Magyar Opera

Blink: A Google új WebKit forkja

Ma bejelentette Haavard Twitteren, hogy a Google szintén nem rég bejelentett új motorját, a Blinket fogja az Opera is használni.

Google BorgKezdjük a legelején. A Google tegnap bejelentette a fejlesztői blogján, hogy kinőtték a WebKitet és a multiprocessz architektúrájuk miatt szükségük van egy új motorra, ezért forkolják a WebKitet. Így 1365084604_rectangle_google_plus_one_+1_grey.png motorral megmarad az egyensúly, a webdiverzitás, ahogy Bruce Lawson fogalmazott, aki szintén bejelentette a blogján. És a személyes véleménye, - amit nemhogy az Opera Software, de még a hörcsöge sem befolyásol - alapján is jó döntés és ígéretesnek tartja az új motort. De az is lehet, hogy csak túl sok rumot töltött reggel a kávéjába. A Google ígéretei szerint az új motor minden eddiginél stabilabb, gyorsabb, jobb és bugmentesebb lesz, valamint a globális felmelegedést is csökkenteni fogja. De maradjunk a tényeknél. Amit tudunk, hogy a kód mérete drasztikusan le fog csökkenni (tehát előfordulhat, hogy az új telepítő már nem lesz 30+ mega) és emiatt átláthatóbb lesz.

  • 7 build rendszert eltávolítanak
  • Több, mint 7000 fájlt törölnek
  • 4 és fél millió kódsort törölnek

Az új motor természetesen továbbra is BSD licences nyílt forráskódú marad és továbbra is támogatni fogja a háziszabványokat és a WebKit-es vendor prefixekkel is kompatibilis lesz (amit a kezdetekkor szintén jó ötletnek tartottak, de ma már kiderült, hogy a gyakorlatban horrible mess az egész.. Bővebben a tervekről a projekt oldalán angolul.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr855194502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bluemotion 2013.04.04. 11:09:53

Pont most akartam linkelni: Opera confirms it will follow Google and ditch WebKit for Blink, as part of its commitment to Chromium - thenextweb.com/insider/2013/04/04/opera-confirms-it-will-follow-google-and-ditch-webkit-for-blink-as-part-of-its-commitment-to-chromium/

Bluemotion 2013.04.04. 11:15:44

Hm.. és hányan mondták, hogy milyen jó, hogy egységes webkiten fog futni minden, aztán nesze a Google forkol egyet és teljesen más úton fog haladni tovább.

Ezek után tényleg kérdéses az Opera jövője, mert ezek alapján mivel lehet, majd több mint a következő generációs Chrome?

Bluemotion 2013.04.04. 11:18:11

Másrészről nem tudom, hogy az Operás fejlesztők tudták-e előre a forkot, vagy derült égből a villámcsapás az eddig webkites munka mehet-e a kukba és még későbbre tolódhat-e a következő generációs Opera megjelenése?

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2013.04.04. 12:31:07

Mekkorát röhögnék azon, hogy a Google bejelentené, hogy átállnak Presto-ra annak nyílttá válása után :D :D

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.04.04. 13:21:38

Az utolsó bekezdésben van egy csúsztatás. Az eredeti írásban az van, hogy NEM fognak újabb vendor prefixes CSS tulajdonságokat implementálni. A már létező -webkit prefixes tulajdonságokat átveszik, de azok szépen lassan ki fognak kopni, újak pedig nem jönnek a helyükre.
Ehelyett azt a módszert fogják alkalmazni, hogy implementálják a prefix nélküli, "szabványos" verziót, de az mindaddig nem lesz alapértelmezetten engedélyezve, amíg stabilnak nem tekinthető. Az ilyen "instabil" verziókat a user ki-be kapcsolgathajta majd a saját kedve szerint.

