Magyar Opera

Egy Chrome fejlesztő véleménye a Presto-ról

Megjegyzés: A most következő írásban Jake Archibald Chromium fejlesztő Google Plus-on írt postjának fordítását olvashatjátok.

Még elég új vagyok ebben a Google-dologban, tehát kihangsúlyoznám, a most következő írás a saját, személyes véleményem webfejlesztőként.

Az Opera dobta a Presto motorját a Chromium kedvéért, amely WebKit Blink + V8 + további kódokat jelent. Eléggé vegyesek az érzéseim ezzel kapcsolatban.

Nagy rajongója vagyok a Chromiumnak, a motorok legjobb kombinációjának tartom, kifejezetten teljesítmény tekintetében. Az IE is elég nagy léptekkel halad ebbe az irányba, de ők csak egyetlen OS-t támogatnak és ezt az OS-t is ők maguk fejlesztik. A Chromium több platformon jobban teljesít. Mint Chromium rajongó, felvillanyozott a hír, hogy az Opera is csatlakozik.

Megkockáztatva, hogy a munkáltatóm nem fog örülni, én mindig úgy éreztem, hogy az Opera jobban "megfogta" a webet, mint a többi böngészőgyártó. Ők "weboldalakként" látták az internetet, nem pedig "alkalmazásboltoknak". Még a saját "Woo yey! Új technológia!" típusú cikkeikben is volt egy egészséges adag "Óvatosan! Progresszív javítás! Hozzáférhetőség!" Nagyon örülök, hogy ezek az emberek részt vesznek a Chromium projektben.

Mint egy Opera rajongó, egy kicsit kibelezve érzem magam. Nagyszerű emberek vesztették el az állásukat. De aggódom amiatt is, hogy elvesztettünk egy egyedülállóan felépített motort, amely több szempontból innovatív volt.

Az Opera volt az első böngésző, amit az IE6 után használtam. Ez volt az egyetlen böngésző, amelyért még fizettem is (kivéve azt, amelyért az OS megváráslásával fizettem). Imádtam a füleket, imádtam a mozdulatparancsokat. Imádtam az egész felhasználói felületet.

A TV-men ha valamit nézni akartam iPlayer-en, az ő böngészőjüket használtam a Wii-n, inkább, mint a PS3 böngészőjét, annak ellenére, hogy a Wii-nek alacsonyabb felbontása volt és analóg módon csatlakozott a TV-mhez. A PS3 böngészője szörnyű volt, valami Netfront "clusterfuck", amire azt mondtam, nagyon hasonlít az IE4-re (egy Sony fejlesztő mondta nekem ezt, de soha nem hallottam ilyet korábban, de sok IE-specifikus DOM API-juk volt, amit egyetlen másik motorban sem láttam még). A PS3 böngészője most egy sokkal egészségesebb WebKit származék, mint az összes Netfront böngésző, de a felhasználói felület még mindig elmarad az Operához képest. Szégyen, hogy az Opera miért nem csinált DS-re böngészőt.

Az Opera még mindig innovatív a támogatott eszközökben és a felhasználói felületben, de mi van a motorral, a Prestoval?

Félig szarkasztikusan mondom, de a Presto tele van meglepetésekkel. 2009-ben egy megbeszélésen voltam a JavaScript teljesítménnyel kapcsolatban és felfedeztem, hogy az Operában a lapok továbbra is válaszképesek maradnak (görgetés, szövegkijelölés), miközben a JavaScript beragad egy végtelen ciklusba. Egyik másik böngésző sem képes erre, a JavaScript blokkolja az UI thread-et. Úgy hiszem, hogy a JavaScript ugyanabban a thread-ben fut Operában, mint amiben az UI, de fel van darabolva valamilyen módon, amely lehetővé teszi, hogy visszatérjen az UI feldolgozáshoz folyamatosan. Úgy hiszem, hogy a kezdeti Web Workers implementációjuk nem is volt több, mint füst és tükrök, mivel nekik már megvolt ekkor a nem-blokkoló viselkedésük. 2013-ban már Chrome-ban is képes vagy görgetni az oldalt, miközben a JavaScript blokkolja az UI thread-et, habár mi ezt többszálú-módon oldottuk meg.

Én Chrome-ban fejlesztek, majd ellenőrzöm az oldalt Safariban és Firefoxban. Rendszerint ez fájldalommentes, minden a várt módon működik (általában). IE-ben és Operában gyakran kevésbé mókás a validálás. De itt a különbség, a dolgok azért rosszak IE-ben, mert bugos, miközben a dolgok azért rosszak Operában, mert szigorúan ragaszkodik a specifikációkhoz (általánosságban mondom, természetesen). Mikor Operában bugosak voltak az appcache FALLBACK bejegyzések én órákat töltöttem a specifikációk böngészésével azzal a feltételezéssel, hogy az Opera csinálja jól és a többiek rosszul. Ebben az esetben tévedtem, az Operában volt egy bug, de ha bármelyik másik böngésző másképp viselkedik, azonnal azt feltételezem, hogy az a böngésző csinál valamit rosszul.

