Magyar Opera

Csillagozott és címkézett feedek exportálása Google Reader-ből

Megjegyzés: Ha a formázás elborzaszt, olvasd a cikket az eredeti oldalon, szabványkövető, Wordpress alapokon.

A Google Reader 2013 június 1-én megszűnik létezni, ezt már sokan tudhatják. Számtalan alternatíva, akár webes, akár asztali (egynek az Opera RSS olvasója) felmerült már, hogy hova költöztessük a kiexportált hírcsatornáink címeit. Arról azonban kevesen írnak, hogy hogyan lehet az elmentett, archivált feedjeinket is hasonló módon megmenteni. Ezért írok most erről.

Először is lépjünk be a Google Reader-be és menjünk a beállításokba (csavarkulcs ikon->Reader Settings->Folders and Tags fül). Itt a következőt kell látnunk. Kattintsunk az exportálni kívánt feed(ek) melletti Private ikonra.

import01

A második képen látható módon Public-ra fog változni a kattintást követően és megjelenik 3 link jobbra, amiből a "view public page"-ra kattintsunk.

import02

Itt ki fogja listázni a feedeket, de ez még nem a feed nézet. Ahhoz, hogy azt kapjuk, kattintsunk a nyílnak megfelelően az "Atom Feed" linkre.

import03

Most pedig megkaptuk a kívánt feed nézetet, amelyre feliratkozhatunk. De itt még egy lépés hátra van. Alapértelmezésben csak az utolsó 10-20 feedet fogja kilistázni. Ha már régóta archiválunk sokszáz (vagy sok ezer) összegyűlhetett. Illesszük tehát a starred végére a

?n=X

sort, ahol az X helyére tetszőleges értéket írhatunk az adott címke/csillagozott alatt lévő feedjeink számának megfelelően. Sok ezernél érdemes odafigyelni, gyengébb gépen nehogy kifagyjon, de megadhatunk bármennyit, ha nincs sokezer feed, csak mondjuk 70, akkor 10000-nél is csak azokat tölti le, amit 100-nál töltene le. Szóval inkább bőven, nehogy kimaradjon 1-1 régen csillagozott/címkézett feed.

import04

Ha ezzel készen vagyunk, meg is volnánk. Feliratkozhatunk egy tetszőleges, Opera által felkínált szolgáltatóra (vagy az Opera sajátjára), ha nincs a listában, akkor pedig az URL-t kimásolva manuálisan tehetjük meg ugyanezt.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr985300730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.05.14. 22:25:55

Hát nem gondoltam volna, hogy Linuxon végül az MS Paint-et fogom visszasírni a legjobban. Tényleg annyira ritka rétegfunkció lenne screenshotok benyilazása pár kattintással, hogy emiatt webes képszerkesztőt kelljen keresnem, mert a Photoshop/GIMP nyomdokain járó Kritával lehetetlen kivitelezni?

cowkie 2013.05.14. 23:13:10

öö, mar elnezest, de nem lenne ez egyszerubb a google checkouttal..? (koltoi)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.05.14. 23:20:11

@cowkie: Checkout? Miért, mit akarsz vásárolni? Akkor már inkább Bitcoin. :D

Viccet félretéve, gondolom a TakeOut-ra gondoltál. Nem, nem egyszerűbb, mert az JSON-ba exportálja ki, a JSON-t meg nem tudod sehova beimportálni.

Itt meg az egész feed-szerűen jön le, onnantól meg áthúzod IMAP-os levelezőfiókba: magyaropera.blog.hu/2010/03/28/rss_archivalasa_opera_mailbol

És lesz róla backup.

cowkie 2013.05.14. 23:24:30

@penge™: termeszetesen hulyeseget irtam, persze, mentsegemre szoljon, h webshopokat piszkaltam mostanaban.. :D

szoval szntem barki aki minimalis szinten jaratos barmiben az inkabb json-el dolgozik, de legalabbis az adatot abban tarolja. atalakitani es ugy importalni is csak par mozdulat. de query stringbe szamokat atirogatni vs letolteni egy darab zip file-t az osszes csillaggal, share-el, like-al, mindennel, nos, szntem nem kerdes ;D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.05.14. 23:35:47

@cowkie: "atalakitani es ugy importalni is csak par mozdulat."