@Bluemotion:
Valószínűleg nem csak tudták, hanem pont ez lehetett a döntő tényező a váltás mellett.

franatixx 2013.04.04. 14:34:05

Látom pengének megint elgurult a gyógyszere :D
Azért ennyire "kulturált" hangnemű cikkeket lehet nem kéne kitenni, sokan az opera júzereket alapból nyavajgós megkeseredett elitista faszoknak tartják, nem kéne külön ráerősíteni erre a képre. Penge ha ingerült vagy lehet fél napot pihentetni kéne az írást és aztán újra megrágni mielőtt kirakod élesbe.

A témához: én biztos vagyok benne operáéknál tudtak erről és ez billentette át végül őket a határon. Érdekes kérdés hogy a mobilos prealfákban vajon ez van-e már, vagy fejlesztői API oldalról nem lesz nagy különbség a webkithez képest és azért már a webkitre elkezdték gyúrni az opera köntöst (azt a verziót én kizárnám hogy operáék jól megszopatták magukat felesleges melóval).

Én szurkolok nekik, aki szerint nem tud a bazi nagy memóriaéhsége meg egyebek miatt a chrome is belassulni az hazudik, operáék legalább csak jobb alapra építkezhetnek a szemétmentes verzióval.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.04.04. 15:02:29

"The Chrome team would like to change Webkit to support Dart; that would make their lives easier, and also make Safari support Dart. If that happened they could claim two major browsers support it, and pressure the others to start. The Safari team doesn’t want the Web to run on a new language owned by Google, so they’re adamant about not including Dart."

Az még hagyján, hogy a JavaScript is bassza a csőrüket és abból is saját házi szabványt akarnak, de ilyen névvel, baszki...

Aztán majd a Git-ben ott lesz a Dart.h, de nem gonosz a Google, á, dehogy... :D

@franatixx: Az írás mely része nem tetszik? Netán a kép, amin a Google Borg Cube kivégzi az Opera Ninját?

Mesant 2013.04.04. 15:40:09

penge™ Semmi kivetnivalót nem találtam az írásodban. Az, hogy a hangneme részint a csalódottság, részint a harag hatására kissé kritikus, azt én speciel jó néven veszem. De lehet, hogy a Blink előbbre viszi az Operát, mint a Webkit, viszont a Google-lal már kissé már tele van a *.* is. Ha valamelyik óriás elfingja magát, attól még nem kell beszarni! Opera csak találja meg a helyes utat (és mielőbb érjen el a retyóig :) ) mert a bolton csak nyerhet, velünk együtt. Csak kissé türelmetlenek vagyunk, ezt viszont nekik kell megérteni.

franatixx 2013.04.04. 15:59:19

@penge™: Hát úgy... az egész. A személyes véleményedet maximálisan tiszteletben tartom és azzal semmi bajom ha kommentben kifejted a magad stílusában de azért ne menjetek már át agyatlan fikablogba.

Konkrétan ilyen itcafé jellegű itbulvár-szagú oldalak cikkéből több részlet derül ki mint a magyar opera blogról, pedig ha volt valami hír ami befolyással volt az operára (a webkitre való állás óta), akkor az ez. A poszt nem több mint üres fröcsögés.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.04.04. 15:59:59

Nekem is bejött ez a laza, humoros hangvétel. Ezt a dolgot így kell, így lehet felfogni már. :D

Bluemotion 2013.04.04. 16:02:48

Helyes út, az lenne, ha az Opera csak egy addon lenne a Chrome-hoz, ami adna egy levelező rendszert meg egy egyedi gyorsindítót és akkor nem azon kellene agyalni, hogy milyen technológiát használjanak és több erőforrás maradhatna a mobilod böngészőkre :)

Bluemotion 2013.04.04. 16:03:22

@Bluemotion: Ez a vezetőségnek nem jutott még eszébe? :D

Mesant 2013.04.04. 16:05:43

@Bluemotion: Csak el ne kiabáljuk :D

Bluemotion 2013.04.04. 16:09:58

@Bluemotion: Használd te is a világ legjobb Chrome kiegészítőjét az Operát! Operásítsd a Krómod még ma! Beépített intelligens levelezőrendszer, változtatható okos gyorsindító és egyéb fantasztikus kiegészítések, csak az Opera addon-ban!

