Magyar Opera

EU kontra Microsoft: egyezségre jutottak

Két évvel ezelőtt szinte bombaként robbant a hír: az Opera bepanaszolta a Microsoftot az Európai Bizottságnál. Ennek oka az volt, hogy véleményük szerint a Microsoft az Internet Explorer Windowsba ágyazásával törvénytelenül használja ki az operációs rendszerek terén szerzett monopóliumát. Ezért, a precedens értékűnek tekintett, Windows Media Playerrel kapcsolatos per alapján kérték a jogsértés megállapítását és annak megszüntetését.

Az EU hosszasan vizsgálódott, miközben szakértőként maga mellé vette az Operát, és további piaci szereplőket, mint például a Mozilla és a Google. Az idei év elején végre megszületett az ítélet, amelyben helyt adtak az Opera kifogásainak. Innentől kezdve, hogy a várható súlyos büntetést elkerülje, a Microsoft igyekezett együttműködni az EU-val, hogy kidolgozzák a probléma megoldását.

Az első ötlet a már említett Media Player ügyre hajazott, nevezetesen egy IE nélküli verzió kibocsátását vették fontolóra. Mivel ez a megoldás már a korábbi esetben sem vezetett eredményre, végül elvetették az ötletet.

Ezután kapott lábra a választóképernyős elképzelés, amit többszöri módosítást követően végül az Európai Bizottság és a piaci riválisok egyaránt elfogadtak. előbbi úgy ítélte meg, hogy ezzel a módszerrel a jogsértő helyzet minden szempontból megszűnt, így a maga részéről elintézettnek tekinti az ügyet, a Microsoftnak pedig nem kell büntetést fizetnie.

A végleges koncepció alapján az IE továbbra is része marad a Windowsnak, ám manuálisan bármikor eltávolítható tették. A választóképernyő a Windows egyéb frissítéseivel együtt települ majd, és nem az IE-ben, hanem külön ablakként jelenik meg.

Összesen 12 böngésző képét és rövid leírását tartalmazza majd vízszintes elrendezésben, ezek pedig a következők: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, AOL, Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant Browser, Sleipnir és Slim Browser. Ebből egyszerre az első öt lesz látható, a maradék héthez a vízszintes görgetősávot kell használni.

Az 5 illetve 7 különböző böngésző megjelenési sorrendje minden indításnál véletlenszerűen alakul majd. A lista tagjait öt éven keresztül, fél évenként felülvizsgálják, az EU-beli népszerűségük alapján. Az egyes böngészőket az alattuk lévő linkre kattintva lehet majd letölteni és telepíteni. A választóablak ezen felül elmagyarázza a felhasználóknak az internetböngészők mibenlétét és fontosságát, valamint a választás lehetőségének meglétét.

A megegyezés értelmében a Microsoftnak Windows 7-re 2010 márciusáig, Vista-ra és XP-re pedig 2010 májusáig kell kiadnia a választóképernyőt. A rendelkezés csak az EU területére érvényes.

Ha a végeredményt összevetjük az eredeti követelésekkel, - és eltekintünk az Opera termékeit éppen a per miatt mellőző felhasználóktól - akkor azt mondhatjuk, hogy az Opera akciója sikeres volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy csapásra minden akadály és probléma elhárult, mindenesetre az alternatívok komoly lehetőséghez jutottak a döntés által. Most rajtuk múlik, tudnak-e élni is vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr791602607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2009.12.16. 18:58:49

Hát nem tudom, hogy ez kinek volt jó igazából... Az opera ha nyer is vele, tuti, hogy százalékosan alig lesz mérhető.
Az eddigi visszajelzések alapján (ismerősi körben végzett mini felmérés) ugyanis azt a következtetést vontam le, hogy aki eddig ie-t használt és nem valamelyik alternatív megoldást, az vagy nem is akar váltani, vagy nem tud/nem mer, így az utóbbi kategória eztán se fog nagyon váltani. Esetleg 1-2%-uk, de ezek meg tuti nem operások lesznek, hanem megosztva.