Igen, aki programozó és összedob egy scriptet vagy egy kisebb szoftvert, ami elvégzi, annak egyszerű. De aki még a RegExp-hez is segghülye, az hogy importálja be Operába (ami csak XML-t, HTML-t és OPML-t eszik meg) a JSON-t?

Mesmoryser 2013.05.15. 00:45:20

@penge™: Pinta? Nyíl végű vonalat ugyan nem tud (elvileg a köv verzióban lesz), viszont eléggé Paint jellegű, csak többet tud.

Mesmoryser 2013.05.15. 00:59:25

@penge™: Sőt képernyőképezni még jobb a Shutter, az szerintem mindent tud, amit fent írtál.

cowkie 2013.05.15. 08:18:24

@penge™: oszinte leszek, szntem az emberek, akik annyira hasznaljak a readert, hogy exportaljanak a zarasnal, SOHA nem fognak operaba importalni, mert egyszeruen nagyobbak az igenyeik..

a valodi alternativak (feedly sajnos, tinyrss, ilyesmi) pedig csont nelkul kezelik a takeout exportjat, vagy akar autentikacioval API-n at automatizalva maguktol at is veszik a tartalmakat.

szoval en teljesen oda vagyok az operaert, levagnam a bal labamat egy kanallal, ha barmi tortenne vele; de lassuk be, rss/irc/email csak disznek van benne, nagyuzemi hasznalatra nem alkalmas =D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.05.15. 08:34:02

@cowkie: Akkor szerintem merülj bele jobban, mert baromi jó mindkettő. A Google a Gmail megalkotásakor is sok ötletet nyúlt le az M2-ből.

Az Opera RSS-ének meg az egyetlen hátránya, ami az asztali konstrukcióból fakad, hogy ha nem fut, akkor nem tölt le feedeket. De én például beimportáltam Operába.

Én például eddig is párhuzamosan használtam a kettőt, mert az Operáé sokkal kényelmesebb. Csak nyomogatod a delete gombot és sokkal egyszerűbb későbbi olvasásra félrerakni 1-1 feedet, mint görgetni és a "Keep unread" gombot minden átgörgetéskor deaktiválni, majd újra aktiválni (ugyanis az aktivált Keep unread" a következő átgörgetésre automatikusan deaktiválódik).

Szóval a GReader az én esetemben tényleg arra jó, amikor napokig nem vagyok a gép előtt, hogy ne maradjak le a fontosabb feedekről.

+ Imádom, hogy ha akarom, akkor egyszerre látom az e-maileket és a feedeket egy közös nézetben, ha nem akarom, akkor címkékkel és filterekkel szétdobálom őket kategóriába.

Az egyetlen, ami az Opera e-mail klienséből rohadtul hiányzik, az a sender címek megadása egyedi SMTP-kkel.

Bár ez is megoldható külön accountok létrehozásával (majd ezeket soha nem frissítésre állítani, akár fiktív pop3/imap szervercímmel, majd elrejteni minden nézetből), de a maximalizmusom miatt bassza a csőrömet, hogy ilyen buher módon kell megoldani. De a lényeg: a rugalmasságnak köszönhetően még ez is megoldható.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.05.15. 08:44:26

@Mesmoryser: Köszi a tippeket, majd rájuk nézek. Igazából ritkán van rá szükségem, ezért is bíztam benne, hogy a beépített program (ami okosabb, mint az MS Paint) képes rá.