Teddy Beer 2013.04.04. 19:29:44

@Bluemotion: Lehet hogy ez lesz a meglepetés.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.04.04. 20:41:31

@Bluemotion: [álmodozás on]Az lenne még a komoly, ha kiderülne, hogy a Presto-t titokban nyílttá tették és a Blink a Webkit és a Presto keresztezéséből jött létre és mindkettőnek az előnyös tulajdonságait örökölte.[/álmozodás off]

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2013.04.05. 09:30:49

@Bluemotion: Nekem tetszik az ötlet :D @penge™: Dreaming is futile

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.04.05. 13:08:44

Vajon honnan lett a Chrome-ban Date and Time támogatás pont most? :D blog.chromium.org/2013/04/chrome-27-beta-speedier-web-and-new.html

Vicces lenne, ha előbb jelenne meg benne a Fit-to-Width, minthogy Operáék kihoznak legalább egy pre-alfát. :D

_mps_ 2013.04.05. 13:56:41

nem trollkodásként, de tanulságos:
prng.net/blink-faq.html

Cobalt 2013.04.05. 15:32:00

Szvsz a Google csak arra vart, hogy vegre egy nagy bongeszo fejlesztesi tapasztalattal rendelkezo ceg is ataljon webkit-re. Ez utan mar vegre van kello know-how, ami egy ilyen forkolashoz kell.

Nem lepne meg ha mar jo ideje keszultek volna erre.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.04.05. 15:56:40

@Cobalt:
Az egyébként bennem is felmerült, hogy a Google eddig erőből tudta csinálni a dolgokat, de olyan problémá(k)ba ütközött, ami(ke)t tapasztalatok hiányában nem tud megoldani.
Ha most az Opera átad egy csomó tudást azáltal, hogy beszáll a motor fejlesztésébe, akkor tulajdonképpen mindketten jól járhatnak. A Google továbbra is tolhatja a fapadját, az Opera meg, ha tényleg át tudja menteni az eddigi funkciók nagyrészét, akkor újult erőre kaphat. Az Opera még sokáig nem lesz versenytárs a Google-nek, viszont ha csak a duplájára nőne a részesedése, az már hatalmas siker és előrelépés lenne.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.04.05. 16:49:15

@_mps_: Van benn sok igazság, kár, hogy erősen kiérződik, hogy Apple fanboi írta.

@Nekomajin: Hogyne lenne már vetélytárs? Eddig is azért nem használták sokan, mert inkompatibilis volt egy csomó oldallal. Ha az Opera létrehozna egy olyan böngészőt, ami kompatibilitás szintjén egyenlő a Chrome-mal, de tudásban megmarad az az Opera, amit eddig ismertünk, akkor röhögve megenné a piacot. Még marketing se kéne, elég lenne a közösségi (ami a Firefoxot is az egekbe emelte anno). Gondolkozz már. Talán az opera:config-ra és a többi speciális cuccra nem lenne szükségük a usereknek, de számos felhasználó örülne pl. egy szimpla oldalra pakolható fülsávnak (mennyien pakolnak ki mindenféle third-party oldalsávot Windows-ban is, meg tálcát oldalra), vagy egy normálisan konfigurálható gyorshívónak, vagy a paneleknek...

Számos olyan kiegészítő is van, ami a nagy Chrome katalógusban nincs. A HyperTranslate-nek nincs normális alternatívája. Van sok hasonló, de egyik sem azt csinálja, amit kéne. A HotkeyBB-nek nincs alternatívája. Az EasyUserCSS-nek olyan bonyolult alternatívája van, hogy ennyi erővel komplett userCSS-t is szerkeszthet a felhasználó.

Persze nyilván az Opera sem állhatna meg a fejlődésben, ha a userek kikapcsolható Tab Stacking-et kérnek, akkor meg kell adniuk.
Ha a userek beépített autofill-t kérnek, akkor meg kell adniuk.
Ha a userek oldalspecifikus zoom-ot kérnek, akkor meg kell adniuk.

Ha a userek opcionális TDI (Tabbed Document Interface) módot kérnek, meg kell adniuk.

