Magyar Opera

Megjelent az Opera 10.62

Az előzetes várakozásoknak megfelelően az Opera ma kiadta asztali böngészőjének legfrissebb stabil kiadását Windows, Linux és Macintosh operációs rendszerekre. Mivel ez még a 10.6x-os széria része, ezért elérhető PPC-s rendszerekre is, de a továbbiakban ezek támogatása megszűnik.

Amint azt a verziószámozás is mutatja, a 10.62 célja elsősorban az apróbb hibák és az ismert biztonsági rések javítása volt. Előbbiek elsősorban a felhasználói felületet, a levelezőt, utóbbiak egy súlyos, DLL-ekkel kapcsolatos biztonsági hibát takarnak. A teljes listát itt találjátok: Windows, Linux, Mac.

A fentiek miatt mindenkinek erősen javasolt a frissítés, aki 10.61-et vagy annál régebbi verziót használ, 10.7 előzetesek esetén a váltásnak nincs sok értelme.

Az új változatot beszerezni az Opera hivatalos letöltési oldaláról, vagy az automatikus frissítés szolgáltatással lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr892283968

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megjelent az Opera 10.62 2010.09.10. 07:46:23

Az előzetes várakozásoknak megfelelően az Opera ma kiadta asztali böngészőjének legfrissebb stabil kiadását Windows, Linux és Macintosh operációs rendszerekre. Mivel ez még a 10.6x-os széria része, ezért elérhető PPC-s rendszerekre is , de a továbbiakban…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.09.09. 21:03:58

hú de mindenki a 10.7-re van rákattanva... ott ennyi idő alatt már több mint 40 comment érkezett itt meg semmi :D

Dzsini 2010.09.09. 21:20:07

a fórumra azért többen járnak azok, akik szeretnek kalandosan élni egy snapshottal :)

a végleges meg örvendetes, de ha jól működik, akkor nincs mit beszélni róla :))
(persze biztos maradt benne pár zűrös dolog, szokás szerint)

MosoMasa 2010.09.09. 22:19:48

@Dzsini: "a végleges meg örvendetes, de ha jól működik, akkor nincs mit beszélni róla"
- de ez nem működik jól, mégsem érdemes beszélni róla. ;)

muli79 2010.09.09. 22:38:11

Most biztos kapom már megint majd a ugatást, de sztem ne legyen 10.7 várjanak még csak avval, majd sztem a 11.0 talán-talán úgy fog működni mint ahogyan várnánk :DD.
Most megint sorolhatnám sorról sorra a weboldalakat ahol még mindig nem tudja betölteni az összes elemet, nekem még 1 nap alatt nem de havernak már ez is bent ragadt a memóriában(sztem ez azért vicc,és azért mondom mert egy átlagos user azt se tudja hogy kell előhozni a feladatkazelőt hogy leállitsa,még ha magyarul is kiirná a hibát...)most biztos kapom majd láma vagyok mert nem az opera a sz@r hanem a weboldalak(na hát ez azé már röhej), hát számomra ha nem tölti be a filmek borítóit se akkor nincs miről beszélni(pl.gigatorrents.ws) de ez csak 1 példa.
Na és a végére tenném hogy most tettem föl a Maxthon3 -at, lehet hogy opera koppintás meg fapados még, de legalább összerakták, jelenleg nincs olyan böngésző ami jobban kezeli a weblapokat, egyszerű de nagyszerű, hehe :DDD

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.09. 22:41:46

@ap: Ez már őskövület. Még az RSS-eket sem lehet mappákba csoportosítani benne. ;D

Amúgy egész jól helyrepofozták. A Gmail-t kéne működésre bírni privát módban, meg az expressz összeomlást javítani.