Az Opera szövegrenderelésével kapcsolatban is volt néhány kellemes meglepetésem. Ha beágyazol egy webfontot normál weight-tel, de CSS-vel bold-ban rendereled, akkor néhány böngésző megpróbálja álcázni a vastagbetűs effektet a webfonton. Ez borzalmasan néz ki minden böngészőben, kivéve az Operában, amely gyanúsan pontos a legtöbb betűtípus esetében. Valószínűleg nem azért használsz egy böngészőt, hogy betűtípusokat csinosíts, de jó látni, hogy az Opera itt is jól végzi a dolgát.

Természetesen nem minden Presto meglepetés örömteli és a jelenlegi böngészőfejlesztési sebesség mellett több a csúnya meglepetés, mint a kellemes.

Ha nem lenne egy buta 50 fontos fogadásom a párommal, hogy nem iszom egy hétig, most poharat emelnék a Presto-ra. Nagyon remélem, hogy az Opera fejlesztői és támogatói ugyanezt az innovatív hozzáállást teszik hozzá a Chromium projekthez.

(forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr665397016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RaidX 2013.07.09. 10:38:57

Ez most a Presto Nekrológja volt?

Mesant 2013.07.09. 11:53:57

@RaidX: Úgy tűnik, de azért voltak érdekes dolgok, amit a mi szemünkkel, tapasztalatunkkal nem láthattunk. Jó volt végigolvasni!

Cawington 2013.07.09. 13:41:05

Valószinűnek tartom ,hogy épp emiatt nem lesz eladó a forráskód.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.09. 14:28:07

Ez is egy érdekes, egyedi funkciója volt az Operának. De ezt még részben az IE és a Firefox is támogatta. Kivéve a Chrome, amiben ehhez is kiegészítő kell... www.w3.org/Style/Examples/007/alternatives.html

@Cawington: Na igen. A Netscape is kiadta azt a "szarfoshulladék" forráskódját és abból lett a Firefox, amely máig él és minden hibája ellenére azért egy egyedi böngésző. Függetlenül attól, hogy tényleg lassú és lomha, én azért mindig kedveltem a Firefoxot. Igaz, hogy számomra nem jött be ez a "Oldjunk meg mindent kiegészítőkkel" irányvonal, de ettől még ott legalább tényleg meg lehetett mindent oldani kiegészítőkkel, mert ott a kiegészítők egy baromi fejlett API-val rendelkeznek, nem ilyen limitált "rendereljünk HTML-t, CSS-t és JS-t egy buborékban, meg adjunk pár triviális dolgot az API-hoz, hogy a fülek bezárási sorrendjét kezelhesse, meg HTML-t, CSS-t és JS-t injektálhasson az engedélyezett weblapokra, amivel már a UserJS/UserCSS tudását is elértük. :D

Illetve elértük volna, ha a Chrome/V8 olyan fejlett eseménykezelővel rendelkezne, mint az Opera, ahol a JavaScript is tényleg elég lenne a teljes blokkoláshoz (holott van még mellé normális Content Blocker is), Chrome-ban meg csak a DOM fa betöltődése után tud bármit is csinálni az a szerencsétlen kiegészítő.

Számomra bőven elegendő bizonyítékul szolgál az, hogy nem adják ki a Presto forráskódját arra, hogy mégsem volt teljesen olyan szarfoshulladék.

A fejlesztők és a 1-2 exfejlesztő véleményéből meg szintén süt, hogy annyira eltérő nézeteket vallanak, hogy nem is tudtak volna mást, mint gányolni. Hiába jó valaki a szakmájában, ha utálja azt a munkadarabot, amin éppen dolgozik, akkor előbb-utóbb akaratlanul is el fogja kúrni. Főleg ha ilyen hipertájékozott emberek vannak, mint Patrick H. Lauke, aki azt sem tudta, hogy mit csinál a Follower tab funkció. :)

Meg szerinte sokkal logikusabb, ha Tab-ra és Shift-tab-ra ugrál végig a spatial navigation (a 4 irányú, profi spatial navigation helyett, amit még a konkurencia is elismer) és ezzel együtt ugye már nem tud mivel ugrálni szerencsétlen a formokba/submitekre.

my.opera.com/desktopteam/blog/2013/07/04/the-vision-behind-opera-15-and-beyond?startidx=1150#comment109926292

Cawington 2013.07.09. 15:12:41

Van még potenciál a Presto-ban!
süti beállítások módosítása