Magyar Opera

Böngészőstatisztikák világtérképen

Nem újdonság, hogy bizonyos oldalak böngészők használatával kapcsolatos statisztikákat adnak közzé. Az már ritkább, hogy ha a nem ritkán megkérdőjelezhető számok helyett valami látványosabb bemutatóra vállalkoznak. A Browserrank nevű honlapon most egy érdekes bejegyzés jelent meg, ami több, különböző szempontok alapján kiszínezett világtérképeket tartalmaz.

Az egyiken egyszerűen azt jelölték be, hogy az egyes országokban melyik a legnépszerűbb böngésző. Íme:

Az látszik, hogy nem nagy a felhozatal, mindössze 4 böngésző volt képes domináns pozíciót kiharcolni legalább egy országban. Az IE fölénye egyértelmű, különösen az amerikai kontinensen, de Afrikát és a Közel-Keletet is uralja. Eurázsiával már más a helyzet. Nagyon szépen kirajzolódik például a volt "keleti blokk", kiegészítve néhány határos nyugat-európai állammal. Itt leginkább a Firefox elsőbbsége figyelhető meg.

A nem túl tetszetős lilás-rózsaszínes országokról már többször írtunk, nem véletlenül. Ukrajna, Fehéroroszország, Kazahsztán az Opera fő bástyái, és - bár jelenleg nem az Opera a legelterjedtebb ebben az országban - Oroszország is nyugodtan ide számítható.

Az mindenesetre jól látszik, hogy a Safari sehol sem domináns. Mindez már nem mondható el az Operánál elvben sokkal népszerűbb (Magyarországon e felmérés szerint már több, mint 20%-os részesedéssel bíró) Chrome-ról, ami immár Tunézia, Albánia és Örményország kedvence.

Lássuk akkor az Opera egyre kevésbé titkos csodafegyverét, a mobilos böngészők szegmensét:

Úgy vélem, a különbség elég szembeszökő. Amerika is sokkal változatosabb, de ami leginkább vonzza a szemet, az az Argentínától Dél- és Közép-Afrikán át, Indián keresztül Szibériáig húzódó vörös folt. Igen, ezek azok az államok, ahol az Opera mobilos böngészői piacvezető szerepben tetszeleghetnek.

Kis hazánkban nem ez a helyzet, itt jelenleg az Android az úr, jórészt annak köszönhetően, hogy a világ azon kevés államai közé tartozunk - legalábbis eme felmérés alapján -, ahol a mobil operációs rendszerek közül az Android rendszerek vannak többségben.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr372707800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsendesMark 2011.03.03. 18:51:46

A telefonom Androidos, de Opera mini az alpa böngésző :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.03.03. 18:59:36

"Az mindenesetre jól látszik, hogy a Safari sehol sem domináns."

Nyugat-Szahara és Észak-Korea smafu? :D

És ha már itt tartunk az Opera újabb bástyái, mint Norfolk Island és az Antarktisz miért nincs rajta a térképen, ahol egyes hónapokban 100%-os részesedést tudhatott magáénak?

"Chrome-ról, ami immár Tunézia, Albánia és Örményország kedvence."

Mivel ezekben az országokban a Google gyárakat létesített és olyan termékeket gyárt, amelyeknek még a legkeményebb, legkitartóbb emberek sem tudnak ellenállni, például : blogoscoped.com/files/google-toilet-paper.jpg

Ez nagyban befolyásolja a közvéleményt.

"jórészt annak köszönhetően, hogy a világ azon kevés államai közé tartozunk - legalábbis eme felmérés alapján -, ahol a mobil operációs rendszerek közül az Android rendszerek vannak többségben."

Inkább annak köszönhetően, mert itt sokan rettegnek sok mindentől. Például, hogy ellenük fordul a mobiljuk. :D

Viccet félretéve, jól látszik mely országok követik legjobban a divatirányzatokat és mely országok népeiben maradt még önálló döntéshozatali képesség. :-)

CsendesMark 2011.03.03. 19:01:26

@penge™:
nem smafu, ott nincsen internet :D

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.03.03. 19:01:32

@penge™: "Nyugat-Szahara és Észak-Korea smafu?"

A színük szürke ugyan, de ez nem a Safarira utal, hanem arra, ahogy nincs róla adat.

ap · http://premiumlivesets.hu 2011.03.03. 20:45:34

és mo-n a legelterjedtebb felbontás az 1024*768... teatyaúristen... kőkorszak :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.03.03. 22:57:00

@ap: Nem olyan vicces, hogy az emberek többségének már új monitorra sincs pénzük. Egyre inkább haladunk lefelé a lejtőn...

