorban elhagyják a céget.

RaidX 2013.07.11. 16:55:27

@penge™: Marad még valaki aki dolgozik a 16-on? Úgy látszik lecserélnek ezek mindent és mindenkit.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.11. 18:07:39

@Nekomajin: A magyaropera.hu-n megadott e-mail címedre küldtem meghívót, nem kaptad meg? Akkor te is tudnál szerkeszteni postokat itt a blogon is.

A magyaropera.hu-n admin vagy. Nincs hozzáférésed az FTP-hez? Mert azon van az említett build_feature_table.php. Abban kéne valamit módosítani, hogy ne dobjon hibát, hanem ágyazza be a formot, mint a Szégyenfalat.

@Worlon83: Főleg ha Hallvord elmondása szerint is Tetzchner idején az elején a fizetés sem érte el a norvég átlagot, hanem leginkább lelkesedésből dolgoztak. Most meg van részvényosztalék, magasabb fizetés meg minden, mégis sorban mennek el a cégtől. Érdekes...

Nyilván az IT szakmában annyira nem számít a kor, mint máshol (meg bőven ellensúlyozza a referencia), de akkor is furcsa, hogy ennyi év (évtized) után hagyja el valaki a céget, ahol dolgozott.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.11. 18:20:06

@penge™:
A meghívót még nem láttam, de majd mindjárt megnézem.
Az FTP-hez nincs hozzáférésem, de egyébként is először jobb lenne ezt a plugint kipróbálni. Ha nem muszáj, nem akarok kókányolni. Majd foglalkozok még ezzel, de mára asszem elég lesz ez a fordítás.

Cawington 2013.07.11. 19:41:24

Nekem gyanus... lehet, hogy Tetzchner gyüjtögeti a régi csapatot újbol!?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.11. 19:49:52

@penge™:
A magyaroperán megadott címre nem kaptam meghívót. Megpróbálnád arra a címre, amiről a magyaroperás email címre szoktam írni?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.11. 21:17:03

@Nekomajin: A magyaropera.hu-n egy citromailes címed van megadva. Arra ment ki a meghívó. A magyaropera Gmail-es címéhez nincs hozzáférésem (ezeket mindig Karbonade és cousin333 intézte).

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.11. 21:40:07

@penge™:
A citromailest néztem azóta háromszor, de oda nem jött bloghu-s meghívó. Kicseréltem a magyaroperás profilomban a címet. Oda próbáld meg légy szíves.

Chuck Boung Ace Eck 2013.07.12. 00:19:35

@penge™: Keményen megmondja a magáét, hiába is próbálja leplezni -ráadásul éppen a Mozilla-nál kötött ki:P
süti beállítások módosítása