Magyar Opera

Mi lesz veled, Opera?

Honlapunk virtuális hasábjain sokszor ecseteltük már az Opera nagyszerűségét. Magasztaltuk az új funkciókat, és együtt örültünk minden apróságnak, amivel az Opera meglepett minket. És ez a szoftver meg is érdemelte, mert valóban jó. Azonban nem volnánk korrektek, ha nem említenénk meg néhány problémát is. Igaz, néha-néha korábban is elejtettünk néhány kritikus megjegyzést, de a mostani cikkben megpróbálom összesűríteni a kritikát. Legyen egy helyen, és beszéljünk róla. Érted haragszom, nem ellened...

Szóval, hol rontotta el az Opera? A kérdés két okból sem helyénvaló. Egyrészt kár lenne tagadni, hogy az Opera egész története során gondokkal küzdött. Elégtelen szabványtámogatás (bizony, ilyen is volt), oldalkompatibilitási problémák, beépülő problémák mind-mind olyan dolgok, amik megkeserítik a felhasználó életét. Még most is, amikor pedig minden idők leghasználhatóbb Operája van a kezünkben.

A másik ok pszichológiai jellegű. Ha egyik pillanatban rádöbbenünk, hogy valami rossz, akkor időben visszatekintve már korábbi eseményekben is látni véljük a válság csíráit, noha akkor még lelkesen tapsoltunk neki. Tehát nincs konkrét időpont, csak erősödő tünetek, egyik-másik pedig meghaladja a köszöbértéket.

Miről is van szó? Nem elsősorban a böngészőről, noha ott is tapasztalhatók problémás részek, hanem a cégről, a cég mentalitásáról. Évek óta fejlesztenek valamit, ami sokkal jobb volt a többinél, gyorsaságban, használhatóságban, funkciókban, szóval szinte mindenben. Leszámítva a kompatibilitás és az ingyenesség hiányának kérdését. Mára mindkét hibát levetkőzte, bár előbbi azért még mindig jelen van. A zárt forrást is ellensúlyozza számomra az, hogy nyíltabbá váltak a fejlesztők. Heti előzetesek, komoly közösségi oldal, versenyek, képmegosztás, ingyenes szinkronizálás, ingyen mobilböngésző mindenkinek, meg ilyenek. Mi hát a hiba?

Nem tudom pontosan, mikor kezdődött, de először talán az Opera 9-nél lett feltűnő. Kiadták nagy fanfárharsogás közepette, pedig nem kellett volna, rengeteg hiba maradt még benne. Persze ezeket gyorsan kijavították, de miért nem lehetett ezt még a megjelenés előtt megtenni, miért kellett ehhez 9.01, 9.02? Az új funkciók is kevésnek bizonyultak számomra, de legalább pozitívak voltak. Sok olyan funkció, ami már korábban is benne volt, csak éppen megalázó ini turkálással kellett működésre bírni. Tartalomszűrő, kereső hozzáadása, ami most így eszembe jut. Ezeket nem nagyon reklámozták, annál inkább az integrált Bittorrent klienst, meg a minialkalmazásokat. Sokakkal ellentétben én nem tartom egyik lépést sem hibának. A bittorrent támogatás logikusan passzol egy internetes mindeneshez, a widgetek bekerülése pedig csak azokat szomorította el, akik Firefoxéhoz hasonlatos kiegészítőkre vágytak. Csakhogy a sosem szánták őket annak, végig a nem PC-s eszközökön volt a hangsúly, ahogy most is ez a prioritás. Nem baj, ez hozza a pénzt, csak közben elsikkadnak bizonyos hasznos dolgok.

Szerintem az Opera marketingje, a Firefoxéval ellentétben csapnivaló. Béna klippek, még bénább hangokkal. Nincs bajom a megjelenő szereplőkkel, de ha ezt komolyan gondolták, miért nem tesznek be olyat, akinek pl. nincs durva akcentusa? De a nagyobb baj az, hogy nem a böngésző húzta fel a marketinget a saját, nagyon magas szintjére, hanem éppen fordítva. Az Opera sok tekintetben marketing vezérelt lett, vélt előnyökért beáldozták az egyetlen aduászukat a böngészőt.

