Magyar Opera

Az Opera a stabil pont a böngészőháborúban

A Testking oldalán készítették el ezt a látványos ábrát, amely a böngészőháború alakulását mutatja az idők folyamán. Láthatjuk, hogyan emelkedett a magasba a Netscape, és hogyan omlott össze, hogyan kapaszkodott fel a Firefox és a Chrome, és láthatjuk az egyetlen stabil, biztos pontot is az egészben, amelyet semmilyen módon nem befolyásolt a böngészőháború egyetlen csatája sem, mégpedig az Operát.

Mondjuk a funkciók megjelenésének részletezését kreatívan kezelték, sok funkció, amely Operában jelent meg először, nem is szerepel az Opera verziói mellett, viszont megjelenik a Firefox, Chrome, vagy akár az IE mellett. Az Opera funkciói is furcsák néhol, az egérmozdulatokat például a 11-es verzióhoz sorolják, miközben már az 5-ös is támogatta.

A képet a meglehetősen nagy mérete miatt a tovább mögött találjátok.

További linkek:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr492825016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MosoMasa 2011.04.14. 09:36:32

Hát szép - kár hogy olyan vékony az a vonal....
Én régebben is, mostanában is sokat gondolkodtam ezen.
Szerintem az elterjedést nagyban befolyásolja a névválasztás ( talán volt már erről szó itt is).
Annak idején én is bizalmatlan voltam a hülye neve miatt, mert nem nagyon tudtam kötni semmihez (plusz csúnya volt a logója), így aztán nem is szívesen próbálgattam - az más kérdés, hogy maga a 3-4-5 verzió nekem egyáltalán nem feküdt ezért-azért.
A mai napig belefutok abba, hogy nem ismerik a nevét, vagy ha ismerik, hasonló fenntartásaik vannak, mint nekem anno, így aztán nem kísérleteznek vele....
Nyilván ez csak egy momentum a dolgok erdejében - de mondom: szerintem nem is annyira elhanyagolható, mint ahogy látszik.
Bár ma, mikor a mobilon ilyen nagy ütemben terjednek, ez a probléma is egyre inkább feloldódik majd, de az időben már vissza nem tudunk menni...

egyelőre. :)

DemonDani 2011.04.14. 09:43:20

stabil 2-3% most ennek örülni kell vagy ironizáltál a címben? XD

Chuck Boung Ace Eck 2011.04.14. 10:00:04

A szűk környezetemben lassan már mindenki Operát használ (anyámat, húgomat és két haveromat is sikerült "megtéríteni"), IE és króm felhasználóval pedig még nem is találkoztam élőben:)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2011.04.14. 10:03:15

@DemonDani: Ki hogy szeretné :)

Amúgy a "stabil" százalék folyamatos és jelentős felhasználószám-emelkedést is jelent, hiszen az internetezők száma ennyi év alatt elég sokat nőtt.

Valamint azt is alátámasztja, amit egy másik, régebbi cikkben már megállapítottak, hogy az Opera felhasználói a leghűségesebbek és a legelégedettebbek a böngészőjükkel. Nyilván vannak kivételek, de általánosságban ez szerintem igaz lehet.

DemonDani 2011.04.14. 10:09:24

@Karbonade:
Kevés ember könnyebben lehet %-osan elégedetteb... szóval vissza felé is igaz.
a Ferrarinak is biztos nagyon sok elégedett tulajdonosa van biztos sokkal több mint a Fordnak :)

Ezt nem lehet úgy forgatni, hogy jó legyen, nyugodtan le lehet venni néha az Operás szemüveget. Elég tisztán látható, hogy a 11-es verzióban az újítások nagy része az elterjedését próbálná néha már szinte szó szerint erőszakolni...

Teddy Beer 2011.04.14. 10:46:47

@MosoMasa: A név kutyát nem érdekel. Esetleg a logo piros színe egy apró baj lehet, de ez nagyon nyakatekert megközelítése a dolognak. Egyszerűen le kell zsírozni a HP-t, az Acer-t meg a Dellát hogy legyenek szívesek Operát felparancsolni alapjáraton a gépeikre egy szép összeg fejében. Akkor terjedne az Opera. Máskülönben kár is szóba hozni ezt.

CsendesMark 2011.04.14. 11:32:02

@DemonDani: ha ingyen kapnék egy Ferrarit, biztos azt használnám :)

Az internet Ferrarija ingyenes, elégedett is vagyok, az esetek 99%ban

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2011.04.14. 11:44:04

@DemonDani: Erről felesleges vitatkozni, az Operának gyenge a marketingje, ez köztudott, és szinte teljesen ismeretlen Amerikában, ami nagyon lehúzza a globális statisztikákban. Európában nem áll rosszul amúgy. Ezen kívül az okok közé sorolnám, hogy nincs annyi pénzük, mint a többieknek, közel sem, nincs semmilyen "nagybácsi", aki támogatná őket, valamint nem tudják jól meglovagolni a hype-okat sem. A többiek sokszor régi operás funkciókkal villognak, és viszik sikerre. Mindez _sajnos_ semmit nem mond el a böngésző minőségéről, a részesedés és a minőség nincs igazán összhangban érzésem szerint.

Amit viszont nem értek, hogy Magyarországon miért jóval kisebb a részesedése, mint az átlag európai részesedés, ez számomra egyáltalán nem világos. Voltak problémái egyes nagyobb magyar oldalakkal (pl. freemail, neptun), de ezt azért nem éreztem ekkora korlátozó tényezőnek. Inkább azt hiszem, hogy a Firefox hazai átlagnál magasabb sikere szívta el a levegőt az Opera elől, de ki tudja.

Amúgy soha nem mondtam, hogy az Opera alacsony részesedése jó dolog lenne, nem az. Ez van, próbálunk tenni ellene :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.14. 12:51:59

"és láthatjuk az egyetlen stabil, biztos pontot is az egészben, amelyet semmilyen módon a böngészőháború egyetlen csatája sem"

Ez a mondat nekem sehogy se jó valahogy...
_______________________________________

IE6 alatt Vulnerability Patches-en felröhögtem... :D

"sok funkció, amely Operában jelent meg először, nem is szerepel az Opera verziói mellett"

Jogos, de képzeld el hogy nézne ki az ábra, ha minden az Opera alatt lenne. :D

Ugyanis a ma létező böngészők közül maximum 2008-tól lehet innovációról beszélni (leszámítva az IE4 alatti verziókat és a FF-féle kiegészítőket), amikor megjelent a Chrome. De aannak is a 90%-a inkább szépen csomagolt hülyeség, mintsem ténylegesen hasznos funkció.