Meglepődnél például az állami, közigazgatási szférában mekkora a Win98SE aránya is. :(

ap · http://premiumlivesets.hu 2011.03.03. 23:20:49

@penge™: én azon lepődök meg hány embernek lóg otthon a 120cm-es plazma lcd led tv...

Dzsini 2011.03.03. 23:58:19

@ap: még ha újabb/nagyobb monitor is van, sokan használják azon a felbontáson, mert különben túl kicsik az ikonok és a feliratok (vagy szélesvásznon az 1366x768-at)

Nekem amúgy is 1024x768-as a monitorom, és tulajdonképpen jól elvagyok vele. Az asztali gép monitorjának 1280x1024 a natív felbontása, de az is lejjebb van véve, mert anyámnak kényelmetlenek az apró ikonok és a feliratok. XP-n pedig nem lehet normálisan DPI-t állítani.

Teddy Beer 2011.03.04. 00:39:26

@penge™: Egyszer É-Koreára láttam IE5-öt a nem túl megbízható statcounteren.

" jól látszik mely országok követik legjobban a divatirányzatokat és mely országok népeiben maradt még önálló döntéshozatali képesség. :-)"

Ha ott fogom meg ezt, hogy ma a nem "okos" (nyílt api-s) mobilokat butafonnak gúnyolják, ami az engadgetről terjed, ahogy sok szeét is (hol erősödött meg a cortex mégis? a vak is látja hogy szakadék az arm, csak még nem feltünő), emiatt minden normális hardvert android alá küldenek, ez meg nem ad túl sok lehetőséget a választásra. Én ezért veszek majd 3DS-t, majd mellé valami eldobható mobilt, 1 másfél évre. Teszek arra hogy mi a "divat". Valójában ez az egész a PDA világ revansa, amit a newtonOS kezdett el, de az iphone tette sikeressé, mert valahogy kijavították az alap hibákat, de végső soron a többség, ahogy a pda-knál sem, úgy a droid iphone képességeit sem fogja kihasználni.

@cousin333: "Magyarországon e felmérés szerint már több, mint 20%-os részesedéssel bíró) Chrome-ról"

Mo. akkor is FF nagyhatalom marad ha beledöglik az ország gépparkja a vírusok és botnetek nyomásába. 20%? ROFL. Ez olyan mint a Kinect sikere. Lehet hogy többet eladnak mint a Moveból, de a reklámmal többet is veszítenek, szal egál jön ki. A győztes meg marad a Nintendo.

ap · http://premiumlivesets.hu 2011.03.04. 01:10:02

@Dzsini: én konkrétan arra próbáltam rámutatni h ezerszámra veszi a magyar a nagy tv-ket több százezer ft-ért hogy lehessen villogni a szomszéd előtt, de hogy egy normális monitort hazavigyen 50e ft-ért az már luxus :) fullhd 24"-os monitorokat lehet venni ennyi pénzért és azon már az ikonok sem kicsik :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.03.04. 01:28:05

@ap: Na igen, a látszatra tudunk adni, de azt nagyon. :D

Kezdetben én is gondoltam rá, hogy valószínűleg a sok hülye nem a natív felbontást használja, ami CRT-nél oké, de LCD-nél durva, de aztán beugrott, hogy ma már az utolsó Tesco Gazdaságos monitoron is van DVI, az meg automatikusan a natív felbontásra állítja be magát.

Tehát minimális azok aránya, akik csak azért is erőszakkal 1024-re állítanak egy TFT-t, főleg mikor ma már 4:3-as arányú nem is nagyon van.

ap · http://premiumlivesets.hu 2011.03.04. 01:31:16

@penge™: arról nem is beszélve, hogy állíts vissza egy nagyobb natívról egy lcd-t 1024-re... olyan okádék lesz a képe h öröm nézni :)

Chuck Boung Ace Eck 2011.03.04. 13:17:47

@ap: Vagy talán azért használunk alacsony felbontású monitorokat, mert a weboldalak szerkezete rendszerint nem is kíván meg többet 1024px-el (max. 1280px) szélességnél. Akinek van egy régi, 5:4-es, 1280*1024-es monitorja, az gyakorlatilag majdnem ugyanannyi hasznos információt fog látni egy weboldalból, mint FullHD-s megjelenítővel, mert alapvetően a vertikális kiterjedés számít. A TV azért élvez elsőbbséget, mert az többfunkciós eszköz (ráadásul sok családban sokkal inkább megérett a cserére, én pl. 20+ éves tévét használok), elvégre tévézek és filmezek is rajta, de egy szép új, "csak" HD ready (1366*768) TV-vel akár még játszhatnék is, mert azt még meghajtja szépen egy középkategóriás VGA.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.03.04. 14:36:30

