Magyar Opera

Opera - régen és most

Az Időkapun találtuk ezt a képet. Mondjuk valami ősrégi Opera 7 screenshot van betéve a "most"-hoz, valamint az "Operaház fantomja" nem is opera, de attól még vicces.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr172626922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teddy Beer 2011.01.31. 09:31:49

Az Opera fantomja Steve "Liar" Jobs bácsi.

Mesant 2011.02.01. 05:28:52

Az Opera fantomját nem keverném össze az Operaház fantomjával, ezért nemes egyszerűséggel Zenemű-nek titulálom :)

tdaniel 2011.02.01. 14:32:14

azt hiszem tudom miért használják sokkalta többen az IEt az FFt és már lassan az Chrome-ot is
az erőszakos reklámjaik miatt
az IE már eleve feltelepül a windowsal együtt
az FFet is már csak megszokásból telepítik fel az emberek
a chrome pedig már csak divatból is bevonul a köztudatba, mert ugye ismerik a google keresőt és így mellé persze mindenhol ajánlja a chrome-ot

nem mondom, hogy pont ilyen erőszakosan, de jobban kellene reklámozni az Opera-t is, mert így sajnos sok ember még csak azt se tudja mi fán terem az Opera.

lehet elfogult vagyok, mert már évek óta használom az Opera-t, de ha az emberek nem csak a 3 legmajmoltabb böngészőt használnák, akkor észrevennék, hogy van ezektől jobb is.

üdv.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2011.02.01. 15:45:59

@tdaniel: Ehhez szükség lenne egy gazdag nagybácsira is, ami a többieknél megvan... az Opera csak magára számíthat. Ettől függetlenül valóban gyatra a marketingjük.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.01. 17:35:09

@tdaniel: Ez egyértelmű. A Chrome-hoz annyit, hogy a ChromeFrame mindenhol ajánlgatja magát ha IE-vel böngészel, ha telepíti valaki, akkor az IE-ben lecseréli a motort, tehát Chrome-nak azonosítja magát.

Ezen kívül a Skype, a CCleaner az Avast!, stb. automatikus Chrome-os checkbox-szal érkezik. És mint tudjuk 3-féle felhasználó van
- Az egyik, aki next-next-finish telepít és mindent változatlanul hagy.
- A másik, aki mindent bepipál, hogy "ne legyen semmi baj" :D
- A harmadik, aki normálisan telepít és csak azt pipálja be, amire szüksége van, ez a legritkább.

Az első két csoport a checkboxhoz nem fog nyúlni (vagy max bepipálja, ha nem volt bepipálva), nemhogy még egy Options/Advanced gombot is megnyomjon.

Szóval az ilyen telepítők 80-90%-ával automatikusan érkezik a Chrome és be is állítja magát alapértelmezettnek.

Az Opera esetében viszont nem tartom feltétlenül szükségesnek (amíg a fejlesztők és a cég megél belőle), hogy a piaci részesedés nagyon növekedjen. Egy 5-10% nem lenne rossz, de attól semmiképp se legyen több, mert
- Célkereszt: jönnek a biztonsági rések milliói.
- Oldalspecifikus szívatások: A user agent sniffingnek van egy másik oldala is, mikor például megkér az oldal, hogy tiltsd le az Adblock-ot és ehhez egy 1 kattintásos linket is kínál és ilyesmi. Lehet, hogy én vagyok túl paranoiás, de az ilyesmi kellemetlen érzéssel tölt el.

Az alacsony piaci részesedés problémáját pedig továbbra is tartom, hogy szabványos kóddal kell orvosolni, nem pedig egy "if(browser.opera)" sor beiktatásával, mert annak csak rossz vége lesz (lásd az AntiBrowserSniffer kiegészítő példáját).

A HTML5-tel pedig szerencsére egyre terjed a browser sniffing helyett a feature sniffing, ami annyit tesz, hogy ha Pista bácsi készít holnap egy MucsaRöcsögeBrowser-t HTML5 video támogatással, akkor a videót le fogja játszani, mert azt nézi, hogy le tudja-e játszani a böngésző, nem pedig azt, hogy milyen böngésző.

Az IE5.5-öt és Netscape-et ajánlgató oldalak ellen pedig az sem fog már segíteni, ha 50% lesz a piaci részesedés, mivel ezeknél vagy meghalt a webfejlesztő, vagy még a rendszerváltás előtt bízták meg, azóta pedig átadta feladatát a sikítozó gépírónőnek, aki az irodai mindenes és örül ha valami WYSIWYG szerkesztőben sikerül neki egy HTML marquee-t beillesztenie pink színű Comic Sans betűtípussal. Esetleg még választ középre egy előre elkészített szép swf formátumú gombot. A durvább típusa képes ezt a gombot a "HTML or Flash version" választómenübe is betenni.

Lali25 2011.02.01. 17:38:24

@tdaniel: Szerintem meg egyszerü a válasz nagyon bugos az opera és nem képes normálisan megjeleniteni az oldalakat :( pfff
Én nem reklám alapján válaztok böngészőt csak is azt veszem figyelembe hogy gyors ,biztonságos , és az oldalakat jelenitse meg normálisan :)

HyperKiller 2011.02.01. 18:03:59

@penge™: Én szeretem az operát, de kéne ide egy összehasonlítás teszt-féle. Ismerőseim akik természetesen firefoxot használnak és chrome-ot, kérdezik mért jobb az opera. Hát én nem tudok rá válaszolni csak olyanokat hogy : leggyorsabb JavaScript, letisztult kinézet, kiterjesztések és widgetek. Ezek meg sajnos nem éppen abba a kategóriába tartoznak ami lázba hoz egy firefox fanatikust, vagy éppen egy chrome-ost.
Ezzel szemben azt állítják fel pl firefoxban hogy nem nyílt forráskódú, a ff igen.
Én erre: legalább fejlesztik rendesen. Erre pedig az hogy nem lehet uninstallálni a(!) start menüből, nélam kb ez borítja ki a bilit.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.01. 18:20:38

@Lali25: Ahelyett, hogy ezt lassan egy hete ismételgeted, írd már le milyen oldallal van problémád, amit annyira nélkülözhetetlennek tartasz.

Sorold fel, legalább 5 problémás oldalt várok.

@HyperKiller: "Ezzel szemben azt állítják fel pl firefoxban hogy nem nyílt forráskódú, a ff igen."

Biztosra veszem, hogy mindnyájan szorgos fejlesztői az Open Source közösségnek és otthon saját maguk forgatják a Linux kernelt. Ha így van, akkor nincs mivel meggyőzni őket. :)

tdaniel 2011.02.01. 19:01:04

@penge™: igazad van, most már én sem akarnám annyira reklámozni az Opera-t
tényleg jobb néha meghúzni magunkat a háttérben, persze nem szó szerint

és kösz a vicces magyarázatot :)

üdv.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.01. 21:39:49

@cousin333: Az Extensions fül se nem speciális fül, se nem Opera protokol. Az MDI ablakokat is majdnem dobták 10.5x-ben, ha a felhasználók vissza nem követelik.
süti beállítások módosítása