Magyar Opera

Unite, Widgetek és Voice támogatás megszűnése (b1386)

A mai előzetes a címben említett platformok végének kezdete. Az Opera Unite és a Widgetek a mostani előzetesben kikapcsolásra kerültek alapértelmezésben, év végéig viszont mennek a levesbe. További infó itt.

Ismert hibák:

  • Bizonyos esetekben az oldalak nem töltődnek be (restart megoldja)

Változások listája (Desktop):

  • Unite, Widgetek & Voice plugin letiltva
  • DSK-361998 Levél írása ablak javítása (Mac)
  • DSK-361973 Levél megnyitása új lapon nem a teljes nézetet eredményezte
  • DSK-360066 Összeomlás, mikor helyi fájlt húztunk bele egy Opera ablakba
  • DSK-361966 NRK Nett-TV összeomlás töltődéskor
  • DSK-362014 Mail skin javítások
  • DSK-359454 Minden fejléc megjelent levél írásakor és a rendszerfontok is duplán szerepeltek
  • CORE-45774 Border-color elrontja a background-color-t a border-radius- os elemekben DirectX-es gyorsítás esetén
  • CORE-45566 CSS összeomlás

Letöltés (Opera 12.00 b1386)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr584471361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.04.24. 20:10:09

A Voice-ért nem kár, az egy régről hurcolt púp volt a hátukon, vannak a felolvasásra jobb megoldások is, ráadásul HTML5-ösök, exe nélkül. A Widgetekért sose voltam oda, de ezért kár volt külön processzbe rakni őket és ennyi munkát beleölni, hogy később menjenek a kukába.

A Unite-ért pedig kapják be. A legfaszább az volt benne, hogy nem kellett a sok hulladék fost (MSN, Skype, Google Talk) telepíteni, mert valami marha azon akart elérni és neki az van én meg antiszociális vagyok, mer' még Facebookom sincs.

Kapott egy linket és boldog volt ő, mert
1. Nem kellett regisztrálnia sehova.
2. Bárhonnan, még céges gépről is elérte, mert sima HTTP volt 80-as porton.
3. Nem kellett telepítenie semmit.

Én meg szintén boldog voltam, mert nem kellett sem regisztrálnom, sem telepíteni semmit.

2012.04.24. 20:31:38

Hasonlóképp vélekedek én is - Voiceról azt sem tudtam, hogy van, Widgeteket sosem értettem, hogy miért erőltetik, annyira jelentéktelenek voltak az elkészült darabok, a Uniteot viszont sajnálom... :-/

Mesant 2012.04.24. 21:04:32

Nem értem az egészet! Mi a szarnak fejlesztették ezeket hónapokig, hogy aztán egy tollvonással eltöröljék? Ha meg szar és azért az, mert már akkor az volt, akkor törölhették volna és normális irányba haladna az egész és nem a sallangokat kéne vagdosni, miközben a hibáknak sosem lesz vége....

Tomio 2012.04.24. 21:33:16

A Unitot én is nagyon sajnálom. Fájl és kép megosztásra csak ezt használtam, használom.
Nagy kár lenne érte!
más: Az utóbbi hetekben nálam állandóan elfelejti a levelező fiókjaim jelszavát. Bent a céges gépemen kezdte, ma az otthonin is ez fogadott. Másnál is jelentkezik ez a hiba?

Mesmoryser 2012.04.24. 21:40:51

Én is egyedül a Unite kukázását sajnálom. Én ugyan nem használtam, de volt benne fantázia. A másik kettőben nem sok.

Más részről viszont igazuk van. Még ha nem is fejlesztik látványosan, mindig foltozgatni kell őket az új kiadásokban, összességében egy csomó erőforrást elvonnak a fontosabb fejlesztésektől. És feleslegesen, mert nagyon kevesen használják. A Unite úgy emlékszem Tetzchner utolsó dobása volt, és már akkor nagyot bukott.

Szóval én azt mondom, hogy ha ezeknek a kukázása bugmentesebb, gyorsabban fejlődő böngészőt hoz, én nem sajnálom.

blint63 2012.04.24. 22:01:13

Na a gdrive miatt most kéne igen gyorsan a drag-and-drop, akár a 11-es vonalba is.

