Magyar Opera

Unite kérdések és válaszok I. - A Unite-ról általában

Az alábbiakban szeretnénk összefoglalni a nemrég béta formában is megjelent Opera Unite-al kapcsolatos kérdéseket és válaszokat. Segítségül - autentikus forrásként - az Opera hasonló oldalát vettük alapul, így igyekezvén kizárni a tárgyi tévedéseket. Az alábbiakban ennek a szabad fordítását olvashatjátok. Dőlt betűvel szerepelnek az általunk hozzáfűzött kommentek.

Mi az az Opera Unite?

Az Opera Unite egy együttműködéshez használható technológia, ami lehetővé teszi, hogy közvetlenül a saját gépedről ossz meg fájlokat, fotókat, zenéket. Emellett lehetőséget ad arra is, hogy saját csevegőalkalmazásod segítségével kommunikálhassatok egymással, vagy üzeneteket hagyjatok egymásnak. A Unite egy, a böngészőbe beépített mini-szervert használ az adatok megosztására. A tartalmat közvetlenül a saját gépedről osztod meg, nem kell feltöltened idegen szerverekre.

Leegyszerűsítve a dolgot a Unite alkalmazások olyan minialkalmazások, amelyek képesek szerverként és kliensként is funkcionálni, valamint kezelni tudják a gépen lévő fájlokat. Tulajdonképpen bármi megvalósítható, ami ezeket a funkcionalitásokat igényli, nem kell leragadni a "még egy fájlcserélő alkalmazás" szemléletnél.

Mire van szükségem a Unite használatához?

Tartalom megosztásához vagy a másokkal való együttműködéshez az alábbiak szükségesek:

  • egy Opera böngészőre, ami tartalmazza a Unite funkciót (10.10 vagy újabb)
  • egy Opera fiókra, amit aztán a My Opera közösségi oldalon és az Opera Link szinkronizációs funkcióval is használhatsz

Az előbbit itt találod, utóbbit pedig létrehozhatsz a Unite első aktiválásakor is.

A barátaimnak is Operát kell használniuk, hogy elérhessék az általam megosztott tartalmakat?

Nem. Az Operára csak a szerver létrehozásához és a futtatásához van szükség, a megosztott tartalmakat bármelyik modern böngészővel megtekintheted. Néhány alkalmazás ugyanakkor speciálisan Opera felhasználóknak készült, mint például a Messenger.

Milyen platformokon érhető el a Unite?

A Unite minden olyan platformon futtatható, ahol az Opera 10.10 (vagy újabb) fut, tehát például Windowson, Mac-en és Linuxon egyaránt elérhető.

A Unite nyílt webes szabványokon nyugszik?

Igen, olyan közismert technológiákon, mint a HTML vagy a JavaScript. A Unite fejlesztésekor kiemelt szempont volt, hogy jól dokumentált webes szabványokat alkalmazzunk a megvalósításához. Ez biztosítja, hogy a Unite alkalmazásokat egyszerű, mindennapi webfejlesztői technikákkal létre lehet hozni. Ezen túlmenően a fejlesztés során több kulcsfontosságú elemet is igyekeztünk standardizálni. Például a fájlkezelő objektum leírását elküldtük a W3C szervezetnek, akik már neki is fogtak, hogy szabványt készítsenek belőle, egyes technológiák, mint például a BONDI (célkitűzése egységesített, biztonságos webes felületek fejlesztése mobil eszközökre) már implementálták is.

Hol találhatók a Unite szerverek?

A Unite szerver a saját gépeden lévő Opera böngészőbe van beépítve. A kapcsolat felépítésében az Opera norvég szerverei is részt vesznek, ha a szerver és a kliens oldal között nem hozható létre közvetlen kapcsolat. Az Opera ugyanakkor nem tárol el semmit a saját szerverein, legfeljebb csak adatközvetítőként van jelen.

Az Operának nem érdeke (nem is lehet érdeke), hogy az összes Unite forgalom a szerverein menjen keresztül. Nyilván igyekeznek is ezt elkerülni. De például tűzfalak mögött lévő szerverek esetén jól jöhet az Opera "segítsége".

Miben különbözik a Unite a hagyományos Web és DNS szerverektől?

Rengeteget dolgoztunk azon, hogy a a Unite használata a lehető legegyszerűbb legyen. Egyes operációs rendszerek régóta tartalmaznak beépített webszervereket, de ezek beállítása sokszor bonyolult, működtetésük hozzáértő felhasználót igényel. A Unite szélesebb közönséget céloz meg, és lehetővé teszi adatok megosztását a gépünkről, mindösszesen egy bejelentkezéssel és néhány kattintással.

Mik a hasonlóságok vagy különbségek a P2P (peer-to-peer) alkalmazásokhoz képest?