A többi már annyira nem durva, gyakorlatilag egy átlagfelhasználó bizonyos dolgokat még akár fícsörként is felfoghat.

fatal 2010.09.09. 23:05:19

Felraknám én de mivel már szinkronizált az urlfilter.ini-m valószínű nem is működne :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.09. 23:15:09

@muli79: Miért ne legyen 10.7? Végre átálltak normális verziószámozásra és nem elmebeteg ütemben haladnak, mint a Chrome, hogy 1 padding hiba és 20% gyorsulás 1 főverzió ugrás a böngésző meg khm...

A 11 egy újabb lépcsőfok lesz, egyenlőre 10.70-ből még bétát sem kaptunk (alfát sem, de azt már gondolom nem is fogunk), szóval nem rohannak (bár elkiabálni már semmit sem merek).

Aztán mivel megtörték a hagyományt lehet még akár 10.80 és 10.90 is. Ennek személy szerint jobban örülnék, mint tényleg használhatatlan alfákkal bajlódni, ami 10 másodpercenként omlik egy rossz billentyűleütésre, mert aránylag használható buildeket lehetne használni a legújabb implementációkkal.

És az ilyen hiánypótló fícsöröket is szeretem, mint a megújult Mail panel, vagy az urlfilter.ini szinkronizáció, sőt, még olyan apróságokat is, hogy most már kiírja, ha egy weboldal blokkolva van, azért nem töltődik be, nem üres képernyőt mutat (ami főleg az átlagusernek nyújt segítséget, bár volt mikor én is 2 percig a hálózati beállításokkal kínlódtam, mire rájöttem miért nem jön be a linkelt webstat oldal. :D)

"Most megint sorolhatnám sorról sorra a weboldalakat ahol még mindig nem tudja betölteni az összes elemet"

Sorold, mivel én csak egyről tudok, az egy német tőzsdei oldal (és ott már az Opera 8.5x-ben is NSL volt, amikor a portable változatban kipróbáltam).

Ahogy elnézem a 40 másodperces időtúllépés egész korrekt módon működik és a legújabb snapshot Core listájában is volt egy vonatkozó javítás: "CORE-24819 (Patch for never stop loading bug if favicon is last inline to load and times out)"

"és azért mondom mert egy átlagos user azt se tudja hogy kell előhozni a feladatkazelőt hogy leállitsa,még ha magyarul is kiirná a hibát"

-> Egy átlaguser az OS-t sem barmolja szét és ha nem segít neki a szomszéd Pistike, akkor ilyenek nem fordulnak nála elő. Kiváltképp, ha nem telepítget mindenfélét különböző bannerekre és spamekben lévő linkekre kattintva.

Ha meg igen, akkor nem böngészőfüggő, napi szinten találkozom panaszokkal FF és IE userektől is.

És most nem beszólásból mondom, de az eddigi több száz géppel a hátam mögött mindegyiken volt valami rendszerszintű módosítás, legyen az third-party Windows téma vagy valamilyen tweaker cucc, vagy CCleaner és társai, ahol ilyen problémák adódtak, hogy egy processz nem állt le megfelelően.

Az Opera belső hibajelentő dialógusa magyarul ír ki mindent, akárcsak a Windows-féle "opera.exe hibát észlelt, ezért leállt" ablak.

Ezen kívül viszont mit akarsz még? Ha az Opera crashelt a saját dialógusával, akkor el automatikusan elküldi a hibajelentést, az átlaguser ennél többet nem is tehet, ha angolul nem tud, akkor még a mezőket sem kell kitöltenie, ha a Windows lőtte ki akkor pedig benne van az event logban (amit az átlaguser szintén nem nézeget), de csak annyi, hogy melyik program, mikor és melyik memóriaterületen, még saját online súgó is van, ami a Microsoft oldalára dob, ahol leírják, hogy mi a hiba forrása.

"hát számomra ha nem tölti be a filmek borítóit se akkor nincs miről beszélni(pl.gigatorrents.ws) de ez csak 1 példa."