Teddy Beer 2012.04.24. 23:19:25

@blint63: Senkinek nem fog hiányozni. Feltölteni most is lehet, kliens meg olyan mint egy mappa. Ha lenne benne stream lehetőség, akkor azt mondanám hogy cool, de így drága, kicsi, de legalább buta.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.04.24. 23:50:44

@Teddy Beer: Így van. Havonta majdnem annyi, mint az ugyanakkora méretű vinyó, mielőtt a spekulánsok mesterségesen feltornászták az árakat. Azon meg nagyobb biztonságban tudhatod az adatokat. Főleg a Megaupload-os eset óta.

Baldric2 2012.04.25. 10:09:07

Alig tudok szóhoz jutni, jelenleg is futtatok egy widgetet és egy unite appot is, nagyon fel fogom idegesíteni magam ha ezeket végleg kiveszik.
A felolvasásért nem nagy kár, időnként mondjuk szoktam használni, de erre van számtalan más eszköz.
Nem értem őket, nem hiszem el hogy nem jönnek rá, hogy azért nem népszerűek ezek a szolgáltatások, mert csak a szükséges munka 99%-át áldozzák rájuk, és feléjük sem néznek többet.

Ott van például az OOrganizer widget, egy kicsit furán néz ki, és jó lenne bele még egy-két plusz funkció, de akárhogy kerestem rá normális alternatívát, semmit nem találtam. Miért nem fejlesztik kicsit tovább, és reklámozzák mondjuk kiemelt widgetként? Miért nem tesznek jelölési lehetőséget a hibás widgetekhez, hogy aki rászánja magát a widgetek böngészére, ne csessze el az idejét tucatnyi hibás cuccal.

Megértem hogy a prioritást a kiegészítőknek adják, na de lényegében évek óta nem csináltak semmit se a unite-al, se a widgetekkel, mégis miről van szó?
A unite-ban pedig hatalmas lenne a potenciál, fel nem tudom fogni miért nem próbálták komolyabban kihasználni.

MosoMasa 2012.04.25. 10:25:30

@Mesant: Namost a fejlesztés nem úgy működik, hogy kitalálják, megcsinálják és siker!
Megcsinálják, ezért vagy azért, oszt vagy bejön vagy sem, függetlenül attól, hogy a piackutatás mit mutatott. A világ és az igények változnak.

MosoMasa 2012.04.25. 10:32:38

@Baldric2: Így van. Az Unite tele van okosságokkal, amik a gyakorlatban is hasznosítható lenne nagyon is gyakran - de megcsinálták, ment az áradozás, oszt mintha elvágták volna ott maradt ahogy volt. Hallani sem lehetett róla többet.
Pedig lehetett volna finomítani, fejleszteni, és reklámozni vastagon a tapasztalatok alapján - akkor talán nem jutottak volna arra a következtetése, hogy alig használják, és csak feleslegese erőforrás fogyasztás.
A widgeteket sosem értettem, azt csak felesleges és körülményes idétlenségnek tartottam, mint mikor a Zsiguliba kardánboxot szögeltek farostból, hogy olyan legyen mint a nyugati autó! (gondolok itt a ff addonjaira)

Baldric2 2012.04.25. 11:26:30

@MosoMasa: A widgeteket hozzád hasonlóan sokan félreértették.
Nem kiegészítőkként kell rájuk gondolni, hanem alkalmazásokként.

Vannak feladatok amikre vannak online eszközök, és asztali alkalmazások is, ilyen például egy naptár, todo lista, fordító program, vagy épp tv csatornák műsorújsága. Eltérő előnyei és hátrányai vannak az asztali és webes alkalmazásoknak, de a widgetekkel többnyire ki lehetne használni mindkettő előnyeit.
Ott van például a google naptár, elég jó, de be kell hozzá jelentkezni, amit én nem szeretek, nagy és tele van számomra felesleges dolgokkal, valamint nem túl jó a todo kezelője.
Van egy pár asztali naptár alkalmazás, szintén igaz rájuk hogy többnyire túl nagyok, vagy bénák, vagy nem szinkronizálnak, vagy lassúak, stb...
És ott az OOrganizer, ami épp azt tudja ami nekem kell, se többet se kevesebbet, apró, nem zavar a böngészésben hiszen külön programként fut, szinkronizál google-al ha akarom, szóval számomra tökéletes lenne, főleg ha nem 1 éve nyúltak volna hozzá utoljára, és nem csak beta változat lenne.