Ha a userek opcionális HTML copy-t kérnek, meg kell adniuk.

Aztán nagyjából ennyi, amivel az Opera is eléri fordítva a többi böngészővel való 100%-os kompatibilitást anélkül, hogy kárt okozna a power usereknek.

_mps_ 2013.04.05. 17:09:22

Ezek összeborultak. Már nem szól a gmail hogy elavult az operám, pedig nincs UA hazugságom.

2 év és megveszi a google az operát, és a mini meg az ice meg minden hohau knowhow tapasztalat meg elitsznob :) opera user megy hozzájuk, hasonló erős márkahűséget felmutatva, mint almáék. És az opera boldogan megy majd, mert a minijüket tovább tarthatják porondon és kapnak majd alá magix dalvik JVM kapcsolókat, hogy szárnyalhasson jobban, mint a tűzróka.

/me morcos

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.04.05. 18:34:52

@_mps_: Most én se láttam egy Google szolgáltatásnál sem, hogy juj, neked meg Operád van és az nem támogatott. :D

ZeGa 2013.04.05. 18:42:07

@_mps_: Na én nagy valószínűséggel akkor hagynám el az Operát. Nekem valahogy a Google féle „mindent uralni akarunk, ami a webbel kapcsolatos” elv nem jön be.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.04.05. 19:09:35

@penge™:
Ugyan már, tudod jól, hogy a jelentős piaci növekedéshez marketing kell. Teljesen mindegy, hogy a google tolja az arcodba az összes szolgáltatásában, vagy a róka közösség tolják az arcodba a bannereket, az operának egyik sincs.
Azt is jól tudod, hogy az átlagfelhasználónak egy címsor kell, semmi más. Akinek többre van igénye, az most is használhat kiegészítőket, vagy kompromisszumokat köthet az operával.
Az opera csak akkor szerezhetne jelentős piaci részesedést, ha nagyon sok pénzt költeténenk nagyon jól a reklámokra.

ZeGa 2013.04.05. 19:21:58

Ha jól értesült vagyok akkor a blink már kipróbálható a Chrome Canaryban.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.04.06. 00:02:33

@ZeGa: Én is így tudom, sőt 10 hét múlva már a stabil változat is elkészülhet. Kicsit másabb a tempó...

Teddy Beer 2013.04.06. 01:08:20

@ZeGa: Úgy néz ki még mindig webkitet használ.

Teddy Beer 2013.04.06. 01:19:24

prng.net/blink-faq.html Egy kis fanrage, de a google-től kitelik.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.04.06. 19:53:25

@ZeGa: Nem az elvvel van a baj, hanem azzal, hogy nem a mi érdekeinket képviselik. Különben pont, hogy tök jó lenne, ha egy ekkora cég állna teljes vállszélességgel az Opera eredeti, power usereket szolgáló elvei mellett. De ez maximum akkor lenne lehetséges, ha a Google még mindig az az idealista cég lenne, ami az indulásakor volt.

@Med1on: Ja, ráadásul náluk csak egy részleg(!) foglalkozik a böngészővel, míg az Operánál az egész cég.

Teddy Beer 2013.04.06. 23:02:13

@penge™: "Különben pont, hogy tök jó lenne, ha egy ekkora cég állna teljes vállszélességgel az Opera eredeti, power usereket szolgáló elvei mellett."

Eredeti? Felteszem az volt a cél, hogy a legjobb böngészőt csinálják, mindenki számára. A power user álom pl. a netcaptor nélkül nem jött volna volna létre kvázi soha.

"De ez maximum akkor lenne lehetséges, ha a Google még mindig az az idealista cég lenne, ami az indulásakor volt."