@ap: Volt szerencsém megtapasztalni például 3 napja, mikor eltávolítottam az Nvidia drivert. :D

Amúgy az elején nekem is furcsa volt 1024 után (nekem is 1280 volt a max felbontás, de végül úgy döntöttem, hogy CRT-nél kell az a 85Hz a 60 helyett, így visszavettem belőle.

De utána simán megszoktam. És még az is közrejátszott, hogy TN panelnél furcsák a színek és két hét alatt sikerült normálisan bekalibrálnom, aztán filmeknél újabb két hét, mire elértem, hogy a feketeárnyalatok is látszanak, a fekete is fekete legyen és az ablakokon is látszódjon a reluxa/függöny.

@Chuck Boung Ace Eck: Ez nem kifogás. Ott van például az oldalsáv, a fülsáv is oldalra tehető, a Windows tálca is oldalra tehető, sőt még Vista oldalsáv is volt, amíg ki nem vették, azóta widget formában elérhető.

Tehát még 1920-on is van mivel kitölteni a térközt. Persze 2560x1600-nál már valószínűleg én sem használnék teljes méretű ablakokat.

A TV tekintetében nem vagyok kompetens, mivel évek óta nem nézek TV-t, maximum annyit tudok mondani, hogy a tuner kicsit túlárazott, mert kb ennyi (meg esetenként a beépített hangszóró és a vezérlőgombok+infra vevő) tekintetében tér el a monitortól, mégis sok tízezerrel drágább.

Én is gondolkoztam, hogy nagyobb kijelzőn jobb lenne, de csak azért venni egy plazmát? Akkor már inkább egy 3D projektor.

Chuck Boung Ace Eck 2011.03.04. 15:01:02

@penge™: Sajnos én nem vagyok elég rugalmas az oldalsávok megkedveléséhez, így FullHD-ban kb. annyi előnyöm lenne, hogy meghosszabbodna a fülsáv (ennek is tudnék éppen örülni). A projektort sem tudnám elhelyezni, mert kicsi hozzá a tér, ráadásul én elég sokat tévézek (egy síkban van a monitorral, és szeretem ha a háttérben megy), így ez nálam igenis szempont. Gondolom elég nyilvánvaló, hogy szeretnék egy új TV-t, és bár nincs pénzem rá, legalább már az érveket legyártottam, miért is kellene:)

TFT (TN) témára: Én elég igénytelen vagyok a színhűséget illetően (látom, de alapvetően nem zavar), ami sokkal inkább bánt, az a sebesség. Még nem találkoztam olyan TFT-vel, aminek nem láttam volna a "lassúságát". Sokszor ha CRT elé ülök elfog az irigység, hogy mennyire folyik minden (az oldalgörgetés, a fülmozgatás...).

Chuck Boung Ace Eck 2011.03.04. 15:18:30

Ami a hírt illeti; én mindig is büszke kelet-európainak tartottam magamat, most végre a statisztikák is igazolnak:)

ytg 2011.03.04. 18:09:00

Mit keres Afrika közepén az iPhone?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.03.04. 18:14:37

@ytg: Lehet, hogy a helyi diktátor vett egyet a fiának... -> 100%

maximan 2011.03.09. 21:17:48

Az egyenlegemet nem tudom megnézni az Operával, így marad a gyári. A redbull tartalmakat szintén nem tudom megnézni, arra szintén marad a gyári. Pár oldal nem jelenik meg helyesen, ahhoz ugyancsak marad a gyári. stb-stb...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.03.11. 17:52:16

@ap: Igen ám, csak egy 24"-os monitort a kis szobában 80 centiről nézve tökéletes szemgyilkos.

ap · http://premiumlivesets.hu 2011.03.11. 18:05:44

@Chuck Boung Ace Eck: ha a gépet csak netezésre használod még azt mondom... de egy levelező egy képszerkesztő a fájlkezelés mind mind ezerszer kényelmesebb ha van helyed..

@vinczej: akkor én kinyírtam a szemem, mert 40centiről nézem nap mint nap :)
süti beállítások módosítása