Viszonylag kevés olyan jellegű alkalmazás van amire tökéletes lenne a widget, de azért van jópár, és a hiba az volt, hogy ezt a párat nem készítették el normális minőségben, valamint hogy elárasztották a widget katalógust szeméttel.

Worlon 2012.04.25. 14:57:43

Szerencse, hogy az oldal jelmondata már nem az, hogy "Opera, a böngészők svájci bicskája", mert akkor most azonnal le kéne cserélni.

Amúgy az új jelmondat lehetne: "Egy egykor jó böngésző, amit elk*rtak, és most még jobban..."

Dzsini 2012.04.25. 15:02:54

1387-es build kint van, Beta RC, működik nálam is a HW gyorsítás, és az összecsúszós betűk is :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.04.25. 15:22:00

@Worlon: Na ja. És az Opera Ninja helyett is találhatnának valami testhezállóbb kabalafigurát. Például őt: 4.bp.blogspot.com/-cCYbxxHhP6c/TwBLMYSgpvI/AAAAAAAAAOU/HKx7fxT7Nmo/s1600/hindsight2.jpg

Mesant 2012.04.25. 15:23:15

@MosoMasa: Ez igaz is meg nem is :D

Mesant 2012.04.25. 16:02:38

Visszatérve a Unite-ra sosem használtam, Widgetet sem, a Link az viszont nélkülözhetetlen!

Koenigsberger 2012.04.29. 12:20:10

A widgetekkel meg a unite-tal szerintem is az volt a baj, hogy otthagyták, mint eb a sz.rát. Néhány widget meg néhány unite app, amit ők adtak ki, az működött, meg volt hatezer nem működő másik, amit otthagyott a fejlesztője hat verzióval ezelőttről, és annyira se voltak képesek, hogy letakarítsák ezeket a honlapról. Így nem is csoda, hogy becsődölt az egész.

A kiterjesztéseknél is hasonló folyamatot látok, az a belinkelt cikk csak egy marketinges rizsa, dehogy tanultak bármiből is. Oké, hogy előítéletem van már velük szemben épp a fenti előzmények miatt, de az a 10-15 add-on, amit próbáltam, mind úgy végezte, hogy előbb kikapcsoltam, majd le is töröltem, mert vagy tiszta bug volt, vagy a gépet lassította, vagy egyszerre mindkettő.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.04.29. 15:27:14

@Koenigsberger: Szarnak ők mindenre. Elég azt megnézni, hogy már lassan évek óta ostromolják a spamer regisztrációk a My Operát, de még arra sem futotta, hogy legalább ugyanazt a spamet már ne lehessen újra beküldeni (pláne nem egy friss regisztráció, első kommentjeként). Ezekre gondolok: i.imgur.com/alfOD.png

Néha nem tudom eldönteni, hogy a kompetencia hiánya, vagy az elmebeteg/korlátozó vezetőség az oka ennek a kívülről is látható fejetlenségnek.

A kiegészítőknél nem tudnak sehogy sem jót tenni, mert nem írhatják meg az eredeti fejlesztő helyett, viszont ha törlik se jó, mert
1. Lehet, hogy éppen nyaral/beteg/elutazott a fejlesztő és csak x idő múlva tud fejleszteni. Esetleg változások vannak/új implementációk és kivár, mintsem feleslegesen dolgozzon.
2. Lehet, hogy abbahagyta ugyan, de valaki másnak ott a lehetőség, hogy folytassa. Ha törlik, akkor maga az ötlet is elveszik vele együtt.

Lehetne mondjuk egy kompromisszumos megoldásként 1-1 piros warning jelzés, hogy a kiegészítő nem működik Opera x (bxxxx)-től felfelé és csak arra vár, hogy bárki életet leheljen bele, aki képes rá.

Esetleg (ez még gondolom nem sért személyiségi jogokat) kijelezné, hogy a kiegészítő fejlesztője mikor lépett be utoljára a My Opera fiókjába (mert ha mondjuk fél éve be se jelentkezett, akkor lehet, hogy már rég meghalt/nem Operát használ és nem is várható a jövőben tőle semmilyen frissítés.

Teddy Beer 2012.04.29. 19:16:06

@penge™: A legjobb blogokkal is előfordul... Amúgy lenni nálam eladó divatos cipők! Nuke, Csordán, Préda, ****, ...
süti beállítások módosítása