Az idealista társaságok a dotcom lufi leeresztésekor megismerkedtek a cégfelszámolás kalandjaival. Tény hogy a google igyekszik jófiút játszani, de soha a büdös életben nem volt az aminek gondolod. A "power userek" (ha létezik olyan és nem valami elitista geekbullshit) kiszolgálása pedig nem szentesítené a google nyomulását, főleg hogy power user mint olyan, manapság idő és pénz pocsékolás és ezt rendszeresen tudatosítják is a májoperán. Ha az opera is kegyesen szar rájuk az exoszférából, akkor don't be evil-t miért hatná meg ez a vékony(odó) szegmens? Az opera ezzel akkora részesedést vívott ki, amivel az aol pl. lezárta a netscape fejlesztését. C'est la vie.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.04.07. 01:02:43

@Teddy Beer: Már régen volt MDI, amikor a Netcaptor megjelent. Az, hogy fülekbe rendezik a teljes méretű MDI ablakokat már csak egy lépés volt. Kb. mintha azt akarnád kijelenteni, hogy a Microsoft nélkül ma nem lenne elterjedve a PC. :D

Vannak esetek, amikor tényleg forradalmi felfedezések történnek és vannak esetek, amikor több ember áll küszöbön a fejlesztésével és azok közül az egyik szerencsés lesz a leggyorsabb de a többiek nélküle is ott vannak.

"Tény hogy a google igyekszik jófiút játszani, de soha a büdös életben nem volt az aminek gondolod."

Az elején nagy innovátor volt.

"A "power userek" (ha létezik olyan és nem valami elitista geekbullshit) kiszolgálása pedig nem szentesítené a google nyomulását"

A világban mindenki a saját érdekeit nézi. Ennél fogva minden szentesít mindent.

"Ha az opera is kegyesen szar rájuk az exoszférából, akkor don't be evil-t miért hatná meg ez a vékony(odó) szegmens?"

Nem hatná meg, egyszerűen csak nekik érdekük, hogy más is az ő motorjukra dolgozzon, az Operának meg így felszabadul egy rakás erőforrás, így a fejlesztésekre koncentrálhatnak. Mindketten nyernek vele. És minden igényt ki kell szolgálni valahogy. A piacnak kényelmesebb lenne, ha ők határozhatnák meg a fogyasztói igényeket, de vannak makacs fogyasztók, akik képesek befolyásolni a piacot.

Az Operának pedig nincs sok lehetősége. Az Iron az egyetlen Chromium fork, ami úgyahogy vitte valamire, de az is erősen marginális. Sikerült betömnie az igénytelen, de privacy-mániás userek szegmensét.

Az Opera a sokáig fizetős szoftverével elbukott számos lehetőséget, ezért neki a power userek maradtak. Ha őket pofán szarja, akkor elveszti még azt is, ami jelenleg van neki, a potenciálról pedig nem is álmodhat.

Pedig van ám benne potenciál. Gondolj bele hányan váltottak csak azért, mert az Operával nem működtek az általuk látogatott oldalak, de a mai napig visszavágynak és visszanéznek.

Vagy magyarázd már meg nekem, hogy miért látogatja 20%-nyi Chrome user, 18%-nyi Firefox user és 14%-nyi IE user a Magyar Opera blogot. Mind nem téved csak úgy véletlenül ide...

Pl. én is sokszor gondolkoztam már, hogy postot Chrome-ban kéne írnom, de aztán úgy döntöttem, hogy inkább megírom forráskódban, aztán copy-paste ide.

Egyszerűen az Opera ha akart volna se tudott volna a power userekre koncentrálni, mert egyre kevesebb oldal ment normálisan vele. És még ennek ellenére is megőrizte a hardcore usereket.

Ha az oldalkompatibilitással nem lesz baj, akkor Mancikának teljesen mindegy lesz, hogy mit használ. Emlékszünk még arra a kampányra, hogy szoktassuk közintézményektől kezdve mindenhol az embereket Operára? Hát ez is az ilyenek miatt nem jött be.

@Nekomajin: Nem azt mondtam, hogy vezető lehet belőle, de azért a marketing sem mindenható önmagában. Rengeteg olyan ember van, aki azért használ valamit, mert a barátai, ismerősei ajánlották. Ha nem bukik el a kompatibilitáson a dolog, akkor nincs gátja, hogy miért ne használhatna Operát, miután te készségesen feltelepítetted a gépére.