Chrome-nál nem is fért ki a verziószámok fölött a böngésző ikon... :D

@DemonDani: Inkább az lehet a kulcsa, hogy az Operát nem divat használni és soha nem is volt az. Ergo: Ha valaki emellett dönt, akkor az egyéni preferenciája mellett dönt. Ez persze változó és az idők során módosulhat, de a többség megszereti annyira a funkcióit, hogy nem úgy cserélgeti a böngészőket, mint más az alsógatyáját, mert a címsort és a megjelenítőmotort mindegyik megadja számára.

Természetesen a stabilt a piaci részesedésben kell érteni, nem a felhasználókban.

Voltak, akik Operáról váltottak Chrome-ra (ők voltak azok, akiknek valaki ajánlotta az Operát), de az Opera felhasználók többségének a Chrome/Safari nem alternatíva, ahogy még az IE9 sem (a funkciói miatt).

Ugyanúgy, ahogy az is irreális, hogy valaki egyik napról a másikra a Hummerét Smartra cseréli.

@Karbonade: Azzal, hogy a magyar oldalak javulnak csak párszáz usert nyerünk.

A másik ok már ismert, de hadd ne jellemezzem a magyar mentalitást...

CsendesMark 2011.04.14. 13:24:08

most nézem, Mouse gestures v11

hát szerintem valamit elnéztek, mert asszem a 6-os óta tudja! :D

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2011.04.14. 13:34:44

@CsendesMark: már az 5-ös is tudta.

@penge™: így jár az, aki menet közben átfogalmaz egy mondatot :)

CsendesMark 2011.04.14. 13:37:47

@Karbonade: én 7.10 óta használom ....akkor amikor bekötötték a Zinternetet, az volt az aktuális verziója :)

és különben is nemírtam butaságot, mert a 6-os attól még tudja :P

Mesant 2011.04.14. 20:04:41

@MosoMasa: az a szerencse hogy vékony az a vonal és nem az operát támadják a hackerek, hanem azt amelyiknek sárga vastag vonala van....

HyperKiller 2011.04.14. 22:00:17

@Mesant: Mi az? Nagy sárga vastag és nincs a közepében luk, emellett egy idő után lelankad.
Hát persze hogy ez az FF.

Miért mire gondoltál? :D

MosoMasa 2011.04.14. 23:03:15

@Teddy Beer: Hát ebben nincs igazad egyáltalán. Csak olvass utána, hogy bizony mennyit jelent ( jelenthet ) egy jó névváltoztatás!

Az meg hogy az üzletpolitika milyen, kikkel "szövetkeznek", az egy teljesen más tészta.
De mondom, ma talán a mobilos terjedésnek köszönhetően előrébb juthat a dolog.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2011.04.15. 00:00:36

Nekem nagyon szimpatikus mind az Opera név, mind az "új" piros O. Nagyon tetszik az arculat, bár a 11.10 kicsit rondácska, de az Opera Software megjelenésével semmi baj, mintha nekem tervezték volna a dolgaikat. Az Asztali Operán a mobilos segíthetne, hogy például a gyors hívóban nem csak a megosztás másokkal lenne, hanem felváltva oszd meg / próbáld ki otthon is a gépeden. És csak egy email címet kéne megadni, amire egy nagyon szépen formázott HTML levél érkezne bemutatókkal videókkal a letöltési linkkel.

Továbbá valamivel motiválni kellene az oldalakat, hogy valahogy tüntessék fel, hgy Opera otimalizált oldal. És tegyük fel az Opera reklámozná őket myopera oldalakon, vagy mittom én, nem értek ehhez, de lehetne valahogy ösztönözni a Usereket, hogy megismerjék az Operát.

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2011.04.15. 01:33:46

Rendszeres, hogy a "milyen böngészőt használsz" kérdésre "a Windózt" válasz kapom.

Az átlag felhasználó alapból megkapja az IE-t, sokan nem is lépnek túl rajta.

Ha mégis, az általában azért van, mert valahol az arcába nyomnak egy Firefox, vagy egy Chrome reklámot és/vagy feltelepül egy másik alkalmazás "árnyékában", + be is állítja magát alapértelmezettként.

Persze a "szomszéd Pistike" effektust se felejtsük el, akinek az első mozdulata feltelepíteni a nála megszokott böngészőt, ami általában a fenti kettő valamelyike.

Sok alapszintű felhasználó már azon megakad, hogy az Operában "Könyvjelzők" vannak "Kedvencek" helyett.

Ha viszont pár percet rászánva elmagyarázom az Opera kezelését, akkor birtokba veszik: leginkább a gyorshívónak és a jelszókezelőnek örülnek.

Reklám, reklám, reklám - ennyi kéne az Operának, és sokkal vastagabb lenne az a piros vonal.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2011.04.15. 04:55:06

És a reklámból is leginkább az a fajta, amit a felhasználók szívesen kiraknak a weboldalukra. Nekem is tetszik az Opera ikonja, olyan kis egyszerű, de pont ezért nehéz belőle csábító rókalányt meg vicsorgó vadat gyártani, mint a róka ikonjából.
Most komolyan, ezek a bannerek borzalmasak: my.opera.com/community/opera/buttons/
Ellenben egy ilyen: media.fukung.net/images/2339/firefoxylady.jpg

Ha lenne dundi, piros O betűt ölelgető mangalány vagy nagy, vörös "nullás" rajtszámú versenyautó, akkor az emberek szívesebben kitennék a logót a blogjukba, weboldalukra, és máris menne az ingyenreklám. Gyakorlottabb grafikusok egy délután alatt összedobnának párat kezdetnek, és biztos, hogy többen használnák, mint a felhőkarcolós meg vidám fiú-és-lányos borzalmakat.
De még csak profi grafikusokat se kéne alkalmazniuk. Pár Operás nyereményért cserébe egy csomó ember gyártana nekik ingyen igényes logókat mindenféle témában.

Én is minden ismerősömnek az Operát ajánlom, sokuk gépére én magam tettem fel, és van olyan, aki azóta is IE7-et(!) használ, van, aki rókázik, de fent van második böngészőnek az Opera is, de a legtöbben azóta is ezt használják nap mint nap. Volt, hogy a legjobb funciókat el se magyaráztam, mert tudtam, hogy csak összezavarná az illetőt, de azóta is boldogan megvan vele.
De azért azt látni kell, hogy ez elég limitált módon működik. Kb akkora felhasználószám növekedést lehet vele elérni, mint amit az az ábra is mutat. Jobban ki kéne használni a közösség potenciálját.