Teddy Beer 2013.05.15. 08:49:51

@cowkie: Akkor a jobb lábadra már csak a gémkapocs marad.

cowkie 2013.05.15. 13:04:32

@penge™: izlesekrol es pofonokrol vitatkozol, ami szerintem felesleges. ugyanakkor hardcore opera nerd vagy, lassuk be, az igenyeid valszeg nem a nagy tomegek igenyeit tukrozik..

egyebkent a fo problemam az opera ilyen funkcioival az, hogy hiaba van ivy bridge i7-em 8 giga rammal, 35-40 tabbal+dragonflyal igyis recseg-ropog az egesz. ezert nem hasznalok extensionoket sem. es ezek utan nem akarom kiprobalni, hogy mit kezd a 400 rss feedemmel vagy a 80ezer emailemmel :/

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.05.15. 13:42:58

@cowkie: Nem tudom mire gondolsz az alatt, hogy recseg-ropog. Nálam Dual Core 3Ghz-es CPU és 2GB DDR2 van alatta (+ sima HDD, nem SSD), mégse recseg-ropog. Most 11 kiegészítőm van + 12 UserJS + 1 globális UserCSS.

Mivel kiegészítőket nem használsz (az Adblock, Ghostery, Autopager és társai masszívan ronthatják a teljesítményt, meg olyan is, mint a Linkifier (a sok RegExp miatt egy nagyobb oldalon, mint a www.whatwg.org/specs/web-apps/current-work/ meg is fagy a böngésző.

Mert hiába a CPU, szűk keresztmetszet, mivel csak 1 magot használ, vagy ha be van kapcsolva a hardvergyorsítás akkor a renderelésben a GPU is segít, de a text parsing és a RegExp nem tartozik közéjük.

Esetleg még az lehet (ismert bug régóta, engem is idegesít), hogy position:fixed elemeket (vagy hátteret) tartalmazó oldalakon a Smooth Scroll veszedelmesen lassú és akadozik.

De az M2 és az RSS a böngészőrésztől független ilyen szempontból. És különben is egyik legnagyobb erőssége pont az, hogy rengeteg levelet még a dedikált levelezőkliensektől (Outlook, Thunderbird) is gyorsabban kezel az indexelés miatt.

Nekem csak 38 feedem van (de Rijk-nek, az egyik ex Operás fejlesztőnek 300+ feedje volt). Leveleim száma jelenleg 2543 és villámgyorsan keres bennük.

De van, akinek több tízezer van benne és teljes megelégedéssel használja.

Persze rábeszélni nem akarlak, de az, hogy a böngésző-oldalon vannak bugok még ne rettentsen el attól, hogy kipróbáld.

arqblasio · www.arqblasio.com 2013.05.17. 14:05:40

OFF: valaki használ még Google Analytics-et? Pár napja az Opera (x64 12.15, Win8) nem bírja betölteni az oldalt, maszkolva sem... Másnál? (Ez azért furcsa, mert a Docs, Gmail és hasonlók rendben futnak, még a kis hülye modernebb böngészős szlogenjét is csak nagyon ritkán tolja a képembe...)

arqblasio · www.arqblasio.com 2013.05.17. 14:11:33

@arqblasio: nem kérdeztem, megvan... Az adblock valami miatt kinyírja az oldalt... (és ez Chrome alatt esett le, amikor az sem nyitotta meg frissen bekapcsolt Adblock-al...) És mindezt csak néhány napja játsza. Visszanyalt a fagyi. :)

Mesmoryser 2013.05.17. 16:29:21

@penge™: Nekem 40 ezer levél és tíz RSS fiókból pár száz hír van Operában. Nem érzem a recsegést :)

Teddy Beer 2013.05.21. 15:01:18

@Bluemotion: A Play-es vélemények alapján a webkit/blink annyira megváltó, mint lóversenyen a katafraktárius. Amúgy lehetne egy búcsú poszt is a blog.hu-tól és akkor fullface az új blogba, ez meg tápos archívumnak elmegy.
süti beállítások módosítása