Magyar Opera

Itt a Dragonfly 1.2011.09.21.1!

Nem, a cím nem elírás, még csak nem is áprilisi tréfa (főleg, hogy szeptembert írunk). Egyszerűen annyi történt, hogy az Opera Dragonfly csapata az 1.1(.1) után áttért a gyorsított kiadási ciklusokra. Ezt annál is inkább megtehetik, mert - mint bizonyára már mindenki tudja - a Dragonfly egy hibrid webes alkalmazás, ami offline is működik ugyan, de alapvetően mindig a neten néz körül az aktuális legfrissebb verzió után kutatva.

Szóval az új rendszerben egy-egy komponensre fókuszálnak majd a fejlesztés során (apróbb változtatásokra, hibajavításokra persze mindig lehet majd számítani), és amikor már elég jónak ítélik azt, megjelentetik a kísérleti (experimental) csatornán. Ezt úgy állíthatjuk be, ha megnyitjuk a Dragonfly elérési útjának beállítását, és ezt átírjuk az alábbira (majd Mentés):

https://dragonfly.opera.com/app/experimental/

Ha aztán kiállja a megszállott tesztelők próbáját, következhet a nagyobb nyilvánosság és az "élvonalbeli" (cutting-edge) csatornán való felbukkanás. Ennek címe:

https://dragonfly.opera.com/app/cutting-edge/

Ha pedig itt is minden flottul megy, akkor az alapértelmezett verziók használói is megismerkedhetnek az újdonságokkal. Mi viszont az első csoportba tartozónak valljuk magunkat, lássuk hát, mit hoz a mai verzió. Mert hogy ma adták ki, afelől semmi kétség, erre utal a megújult verziószám is, aminek formátuma:

(főverzió).(év).(hónap).(nap).(napi build száma)

A mostani kiadás tehát az 1-es főverzió mai első kiadása, de aki akarja, az összeállítás számából (b4981) továbbra is bátran tájékozódhat úgy, mint eddig... Az újdonságok között leginkább a felhasználói felületet érintőkkel találkozhatunk. A Dragonfly például már emlékszik arra, hogy hova állítottuk be a függőleges elválasztót. Az átméretezés is fürgébb lett a Szkriptek nézetben, valamint a szöveg kijelölése is javult a korábbiakhoz képest. Szintén új a Ctrl + R billentyűkombináció, ami a hibamentesítési környezet újratöltésére szolgál. A változások teljes listája itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr923244380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolfram 2011.09.23. 13:49:58

sziasztok,
tudja valaki, hogy az Opera hol tárolja a keresőmotorokat? az egyik verzióban (portable) benne van a eszközök/megjelenés/gombok/keresés alatta a "keresés az oldalon", a másikban nincs...(???)
próbáltam létrehozni, az eszközök/beállítások/keresők közt, de nem sikerült. gondoltam átmásolom egy régiből...

(tudom, hogy CTRL+F-el is elő lehet hívni, mégis szeretném inkább kitenni a címsor után közvetlenül kis ablakként)

Wolfram 2011.09.23. 14:08:21

még egy kérdés: a fülcsoport létrehozását hogy lehet letiltani? ha áthúzok egy fület máshová, az 99,9%, hogy nem simán beteszi két föl közé, hanem fülcsoportot hoz létre. akkor még 5-6 klikk, míg azt megszűntetetem, így gyakorlatilag a fül áthelyezés használhatatlan funkcióvá vált...:(
le lehet tiltani a csoportosulást?

Zsüi_ 2011.09.23. 15:41:22

@Wolfram: Jelenleg nem lehet letiltani. Fülcsoportból egyébként ugyanúgy ki is tudod húzni, mint ahogy belehúzod, ez talán kicsit gyorsít a véletlen csoportok visszavonásán.

