Magyar Opera

Opera Mini 7 alaptelefonokra is

Amikor először 2004-ben, vagy globálisan 2005-ben megjelent az Opera Mini, a mobiltelefonok még sokkal kezdetlegesebb tudással rendelkeztek, mint napjainkban. A Mini éppen annak köszönheti a sikerét, hogy ezeken a kevés erőforrással, és kis méretű (és felbontású) kijelzővel szerelt telefonokon is a teljes internet élményét nyújtotta, vagy legalábbis nagyságrendekkel többet adott, mint mondjuk a WAP.

A mobiltelefónia azóta rengeteget fejlődött, ma már olyan készülékeket vehetünk, amik kijelzőjének felbontása egy néhány éves laptopéval vetekszik, az ereje nem különben. Bármennyire is elterjedtek ezek az "okostelefonok" még mindig ők vannak kisebbségben, különösen a világ fejlődő államaiban régióiban, mint például Brazília, Kína, India vagy Afrika. Itt még mindig sokan használják a nálunk már csak "butatelefonnak" csúfolt készülékeket.

Az internet viszont már ezeken a helyeken is széles körben elérhető, sőt, megfelelően kiépített vezetékes vonalak híján a mobilnet vált az internetelérés fő médiumává. Ezen régiók egy hatalmas, dinamikusan növekvő piacot alkotnak, nem csoda, hogy az Opera Mini olyan komoly pozíciókat vívott ki ezen a téren, hogy az még a Facebook figyelmét is felkeltette (többek közt).

A fentiek miatt az Opera sem állt le ezen telefonok támogatásával. Annak idején a Mini Java alkalmazásként kezdte pályafutását, és ez a verzió is mind a mai napig fennmaradt, sőt, az Opera Mini 7 megjelenésével még tovább fejlődött. Sőt, nem csak ez, hanem a Symbian S60-as, és Blackberry-s változat is megújult

Ez a verzió az okostelefon-tulajdonosoknak már ismerős lehet, így a változási közleményen sem lepődnek meg sokan:

Főbb újdonságok:

  • Új Smart Page ("okos oldal") linkekkel és közösségi oldal integrációval
  • Végtelen számú gyorshívó bejegyzés támogatása
  • RTL szövegtámogatás (jobbról balra írás)
  • Továbbfejlesztett oldalon belüli kereső
  • Általános stabilitási- és teljesítmény-optimalizációk
  • Hibajavítások
  • sok minden más

Amiért pedig - a hírértéken túl - ez a bejegyzés megszületett, az a megjelenés apropóján bemutatott operás videó volt, amit alább ti is megnézhettek (angol nyelven). Nem tudom, mások hogy vannak ezzel, de korábbi tapasztalatok alapján is azt mondom, az Opera megtanult videót készíteni:

Letölteni a telefonotok segítségével, szokás szerint az Opera mobilos oldaláról tudjátok, melynek címe: http://m.opera.com/. Az oldal automatikusan kiválasztja a készülékednek megfelelő verziót.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr384559887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A_G_A 2012.06.02. 15:43:46

Én nagyon vártam erre az optimalizációra, mert a félbuta, vagy régi okostelefonokon (mint pl. nokia 9500) az ötös után kegyetlen lassú és erőforrászabáló lett. Erre most elvileg itt van, pont akkor amikor az összes ilyen telefonom halott, így tesztelni sem tudom hogy igaz-e.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.06.03. 16:05:44

Én hülye frissítettem 6.5-ről, bár ne tettem volna.

Teljesen felesleges ez az "okos oldal" az ég világon semmilyen hasznát nem látom.

A közösségi rész egy hagyományos telefonnál tök értelmetlen, notifikálni úgysem tud, ha meg már belépek a böngészőbe tök mindegy, h ő hívja le magától az eseményeket vagy én magamnak.

A gyorshívós oldal megint egy baromság ebben a formában. Mi értelme van annak, h oldalak elérhetők az okos oldalról, a gyorshívós oldalról, a kedvencek menüből és az előzmények közül is???

Az előző verzió bőven elég volt, ott kezdett a mini a legfontosabb oldalaknál és kész. Most meg...

És a legnagyobb gáz, h vissza sem lehet csinálni, se 6-os, se 6.5 nincs a hivatalos oldalon máshol meg magyart nem találtam (volt pl. távolkeleti írásjeles) de olyan sehol, ami teljes képernyős módban futott volna.

Ja. Az új verzióval szinte csak álló helyzetben érdemes netezni, fektetve undorító az egész.

Nagyon szomorú vagyok miatta, legszívesebben falhoz vágnám az egészet.

Sosem fogom megérteni, ha vmi jó minek hozzányúlni???

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.06.03. 21:04:13

@Lali_: Köszönöm, megnéztem, de ennek is az a baja, hogy sajnos nem touch screen -es készülékhez való, azaz a képernyő egy jelentős részét elfoglalja a virtuális billentyűzet (virtuális kurzor, ok gomb, egyéb karakterek) és nem lehet kikapcsolni.

Nekem egy Samsung s5230 -hoz kellene, a régi nem ilyen volt.

Azért köszönöm.

:-(

Tebi 2012.06.04. 14:03:53

@klarky: Nekem samsung s5260-on ami majdnem ugyanaz nem az opera miniben kell kikapcsolni a virtuális billentyűzetet, hanem a telefon menüjében, a "játék, egyéb"-nél van egy ilyen hogy virtuális billentyűzet az opciók között és ott egyesével lehet állítani melyik alkalmazásnál raja be és ha kiveszem az operától a piát akkor szépen eltünteti azt a szutykot alulról és rendesen érintőképernyő segítségével lehet vezérelni, teljes képernyőn.

Tebi 2012.06.04. 14:05:57

Bocsi nem piát kell kivenni az Operától, hanem pipát XD
Meg szintén bocs, h minden kisbetű lett :D

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.06.04. 15:08:43

@Tebi: Most felraktam egy 6.5-öt, igaz angol, de 240x400 -as full touch screen optimizált.

Ez marad, mást nem tudok tenni. Fogalmam sincs, h az opera a régi verziókat miért nem teszi elérhetővé.

Megnéztem azt is amit te mondtál, de lehet, h azért mert ez a verzió van most fent nekem én nem látom az általad említett beállítási lehetőséget.

Mégis lenne különbség?

(azt tudom, h nem az operán belül kell állítani, azt anno egyből próbáltam, de nem jött be)
süti beállítások módosítása