Mesant 2011.04.15. 06:12:29

@HyperKiller: Nagyon ravasz :D
Amíg az Operát meg nem ismertem, azt a gyors és kellemes kinézetű Netscape Navigátort használtam.

Teddy Beer 2011.04.15. 08:13:20

@MosoMasa: Nem kell ezt annyira túlerőltetni. Magában a programban több ezer sornyi buktató lehet, de elég csak a gui-ra mutogatni (ma már nem igazán). IE alapvetően senkinek nem mond semmit, ahogy a chrome sem. Talán a ff, de ott meg keverik a szezont a fazonnal (sokan nem tudják hogy vörös panda volt a logóban, amit sikerült sikerült egy angóra fóka szintre fejleszteni régen, ma meg aknaszerető zigóta lett). A márka imidzsének építésében segíthet egy rövid megjegyezhető, természetesen nem sértő név. Minden mást a reklámokban kell megoldani, mert a név nem adja el magát. Az csak egy szó.

Teddy Beer 2011.04.15. 08:15:05

@Teddy Beer: + ha megnézed Gépember Windóz böngészőjét... Ennyit a névről.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.15. 09:03:55

@Nekomajin: Egyáltalán a buttons menüpont alatt a hivatalos Operás oldalakon miért weboldalra kitehető bannereket talál az ember, amikor az "opera buttons"-ra keresve teljesen mást? (költői kérdés).

Arra nem mondhatják, hogy bonyolult, mint a UserJS/UserCSS, azért nem támogatják, mert 1 kattintás a telepítés és ide-oda húzhatod.

ps: Kíváncsi vagyok, hogy hány százalékot dobott a rajzolt rókalány vagy a rókás pólós lányok a FF részesedésén.

Szerintem az volt ott a lényeg, hogy

1. A Google akkor tolta bele a pénzt.
2. Nem 20 törzslátogató (akik közül kb 5-nek van oldala, de azok sem teszik ki (például az ittahelyén sem látok egyetlen Opera bannert sem) akarta megváltoztatni a világot, hanem webfejlesztők százezrei (beleértve olyan látogatottságú nemzetközi oldalakat, amiket itt Magyarországon még az Index/Origó sem közelít).

Itt még az Opera dolgozóknak, akiknek legalább a webfejlesztés-szférában van nevük (tehát van rá esély, hogy Pistike is ráakad, ha mondjuk hallotta, hogy van natív (sic!) HTML5 és meg akarja csinálni a blogján :D), mint Bruce Lawson, egyetlen apró Opera banner nincs az oldalukon.

A közösségi erő (függetlenül attól, mit sugall a média) erősen függ attól, hogy a mainstream vonalon mennyire nyomják.

Nem azért értesülnek hamarabb az emberek a földrengésekről, katasztrófákról, stb. mert van Twitter meg Facebook, hanem azért, mert a médiában dolgozók is élő snifferként használják ezeket a szolgáltatásokat és rácsapnak a hírre, vagy mert egy negyvenmillió fannal rendelkező akárki retweetelte.

Tehát ezzel azt akarom mondani, hogy előzetes reklám, vagy anélkül, hogy utólag felkapnák, nem mész semmire a Facebook csoportokkal sem.

Meg itt van ez a blog is. Beszélünk az előzetesekről, hogy így bugos, úgy bugos, illetve főoldalon szembetalálja magát a user a javított hibák listájával...

Ezekre a dolgokra szükség van. De ennek egy társoldalként kéne működnie, vagy ilyesmi, nem hivatalosan (és Magyarországon ez az egyetlen hivatalos). Ahogy a Desktop Team-nek sincs akkora pagerankje, mint az opera.com-nak vagy a my.opera.com-nak.

MosoMasa 2011.04.15. 09:43:52

@Teddy Beer: Túl erőltetni nem kell, de nem elhanyagolható dolog egyáltalán. Nézz csak körbe a világba, hogy mennyi pénzt és szakembert fordítanak egy arculatra, egy névre, stb.
"IE alapvetően senkinek nem mond semmit" - hát legfeljebb ha alfabéta valaki, de az ie egyébként is egy más kategória, hisz egy integrált cuccról beszélünk.
A chrome egy más világban született, egy olyan nagy cég gyerekeként, akiről csak az nem hallott, aki nem akart.
Az opera kis cég volt, nem szerencsés névválasztással ( akkoriban sem), furcsaságaival és körülményeivel nehezen terjedt. Ezt a hátrányt leküzdeni, főként olyankor mikor urbanlegend hegyek terjednek ( a régmúlt opera képességeiről áthúzva a maira, amire már mint tudjuk távolról sem igaz, már csak történelem, ha egyáltalán....).
Ez el fog tartani egy darabig - ma már kezdik ismerni az operát, de a múlt felhője...
Egyszer majd talán fordul... a dínók is kihaltak és az emlősök terjedtek el...

MosoMasa 2011.04.15. 09:45:26

@Nekomajin: Mondjuk azt, hogy neked az a logó, reklámgrafika jobban tetszik....
Neked!
De ebből ne vonj le messzemenő következtetéseket!
Tedd hát ki az oldaladra....

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2011.04.15. 16:41:13

@MosoMasa:
Most nem abba az egy logóba kell belekötni. Azt dobta elsőre a google.

@penge™:
Nyilván nem csak ezzel szerzett akkora részesedést a róka néhány éve, de én még emlékszek arra, amikor minden második oldalon ott virított valami jó kis róka logó. Amikor az ember folyamatosan ebbe botlik, előbb-utóbb csak megnézi, hogy mi az. És annál már nem lehet többet tenni, hogy odacsalod a felhasználót a saját oldaladra, amin egy hatalmas nagy "töltsd le!" gomb van. (De, bele lehet tenni más programok telepítőjébe default bepipálva valami elrejtett oldalon.)
És mindezt úgy érhetnék el, hogy szinte nulla pénzükbe kerülne, hiszen annak a pár nyereménynek a költsége elhanyagolható a fizetett reklámokéhoz képest.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.15. 17:19:56

@Nekomajin: Itt a lényeg: "én még emlékszek arra, amikor minden második oldalon ott virított valami jó kis róka logó."

Tehát minden második oldalon. Nem beszélve arról, amikor csak egy sima link volt alul, hogy "Az oldal 1024-es felbontásra és Firefox böngészőre van optimalizálva".