Valamint azt valahogy nem tudom megérteni, hogy egy gyártó az egyik termékét miért ne adhatná el egy másikkal?? Tudom ez kicsit opera ellenesnek tűnik, de ettől függetlenül én továbbra is operát használok, viszont ezt a frissítést még csak véletlenül se fogom felrakni, mert minek :D

Balhé az van 2009.12.16. 19:49:04

@Fefy:
Én alapból minden gépre Operát teszek, amik a közelemben maradnak, ott le is szedem az IE-t.
Másoknak összerakott gépeknél pedig felteszem az FF-et is, de az Opera az alapértelmezett a többinek még az ikonja sincsen kint az asztalon. Még senki nem panaszkodott, hogy kéne a régi vacak neki. :)

A témának az az egyik érdekes sarokpontja, hogy miért pont a Microsoft? Mikor fogja valamelyik linux disztribúció és az OSX elérni azt az ingerküszöböt, amikor azok is megkapják a maguk perét a beépített média és internet alkalmazásokért.

Vmn 2009.12.16. 19:58:44

Fura, hogy Avant is belekerult, ami az IE-t hasznalja ugyis.

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2009.12.16. 20:45:56

@Balhé az van: kb én is így csinálom, hogy te is leírtad, viszont van olyan, akinek nem én csinálom és azoknál általában a jó öreg ie 6 (xp-nél) vagy ie8 van (win 7). Mivel nem túl legális wineket használnak ismerősi körben így ugyebár win update kikapcsolva, tehát az ie6 így marad. Az oldalak szinte 99.9%-a bejön vele így nem is váltanak, mert "minek"... :S

A linuxos példád meg tényleg jó :) Én is várom a fincsi linux pereket :D

Összességében tehát egy nagy fekete pont az operának ez miatt :)

CsendesMark 2009.12.16. 20:59:45

@Balhé az van:
Mert a linux distrók, többnyire opensource-k
ami azt jelenti hogy a micro$oft is kiadhatná a maga linux distróját, Eivel lespécizve

Balhé az van 2009.12.16. 21:55:20

@Fefy:
A frissítés nem lehet akadály. Amikor mennek fel az SP3 után az első csomagok, akkor le szeretné tölteni az ellenőrző szoftvert is, ki kell szedni előle a pipát és nem kérni többet értesítést. Igaz, csak akkor működik, ha gépről frissítesz, nem weboldalról.

Balhé az van 2009.12.16. 21:58:51

@CsendesMark:
Semmi köze ennek a distro open vagy closed mivoltához.
A lényeg az, hogy alapból csak egy (a csomag készítői által preferált) alkalmazást kapsz. És ugye az egységsugarú júzer nem képes mást használni, csak amit eléraknak. Ez ellen szólt ez is és a múltkori MP-s dolog is.
De az Apple és a linux distor-k olyan alacsony piaci részesedéssel bírnak, hogy nem piszkálják őket. Pedig a törvény, az törvény.

Balhé az van 2009.12.16. 21:59:51

@Fefy:
Ez lemaradt:
Ezért kell frissíteni, hogy fent legyen az IE8 is.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.12.16. 23:11:02

"A rendelkezés csak az EU területére érvényes."

Pont ahol a legjobban kéne az Operának terjeszkedni, ott nem. Azért arra kíváncsi vagyok, hogy mi alapján dönti majd el, melyik országban tartózkodom.
Mert a területi beállítások nálam USA-i, ahogy sok másnál is, mert így bizonyos extra szolgáltatások is elérhetőek.

@Fefy: "egy gyártó az egyik termékét miért ne adhatná el egy másikkal??"

Ha a gyártó monopólium, akkor nem. Ha globálisan meghatározó monopólium, akkor főleg NEM. A Microsoftnak nagyobb hatalma van, mint bárminek. A Google polipkarjai több helyre elérnek, de ha holnaptól nem lenne Microsoft, leállna az egész gazdaság a bolygón, (talán Afrikát és Ázsia egyes részeit kivéve) évek kellenének, míg helyreállna, mindenkit átképeznének Linuxra, ha Google nem lenne, akkor 1-2 hónap múlva "mindenki" megszokna egy másik keresőt, egy másik webkettes Office-t, RSS-t, célzott hirdető céget, térképalkalmazást, stb.

Persze túlzó példát hoztam fel, de ezzel talán tudom érzékeltetni, mennyire függünk a Microsofttól.

"viszont ezt a frissítést még csak véletlenül se fogom felrakni, mert minek"

Nem opcionális lesz. Lejön a többi hotfix-szel együtt, ha meg kikapcsolod a biztonsági központot, akkor egészségedre. :D

@Balhé az van: "Mikor fogja valamelyik linux disztribúció és az OSX elérni azt az ingerküszöböt, amikor azok is megkapják a maguk perét a beépített média és internet alkalmazásokért."