Wolfram 2011.09.23. 16:19:17

@Zsüi_: igen, tudom, arra írtam hogy 5-6 klikk... :(
ha mondjuk két oldalt (pl. két táblázatot) egymás mellé akarok tenni, hogy gyors ide-oda görgetéssel kiugorjon a különbség), akkor odahúzom, de előbb beteszi ugye fülcsoportba, tehát jobb-klikk, fülcsoport feloldása, utána még mindig köztük van egy, akkor azt óvatosan máshova húzom, (ott nyilván fülcsoportot képez a helyiekkel, tehát megint jobb klikk...). aztán vissza az előző táblázatokhoz, amik így végre egymás mellé kerültek. nem kevés macera, nem is gyakran használom. (régen, mintha nem csinálta volna ezt az Opera. sajna egyre gyakoribbak az ilyen "fejlesztések". kíváncsi lennék, hogy a gyakorlatban ki és mire használja ezt a fülcsoport képződést...???)

a másik átka az, hogy elcsúsznak a tabulátorok, nem lehet az egeret egy helyben tartva, csak klikkelve, az utolsó 20-30 stb. oldat egyszerre, "egy mozdulattal" bezárni.

Zsüi- 2011.09.23. 19:10:33

@Wolfram: Szerintem sokakat zavar a csoportosítás kikapcsolhatatlansága, és igen, tudnak is róla. Reméljük kapunk egy checkboxot előbb-utóbb. Egyébként ha óvatosan húzod a fület, akkor látszik, jelzi hogy be fogja tenni csoportba, és tudod úgy húzni, hogy ne történjen meg. Ha sok klikk a kiszedés, akkor lehet hogy ez így jobban megéri. Amúgy én használom a csoportokat, pl. van egy csomó fül megnyitva filmekről, amik érdekelnek. ezek mind egy csoportba kerülnek. Gyakran kell használnom különböző API-kat, de egy oldalon lehet többféle API is. Ezeket mind megnyitom másik fülre, hogy ne kelljen navigálni, mert az több idő, és egy csoportba pakolom, hogy ne fogja a helyet.

A sok fül bezárására érdemes az ablakok panelt használni.

Wolfram 2011.09.23. 19:33:14

@Zsüi-: értem, köszi. azt miből látod, ha nem pakolja be? én akármilyen óvatosan csinálom, mindig a vak szerencse dönti el.... és az utóbb időben elpártolni látszik...:(
az ablakok panel mit jelent?
a keresőmotorokat (#1) nem tudod hogy lehet megoldani?

és lenne még egy kérdésem: a lapokon jobb klikkes menüben az utolsó sor: oldal fordítása. z egyik verzióban ugyanazon a tabon belül fordítja le, a másikban egy új tabon (ez utóbbi a kívánatos). sajnos nem jöttem rá, hogyan tudom befolyásolni, ez is mindig a vak véletlen műve.

ustandard_menu.ini/[Document Popup Menu]/Item, "**Lap forditasa**" = Go to page, translate.google.com/translate?sourceid=opera&hl=hu&u=%u

Zsüi- 2011.09.23. 19:41:52

@Wolfram: Az alapértelmezett skin-nél ha közelítesz a füllel egy másik fül felé, akkor a "befogadó fül" ami csoportot képezne, az sötétebb lesz. Ez hivatott segíteni a dolgot.

Az ablakok panel az oldalsó panelen található ha bekapcsolod (Megjelenés -> panelek -> ablakok). ott látszik az összes fül, az összes ablak és az összes fülcsoport is. tudsz a nevére szűrni, illetve csoportos műveleteket végezni (pl. bezárni).

A keresőmotorokra sajnos nincs ötletem, ott kéne lennie a gombok között..

A környezeti menüben lévő elemekre kattintva új lapon nyílnak meg az eredmények, ha a beállítások -> fülek -> megnyitott fül újrahasznosítása nincs bepipálva.