Nem tanultak semmit a 9-es verzió kiadásából, sőt, a 9.5 talán még rosszabbul sült el. Időben eltolt, kis számú béta verzió, majd egy nevetséges két napot megélt RC változat, elkapkodott végleges kiadással. Mindezt miért? Hogy megelőzzék a Firefox 3-at! Én nem tudom, mire gondoltak azok, akik ezt így eltervezték. Az Opera nincs közvetlen versenyben a Firefoxszal, nincs is meg hozzá az ereje. Tovább kellett volna csiszolgatni még egy-két hónapig, majd kiadni egy olyan böngészőt, ami azt tudja, amit, de teszi ezt szinte hibátlanul. Ugyanis ez az, ami az Opera fegyvere lehet. Bizonyára lettek volna olyanok, akik az FF3-ből kiábrándulva kipróbálták volna ezt az "új" böngészőt. Ehelyett kapkodva kadták akkor, amikor az operások maroknyi csoportján kívül az egész IT világ a Firefox 3-at és a nagyon marketingízű, de kétségkívül sikeres Download Day-t várta. Mintha valaki a BL-döntő tizenegyespárbaja közben szeretné megmutatni fociőrült haverjának az új telóját. Hasztalan, és buta lépés. Nem is mentek vele semmire.

Pedig az Opera 9.5 jó, a 9.62 pedig már egész jó. De már nem egyedülállóan jó. Kiéleződött a böngészőháború, már nem csak egy jelentősen feljavult, hogy azt ne mondjam "felnőtt" Firefoxszal, hanem a magára találó Explorerrel, és az új szereplőkkel (Safari Chrome) is meg kell küzdeni. Persze, még tartja magát, mert nagy előnye volt, de kifulladni látszik. Mint a robogó, ami a személykocsik (FF és társai), és a kamionok (IE) között cikázik könnyűszerrel, de ha kiérnek a városból, akkor elfogy az erő és megjelennek a limitek.

A nagy innovátor arra kényszerül, hogy a következő, ki tudja mikor (de minimum egy éves késéssel) megjelenő 10-es verziójába olyan népszerű funkciókat tegyen, amik a riválisokba régen megvannak, vagy rövidesen benne lesznek. Egyes területeken pedig lemaradni látszik, mint például a JavaScript motorok dinamikus gyorsítása terén. Én legalábbis nem látom, hogy tennének ez ellen valamit, de ne legyen igazam.

Pedig az látszik, hogy ötletek lennének bőven, itt van mindjárt a hardveresen gyorsított oldalak és felhasználói felület. Nagyszerű ötlet, "gonna' kick ass", ahogy az angol mondaná. De mikor lesznek megvalósítva, beintegrálva? Akkor már késő, ha a többiek is készen állnak vele. Pláne, ha kicsit önfejűek vagyunk és a saját dolgainkat akarjuk megvalósítani, amire meg azért nem jut igazán idő, mert mégiscsak a mások által bemutatott, és terjesztett újításokat kellene először betenni, ha nem akarunk mindjárt 2 kör hátrányba kerülni.

Szóval a cselekvés lassúcska, de legalább szóban erősek vagyunk. Belső build 100/100-as ACID3 eredménnyel. Szép! Remélem hamar valósággá is válik, mert a nagy melldöngetés mellett mindenképpen kínos lenne, ha mondjuk mégis a Firefox érné el először ezt az eredményt. Aki hivatalosan nem is erőlteti magát ez ügyben.

Menjünk tovább: világrengető bejelentés, fantasztikus új képesség. Külön oldal, visszaszámlálás, ééés... bemutatjuk a Dragonfly pre-pre alfa változatát. Már csak 3 további alfa és még két béta, és már jó is lesz valamire. Az, aminek évek óta kész kellene lennie. Opera Mobile 9.5, káming szún... Ez azt jelenti, hogy még pár hónap, és megjelentetjük az első bétát. Ami semmi olyat nem tud, mint amivel reklámozták. Flash nuku, Opera Link nuku, beépülők nuku. Widgetek? Majd később... Azóta megjelent a béta kettő, ebben már legalább az utóbbiak benne vannak, úgy, ahogy. De mikor jön végre a végleges? Az újfajta, "verziószám-szinkronizálás" miatt csak azért nem hívják majd Mobile 11-nek, mert a PC-s verziók is igen lassan jönnek... Annak idején azt mondták, az első előzetesek "valamikor 2007 folyamán" érkeznek az Opera 10-ből. Hahó, lassan vége az évnek! Mármint 2008-nak!