Az OSX-nek még gyúrnia kell a monopóliumhoz, de az iPhone és iPod népszerűségét nézve ezeken a piacokon már nem kell soká várni rá.
A Linux soha, mivel open source (igen, Wikipédiát szabad használnod), így monopólium esélye akkor sem forog fenn, ha 99%-os piaci részesedést ér el akár egyetlen GPL licensz alatt lévő disztró is.

"A lényeg az, hogy alapból csak egy (a csomag készítői által preferált) alkalmazást kapsz. És ugye az egységsugarú júzer nem képes mást használni, csak amit eléraknak. Ez ellen szólt ez is és a múltkori MP-s dolog is."

Igen, egyik cég sem akarta beismerni, hogy a nekünk is kell egy szelet a tortából. Az emberek többségében még él a tisztességes szabad versenyről szóló kép, ami ugyanúgy nem létezik, mint a Télapó. Mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti, az Opera is, nem kell őket sem szentté avatni. Én azért ilyen szempontból büszke vagyok rájuk, ez egy pofátlan, de tökös lépés volt tőlük. Ma már enélkül nem lehet megmaradni a piacon.

Cs0pi · http://androidnews.blog.hu/ 2009.12.16. 23:11:17

@Balhé az van: Linux nem azért nem lesz perelve mert open szórsz vagy sem hanem abba nincs valójában alap böngésző. Mivel telepítésnél már be is állítod a netet vagy esetleg töltesz magadnak olyan rilízt amin több böngésző van te választod meg mindig az általad preferáltad. A winnél ez nem így volt eddig. Az iet nem lehetett még uninstalálni se. Része volt a winnek. Ha nem akartad akkor is volt.

Teddy Beer 2009.12.17. 00:36:34

"Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, AOL, Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant Browser, Sleipnir és Slim Browser"

WOW! Ezek közül jópárat még nem is láttam. Nem rossz. Bár... Elég sok IE-re épülőt vettek fel.

Szerintem javulni fog a helyzet. Egyszer talán felesleges lesz a Szégyenfal.

MagicalCritical · http://sellbuypokerstars.com 2009.12.17. 06:47:20

Ha csökkenne ezáltal az IE piaci részesedése akkor már megérte (azt hiszem ez lenne az egységes web kezdete).

Fekete pont az operának, miért? Igenis le kell nyomni az IE részesedését. Második helyre kellene szorítani. Így ők alkalmazkodnának (elvileg). Ez lenne az út az egységes web felé.

Én már az operámat nem fogom leváltani, csak kicsit unalmas már állandóan CSS resettel webet szerkeszteni.

littlemat 2009.12.17. 11:02:41

Az Operának nem az volt a fő baja, hogy az IE nagyon elterjedt, hanem, hogy emellett kevésbé támogatta a w3c ajánlásokat. A fejlesztők az ostoba tömegekhez alkalmazkodtak és arra optimalizálták az oldalakat, így torzította a web fejlődését is a neki tetsző módon. Ha azt támogatja, amit a többiek is, akkor egy egészséges verseny lett volna, így viszont a többiek még most sem tudnak rendesen terjedni az MS-nak kedvező terepen. (és gondoljunk bele, milyen arányok voltak az IE6, és még a 7 idejében is)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.17. 12:01:48

Fontos még hozzátenni a témához, hogy a Microsoft ELVILEG mindig is támogatta a nyílt szabványokat, csak aztán GYAKORLATILAG sokszor éppen ellenük dolgozott. A Microsoft is aláírt, elismert, megígért több ilyen egyezményt is, de a végén mégis inkább a saját, zárt megoldásait preferálta. Másrészt az, hogy az IE ilyen sokáig magasról tett a szabványokra, az tudatos és tervezett lépés volt, nem pedig trehányság.