Wolfram 2011.09.23. 20:20:05

@Zsüi-:
kösz a fülest, de nálam nem működik. korábban még azt figyeltem meg, ha a két panel közé húzom, és ott megjelenik egy kis nyíl, "ami felről le meg lerről fel"(by besenyő pista bá) mutat, akkor nem csoportosul. de most már az se működik, nem tudok enélkül áthelyezni
:(((

bár nálam nem alapértelmezett skin van, és abba is belenyúltam: a tabok kicsik és laposak, így elfér 15 egymás mellett és ha 7-8 sornyi meg van nyitva, akkor is alig takar ki a képernyőből.

a többi OK, kösz!

2011.09.26. 11:38:33

Bocsánat, hogy ide offolok, de talán még ezt a postot nézi egy-két lelkes Operás, aki tudna nekem segíteni. A kérdésem, tudtok valami spéci billentyű kombinációt, amivel elő tudom csalogatni az URL Filter ablakát? Ami a "Preferences > Content > Blocked Content" ablakot nyitja meg. Ha nincs gyárilag ilyen, hogyan tudnám a shortcutok közé felvenni?
Előre is köszi, ha valaki tud rá mondani valamit :)

arqblasio · www.arqblasio.com 2011.09.26. 17:30:34

egy kis off: a plugin-rendszer ha jól tudom, úgy lett kitalálva, hogy könnyen lehessen importálni más kiegészítőket is (ezt portolni meg lehet, nem lenne hülyeség: chrome.google.com/webstore/detail/jeoacafpbcihiomhlakheieifhpjdfeo)... valaki tud valamit erről?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.09.26. 20:22:47

@prolab: Semmi gond, ennél a cikknél még egyetlen on-topik hozzászólás sem született...

Szóval: Ctrl+F12, Haladó, Billentyűparancsok, az alsó Szerkesztés. Itt keress rá, hogy nem-e foglalt a kombináció, amit szeretnél (pl. ilyen szövegek lehetnek, hogy "m ctrl shift"). Ha nem, akkor Új. Itt megadod a kombinációt (pl. "m ctrl"), majd Tab, és elkezded írni a funkciót (esetünkben "block"). Ekkor megjelenik egy legördülő lista, amiben lesz olyan, hogy Content block mode on (vagy ilyesmi). Ezt kiválasztod, majd Enter, és a megfelelő mennyiségű OK. Elvileg készen is vagy.

Jail 2011.09.27. 14:23:59

2-hete nem adtak ki új verzát ez érdekes.....

Krissz5435 2011.09.28. 15:26:06

Csak nekem mutatja azt hogy "Star menu" ahelyett hogy odatenné azt a hölye csillagot?

Jail 2011.09.28. 15:30:54

@Zsüi_: Reklamálni fogok hát ez a új buld hát ez nagyszerű oda ne rohanjak :D

Dzsini 2011.09.28. 15:40:54

@Krissz5435: válts át olyan skinre, amiben benne van az az ikon :)

Krissz5435 2011.09.28. 16:28:08

@Dzsini: Ok megvan...
Más:
Hogyan tudom az egész speed dialt egy kicsit feljebb csúsztatni? Nem használok speed dialos keresőt és így van ott egy kevés hely. És úgy akarnám, hogy a jobb oldalt rálógjon a beállítások gombra.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.09.28. 17:17:13

@penge™: Mellesleg jó lenne valami skinszerkesztő szoftver, ami a Dragonfly-hoz hasonlóan, valós időben módosítaná a módosított értékeket az érintett oldalon és nem kéne a skincsere -> Alt+Tab -> ZIP megnyit TC-ből Notepad++-ban -> Ctrl+F -> keres, szerkeszt -> Bezár -> TC-vel visszacsomagolás leokézása -> Alt+Tab -> Skin visszacsere -> Ellenőriz

Mert ezektől vannak ősz hajszálaim...

Krissz5435 2011.09.28. 21:32:39

@penge™: És esetleg azt meg lehet oldani, hogy a negativ marginok működjenek? mert egy ideje azokkal sem lehet semmit kezdeni, pedig azokkal meg tudnám csinálni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.09.28. 23:23:17

@Krissz5435: Szerinted miért mondtam, hogy ha rájöttél, engem is érdekelne? :)
süti beállítások módosítása