És nemrég megint megcsinálták. Megjelent egy új poszt. Ez már a Peregrine? Nem, ez csak a 9.62 <video> tages változata, immár másodszor, felmelegítve. +2 a buildszámon, képzelem mekkora erőfeszítés volt belegyúrni... Nini, újabb poszt! Miről? Az Opera 10 első alfája hamarosan érkezik! Tényleg? Erre várunk már mióta. A tartalom még árulkodóbb. Mire számíthatunk az első alfában? Hát elsősorban renderelőmotor-beli változásokra, a Presto 2.1.x-ből, 2.2 lesz, micsoda előrelépés. Én minimum 3.0-át vártam. És ezen kívül? Sok funkció, amit már régebb óta szeretnének az Operások. Tehát olyanok, amikkel régóta adósak. De akkor miből lesz a fejlődés? És a legszebb, maradjatok készenlétben, az új alfa most már hamarosan jön, legközelebb újabb részletekkel jelentkezünk. Az a helyzet, hogy a programnak kellene jönnie, nem újabb "szuper lesz" mélységű híreknek. Ha ez így megy tovább, sokaknak óriási csalódás lesz a nagy dérrel-durral beharangozott 10-es változat. És az is lesz még egy év, amíg elkészül...

Nagyon remélem, hogy nincs igazam. Szeretném, ha rámcáfolnának, és az újdonság a nevéhez méltóan valóban szárnyalna. De úgy érzem, az Opera bement az erdőbe, és egyelőre nem tud, vagy nem akar kitalálni. Remélem idővel azért sikerül neki...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr28794788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagykócsag 2008.11.29. 17:28:44

Igazad van.
A magyarázat egyszerűen: nincs elég erő a cégben. Nincs elég felhasználó sem. A kettő egymást erősítő folyamat (azaz nem megy előre az opera).

Már régóta érzem hogy kifulladás lesz a vége, ne legyen igazam.

awking 2008.11.29. 17:45:39

Mivel én cask pár hónapja használom az Operát így nyilván nem látok bele a dolgokba annyira, mint Ti. Csak azt tudom, hogy amikor nagy munkában voltam, a W2k szétesőben volt, a Seamonkey, FF, IE elindulni se voltak hajlandóak, akkor az OperaPortable 9.5 semmi gond nélkül elfutott. :)

A bönge nálam közpoti kérdés, fontosabb, mint az,h milyen oprendszere van az adott gépen, szépen lassan minden egyes menüpontot felfedeztem és aktívan használom is őket (Partnerek, jegyzetek, Hírcsatornák, Levelező, tartalom letiltása, oldalbeállítás szerkesztése, egérmozdulatok, szinkronizálás, stb.).
A legtöbb ismerősöm elkezdett irigykedni, és sokan kezdenek áttérni rá. ;)
Régebben én is sokat kritizáltam a logikátlanul buta reklámozást, de... mivel én már maradok Opránál, nekem az nem fáj,h rajtam kívül még hányan nyúzzák.
A mindenféle acid tesztek, százezred másodpercekkel gyorsabbak vagyunk a többinél, stb.stb. meg már akkor sem érdekelt mikor még Seamonkeyt használtam.
Ha egyszer kijön az Opera10 nekem már az nagy bódottág lesz, hogy ha szinkronizálódnának a hírcsatornák, a partnerek.
Addig amíg a FF nem tudja ami nekem kell (pölö szinkronizálás), amíg a hordozható változata majd 70MB 3 kiegészítővel, amíg azt is 70 ismert hibával vágják ki, addig csak legyintek rá.
Nyilván sok hiba van még az Oprában, rengeteget kellene rajta fejleszteni, de én ezt a böngét szeretem és ha valamit nem k*rnak el, de nagyon, akkor fogom is használni (2012-ig, amikor ugye világvége lesz XD)!

kisb9 2008.11.29. 18:41:28

Lehet, hogy igazad van. Nekem egyelőre jobban bejön az Opera mint a Firefox, vagy IE (bár mint kettőt használnom kell - webfejlesztés), mert sok olyan dolog van benne, ami nincs meg másba, és ezért számomra jobb is.

Nem igazán érdekelnek a ezredmásodpercek JS futtatás közben; legyen stabil, és legyenek benne azok a dolgok, amiatt szeretem. Jelenleg ez teljesül. Ha majd más böngésző jobb lesz, átváltok, és akkor sem fogok siránkozni: hiszen akkor az lesz a jobb. A verseny az jó. És ha hiányzó fog valami a leendő operánál-jobb-firefoxban, majd valahogy beleintegálom az Opera funkciókat, és akkor az lesz a jobb.

És ha jobb, hát jobb. Én nem bánom, hogy ha jobb dolgokat használhatok.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.11.29. 19:04:27

A cikkben elsősorban nem az Operát, mint böngészőt kárhoztatom, hanem az Operát, mint céget, és az utóbbi évek bizonyos lépéseit.