Ehhez viszont egy aktivista közösség kell.

Ezt a Firefox a MAGA IDEJÉBEN el tudta érni, mert

1. Volt az IE6 és volt Firefox, ami kísértetiesen hasonlított a halott Netscape-re és a Mozillából nőtt ki (ami viszont beépített mailklienssel és IRC kienssel kísértetiesen hasonlított az akkor még fizetős/reklámos Operára, amit senki nem ismert a kockákon kívül).

Azért ez megadta a kezdőlökést, hogy a 2.0-s userek és a power userek megszeressék. Ehhez jött még az open source nevű eszme is (ami akkor fénykorát élte, ma már alábbhagyott).

2. Mivel az IE6 konkrétan szar volt a webfejlesztők kvázi rá voltak kényszerítve, hogy Firefoxot használjanak. És ki lenne képes nagyobb szervezett gerillamarketinget végrehajtani (amikor egy eszme is társul hozzá), mint felbőszített webfejlesztők hada, akik bármit megtettek volna, csak hogy ne kelljen tovább szopniuk az IE6 nevű fossal.

Most ezek közül egyik sem áll fenn. A Chrome-ot se reklámozná senki, ha a Google nem tenné saját maga és nem fizetne érte a szoftverfejlesztőknek komoly összegeket.

Ma már a "Firefoxra optimalizált" plecsni is lecsökkent, helyette W3C logó van, vagy semmi.

Értelek, ha minden második oldalon lenne egy Opera logó, többen használnák. De eleve nincs annyi webfejlesztő Opera user, hogy terjesszék.

Ráadásul még motiváció sincs igazán, mert aki webfejlesztő az ír magának userJS-t, ha valamelyik oldal nem támogatja az Operát, tehát neki semmi érdeke nincs az Opera népszerűsítésében.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2011.04.15. 19:01:09

@penge™:
Ez mind igaz, de mit bukhatnak rajta? Azt a pár Operás tollat, amit amúgy is kiosztanának valami másért? Lehet, hogy csak 0.1%-ot nőne a részesedés, de ingyenért nem megérné az is? Jó, hogy nem ez váltaná meg az Operát, de ha nem próbálják ki, akkor azt se tudják meg, mekkora hatása lenne. Ráadásul a folyamat öngerjesztő, mert minél több oldalon van kint, annál többen ismerik meg, annál több felhasználó lesz, annál nagyobb lesz a közösség, annál több oldalra kerül ki...

Azzal ellentétben, hogy pár éve még webfejlesztők (vagy magukat annak mondók) csináltak szinte kizárólag weboldalakat, manapság bárki nyithat egy blogot, fórumot, akármit pár kattintással. Rengeteg szubkultúrát képviselő csoport csinál magának valamilyen portált, ahol elég, ha csak egy Opera felhasználó van, aki kiteszi a logót az oldalsávra vagy a lap aljára.

Tipikusan olyan dolog, amit nem bukhatnak be, mert legrosszabb esetben csak simán nem történik semmi, de komoly összegeket nem költöttek rá. Eddig is voltak már ilyen akciók, legutóbb talán az Androidos hátterekkel. Lehetne ugyanezt bannerekkel, a hivatalos O logó valamilyen átalakításával, kabalafigura tervezéssel...

kpityu2 2011.04.15. 19:41:45

Én azért használok Operát, mert elég régi, lassú gépem volt, és végigpróbáltam pár böngészőt. Az Opera volt a leggyorsabb.
Azonkívül mindig idegesített, hogy futtatnom kell egy email klienst, ha időben el akarom olvasni a leveleimet. Az Opera előtt az IncrediMail-t használtam, eléggé bevált, de az Opera után teljesen felesleges lett.
Jelenleg gyakorlatilag a gépidő 99 százalékában csak az Opera fut a netes gépemen. Már gondolkodtam egy olyan Linux disztró telepítésén, amin nincs is más. Na jó, egy torrent kliens azért még felmenne, mert a beépített az röhejes. :D

kpityu2 2011.04.15. 19:48:54

Ja, és az én ismerőseim is mind kezdenek megfertőződni. Érdekes módon, pl. mind utálja hogy az utolsó fül bezárásakor bezáródik a Chrome.
Mennyivel kulturáltabb, ha bejön a gyorshívó, az ember pedig leküldi a tálcára a böngészőt. Nem a vinyóról kell összevakarni a progit, ha gyorsan meg kell nézni valamit.

Jail 2011.04.15. 20:45:25

Sziasztok!!!

Tényleg nagyon biztonságos az Opera?Sehol nem találok ez ügybe teszteket csak egy NSS Labs által készítettet ott csúnyán lemaradt pfffffffff

MosoMasa 2011.04.15. 21:52:16

@Nekomajin: Ha ne kössek bele abba logóba, akkor ne linkeld be.
Az opera megjelenése egyébként kiváló, korrekt, amit bármilyen oldalra ki lehet tenni - ár ha valaki hajlik az ilyemire, ellentétben a másikkal.

MosoMasa 2011.04.15. 21:56:02

@Nekomajin: Ehhez a logókitételnek mi köze az operának, az opera üzletpolitikájának?
Koma, győzd meg az emberkéket, hogy tegyék ki az oldalukra.

Ott van pl. a levelezője. Alapértelmezésben benne van a "spam" - ha jobban tetszik reklám - hogy opera... a felhasználók első dolga, hogy ezt töröljék... Ugyanezt tennék, ha ff lenne, vagy chroma....
A többit meg penge leírta.

Cole1 2011.04.15. 23:57:26

@penge™: Opera girl az enyém. húúú :DD

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2011.04.16. 07:58:50

@MosoMasa:
Az egy _példa_ volt. Tudod, van másfajta is.
A logókitételhez meg az a köze az Operának, hogy ha nincs mit kitenni, akkor nem tesznek ki semmit. Azok a bannerek, amik ott vannak az oldalon siralmasak. El tudom őket képzelni egy üzleti vagy híroldalon, de azok meg tipikusan nem csinálnak semmit ingyen.
Opera-tan is nagyon cuki, csak ha nincs rajta a képen az O betű, akkor senki se tudja, hogy ez micsoda. És ha megnézed azokat a google találatokat, akkor bizony kb minden harmadikon van csak rajta.