A teljesség igénye nélkül: magyaropera.info/Stylesheets/Gigatorrents.css

(Ezt állítsd be az oldalon jobbklikk->Webhely beállításainak szerkesztése->Megjelenés->Saját stíluslap résznél.

Egyébként szerinted aki így ágyaz be JS-t az normális? <div id='image'><img src='http://example.kephost.hu/cover.jpg' id='poster' name='poster' style='display: none;'><img src='http://gigatorrents.ws/pic/ajax-loader.gif' name='loading' /> Betöltés...</div></td></tr>
<script language="javascript" type="text/javascript">$('#poster').load(function() {resize_image('poster', 'image');});</script>

- Ha az img src-nak az ajax-loader.gif van megadva.
- Ha a JS kód hibás
- Ha invalid módon két(!) image source van megadva egy DIV-ben és a borítónak az van megadva a stílusban (amit különben is illene CSS-ben deklarálni HTML helyett), hogy NE JELENJEN MEG, akkor? Akkor szerencsétlen böngésző mit csináljon? Nem építettek bele mesterséges intelligenciát. Mindegyik megpróbálja kitalálni, hogyan akarta a user. A baj, hogy Firefoxban vagy IE-ben validálnak a többit pedig leszarják. Ami nem is lenne probléma, ha valid kódot írnának, de ha nem írnak, akkor legalább nézzék már meg, hogy működik-e máshol is.

Régen amúgy gázabb volt, amikor az illeszkedés bekapcsolása nélkül szét volt hullva az egész lista, még a korai 9.x-es verziókban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.09. 23:30:38

@fatal: Notepad++-ban Ctrl+H (regexp csere mellé pötty), majd "Find what"-hoz ezt írod idézőjelek nélkül (a pontok száma fontos): "=UUID:................................"

A "Replace with"-et pedig üresen hagyod, majd katt a "Replace All"-ra.

Az .ini-d visszaalakul a régire.

Előtte azért nem árt, ha elmented a régit, mivel ha a 10.70 végleges lesz, akkor új unique ID-t fognak kapni a szabályaid és nem kizárt, hogy megduplázódik az összemergeléstől minden. Szóval elteszed a régit valahova, majd mielőtt 10.70-re upgradelsz, kicseréled.

Püspi 2010.09.10. 10:21:21

Ez még szarabb, mint az RC1 volt.
Visszaraktam a 10.62 3499-et és megy szépen (már ehhez képest)! Hadd ne részletezzem mi a baj, úgyis megtapasztalja aki felrakja. Üdv.

2010.09.10. 10:39:54

@Püspi: Nincs ezzel semmi baj, stabilabb mint a 10.61. És az is egyetlenegyszer esett össze valami exotikus oldalon.

UI: Fárasztó, hogy mindig a böngésző, soha nem az alulképzett és nemtörődöm webfejlesztő a hibás, ha szétesik egy oldal. Felveszik a magas fizetéseket, de töbsségük egy Hello World alkalmazást sem lenne képes helyesen megérni. Szánalmas.

Püspi 2010.09.10. 13:59:55

@aronvirginas: Én nálam a 10.62 (3499) megy elég jól, a 10.61-re már nem emlékszem. Oké, oké, hogy a webfejlesztők a hibásak, a böngésző meg über alles! De! a Google Chrome 7.0.514.0 -el miért jönnek rendesen az oldalak? Persze van annak oka, hogy az csak másodlagos nálam és az Opera a favorit! Én is mint mindenki itten az Operáért morgok és nem ellene.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.10. 14:43:31

@Püspi: Pedig mondd csak mi a baj (az expressz.hu-s összeomlást leszámítva, ami ha számodra annyira fontos van rá userJS és a 10.70-ben már javítva van). Direkt lassan haladnak, hogy ne okozzanak új bugokat a 10.6x szériában.

Hogy a Chrome-ban miért itt nálam például nincs menü Chrome-ban: www.omikk.bme.hu/

Ha keresnék nyilván többet is találnék, de Chrome-ra nem szoktam keresni hibás oldalakat.