A peer-to-peer felhasználók megosztják egymást között az adatokat. Például az Operába integrált BitTorrent kliens használatakor egyszerre töltünk le sok más felhasználótól, miközben mi magunk is számos más felhasználónak töltünk fel adatokat. A Unite egy hagyományos szerver. A kliensek közvetlenül a szerverhez kapcsolódnak, és adatokat csak a szerverrel cserélnek. Bár a Unite a direkt megosztásra összpontosít, lehetőség van elosztott hálózatok létrehozására is.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr211452380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MosoMasa 2009.10.15. 20:47:54

Nekem nagyon tetszik a dolog - bár eddig mindéng befaragtam a korábbi verziókkal nem működtek rendesen mikor próbáltam.
Munkámból kifolyólag sok és viszonylag nagy fájlokat kell küldözgetnem, és ez bizony idő, és sokszor problémás is.
Viszont ha működik a fájlmegosztás, akkor ez a része meg van oldva.
Nálam legalábbis, mert az ellenoldal várhat mre letölti, a 2 megás netemről! :D.
A webszerver meg nagyon jópofa: simán feltolok egy kisméretű magán weblapot és már leshetik is. Kár hogy nincs benne php, de szerintem valami módon meg lesz oldva, vagy meg lehet oldani azt is.

Dzsini 2009.10.15. 21:14:12

@magampista: azt írták, hogy nem lesz közvetlen PHP/CGI lehetőség (ahhoz túl egyszerű ez a szerver, és a többségnek nincs is rá szüksége), viszont van egy Web Proxy alkalmazás ( unite.opera.com/application/272/ ), amivel a gépeden futó másik webszerverhez (pl. Apache) lehet kapcsolódni, és azt tudja "kiajánlani". Professzionálisabb felhasználásra az ajánlott.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.15. 21:28:03

@Dzsini: Ezzel a Web Proxy-val már lehet portálmotort is felrakni?

MosoMasa 2009.10.15. 21:50:12

@Dzsini: és hogy kapcsolódok?
Wampserver jó neki?

Dzsini 2009.10.15. 22:07:42

Bármilyen otthoni szervert lehet futtatni mögötte, a web proxy csak egy továbbirányítást ad a Unite-os címről a szerverre - azon pedig már futhat bármi, amit a szerverprogram és a gép elbír. PHP, Python, akármi - akár portálmotorok is. Indításkor meg kell adni neki a www root mappáját (ahol a főoldal van), a többit megoldja (elméletileg).

2009.10.16. 16:39:10

Kiváncsi vagyok mikor kerül bele a véglegesbe - már várom :)
Bétát nem nagyon akarózik feltenni, de amint kijön a "final", munkára fogom :D

JonC 2009.11.03. 19:31:57

aztán tessék mondani, mennyivel jobb ez a megoldás, mint mondjuk a Dropbox? persze azt leszámítva, hogy nincs limitálva a tárhely... és mennyire terheli a gépet? 2 gigás Celeronnál érdemes vele vesződni?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.03. 20:19:35

@JonC: Annyival, hogy a Dropboxnál
1: Először fel kell töltened a fájlokat, amellett, hogy nem korlátlan.
2: Nem tölthetsz fel bármit (warez gondolom kizárva, bár nem tudom milyen sűrűn ellenőrzik).
3: Bizalmas dokumentumok csak saját felelősségre, mivel egy idegen szerverre töltöd fel az adatokat és a felhasználási feltételekkel* elfogadod, azt, ami benne áll.
4: Külön telepítened kell a gépedre egy célszoftvert, míg itt (amennyiben az Operát használod böngészőnek) semmi más teendőd nincs, mint megosztani, amit akarsz.
5: Mivel az Opera platformfüggetlen, így biztosítva az átjárhatóság Windows, Linux, BSD és OSX között (hamarosan mobiltelefonon, vagy akár Nintendo Wii-n is használhatod).
6: A Unite Applications-nek köszönhetően zene és video streaminget is csinálhatsz, míg Dropboxnál a felhasználó először letölti a teljes hang, vagy zenei fájlt, majd csak utána tudja lejátszani.

+1 (bár ez a magyar viszonyokat figyelembe véve esetenként hátrány is): A Unite oldalad elérési sebességének csak a netsebességed szab határt. Vagyis egy 20-30Mbit-es feltöltési sebességnél magasan kenterbe vered az ingyenes fájlmegosztók sebességét, ahol örülhetsz, ha eléri a letöltési sebesség a 100-200kB/s-et.

Wolfram 2009.11.27. 14:39:49

feltölteni is lehet vele, vagy csak letölteni?

pl. megosztom a fájljaimat, idegen gépről letöltök, dolgozom vele, vissza tudom tölteni a változtatást?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.27. 14:54:41

@Wolfram: Igen, a File Inbox nevű alkalmazás kell neked: unite.opera.com/application/332/

A leírt művelet elvégzéséhez viszont az, hogy a gépen (ahonnan letöltöd azt a fájlt, amivel dolgozol) ugyanaz a könyvtár legyen beállítva a File Inbox-ban, mint ami a File Sharing-ben van beállítva megosztása. Olyankor elvileg vagy felülírja a korábbi fájlt, vagy átnevezi. Még nem próbáltam. Viszont találtam egy másikat is, ez talán jobb: unite.opera.com/application/472/

Wolfram 2009.11.27. 17:57:10

@penge™: köszi, mindkettő tetszik!

JonC 2009.12.01. 22:22:55

@penge™: értem, azóta amúgy már elmúltak a kételyeim vele kapcsolatban, tényleg hasznos kis cucc :) köszi a válaszokat!
süti beállítások módosítása