Magyar Opera

Tippek és trükkök: böngészőprofilok

Az alábbi cikk reEnd2 tollából született meg, aki a DirtyWindows informatikai portálon tevékenykedik.

A böngésző az egyik leggyakrabban használt programunk, de egy nagyon hasznos dolgot sokan nem ismernek, mégpedig a több profil futtatásának lehetőségét. A legtöbb böngészőben lehetőségünk van egymástól teljesen független profilokat létrehozni és külön futtatni őket. Mit is jelent ez? Alapértelmezett esetben a böngésző telepítésekor (vagy első indításakor) létrejön egy felhasználói profil, itt tárolódnak a személyes beállításaink, a könyvjelzők, kiegészítők, előzmények, sütik, jelszavak stb. Lehet, hogy olyan problémába ütközünk, amikor nem szívesen szemetelnénk tele – vagy bármi egyéb okból nem szeretnénk, hogy használva legyen a jól kis belakott böngészőnk, ilyenkor alternatíva lehet a privát böngészés vagy ha másik profilt futtatunk. Az egyes profilban tárolt adatok, beállítások, könyvjelzők stb. nem keverednek a többi profilban tárolt adatokkal, teljesen függetlenek egymástól.

Több okból is hasznos lehet külön profilokat létrehozni a böngészőknek. Ha többen használnak egy számítógépet és nem akarunk mindenkinek külön felhasználói fiókot létrehozni az operációs rendszeren belül, akkor adott a lehetőség, hogy mindenkinek a böngészőn belül csinálunk egy-egy profilt. Béta, alfa állapotban lévő böngészők tesztelésekor is nagyon jól jön a több profil futtatásának lehetősége, mivel az ilyen állapotban lévő böngészők instabilak, bugosak és akár visszafordíthatatlan kárt is okozhatnak a saját személyes böngésző profilunkban, de még számtalan más esetben is jól jöhet, ha több profilunk van.

Az Operából is telepíthetünk és használhatunk egyszerre több kiadást, ugyanúgy, mint a Firefoxnál, csak külön-külön mappába kell telepíteni az egyes verziókat. Fontos megjegyezni, hogy a profilkezelés eltér a többi böngészőtől, itt minden egyes telepített kiadásnak külön profilmappája van, ill. az első felhasználó beállításai nem egy mappán belül tárolódnak. A névjegyen belül (Opera menü -> Súgó -> Opera névjegye) látható, hogy hol találhatóak a felhasználó adatai.

Opera profil létrehozásánál rögtön kezdhetünk a parancsikonnal. A parancsikonnak a következő utat adjuk meg:

"C:\Program Files\Opera\opera.exe" -pd "%APPDATA%/Opera/profilmappa"

A „profilmappa" helyére olyan nevet írunk be, amit szeretnénk a profilmappának adni, vagy ha már létezőt akarunk használni, akkor a már létező profilmappa nevét írjuk be. Ezek után a parancsikont kihelyezhetjük az asztalra, a Start menübe vagy ahova csak szeretnénk. 

Ha sikeresen végrehajtottuk a műveletet, akkor a névjegyen belül látható, hogy itt már az újonnan létrehozott profil adatai egy mappán belül találhatóak.

66110040.png

Jó hír a könnyebb utat keresőknek, hogy az Operához létezik egy segédprogram, az Opera Profile Creator. A program elindítása után be kell tallózni az alkalmazást, megadni a profilmappát, illetve azt, hogy hova helyezzen ki parancsikont.

Aki kíváncsi rá, hogy a Mozilla Firefox és a Google Chrome miként képes több profilt kezelni, az a DirtyWindows ide kapcsolódó bejegyzésében megtalálja a választ.

Végezetül pedig köszönjük reEnd2 hozzájárulását ahhoz, hogy eme cikk megjelenjen oldalunkon!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr604902083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2012.11.11. 22:27:48

Nagyon felpörgött a magyaropera kedves Med1on :)

Régen nem volt itt már ekkora mozgás :D

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.11.11. 22:32:52

@Nameless®: Köszönöm, remélem majd később a többiek is meg tudnak ejteni pár hírt.

Mondjuk jelen esetben a "mozgás" épp nektek, egész pontosan reEnd2-nek köszönhető. :D

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2012.11.11. 22:38:52

@Med1on: Csak nem fog megbüntetni miatta a google? Nem szeretik a másolást. A DW is megszívta annak idején :D

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.11.11. 23:03:28

@Nameless®: Így nézve azt is büntethetné, amikor valamilyen sajtós vagy MTI anyag változtatás nélkül végigmegy egy rakat számítástechnikai portálon.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2012.11.11. 23:24:14

@Med1on: Igen, csak nekik nem számít annyira nagy a forgalmuk :D

Aptyuka 02 2012.11.11. 23:41:47

Már rég két profilt használok - minden Opera Profile Creator féle trükk nélkül.
Opera 11.64
Opera 12
Két önálló mappa, két parancsikon.
Mi ebben a különleges?

Fushi Mishi 2012.11.12. 21:50:12

Lehet úgy is másik profilt használni (legalábbis Windows alatt), hogy létrehozol egy új windows fiókot és a normál fiók alatt Shift+jobbklikkel indítod az Operát Run as different user paranccsal.
süti beállítások módosítása