Személyes tapasztalatom szerint a Chrome gyorsabb, és a Firefox is az. Ez önmagában nem gond, nyújt annyi pluszt, hogy ennek ellenére is ezt használjam, és a lemaradás sem vészes. A baj a tendenciával van. 1-2 éve az Opera egyértelműen a leggyorsabb volt, ma pedig már nincs az élen. Jellemző, hogy amikor kipróbálhattam a 9.5-öt, megdöbbentő volt, hogy mennyivel gyorsabb, mint a 9.2, ami pedig akkoriban a leggyorsabbnak számított. Mire megjelent a végleges változata, addigra a Firefox 3 még nála is gyosabbá vált, noha az FF2 a 9.2x-nál is jóval lassabb volt. Fejlődött az Opera, csak éppen mások mégtöbbet. Mi lesz később, ha ez így megy tovább?

A másik, hogy pl. JS esetén nem ezred másodpercekről van szó. Ma még talán ennyi a differencia, de ha elterjednek a gyors JS motorok, akkor megjelennek majd az olyan oldalak is, amik erősen támaszkodnak rájuk. És akkor sokkal jobban kibukik a különbség...

ACID3 nem elsősorban azért fontos, hogy teljesítve legyen. Egyrészt presztízs, másrészt szabványtámogatás kérdése. Mivel az Opera jelenleg élen jár a szabványkövetésben, és ACID3-ban is a legjobb, ezért nem szabadna hagyni, hogy esetleg az FF vagy más megelőzze. Ha itt, meg más hasonló területen is lehagyják, akkor mi marad neki?

"Ha majd más böngésző jobb lesz, átváltok, és akkor sem fogok siránkozni: hiszen akkor az lesz a jobb."

Hát éppen erről van szó. Az Opera jelenleg ebbe az irányba halad, lassan, de biztosan, hacsak nem dobbant valamivel. De amivel dobbanthatna, annak rendszerint nagyobb a füstje, mint a lángja, vagy csak nagyon vontatottan készülget.

Ami bizakodásra adhat okot, hogy az utóbbi időben jelentősen nő az alkalmazotti létszám, remélhetőleg így jobban tudják majd tartani a lépést, vagy éppenséggel diktálni az iramot, ahogy eddig is tették.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.11.29. 19:07:40

Még annyit, hogy az Opera jelenleg a mobil üzletágának köszönhetően van ott, ahol. Itt a pozíciói elég erősnek mondhatók. De ha a Microsoft végre odateszi magát a mobile Explorerrel, megjelenik a mobilo Firefox, és mondjuk terjedni kezd az Android platform a Chrome böngészővel, akkor ezt az előnyét is hamar elveszítheti, és akkor komoly bajba kerülhet. Sajnos.

macskafaraok 2008.11.29. 19:25:37

Nem figyeltek csomo fontos reszletre:
pl.:
- yahoo mail rendesen mukodjon... :(
- youtube videok leallnak par sc utan...

A gyors kiadasok..
Es sajna a sebesseg is a multe, jo, de a tobbi browser is kb. ugyanott van, de inkabb gyorsabb... (safari, chrome)

Viszont ugy megszerettem, hogy egyik (regebbi) gepen Opera, az ujon meg Safari/Opera.

A Firefox szvsz idehaza nagyon tolt szerkezet, kulfoldiek meg vannak lepodve itt mekkora a nimbusza...

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2008.11.29. 21:11:09

Pedig az Opera10 már közel egy éve hogy fel-fel tünik a mini agentjében...
Mostmár tényleg csak 1-2 év(max 3))),és megjelenik...

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2008.11.29. 21:15:45

Mellesleg több minden rosszabb lett, például a - számomra nagyon lényeges - illeszkedés funkció...

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2008.11.29. 21:17:17

Apropopo,mi lett a chrome.blog.hu-val???

