Magyar Opera

Operás hírek - 2010. december 21.

Mivel hírösszefoglalónk megjelenési időpontjai elég rapszodikusan alakultak, célravezetőnek látszott átírni a címet. Annál is inkább, mert ez az első ilyen bejegyzés december hónapban. Most viszont már igencsak aktuális, mert meglehetősen sok minden történt a legutóbbi híradás óta.

Az első, és számunkra legfontosabb hír, hogy megjelent az Opera 11 végleges változata. Ezzel kapcsolatban tartozunk még egy részletes bemutatóval, de egyelőre be kell érnetek gyorshírünkkel. További információk:

Opera böngésző: 6,7 millió letöltés 1 nap alatt

Általunk is ismert hibái ellenére az Opera 11 megjelenése netszerte nagy publicitást kapott, és a jövevény általában kedvező fogadtatásban részesült. Nem véletlen, hogy az Opera sajtóközleménye szerint a 11-es verziót összesen 6,7 millió alkalommal töltötték le, ebből 1,1 millió a partneroldalak hozzájárulása az eredményhez.

Egy felmérés is készül t a böngészőt első alkalommal kipróbálók körében. Ennek alapján a válaszolók 53%-a korábban Firefoxot használt, míg 43%-uk Internet Explorert.

Opera Dragonfly: új verzió az Opera 11-hez

Amint arról már korábbi hírünkben értesülhettetek, az Opera fejlesztői nem hanyagolták el a webfejlesztőket sem: az Opera Dragonfly ugyanis kezd határozott formát ölteni. Az Opera 11 megjelenésével egyidejűleg a legújabb változtatások - amik erősen építenek a böngésző újításaira - bekerültek az experimental ágba.

Tipp! Az experimental ágra való feliratkozás érdekében írjátok át a Dragonfly elérési útját erre: https://dragonfly.opera.com/app/stp-1/experimental/

A két legjelentősebb újítás a hálózat-, illetve erőforrás vizsgáló modul, valamint az Esc lenyomásával előhívható parancssor megjelenése volt. Ezek természetesen még nem végleges változatok, csak egyfajta betekintés engednek a jövőbe, illetve a fejlesztők várják a felhasználók visszajelzéseit is.

Amit egyébként ti is befolyásolhattok. Egyfelől azzal, hogy részt vállaltok az immár nyílt forrású fejlesztésben. Másfelől olyan kérdések megválaszolásával, amik javíthatják program használhatóságát.

A jelenleg aktuális eldöntendő kérdések a program felhasználói felületét érintik, a megfelelő fórumban ti is véleményt nyilváníthattok.

Opera Watir: honlapok automatikus tesztelése

Néhány hónapja írtunk legutóbb az Opera Watir-ról (Web Application Testing in Ruby - webalkalmazás fejlesztés Ruby-val). Aki nem ismerné, egy olyan kis programról van szó, amivel Ruby nyelven írt egyszerű parancsokkal utasíthatjuk a böngészőt. Az utasításokat az Opera a core-on belül implementált OperaDriver nevű Java modul segítségével hajtja végre.

Ezek használata lehetőséget teremt arra, hogy a készülő honlapunkon vagy webes alkalmazásunkon (például minialkalmazásunkon) automatizálható módon szimulálni tudjuk a felhasználói interakciókat. Például megnézhetjük, hogyan viselkedik az oldalunk, ha valaki szövegeket visz be az egyes mezőkbe, vagy különböző gombokra kattintgat.

Egy példát is megtekinthetünk az alábbi videón. Ebben a tesztelő megnyitja a Google Maps oldalát, és - a beviteli mezők megfelelő kitöltésével - kiszámoltatja a legrövidebb útvonalat az Opera főhadiszállása és az oslói Opera épülete között, majd grget egy kicsit és belenagyít a térképbe. Íme:

Eddig semmi újdonság. A nagy hír az, hogy a Watir 0.3-as verziója nyílt forrásúvá vált, és felkerült a githubra is. Mi több, külön honlapot is kapott az Operától. Itt részletes dokumentációt kapunk a telepítésre és használatra vonatkozóan.

Opera Mini: 80 millió!

Az Opera a mai napra időzítette a már-már szokásosnak mondható, a mobile web állapotát bemutató jelentésének novemberi kiadását. Ezekben a jelentésekben az Opera szervereit használó Opera Mini adatforgalmát elemzik részletesebben, és nincs ez másképp most sem.

Megtudhatjuk például, hogy a Mini fejlődése töretlen. November végére már 80 millió ember használta, ami közel 5%-os növekedés az előző hónaphoz képest, és közel duplája az egy évvel ezelőtti értéknek. Nem unatkoztak a szerverek, hiszen összesen 44,6 milliárd oldalt kellett átkódolniuk (ez másfél milliárd naponta!), az adatforgalom pedig elérte a 677 millió MB-ot. Ne feledjük, ez csak a mobil szolgáltatók hálózatán átmenő mennyiség, a tömörítés miatt a teljes adatmozgás ennek tízszerese is lehet.

Ennyi adatból már komoly és érdekes statisztikákat lehet összeállítani, ami azért is mérvadó, mert mobilos fronton az Opera Mini a legnépszerűbb böngésző a maga 25% körüli részesedésével. Ezek közül az alábbi (kattintásra nagyítható) ábrát emelném ki:

Mindkét hasáb az egy évvel ezelőtti állapothoz viszonyítja a jelenlegit. Bal oldalt a globálisan legnépszerűbb 30 oldalt sorolták fel. Az elmúlt egy évben a google.com visszaelőzte a Facebookot, a Youtube jelentősen előre tört, míg olyan nagy nevek estek ki a listáról, mint a myspace.com vagy a Digg. Helyükre (zöld csillaggal jelölve) mások érkeztek, például az Amazon vagy a Gameloft.

A jobb oldalon hasonló elrendezésben a legnépszerűbb mobiltelefonok láthatók. Noha már túl van a zenitjén - főleg az USA-ban és Európában -, globálisan még mindig a finn Nokia termékei a leggyakoribbak - legalábbis a Minit használók körében. Totális uralmát csak a Sony Ericsson tudja olykor-olykor megtörni.

Na meg az iPhone, ami az idei év első felében kapta meg a Mini klienst, és máris az előkelő hatodik pozícióba küzdötte magát. Ezek szerint, ha az Apple készülék tulajdonosai közül sokan fanyalogva is fogadták, azért láthatóan nem mindenki veti meg a használatát. Tekintve, hogy a gyári böngésző képességei komolyabbak, a terjedésben nyilván a sebesség és a csökkentett adatforgalom játszik nagy szerepet.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr202530952

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Operás hírek 2010.12.22. 07:17:20

Mivel hírösszefoglalónk megjelenési időpontjai elég rapszodikusan alakultak, célravezetőnek látszott átírni a címet. Annál is inkább, mert ez az első ilyen bejegyzés december hónapban. Most viszont már igencsak aktuális, mert meglehetősen sok minden törté…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.12.23. 00:17:18

Attól a HTML5-ös videótól egy pillanatra beakad a hang a zenelejátszóban. :D

Teddy Beer 2011.02.28. 09:26:14

Láttam a twitteren a Mini 6-ost, legalábbis hogy jön. De instant keresés után semmi. Mikorra várható? Amúgy ezt a hírt dobta ki az rss feed szintén a twitteren szal ezért írok ide

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.02.28. 20:21:04

@Teddy Beer: A Mobile Word Congressen jelentették be, nem tudjuk, mikor jön. Az eddigi tapasztalatok alapján 1-2 hónapon belül.
süti beállítások módosítása