Én nem tudom, hogy miért becsülitek le ennyire a közösség erejét. Van ~400 angol nyelvű addon úgy, hogy szinte csak a weboldalakat lehet velük macerálni, a böngészőhöz alig lehet hozzáférni. Ehhez képest a rókához van ~7300 addon úgy, hogy sokkal szélesebb körben lehet őket alkalmazni, sokkal régebb óta léteznek, és egyébként is a rókában mindenhez addon kell, mert olyan buta. Ahhoz képest, hogy a róka piaci részesedése kb tízszerese az (asztali) Opera részesedésének, ez egyáltalán nem rossz szám.
Van ~1500 widget, kismillió háttérkép... És most itt nem a minőséget, hanem a mennyiséget kell nézni, mert a rókához is vannak ugyanúgy hülye addonok, mint az Operához az az aminózus reload all izé. Ezeket kik csinálják, ha nem a "rajongók"?
És akkor még ott van az is, hogy a programozni meg rajzolni tudók halmazainak nem túl nagy a mettszete.

Nem hiszem el, hogy az Opera marketingesei nem látják az ingyen reklám lehetőségét. Aztán ha bebukna a dolog, senki se reklámozná őket a saját oldalán, nem nőne a részesedés, akkor se történne semmi, mert pár tollon meg villogós labdán kívül mást nem invesztáltak bele a dologba. De azért arra elég kicsi az esély, hogy egyáltalán semmi hatása ne legyen.

MosoMasa 2011.04.16. 10:09:21

@Nekomajin: 1. Sületlenségeket beszélsz.
2. Hová gondoltad kitenni azt a frankó csicsamicsa képet egy weblapon? Legfeljebb azoknak ugye, akik szivecskés meg nyuszis ikonokat használnak rózsaszínű böngészőben.
3. Az opera linkek teljesen korrektek, ki lehet tenni egy weboldalra, anélkül hogy a designbe belerandítana. Ha nem értesz valamihez az még nem jelenti azt, hogy a saját ízlésed a mérvadó és alkalmazandó, csak azért mert te világod olyan amilyen.
Mondtam már: tedd ki a saját lapodra, más meg hadd döntse már el mit csinál - jó!?
Manapság egy ilyen reklámnak egyébként nem sok hatása van már.
4. A ff részesedéséről már volt szó... ha nem érted, sajnállak.
5. Nem biztos hogy a csicsamicsák, az addon hegyek megfelelő megoldás bármire is, főként hogy az opera politikája a komplexitás. De a lehetőség adott operához is: lehet szerkeszteni minialkalzást, beépülőt, js-t, bármit. Rajta, fogj bele - ne más fszával verd a csalánt.
A 7300 ff addonból legalább a fele nem használható mert eleve szr, mert régi, mert tönkrevágja a böngészőt, ....
6. Ha annyira izgat a sok addon, logó, mindenféle csicsamicsa, bátran lehet a ff-t használni.

tdaniel 2011.04.16. 13:23:39

*piros lámpás fizetős sarki*(elkell adnia magát, hogy szeressék), róka :

media.fukung.net/images/2339/firefoxylady.jpg

szolid, csinos, vékony, sexy, magát nem kell árulnia, Opera :

1.bp.blogspot.com/_i2kswd8e8jM/TFv_qEe7DNI/AAAAAAAAAEE/XFWGst8R5zI/s320/opera-girl.jpg

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2011.04.16. 13:48:57

@MosoMasa:
1. Te próbáld már meg értelmezni is, amit olvasol, ne csak a billentyűzetet verd!
2. Egy kis méretű banner bármelyik oldal oldalsávján vagy láblécében elfér.
3. Az én weboldalamon kint van az Opera logó.
4. Fussál neki mégegyszer annak a résznek!
5. Ennek is fussál neki mégegyszer! Direkt leírtam, hogy az összehasonlításomban nem a minőség, hanem a mennyiség a lényeg. A piaci részesedés arányaiban az Operának is van akkora aktív felhasználótábora, mint a rókának. Ott vannak a számok bizonyítéknak. Ebben a példában tök mindegy, hogy hány használhatatlan addon van. Az a lényeg, hogy van, azok az aktív felhasználók csinálták őket, akik tudatosan választottak böngészőt, megszerették azt, és akár arra is hajlandóak, hogy reklámozzák a kedvencüket. Esetleg nem szándékos reklámként, hanem az önkifejezés egy módjaként.
De ha téged ezek után az fogott meg, hogy a róka addonok fele szar, akkor csak gratulálni tudok.
6. Arról folyt a társalgás a kommentekben, hogy mi lehet az oka az Opera alacsony piaci részesedésének. Ehhez kapcsolódóan leírtam a véleményemet. Ezt talán megengedheted.

Most megint az van, mint pár napja a Barracudás postnál. Ha nem érdekel a dolog, akkor szrjál rá, de ne kezdjél el lehülyézni másokat azért, mert nem értesz egyet a véleményükkel!
Kétszer is leírtam, hogy szerintem se ez fogja megmenteni az Operát, de mivel gyakorlatilag ingyen van, nem tudnak vele bebukni sem. Ha csak pár tized százalékos növekedést hoz, már megérte nekik, mert azon kívül, hogy postázzák a nyerteseknek az Operás labdákat, semmi mást nem kell csinálniuk érte.

Képzeld el azt, hogy Pistikének van egy linuxos portálja/blogja/akármje! Úgy dönt, hogy ki akar rakni egy Opera logót, mert ő azt szereti, és ezt szeretné tudatni a világgal. Bepötyögi, hogy opera logo vagy banner, elnavigál a fent linkelt oldalra, és meglátja azokat, amik ott vannak. Hát az nem jó, mert nem illik bele a portál profiljába. Ez nem baj, mert lehet, hogy másnak az tetszik. Az a baj, hogy nincs választási lehetőség. Ellenben ha lenne azon egy oldalon egy kis mosolygós Tux, aki egy szép nagy piros O betűt ölelget, akkor azonnal mentené a képet, linkelné be a saját oldalára.
És nem mondhatod azt, hogy csináljon magának, mert a mentés másként menüponthoz valamivel többen értenek, mint a photoshophoz.
Ilyen egyszerű az egész. Az Opera hirdet egy versenyt, a rajongók gyártanak logókat/bannereket, feltöltik, Brünhilda, a titkárnő feladja postán az első három helyezett nyereményét, pont.
Nem tudom, hogy ezen mit nem lehet érteni, azt meg főleg nem, hogy ezért miért kell támadni.

