Magyar Opera

Új igazgató az Operánál, lemondott Jon von Tetzchner

Az új év egy különös és leginkább váratlan fordulatot hozott az Opera háza táján, amely érdekes változásokat hozhat az Opera életébe: lemondott ugyanis az Opera vezérigazgatója, Jon von Tetzchner. Jon nem csak amolyan átlagos vezérigazgató, ő az egyik társalapítója az Opera Software cégnek, és ő írta az eredeti Opera kódnak az alapjait is. Az Opera víziója — egy web mindenhol — leginkább hozzá köthető, emiatt lett az Opera az egyik leginkább szabványkövető böngésző, valamint ebből alakult az Opera Mini, Opera Mobile és a többi beágyazott verzió is.

Az új igazgató Lars Boilesen, aki eddig is az Operánál dolgozott, mint kereskedelmi igazgató. A csere sok változást hozhat az Opera életében, akár pozitívakat, akár negatívakat is, ezt egyelőre nehéz megjósolni. Reméljük, az Opera továbbra is megőrzi az eddigi innovatív böngésző szerepét a piacon, és talán sikerül egy kissé a részesedésüket is feltornászni valamilyen új stratégiával. Én szurkolok nekik.

Az alábbiakban pedig Jon levelét olvashatjátok a váltásról:

Az új év gyakran kezdődik kisebb-nagyobb változásokkal. Most egy Operával kapcsolatos változást szeretnék veletek megosztani. 15 csodálatos év után, amelyet vezérigazgatóként az Opera vezetésével töltöttem, úgy döntöttem, hogy ideje egy szabadabb, függetlenebb pozícióba lépnem annál a vállalatnál, amelyet barátommal, Geir Ivarsøy-jal közösen alapítottunk.

Lars-ot sok éve ismerem. Eredetileg az Operánál dolgozott 2000-2005 között. Segített abban, hogy egy kis, asztali böngészőt gyártó céget több platformon is vezető pozícióba hozzunk. Szomorú nap volt, amikor elhagyott bennünket, hogy csatlakozzon az Alcatel-Lucent-hez. 2009-ben visszacsalogattam hozzánk. Most pedig átadom neki a világ szerintem legjobb munkahelyét.

Úgy lépek tovább, hogy tudom, az Opera jó kezekben van. Lars mélyen hisz a küldetésünk erejében, hogy a legjobb böngészési élményt adjuk az embereknek mindenhol. Olyan céget örököl, amelyik készen áll a nagy dolgokra. Stabil pénzügyi helyzetben vagyunk. Nagyszerű termékeink vannak (próbáltad már az Opera 10.50 pre-alfát?). 800 tehetséges alkalmazottunk van szerte a világon. És természetesen itt vagytok ti, akiknek mi ezeket a nagyszerű termékeket készítjük.

Az évek alatt volt szerencsém sok embert megismerni közületek. Sokat és messzire utaztam azért, hogy elmondjam a történetünket, és meghallgassam a tiéteket. Elmondtátok nekem, mit jelent számotokra az Opera és hogyan segíti a mindennapjaitokat. A történeteiteket hallgatva, tőletek tanulva mindennél gazdagabb lett az életem. Ti motiváltatok és inspiráltatok engem. Ezért a alázatos köszönetemet fejezem ki nektek. Az Opera közösség eddig és ezután is egy fontos része volt az életemnek.

Mindenkinek kívánok egy Boldog Új Évet és sikereket mindazon kis és nagy dolgokban, amelyeket a jövő tartogat számunkra.

Kær kvedja,

Jon

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr791649079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZeGa 2010.01.05. 17:16:46

Na basszus... Mindenre vártam csak erre nem. Remélem tényleg csak nyerni tud ezzel a váltással az opera és nem megy el a süllyesztőben.

ZeGa 2010.01.05. 17:22:15

@ZeGa: Na már írni sem tudok "Mindenre gondoltam..."

awking 2010.01.05. 17:24:36

"ideje egy szabadabb, függetlenebb pozícióba lépnem"
Lehet tudni, hogy mit fog dolgozni?