Annak sincs gátja, hogy Operás bannereket használjon a saját oldalán, akár diszkréten a láblécben az ember.

Na meg a marketinghez is sokszor inkább ész kell, mint pénz. Vagy talán iJustine-t is hardcore power usernek tartod? twitter.com/ijustine/status/80399273010794496

Persze azóta már valószínűleg a kompatibilitási problémák miatt ő sem használja, de bakker, itt most arról van szó, hogy miért ne tetszhetne meg 1-1 usernek pár advanced funkció, ha NORMÁLISAN van implementálva és NORMÁLISAN van tálalva?

Senki nem power userként esett ki az anyja hasából.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.04.07. 02:44:21

@penge™:
Értem én, hogy mit mondasz. Én is telepítettem/ajánlottam sok ismerősömnek Operát. Van, aki azóta is azt használja. Mert például tojik rá, hogy szaggat a fb-on a görgetés, de tetszik neki a gyorshívó. Én is raktam ki Operás bannereket különböző oldalakra. De amíg én pár év alatt szereztem pár tucat, ha túlzottan optimista vagyok, pár száz usert, addig a Google a képedbemászós reklámjaival ezt 2 másodperc alatt teszi meg. Persze az én hobbi oldalamnak nincs naponta sokezer látogatója, de még ha a MagyarOperát nézzük, az is messze elmarad akármelyik Google szolgáltatástól. (És akkor a next-next-finish telepítőkkel mocsok módon automatikusan települő példányokról nem is beszéltünk.)
Mindaddig, amíg ilyen nagyságrendbeli különbségek vannak a két cég hirdetési felületei között, nincs miről beszélni. Az Operának már az is hatalmas siker lenne, ha nem dobálna folyton hibaüzenetet a Google. Ha ehhez még hozzáadjuk azt a potenciális user számot, akik a megjavuló oldalkompatibilitás miatt visszatérnek vagy most váltanak majd, akkor is elérünk egy korláthoz. Azt be kell látni, hogy az a réteg, amit power usernek vagy rajongónak vagy akárminek hívunk, önmagában nem képes gazdaságosan eltartani egy terméket. Ha feltételezzük azt az állapotot, hogy az Operának sikerül a világon az összes böngésző power usert megszerezni, még akkor is messze lesznek a piacvezető pozíciótól. Már pedig ez elég merész feltételezés.
Én úgy érzem, hogy ez rövid távon (1-2 év) max a jelenlegi részesedés megduplázásához lesz elég. Ami az Operának hatalmas siker lenne, a Google-nek meg kb nem jelentene semmit. Persze hosszabb távon teljesen más lehet a helyzet, mert sok minden változhat. Akár az is lehet, hogy az Opera sikeresen belefut egy önmagát generáló folyamatba, és dinamikusan növekedni kezd. De nem hiszem, hogy ez pár hónap alatt megtörténik.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.04.07. 03:27:00

@Nekomajin: 8-10%-os globális piaci részesedés szerintem reális lenne, ha jól csinálnák. Az meg azért képes fenntartani a céget. Főleg, ha beleszámolod, hogy mivel egyre inkább növekszik az internetfelhasználók száma, ezért a stabil piaci részesedés userszám növekedést is jelent.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.04.07. 05:01:08

@penge™:
A kérdés az, hogy mennyi idő alatt? Szerintem jó kiindulási alap, ha azt vesszük figyelembe, hogy a Chrome a semmiből kb 2 év alatt tudta feltornászni magát 10%-ra. A Rókának ehhez kb 4 év kellett. A Google-é a fél internet, a Mozilla meg maga mögött tudta a teljes open source tábort, meg minden tisztességes webfejlesztőt.

franatixx 2013.04.07. 15:34:00

@penge™:
>8-10%-os globális piaci részesedés szerintem reális lenne, ha jól csinálnák.