Ezen az Opera nem tud bukni, te nem vagy köteles a logókat használni, viszont annak, aki használni akarja, több választási lehetősége van. Emellett ugyanúgy mehet a Telenoros reklám a TV-ben, meg az összes többi, amit jelenleg is csinálnak.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.16. 13:56:03

@Nekomajin: Kiegészítőket írhatnak két másik okból is. Az egyik, hogy ők is használják, tehát mindenképp megírnák saját célra, akkor pedig miért ne tegyék közkinccsé, a másik pedig, hogy referenciából összedobnak valami hasznosat, esetleg egy-egy komolyabb nyereményjáték keretében. A jobb Unite App-ok is akkor születtek, amikor laptopot lehetett nyerni.

Na meg most az Operás kiegészítőknél ha kiválasztják a tiédet a legjobbnak, akkor Galaxy Tab-ot kapsz.

Ez azért jobban ösztönöz bárkit, mint a villogós labda.

Egyébként meg, ha már a te ötleted volt, kezdd el te: i0.simplest-image-hosting.net/168bf183b2abe8bc9188aacc163dd507/operagirl.png

Szerintem többeket vonz, mint a piros szöveg. :)

@MosoMasa: 2. Épp az a lényeg, hogy nem illik bele az oldal témájába, ezért sokkal jobban felkelti az érdeklődést. Például szerinted itt a Magyar Opera blogon hányan vették észre az oldal alján lévő W3C logót, vagy a Creative Commons licensz logóját?

3. Az utolsó mondattal vitatkoznék. Szerinted a Chrome hogyan tett szert ekkora részesedésre? Nem (csak) a trójai trükkökből, mint software bundle és ChromeFrame, rengeteg oldalon hirdettél, rengeteg blogger tesztelte, írt róla pozítívakat, stb.

4. Mindenki 0-ról indult piaci részesedés tekintetében, ez alól egyedül az MS a kivétel, ami már eleve egy vezető OS-hez árukapcsolta.

Más világ volt akkor, de ha a Google-nak sikerült, akkor az Operának is jelentene, ha nem is sokat, de 2-3%-ot, ha többen hirdetnék.

De lehet bosszankodni a Szégyenfalos oldalakon, vagy meg lehet próbálni hatékonyabban felhívni a figyelmet.

5. Álljunk meg egy pillanatra! Jelenleg éppen az a helyzet, hogy aki nem ért a JS-hez abban a szándék meglenne, aki pedig ért annak vagy ideje nincs, vagy magasról tesz a témára.

Pedig neki is referenciát jelentene. Nem csak közvetlenül, hanem közvetetten is. Ha ezek után engem megkérdezne valaki, hogy weboldalt akarna csinálni a vállalkozása számára és kit ajánlanék, akkor valószínűleg először ezt az illetőt említeném meg a Google kereső helyett. :)

De ez csak egy példa.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2011.04.16. 13:56:36

@Nekomajin: Nagyon egyszerű, csinálhatunk mi is egy ilyen játékot, volt is már hasonló, csak most konkrétan bannerekkel lesz. Labdáink nekünk is vannak :)

Jail 2011.04.16. 16:05:15

Szerintetek mikorra várható hír Opera 11.50-ről?Nagyon várom már csak az opera van ez ügybe HW lemaradva pfffffff

knorbert 2011.04.16. 17:42:26

@Nekomajin: ugyan már, az Operának kitűnő logója van. Csak ötletet kell hozzá gyártani. Szerintem ez pl. Obama választási kampánya alatt nagyon szuper volt: files.myopera.com/haavard/files/obamapera.jpg

knorbert 2011.04.16. 18:06:49

Oldalszerkesztők! @kpityu2 (2011.04.15. 19:41:45) hozzászólásának első mondatáról az jutott eszembe, hogy nem lehetne itt a MagyarOpera oldalán létrehozni egy aloldalt, amin egyetlen kérdésre kellene válaszolni/mondatot kellene befejezni mindenkinek, és ezen válaszok a beviteli form alatt megjelennének: "Én azért használok Operát, mert [_______]" Valahogy így képzeltem: twitpic.com/4lm3lt

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.16. 18:31:25

@knor: A blog.hu ekkora teret nem enged, de amúgy lehetne, ahogy Testimonials is.

Régen volt is hasonló sorozat (Én Operám), aztán nem tudom azóta mi lett vele.

X8 2011.04.16. 19:34:40

hehe

hát ezt nem raktam volna igy ki :)
nem lennék rá büszke hogy stabilan
pár % nál többet nem tud felmutatni Soha

Teddy Beer 2011.04.16. 20:14:19

@X8: Azért szeretem az operát, mert kevesen használják és ezért semmibe veszik a crackerek.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2011.04.16. 21:07:50

@penge™:
Nem erre az oldalamra gondoltam. Ez a blog erősen összehányt állapotban van most, de amúgy is elég szűk a WP személyreszabhatósága. Ott van az oldalsáv tetején a weblapom linkje is, nézd meg, ha érdekel. Mivel nem volt kedvem akkor másfél napot szerencsétlenkedni a PS-sel, inkább egy ilyen javascriptes izét csináltam. (Mellesleg pont erről beszéltem eddig.)

Az mondjuk igaz, hogy az első helyezett eddig is komolyabb díjakat nyert, de gondolom azokat se bolti áron szerezte be az Opera. De még ha így volt, akkor is olcsóbb, mint egy TV-s reklám, vagy egy nagy látogatottságú nemzetközi oldalon elhelyezett banner.

Az az érdekes, hogy egy csomó jó dolog van a myOperán meg a kapcsolódó widget/addon oldalon, de pont az az egy hiányzik, ami a nem Operát használó tömegekhez is eljut.

@knor:
Szerintem is kitűnő logója van, de ahhoz, hogy olyan képeket csináljon belőle valaki, mint amit linkeltél, kell egy kis PS skill. És az nem egyenlő a php meg javascript tudással. Tipikusan erre kéne egyrészt egy verseny/felhívás, másrészt meg egy gyűjtőoldal, hogy ne a google-ből kelljen ezeket összekaparni.

@Karbonade:
Én örülnék neki. Aztán a legjobbakat az Operásoknak is meg lehetne mutatni, hátha ihletet kapnak.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2011.04.16. 21:18:20

@X8: még szerencse, hogy nem te írod ezt a blogot :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.16. 22:25:00

@Nekomajin: Nem az a kérdés, hogy milyen állapotban van, hanem az, hogy nekem kb. az Opera beépített forráskódnézőjében 40 másodpercembe telt megváltoztatni a kódot, majd újabb 30 másodpercembe eltalálni a megfelelő, 188 pixeles szélességet, amit ilyen kis méretkülönbségnél nem kell képszerkesztővel megoldani, egyszerűen beírod a src megadása után, hogy width="188px"

"Az mondjuk igaz, hogy az első helyezett eddig is komolyabb díjakat nyert, de gondolom azokat se bolti áron szerezte be az Opera."