Először Karbonade vonul vissza, most Teccsner Jani. Kicsit gyanús! Hogy is volt régen a kémkedős dolog? XD

ytg 2010.01.05. 17:45:16

de miért egy kereskedő lesz a főnök?

bazsı' 2010.01.05. 17:49:03

I love Teccsner Jani! xD

ZeGa 2010.01.05. 17:49:50

@ytg: Hát azért, hogy eltudja adni a terméket...

MagicalCritical · http://sellbuypokerstars.com 2010.01.05. 18:44:12

Ha beindul ez a "gyerek", akkor dobhat 1-2%-ot a részesedésen (pozitív irányban). A részesedés pedig olyan mindegy, ha meg lesz a +%, ha -2 lesz, akkor is maradok az operánál.

Van egy olyan érzésem, hogy az "Opera" név cserékével kezdi :|

ZeGa 2010.01.05. 19:38:10

@MagicalCritical: Szereintem ő maga önkényesen nem cserélheti le az opera nevét, abba másnak is lenne beleszólása.

awking 2010.01.05. 20:01:39

Attól, hogy már nem Jani a hajó kapitánya attól még az övé a hajó, nem?
Nem hinném, hogy élete fő művét csak úgy kiadja a kezéből.

Bill Gates -> MS
Steve Jobs -> Apple
és mostanában olvastam,h Steve Ballmernek se jósolnak sok időt.
Lehet,h ez a visszavonulósdi lett az új divat?

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.01.05. 21:30:32

Ma még élnek olyan generációk akiknek az internetes kommunikáció úgy egészében kimaradt az életükből. Ugyanakkor az internetező lakosság különböző generációinak nethasználati szokásai között ha nincs is akkora szakadék mint a netező többség és az utolsó offline nemzedék között, mégis kézzelfogható a különbség.

Én pl. már nem éreztem rá, a Twitter mitől lett hype, és MSN-ezni sem szoktam, viszont van egy csomó dolog, így pl. az Opera is ami nagyon sokat jelent az online életemben.

Bár ma még talán szokatlan megközelítés a felhasználói (kor)csoportok szerinti alkalmazásfejlesztés, de ahogy bizonyos mobiltelefonokat is az egyes korosztályok, felhasználótípusok igényéhez szabják, talán felismeri az ipar hogy nem biztos hogy mindenkinek ugyanarra a böngészőre van szüksége.
Talán emiatt remélhetjük hogy az Opera megmarad nekünk ezután is, és Lars már biztos feltette (talán meg is válaszolta) magában a kérdést, mi adta az Opera egyediségét, kiknek készült eddig az Opera?

Nagyon érdekelne ez a válasz, de az még jobban, hogy kiknek készül ezentúl, a Jonnal lezárult korszak után???

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.05. 21:34:36

@awking: Szerintem inkább az van, hogy végig melózza a fiatalságát, hogy később ne kelljen, aztán mikor eléri a 40-50 éves kort rájön, hogy ő sem fiatalodik és ideje a családdal lenni és kiélvezni ami még hátra van, amíg nem ropognak a csontjai a céget pedig lepasszolja egy bizalmasának, neki úgyis jönnek be a részvényekből a pénzek, anyagi gondja már a hátralévő életében nem lesz.

Teddy Beer 2010.01.05. 22:39:57

@penge™: Igen, ez a fajta életpálya elég gyakori nyugaton. Remélem ez az ok, de inkább nem gyártok összeesküvés elméleteket.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.05. 22:56:45

Azért én még emlékszem arra, amikor a részvényesek egyszer majdnem kirakták a szűrét. Nem tudom, hogy most volt-e valami ilyesmi, szerintem nem. Egyszerűen túl van az 50-en, túl nagy lett a cég, lehet, hogy az orvosa is már inkább nyugalmat tanácsol :)

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.01.05. 23:20:42

nem lettem boldogabb a hír hallatán.. :-/

resius 2010.01.05. 23:35:11

@mindenki: Ne félj az újtól! :)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.01.06. 07:11:28