2010.09.10. 15:16:26

@Püspi: Egyszerű a képlet. Mivel a WebKitre épülő böngészők összrészesedése meghaladja a 10%-ot, így sokkal több oldalt tesztelnek le és igazítanak hozzá. Ez a fejlesztők, és nem a Chrome erénye. Ennek ellenére továbbra is városi legenda az oldalak Opera alatti szétesése. 10 ujjaman meg tudom számolni az ilyen oldalakat. Egyedüli probléma az "ön böngészője nem támogatott" típusú kirekesztés, de ez ellen mégis mit tehet az Opera a ujeragent maszkolás lehetőségének felajánlásán túl? Ez olyan mintha én kíírnám a boltom ajtajára, hogy "csak fehéreknek". Harcolni kell a kirekesztés ellen, de vajmi keveset lehet érdemben tenni (az Opera Software-nek mint cég).

Gab_89 2010.09.10. 16:13:13

Ritkán van bajom az új verziókkal melyek véglegesek de ez nem lett jó :(

Tegnap felraktam utána youtube -on videókra kattintva nem hozta be az adott videót hanem mindig www.youtube.com/videos ide ugrott. (ez mára megjavult...magától)
Most meg egy fórumon melyen IPB 3.0 fut ha ez mond valakinek vmit. Miközben nézem a témákat vagy írok kiléptet magától állandóan újra jelentkezhetek be.
Érdekes hibák lehet egyéniek is de tegnap óta van mióta 10.62 felment.
Összeomlás viszont még nem volt xD

tdaniel 2010.09.10. 23:48:12

üdv.

valaki tud arról valamit, hogy az Operánál megcsinálják-e az alap windows classic skinnél azt mint a google chromenál ? :

kephost.hu/image-172B_4C8AA487.jpg

alap szkinnél ilyen :

kephost.hu/image-2D14_4C8AA487.jpg

minden más szkinnél pedig olyan mint a chromnál :

kephost.hu/image-C481_4C8AA487.jpg

ha tud valaki erről, írjon, előre is kösz az infót.

kisakisa 2010.09.11. 02:13:40

Tapasztalta más is, hogy néha nem megy az oldalon belüli keresés? Ott a szó az orrom előtt, de ha rákeresek, azt mondja, nem talál semmit. Nem állandóan csinálja ezt, de eddig úgy látom, teljesen randomban, ami elég idegesítő.

EU 2010.09.11. 15:12:22

Opera 10.62 Rulez!!!
Mint a sicc, olyan szuperül fut Windows 98SE alatt!

:)))

EU 2010.09.11. 15:13:43

U.i.: És ami a legfontosabb: nem kell hozzá telepíteni a KernelEx-t!!!

CTamás · http://www.joegeszseget.hu/ 2010.09.11. 19:21:56

Nálam nem viszi a flasht. Tanács?

Edorn · http://darkrpg.hu 2010.09.13. 10:58:35

Nekem a gmail normál módban is nagyon szétcsúszik a frissítés óta... Bár lehet, hogy csak mert használom az új "fontos levelek" funkcióját... Lehet az kavar be valamit.

Wolfram 2010.09.13. 16:08:58

épp azt akartam megkérdezni, hogy a végleges verzióhoz miért nincs hordozható, a hivatalos letöltési oldalon pedig a 10.53 van (hétvégén kerestem), amikor észrevettem ezt a tegnapi hozzászólást.

kérdésem: mivel már letöltöttem és beállítgattam a 10.62 RC2 (3500) verziót, érdemes-e előröl kezdeni, van e javítás, eltérés a kettő közt?
-----------------------------------------
mégegy kérdés: használok egy skint (opera mini), amiben van két ilyen sor:
; Pagebar max button width = 70
; Pagebar min button width = 70

elméletileg ezek a tabok szélességét határozzák meg.

az lenne kérdésem, hogy tudom elérni, hogy a jobb oldalon ne hagyjon akkora üres helyet, ahova legalább két tab beférne.

köszi!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.13. 16:18:15

@Wolfram: Határoznák, ha nem lennének kikommentelve.