lalolib 2009.12.17. 13:22:34

Teljesen mindegy, hogy van-e választási lehetőség, vagy nincs. Az Opera az egész balhét a reklám miatt csinálta. Aki valamelyest tájékozott, az eddig is választott. Aki meg nem, az biztos nem fogja az Operát választani, mert arról nem tud semmit (legfeljebb a Traviatát ismeri). Ha netezni akar, akkor szinte biztos, hogy az IE-t fogja választani, mert abban szerepel az "internet" szó. Ráadásul bizonytalan is, hiszen azok közül kell választania amit nem ismer.
Inkább azt kéne elérni, hogy csak olyan oldalakat lehessen fejleszteni, mely böngésző-független. Plusz az Operának el kéne érnie, hogy ne legyenek hibák a programjában. Én Operát használok, de egyre többször megy fel a pumpa, amikor nagyon sok oldalon képtelen beolvasni az utolsó elemet, a többi, konkurens böngésző meg simán, gondolkodás nélkül beolvassa.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.12.17. 17:29:37

@lalolib: "Inkább azt kéne elérni, hogy csak olyan oldalakat lehessen fejleszteni, mely böngésző-független."

Ilyeneken már én is gondolkoztam, aztán mindig arra a következtetésre jutottam, hogy ez már kicsit diktatúra lenne. :DDD Ráadásul nem minden oldal csak HTML, például ahol ilyen-olyan pluginek kellenek. Gyakorlatilag teljességgel megmutatta a Google az irányvonalat azzal, hogy hosszú évek alatt nem készített Operához Google Toolbar-t. Mert hogy Gears-t, normálisan működő oldalakat és hasonlókat nem, az egy dolog, de hogy Google Toolbar-t sem, az már gyanús. Tehát szerintem nem olyan egyszerű Operához külső dolgokat fejleszteni. Ami nekünk nem feltétlenül rossz, mert így legalább egyes agresszív programok maximum a menu.ini-t barmolják szét, de mást nem tudnak.

"egyre többször megy fel a pumpa, amikor nagyon sok oldalon képtelen beolvasni az utolsó elemet, a többi, konkurens böngésző meg simán, gondolkodás nélkül beolvassa."

Bennem is, bennem viszont még attól is, hogy eddig senki nem írt hozzá egy userjs-t...

Teddy Beer 2009.12.17. 17:47:56

"hosszú évek alatt nem készített Operához Google Toolbar-t"

Szerencsére. Nem szeretnék hasonló képernyőt látni soha, elég ha IE meg FF zuhanhat ilyen szintre:
images2.wikia.nocookie.net/uncyclopedia/images/c/c6/797px-Spyware_infestation.png

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.12.17. 17:53:40

Ez mekkora kép már, linkelem a twitteremen ha nem gond :D

RaidX 2009.12.17. 19:28:48

Szóval! Kezdem unni, ha hozzáakarok szólni, átkell váltanom Chrome böngészőre!

Sajnos az IE olyan mélyen beépül a windowsokba, hogy teljes eltávolítás, vagy kihagyás lehetetlen. Csak púder volt az MS részéről! Igaz elérhetetlenné lehet tenni!

A legszebb az volna, ha telepítéskor lehetne iXelni, kérem, nem kérem és csak azok települnének amikre szükségem van. Bár kellene egy telepítő opció az egységsugarú júzereknek is ami, mint most, mindent felrak. Hátha szüksége lessz rá a szerencsétlennek!
Igaz, szép dolog kiállni a szabvány mellett. De elég sok borsot tör az Opera ezmiatt az orrom alá. Pedig Hűségesen kitartottam eddig mellette. Bár mostanában egyre többet használom a Chrome böngészőt, pláne, hogy van már használható reklámblocker is hozzá és nem izeg mozog semmi.

A választó képernyőnek nem látom semmi értelmét! Aki ért hozzá, úgy is a neki szimpatikus böngészőt használja. A többinek meg az a legjobb ami van.
Sógornőm pedagógus, lánya 32 éves 2 diplomás és nem tudom velük megértetni, hogy az IE és Outlook kerülendő. Szerintük az MS jobban tudja, mit kell csinálni, mint a kivülállók.
Eradetileg az Avant Browser volt a kedvencem annó. De rátaláltam az operára (azthiszem 4-es verzió)és egyre jobban megtetszett. A 8-asig nem is volt komolyabb gondom vele. Azóta viszont sok borsot tör az orrom alá! De még kitartok.
Az opera miért nem tud olyan üzletet kötni, hogy előtelepítve ott legyen a gépen? Ez a Chrome nagy előnye lessz!

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.12.18. 01:47:26

@Teddy Beer: jajj...ez milyen már :DDD

magamévá teszem ha nem baj :-?
süti beállítások módosítása