Szerintem is inkább arról van szó, hogy szeretne most már tulajdonosi kényelemből és szakmai hobbizásból leadni a protokoll-adminisztratív feladatokból. És egy kis marketing-fejlesztés sem árt az Operának.

meneruwa 2010.01.06. 10:22:04

Sajnálom, hogy nem ideillő a hozzászólásom de nem lehetne valamiféle tartalomjegyzéket csinálni a blog-oz? A keresővel nem mindig találom meg azt a régebbi cikket amit szeretnék. Egy oldaltérkép is elég lenne ha meglehetne csinálni vhogy. köszi

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.06. 13:12:35

@meneruwa: A blog.hu olyan jól tetteti, hogy ők egy komoly blogszolgáltató, hogy azt hinné az avatatlan látogató, hogy itt ilyesmi pikk-pakk megvan (mint például a Google-féle blogokon egy default widgetben), aztán leesik az álla, mikor meglátja az adminfelületet. Ha csodálkozni akarsz csinálj egy blogot, akármit, akár hfksdrthuyfjk.blog.hu, aztán nézd meg, hogy mit "nyújt" szolgáltatás terén.
Slusszpoén, hogy még csak nem is Wordpress kompatibilis, így a költözés is kizárva, hogy csakazértis magához láncolja a bloggert.

Amúgy pár hónapja kicsit egységesítettük a címkéket, szóval ez talán segítséget nyújthat: magyaropera.blog.hu/tags/

Itt halkan megjegyezném, olyanok, mint: álomvilág, életem, életképek, életmód, ¤rólam¤ ×teenagers× Ezeket NEM MI raktuk bele, hanem a blog.hu önhatalmúlag, ezért nem is tartozik hozzá post...

meneruwa 2010.01.06. 13:27:12

:) köszi, gondoltam hogy valami efféle baja van az egésznek de hátha. akkor marad a végigturkálás :D
az a poén hogy ujra telepiteni akarom az operát s mindent 0-ról kezdve akarok belerakni (reklámblokk-gombok, etc...) szal nem akarok semmit menteni belőle de ha beleahlok is rászánok egy napot :D

RaidX 2010.01.06. 13:53:37

Hátha egy kereskedő jobb marketinget tud csinálni és növekszik a tábor. Bár engem az érdekel legkevésbé, mekkora a részesedése az Operának a nagy tortából. Inkább érdekel maga a jó program.
OFF/
Kíváncsiságból pár beépülőt beraktam a Chrome böngészőbe és észrevehetően megfogta. Valószínűleg ezzel a róka sorsára jut.
Ez a "prealfa" ha néha nem dobna ki, nagyon szuper lenne. Nagyon várom a következő, esetleg beta kiadást.
/ON

MagicalCritical · http://sellbuypokerstars.com 2010.01.06. 17:47:46

Pedig jó lenne a nagyobb marketing share. Több pénz lenne, gyorsabban és jobban fejlesztenének.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.06. 17:52:05

@MagicalCritical: A nagyobb részesedés nyilvánvalóan több pénzt s figyelmet hozna az Operának. Elnézve a legutóbi pénzügyi jelentéseket az is látszik, hogy az asztali verzió aránya 20%-ról 30% környékére emelkedett, szóva a szerepe is nő.

Ami miatt mindenképpen jó lenne, az az, hogy a honlapok készítői is igyekeznének hibátlanná tenni az Opera alatti megjelenítést. Mert jelenleg ezt látom a fő problémának (vagyis inkább még mindig)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.06. 21:55:07

@Karbonade: Hát, ha már túl van az ötvenen, akkor tényleg ideje volt lépnie valamit, mert csak 43 éve született :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.06. 22:03:06

@cousin333: Tényleg. Úgy emlékeztem, hogy az 50-et töltötte két éve, de most látom, hogy csak a 41-et :)
magyaropera.blog.hu/2008/08/29/ismet_unnepel_az_opera
süti beállítások módosítása