A jobb oldalt alatt azt érted, hogy a Windows ablak gombjai és az utolsó tab között?

Nincs véletlenül jobb oldalra pakolva a fősáv vagy a személyes sáv? Mert ez 10.50 óta ismert bug.

Wolfram 2010.09.13. 16:43:44

@penge™: igen, de ha kiveszem a pontosvesszőket, szétesik a szélességük össze-vissza állnak.

a jobb oldalon ezt értem (igen, a Windows gombok alatt):
kepfeltoltes.hu/view/100913/opera_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

fősáv, személyes sáv az nálam ki van kapcsolva

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.13. 17:33:01

@Wolfram: A több sorba tördelt füleknél felülre helyezett tabok esetén szintén ilyen 10.50-től.

Wolfram 2010.09.13. 17:39:29

@penge™: hát ez az! de amikor szét vannak esve a tabok, akkor kiteszi a széléig!

resius 2010.09.13. 18:26:41

@Wolfram: annyi a változtatás, hogy az userjs-ek, illetve a UJS manager frissítve lett, semmi több.

Wolfram 2010.09.13. 18:36:00

@resius: akkor azokat cserélem. köszi!

Wolfram 2010.09.14. 00:24:53

HILFE!

nem tudja valaki, hogyan lehet a billentyűkombinációkat végleg kitörölni?

épp egy német nyelvű levelet pötyögtem, ahol ugye minden főnév nagy betű, szinte folyamatosan kell nyomkodni a SHIFT+valami gombot. elég egy elütés, egy óvatlan mozdulat és bármelyik átváltozhat gyilkos billentyűkombinációvá, amelyik elindítja a harmadik világháborút, földbe navigál egy utasszállítót vagy áramszünetet okoz egy kórházban. most épp a levelező ablakát zártam be egy óvatlan mozdulattal. már félek egy kicsit.

operában levelet írni olyan, mint aknamezőn keringőzni.

Zsüi_ 2010.09.14. 08:28:56

@Wolfram: Csinálhatsz egy olyan gyorsbillentyűs profilt, amiből kitörölsz mindent. Ha rákönyökölsz a del gombra, akkor elég hamar megvan. Beállítások -> haladó -> Billentyűparancsok -> szerkesztés. (én másolat készítéssel kezdeném, hogy vissza is tudjam állítani egy kattintással). Miután elkészült ki is kell választani hogy aktív legyen. A levelezőből kilépve egyébként a piszkozatban megvan a levél. Így legalább nem tragikus, csak bosszantó a dolog. Remélem így véget érnek a súlyosan zavaró tényezők, melyek következtében emberek milliói üvöltenek fel, majd hallgatnak el örökre nap mint nap.

Dzsini 2010.09.14. 08:42:45

vagy használni kell az 'Opera Standard' (és nem a 9.2 kompatibilis) beállítást, abban nincs egyetlen sima shift-es billentyű sem, ami a levélírás közben aktív lenne.

Zsüi_ 2010.09.14. 11:21:40

@Dzsini: Én a 9.2 mellett sosem vettem észre, hogy bármi hasonló probléma lett volna, pedig naponta írok levelet. És most végig is nyomtam az összes billentyűt shift-tel, de semmi sem történt. Pedig az egygombos parancsokat is bekapcsoltam a teszt kedvéért.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.14. 16:16:06

@Dzsini: Annak nem lenne szabad problémának lenni, mivel itt a formokban kiadhatok bármilyen Shift-es billentyűparancsot (pl: Shift+i vagy Shift+g) nem lesz hatása, mivel benne van a kurzor a form-ban.