Nem az a lényeg, hanem inkább az, hogy milyen addonok kapták.

Az egyik a Tab Vault, aminek a készítőjét inkább azzal jutalmaznám, hogy vegyék fel Steve Jobs utódjának, mert tökéletes érzéke van rá, hogy egy 15 éves(!) funkciót (könyvjelzők) képes legyen új köntösbe csomagolva ekkora sikerre vinni.

A másik már hasznosabb, egy amolyan Readablity klón, ami ugyanazt csinálja, mint a bookmarklet, ugyanazon az elven, csak meg is jegyzi (Local Storage).

Jó és sokan szeretik (miért ne tennék, mikor a Safariban jelent meg először), de kicsit erősnek érzem, hogy Galaxy Tab-ot kapjon érte a srác.

Kaphatott volna whochan, aki csak úgy ontja magából a profi kiegészítőket (habár azt a rohadt AntiBrowsniffer-t továbbra sem tudja blacklist-only alapon megoldani... Grrr...)

Az AutoPatchWork is figyelemreméltó cucc, főleg a beállítások része, ami userJS alapon kicsit necces lett volna.

Ő is kaphatott volna egyet.

Vagy ott vannak még olyanok, mint Up For Everyone, Source, HyperTranslate, BinFix is néha hasznos, A NoAds, ha nem ilyen esetlenül lenne megvalósítva.

De komolyan mondom, még a Kick Ass játék is hasznosabb.

Citromdíjat is kiosztanék 1-2-nek.

Egyébként az a baj, hogy ezzel nem csak a készítők járatják le önmagukat, de még Sagar Chandráék is, mert rájuk úgy néznek a userek, mint egyfajta hozzáértő, fejlesztőkre. Akik ha ilyeneket emelnek ki a ~500 kiegészítő közül, akkor sokan hajlamosak azt feltételezni, hogy ezek a legjobbak.

Továbbgondolva: Az Opera ennél többre nem képes.

Konklúzió: Buta API

Pedig mi sem áll távolabb tőle.

Másik "kedvencem" a Reloader után: addons.opera.com/addons/extensions/details/autoscroll/

Akinek nem esne le: 9.5-től vezették be a Scroll Is Pan nevű funkciót.

Ez alapértelmezésben kikapcsolva van, a Ctrl+Alt (gyk. AltGr) módosítóbillentyű nyomva tartásával hívható elő.

A billentyűparancs szerkesztőben pedig van egy "Override Scroll Is Pan" opció.

Folytassam? :D

Teddy Beer 2011.04.16. 23:52:39

@penge™: "Az egyik a Tab Vault, aminek a készítőjét inkább azzal jutalmaznám, hogy vegyék fel Steve Jobs utódjának, mert tökéletes érzéke van rá, hogy egy 15 éves(!) funkciót (könyvjelzők) képes legyen új köntösbe csomagolva ekkora sikerre vinni."

Majd extra profittal megfejelt árat kér érte. Addig röhej.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2011.04.17. 01:58:13

@penge™:
Nem vitatkozok veled ebben a témában, mert egyrészt igazad van, másrészt viszont nem erről volt szó eddig. Legalábbis részemről.
Én csak azért hoztam fel a kiegészítőket meg a widgeteket, mert jól mutatják, hogy igen is van az Operának olyan aktív felhasználótábora, mint a rókának. Persze, sokkal kisebb, hiszen eleve az (asztali) Opera felhasználók száma is sokkal kisebb, mint a róka használók száma. Innentől fogva viszont nem értem, hogy miért hagynak veszi egy ilyen lehetőséget, mikor egyrészt van benne potenciál, másrészt meg voltak már ilyen ötleteik ezelőtt is. Ott volt az a "vidd magaddal a nagy piros O betűt, és fotózd le" akció, ami ugyanúgy az aktív felhasználótáborra meg az ingyenreklámra alapult.

Úgy tűnik ez nekem, mintha nem látnák a fától az erdőt. Körbejárják a témát, belekóstolgatnak, de pont azt a területet hagyják érintetlenül, amiben a legnagyobb potenciál van. Ez pedig a szubkultúrák számára személyreszabott banner/logo választék.

Hatalmas energiákat öltek bele az idétlen böngészőválasztó képernyőbe, ami már akkor bukásra volt ítélve, amikor még el se készült, a meglévő felhasználóikat viszont mintha nem akarnák kiszolgálni ilyen téren. Pedig ahhoz képest sok nagyságrenddel kevesebb energia és pénz befektetéssel érhetnének el sikereket.

Gondoljál bele abba, hogy ha csak fele annyi banner közül lehetne válogatni a myOperán, mint ahány háttérkép van most! Akármilyen témájú weboldalad lenne, szinte biztosan találnál a profilba illőt.

A róka logója azért zseniális, mert egyszerre logó és kabala. Akárhogy át van alakítva, a földgömböt ölelő akármi vagy az akármit ölelő róka egyértelműen a firefoxot jelenti. Ehhez képest, ha egy narancssárga O betűt raksz ki, akkor már senki se tudja, hogy mit akarsz vele. De ezt a hátrányt be lehetne hozni, ha kihasználnák a közösség tagjainak a kreativitását.

Persze, most is lehet kreatív bárki, olyan bannert gyárt magának, amilyet akar, de a két kattintásos blog nyitásra 10-ből 9 emeber képes, a banner gyártásra meg 10-ből jó, ha 2.

tdaniel 2011.04.17. 15:28:21

reklám logók :

img146.imageshack.us/img146/6242/opera11300x291.jpg

img219.imageshack.us/img219/9421/opera1110300x291.jpg

ezek azt hiszem már használhatók, remélem tetszenek majd mindenkinek.

MosoMasa 2011.04.18. 09:42:04

@penge™: De már ne is haragudj:
2. Ki az az elvetemült aki felvállalja, hogy egy oldalához egyáltalán nem passzoló dologgal szétbombázza a designjét, csak azért mert az milyen klasz fetűnő? Nagyon elszánt fanatikusnak kell annak lennie, vagy súlyos ízlés-hiányban kell szenvednie...
A w3c logó pedig nem releváns dolog, hisz az egy átlag usernak nem mond semmit, legfeljebb egy fejlesztőnek. Az meg látni fogja, egyébként azzal sincs semmi gond.
Amit az 5. pontban írtál az meg nagyon kényszeredett kifogás, kár volt leírni.