Szerintem meg álomvilágban élsz. A statisztikai hibahatár környéke lehetne reális (~5%), de az is csak akkor ha az összes betegségét leküzdené az opera (kompatibilitási problémák, fagyások, bugok, nem betöltő oldalak, stb.), a Chrome-mal nagyjából megegyező teljesítményt tudna felmutatni vagy annál jobbat (memory footprintben pl. bőven alá lehetne menni szerintem, bár a Google is ugye most ebbe az irányba megy a Blink-kel) ÉS emellett legalább netes underground körökben (ismét?) trendinek kezdene el számítani valami folytán (pl. az ilyen menőnek számító twitteres meg tumblr-ös webkettes fejlesztői csoportokra gondolok). Bármelyik hiányában marad a béka seggének sóvárogva távcsővel való bambulása.

Az ~5%-nál többhöz meg valamelyik óriásnak kéne a háta mögé állni, a FB-al meg lett volna rá a lehetőség de azt a ziccert láthatólag kihagyták (mivel a részleteket nem tudjuk így lehet a helyes döntést hozták meg, nem szidni akarom őket érte). Nem a 2000-es évek közepén vagyunk amikor a Mozilla underground mozgalmával és az IE ellenességgel hegyeket lehetett megmozgatni, azóta alapvetően változott meg a netes társadalom összetettségét nézve.

Teddy Beer 2013.04.08. 08:52:33

@franatixx: Az egyetlen dolog ami megkülönbözteti (majd) más chromium forktól az operát az m2, ami most és a jövőben szart se fog már érni, az innováció meg baudelaire-i bomlásnak indult a norvégoknál. Az ungerground kultúrának meg nem sok köze van a böngészőkhöz. Az FB nyílvánvalóan jól tette, hogy skippelte az operát, mert semmilyen új haszon nem származott volna belőle, amit ma ne tudna elérni új befektetés nélkül. A 2000-es évek közepén vagyunk még mindíg és ott is fogunk maradni örökre a felhasználók alapján, ami változott a choose ff gerillamarketing (tehát nuku underground megint) óta az az ie6 hibáiból történő tanulás. Kövér fogás volt, de botrányhős is, lehetett rajta élősködni. Ilyen ma már nincs.

@Nekomajin:

"Mozilla meg maga mögött tudta a teljes open source tábort, meg minden tisztességes webfejlesztőt."

Jelen állapot szerint kitörölheti az arcukkal az okosabbik felét a mozilla. Egyszerű a képlet: Ha nem lenne google, nem lenne maozilla.

franatixx 2013.04.08. 09:52:16

@Teddy Beer:
>Az ungerground kultúrának meg nem sok köze van a böngészőkhöz.

Dehogynem. A mEnőség sokkal többet számít a mInőségnél, főleg az olyan irreleváns fícsörök esetében amit csak a penge féle marginális réteg használ. A Chromera is a menőmanó redditezők meg a trendi web2 fejlesztők kaptak rá először, hogy milyen "gyors" meg "letisztult". A FF kampánya is underground webes körökből indult és azért tudott annyira befutni mert jókor volt jó helyen.

>A 2000-es évek közepén vagyunk még mindíg és ott is fogunk maradni örökre a felhasználók alapján

Azóta nagyot változott a piac. Az akkoriban divatos "long tail" szerepét átvette a "social networking", akkor mindenki aki meg akart jelenni az interneten saját oldalt csinált (amire aztán ment a FF banner), most mindenki csinál egy FB/twitter/G+ profilt, a weboldal megléte irrelevánssá vált.

Ugyan ez megjelent felhasználói oldalon is, a nagyok szolgáltatásain túli világra egyre kisebb az igény.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.04.08. 15:41:13

@Teddy Beer:
Ne zavarjon, hogy én arról az időszakról írtam, amikor a róka nulláról 10% fölé ment...

Teddy Beer 2013.04.08. 22:26:30

@Nekomajin: Ebből a 10%-ra következtetni elég gané tripre vall.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.04.09. 01:53:49

@Teddy Beer:
Én nem következtettem semmire, hanem példának hoztam a chrome-ot meg a rókát, hogy mennyi idő alatt, milyen körülmények között érték el a 10%-ot. Jó lenne, ha értelmeznél is, mielőtt kommentelsz.
süti beállítások módosítása