Engem amúgy épp emiatt az ellenkezője idegesít, mikor a baromállatja autofókuszt csinál valamelyik formba (a Google is ilyen, de a google.com-ot nem látogatom :D). De az is csak az egygombos parancsokra van hatással. Például az 1-es 2-es lépkedés megáll, mert azt látom, hogy a keresődobozba írja bele a számokat.

Nyilván buta böngészőt használóknak jó szolgálatot tesz, hogy nem kell egérhez nyúlniuk, de könyörgöm(!) Operában csak egy Tab lenyomása. Ilyenre kéne user agent sniffinget alkalmazni, nem böngésző kitiltásra.

Például jobb helyen Tab, Enter egy komment elküldése. Ezen az ótvar blog.hu-n is Shift+Tab kell, mivel hülyén van leprogramozva.

Operában külön szekciók vannak a billentyűparancsoknak. Az Application a globális, a Mail csak a levelezőben működik, a Browser csak a böngésző résznél, az Edit widget pedig a formokban és így tovább.

WYSIWYG szerkesztőkben jobb helyen le van programozva, hogy mely billentyűparancsokat tartja fenn magának. Például Ctrl+B a félkövér szöveg. Ez néhány helyen normálisan meg is van oldva, a Google Docs-ban például egy időben félkövér lett a szöveg és abban a pillanatban végre is hajtódott a Ctrl+B funkciója. Tehát ez megint az oldal hülyesége, nem az Operáé.

A PH-n például formokban a Ctrl+B sem működik, mivel ott billentyűparancsokkal pakolom ki a BBCode-okat. (Jó lenne egy ilyen JS más oldalakra is, de sajnos specifikusan van megcsinálva: userscripts.org/scripts/show/71518 )

Wolfram 2010.09.14. 16:32:33

@Zsüi_: köszönöm, az utókor hálás lesz neked! valóban rá kellett könyökölni a del gombra, ezzel kihúztam a fenevad méregfogát. csak az a baj, hogy a del, backspace, nyíl stb. gombokat is billentyűparancsként kezeli, most azok sem mennek. csak a karakterek. így lehetetlen gépelni. illetve lehet, csak nem szabad hibázni. talán mégiscsak szelektíven kellene kinyírni melyik lehet?). ugyanis a yahoo ablakát ha bezárod, még a jelszót is újra bekéri, a levél emléke is elveszik örökre (sokszor megszívtam, mikor egy hosszú mailbe akartam egy infot egy régi levélből, ezért egy új ablakban megnyitottam újra a yahoot (persze jelszót kér), majd amikor az eredeti levéllel elkészültem, és nyomtam egy send-et a nyitólapra ugrott és újra jelszót kért. ugyanis a másik ablak maradt belépve. egyszerre csak egy ablak, nehogy huzat legyen, ezt csak a yahoo tudja. ilyenkor aztán minden elvész. persze írhatnám doc-ban is, meg postán is küldhetném, de mikor siet az ember, nem ilyen megfontolt...
--------
Most olvastam tovább, hogy ki is próbáltátok. én nem mertem kísérletezni vele, de tény, a két szememmel láttam (aztán meg már nem láttam), egyszerre csak eltűnt a yahoo mail a képernyőről. végigpörgetem az összes tabulátort, de egyik sem volt. bezárt. épp egy nagybetű írása közben. ami persze nem zárja ki, hogy shift+valami helyett a shift+2valami történt, a félrenyomás veszélye mindig fennáll. persze a szó klaviatúrai értelmében. mindez 'Opera Standard' helyzetben.