Egyébként épp ma jelent meg, hasonlóan vonatkozhat az eddigiekre, csak mint érdekesség:
4szoba.hu/cikk/dekor/2528-mitol-hat-egy-logo-a-kremet-kerdeztuk

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.18. 16:29:57

@MosoMasa: 2. Látom, nem érted a lényeget. Nem az a lényeg, hogy felhúzza idegileg, mint egy beúszó, oldalt elsötétítő Flash banner, hanem az, hogy felkeltse az érdeklődést. Egy középkék alapon világoskék/fehér kis kép nem kelti fel a figyelmet, ahogy egy ugyanekkora méretű piros O betű sem. Ellenben például a fenti képen látható csaj annál inkább.

5. Miért is?

@tdaniel: A download gomb elég esetlen, az O betű szélei pedig kicsit pixelesek. Remélem PNG alapot használtál, nem pedig JPG-t.

Egyébként ettől függetlenül nem rossz.

MosoMasa 2011.04.18. 16:50:40

@penge™: Látom te nem érted a lényeget. Egy magára valamit is adó laptulajdonos, ha kiteszi, akkor valami kulturált formában fogja azt, nem valami csicsamicsa formában. Az opera "gyári" linkjei elég kulturáltak ahhoz, hogy meg is lehessen látni, és ne is barmoljon bele a dolgokba.
A csaj sem kelti fel az érdeklődést, vagy ha igen, akkor nem az operára. Ráadásul kicsiben abból már csak egy maszat látszik, ami tovább ront egy oldal összképén.
5. Miért is? Mert érdekes mód minden más böngészőhöz van idejük programozni a hozzáértőknek, csak az operához nem? Na és nem beszélve az egyéb netes szemétről... Arra van idejük? Uggyanmár... ez csak üres kifogás, magyarázom a bizonyítványom tipusú.

tdaniel 2011.04.18. 17:13:34

@penge™: nem az írtam hogy tökéletes munka, csak pl egy ötlet annak, aki megtudja csinálni pl. fotosopban szebben jobban
ez csak egy szimpla Paint és ACDSee programos összebuherálás volt
amúgy a download gomb nem lehet esetlen, mert azt az eredeti Opera oldalról szkrinsotoltam le, abból wörd alatt csináltam ezt a 3D-s hatást, ami két kattintás volt.
szóval az max. a wördnek köszönhető

nos majd azért próbálkozok fotosoppos progival is.

én ezt mindenképp ötletnek szántam és nem dicsekvésnek, hogy héjj nézzétek milyen hatalmasat alkottam :)

igyekszem, de azt hiszem meghagyom a végső kivitelezést nálam precízebbeknek és olyanoknak akiknek van gépük hozzá, mert erről a laptopomról nem igen tudok alkotni, gyenge erre a munkára.

üdv.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.18. 18:16:36

@MosoMasa: De fogd már fel, hogy nem lecserélni akarjuk a gyári logókat, csak kibővíteni a lehetőségeket, hogy minden stílus megtalálja a saját Operás logóját, ami az adott olvasókörnek felkelti az érdeklődését.

Az 5-ös pontra meg csak azt tudom mondani, hogy ez van, bele kell törődni. Lehet fikázni őket, de végül majd úgyis megkapod, hogy "tanuld meg a JavaScriptet" és némileg jogosan.

Ugyanis ez már erősen konvergál a "Ha én politikus lehetnék..." kezdetű monológokhoz. :D

1. Az Operához is írnak, ma is 3 új kiegészítő jelent meg. Hogy egyiknek sincs (szvsz) semmi értelme az egy dolog, de időt szántak rá.

2. A piaci részesedésből és népszerűségből adódóan is a többire több minden készül.

3. Amint látható a két linkelt kiegészítő kapcsán is, nem igazán díjazzák az innovációt, a minőséget és a hasznosságot. Hasraütésszerűen választanak. Akkor meg van motiváció 20x annyit melózni valamivel?

MosoMasa 2011.04.18. 22:01:24

@penge™: Én értem. Azt is értem, hogy alternatívát akartok adni. Én csak azt mondom, hogy nem mindegy milyet.
Persze felőlem mindenki azt tesz ki az oldalára amit akar.

Aztán meg ha már volt egy designverseny itt ugye, akkor használjuk is.
tessék, két kis banner:
kepfeltoltes.hu/110418/opera_banner_www.kepfeltoltes.hu_.png

kepfeltoltes.hu/110418/opera_banner3_www.kepfeltoltes.hu_.png

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2011.04.18. 23:11:55

@tdaniel: utólagos engedelmeddel egy kicsit javítottam a minőségén: blog.fefy.info/images/upload/2011/04/18/opera_download.png (valamint lustaságból inkább újra csináltam a gombot/feliratokat, mint, hogy javítsam az eredeti képet :D) Ha valakinek esetleg kell a psd is, akkor csak szóljon :)

J.Wolfram 2011.04.19. 12:42:07

szép, hosszú piros csík. tisztára, mint a vérmérgezés...:DDD

ez most egy új fícsőr, hogy a 11.1 egresszíveben frissíti magát? minden gépen úgy volt beállítva (Opera USB), hogy nincs automatikus frissítés, ennek ellenére rendre el kellet fojtani rebellis próbálkozásokat.

valaki ülhetett viszont az egyik gépnél, mert mikor ma elindítottam vigyorogva közölte, hogy mégis sikerült magát frissítenie. az összes extrával együtt: szétcseszett gyorshívók, nincs keresés a lapon stb.

ráadásul a beállítás/biztonság fülön már nem lehet kivenni a pipát, nincs apelláta. a jövőben automatikusan frissíti magát és kész. lehet, hogy öntudatra ébredt? és hogy ennek az utódja lesz majd a SkyNet...?

Neotryum 2011.04.27. 19:31:28

Ha már az előttem szólok jó pár bannert meg logót belinkeltek, belinkelem az én saját készítésű képeimet:

vkozgaz.hu/images1/kep1_18.jpg

todk.hu/images2/kep2.png

Persze nem csak Operára optimalizáltam az oldalakat, de mégiscsak egy aprócska reklám!
süti beállítások módosítása