Zsüi_ 2010.09.14. 19:58:48

@Wolfram: Bevallom, hitem arra terjedt ki, hogy te az opera beépített levelezőjét használod. A piszkozat megléte erre vonatkozott. Ahogyan penge írta, ha egy szövegbeviteli formban vagy, akkor az egygombos parancsoknak nem kéne életben lenniük.. az alt és ctrl módosítókkal beállított gyorsbillentyűk viszont továbbra is élnek. Ha véletlenül ilyet nyomtál le, az okozhatott hasonlót, vagy ha valamilyen okból kifolyólag elvész a fókusz a formról, akkor szintén élni fognak az egygombos parancsok. Tudtommal a backspace (mint az egyik leginnovatívabb szerkesztési feature) működik mindenféle billentyűparancs nélkül is. Az nagyon furcsa, ha azt sikerült valahogy leölnöd.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.14. 20:58:21

@Zsüi_: A Ctrl-os billentyűparancsokat is el lehet "lopni" scriptekkel. Tehát ez már a Yahoo sara, hogy butább, mint a Gmail (mert ott működik olyan, mint Ctrl+B, Ctrl+I, Ctrl+U, de még a Ctrl+S is).

Egyedül az Alt-os billentyűket és a Windows billentyűt nem tudják lenyúlni (azt még a Flash sem :D).

Wolfram 2010.09.16. 13:52:20

Lenne még egy olyan kérdésem, hogy egy régebbi verzióból szeretnék átemelni a kedvencek közül egy könyvtárnyit. Sima másolással nem megy egyik operából a másikba, de a teljes bookmark.adr-t sem akarom lecserélni és szinkronizálni sem, mert a mostani jól szortírozott. Csak az az egy könyvtár kéne átkerüljön az alkönyvtáraival, bejegyzéseivel.

Tcm-ben megnyitottam F4-el, de mivel 503696 karakter (igaz szóközökkel, ami Word-ben 435 oldal) nem szívesen bogarászom benne.

Az Avant Browserben az volt a jó, hogy a IE kedvenceit használta, oda is mentett, ott meg egy egy bejegyzés egy fájl, tcm-ben lehet rendezni, válogatni. Annál jobb megoldás nincs. Az opera beépített "könyvjelzők kezelése" a Win explorer szintjén mozog (ugye nem kell párhuzamba állítanom a tcm-el). Megoldható?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.16. 16:42:33

@Wolfram: Nem, de a különálló fájlok kezelése lassú. IE-ben nem volt gáz, mivel a 90-es években volt az embernek 3-4 könyvjelzője, most viszont esetenként több ezer fájlnál nem annyira szerencsés. Gyorsabb így az adatbázis.

Keresd meg a mappát és másold át az egész #FOLDER-rel kezdődő részt. Így néz ki:

#FOLDER
ID=149
NAME=Könyvjelzőmappa neve
CREATED=1283519634
UNIQUEID=XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Ahogy elnézem az ID sorban van, tehát a legjobb, ha az adr fájl legaljára teszed a mappát és 1-gyel növeled a számot.

Utána pedig fogod a könyvjelzőket, amik a mappában vannak.

Az közvetlenül a korábban megtalált FOLDER alatt van és #URL-lel kezdődnek. A végén lesz majd egy üres sor, egy kötőjel és egy újabb üres sor, innentől következik a következő mappa (ami neked már nem kell), eddig helyezd vágólapra.

Szóval annyi, hogy a mappát fogod, átmásolod az új, jól strukturált fájlod legaljára (miközben nem fut az Opera), átsorszámozod az ID-ket, majd elmented a fájlt és elindítod az Operát.

Megnézed, hogy ott van-e a könyvjelzőkezelőben, onnantól pedig már oda húzod, ahova akarod.

Elvileg ha legalulra rakod, akkor a gyökérben kell majd neki lennie, legalul (ha a rendezés egyéni, nem ABC vagy valamilyen más sorrend).

Wolfram 2010.09.16. 19:00:54

igen köszi, sikerült. megtalálni volt nehéz (mert ugye egy txt fájlban minden esz szinten van), de kulcsszóra keresve sikerült.

abban segítenél, hogy a helyesírás ellenőrzőt hol tudom bekapcsolni állandóra?

Wolfram 2010.09.16. 19:01:44

ok, közben megtaláltam!
süti beállítások módosítása