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2008.11.29. 22:06:37

Hmmm...
Elég hamar feladtátok...
Remélem nem kezdtek valami ujba...kár volna ilyen rövid távra csinálni

TDK 2008.11.30. 01:38:07

Kíváló írás. Nagyon jól fogalmazol.

janez 2008.11.30. 10:27:38

Helló!
Böngészőháború van,mindenütt ez olvasható,de nem kéne ezt annyira komolyan venni,legalábbis nekünk felhasználóknak nem. Ellenben az Opera software-nek igen,de nem úgy,hogy az a minőség rovására menjen,mert akkor az visszalépésnek tűnhet,azt pedig a nem opera fan-ok nem tolerálják. Én még vagyok elégedve az opera-val,én használni akarom,nem versenyeztetni más böngészőkkel. Én jelenleg csak a firefox-al tudom összehasonlítani,mert linux-ot használok fél éve,ott az ff az alapértelmezett,bár nyugodtan törölhetö is,nem kötelező használni. Csak egy dologra használom néha: youtube-os fájlok letöltésére és konvertálására amit egy kiterjesztés segítségével tehetek meg,bár külső programmal is megtehetném,de így egyszerűbb.
Ja és szerintem nem gyorsabb a firefox. Néhány dologban jobb,viszont néhányban az opera. A megszokás,és pár funkció az opera felé billenti a mérleg nyelvét számomra. Mindenben nem lehet jobb egy böngésző a másiknál. Valami gigantikus újítás(ok)nak kellene születnie,hogy több felhasználója legyen az operának,ezáltal több anyagi támogatója is lenne,így gyorsabban tudna fejlődni. Pénz kérdése az egész.
Lehet,hogy nyílt forrásúvá kellene tenni,többen tudnák fejlesztgetni. Ez csak egy ötlet volt.
Szóval nekem jó az asztali opera,teljesen használható és testreszabható, bízom benne,hogy nem marad le túlzottan, csak amennyire még egészséges.
Az opera mini nagyon király és szuper dolog a szinkronizalási lehetőség is,de egy symbian-os okostelefonra már az opera mobile illene,de egyrészt nem ingyenes,másrészt késik az új kiadás és szinte használhatatlan a 8.65-ös verzió. Akkor inkább a gyári böngésző ami viszi a flash-t is és stabil...
Na mondtam jót is,rosszat is,csak az a baj,hogy az illetékesekhez nem jut el az írásom,hacsak nem nekik címzem közvetlenül valami másik csatornán angol vagy norvég szöveggel,de szerintem tisztában vannak ők a tényekkel nélkülem is.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2008.11.30. 10:58:07

Az Opera nem lehet nyílt forráskódú, mert hordozza a Mini és a Mobile forráskódjait is, így rövid idő alatt lenyúlnák és átemelnék a mobil Firefoxba a dolgokat, amik a legjobbá teszik mobilon a Minit és az Opera Mobile-t. Az Operának meg ez az egyetlen annyagi bázisa. A Google-t már bukta, mert az a rókát támogatja, az MS-nek saját böngészője van, talán még a Yahoo, ami szóbajöhet.

A baj itt az, hogy támogató nélkül nem lesz nagy részesedés, nagy részesedés nélkül pedig nem figyel fel rá egyetlen támogató sem, illetve nem fog beleölni pénzt zsákbamacskának, hogy vagy visszajön, vagy nem. Vegyük például az egyszerű felhasználókat. Már ott elbukta az Opera, hogy nem megy vele a Freemail új felülete. Pistikét és Gizikét nem érdekli, hogy mennyi minden van benne, őt az érdekli, hogy menjen a freemail. De vegyünk egy fogékonyabb usert. Ajánlod neki a Gmailt, amire vált is. Megtetszik neki, használja, (Gmail 2-nél a 9.62-ben kétszer kell belekattintani a Reply lenyíló részébe, mert nem a sor elejére teszi a kurzort), eztán munkahelyén elindítja IE-vel, vagy Firefox-szal és meglátja, hogy mennyivel gyorsabb és bugmentesebb a felület. Ezért mondom folyton, hogy erre kéne gyúrni. A felhasználó a sok jó funkciótól maximum őrlődik egy sort, de általában az észérvek fognak győzni, avagy használni tudja gyorsan és stabilan az adott oldalt, főleg, hogy mivel feltehetőleg IE-ről vagy addon nélküli FF-ről váltott, így nem függ annyira a funkcióktól, szóval ugyanolyan sebességgel képes dolgozni egy fapados böngészőben, mint egy kissé szokatlan Operában.

Ronyn: Hát smv-nek eddig is ott volt a másik blogja, én meg egyedül amúgy sem győztem volna, maximum hetente, kéthetente a changelogokat. Meg olvasottsága sem volt.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.11.30. 13:07:27

Ha már gmail, mit tegyek, hogy normálisan menjen? Úgy értem, másik Operával másik gépen faszán megy, ez már évek óta nem lett újrahúzva (mármint a beállítások újrakonfigolva, mindig ráraktam az újat erre, illetve windows újrahúzásakor is ráépült a régire), viszont itt szétcsapja a baloldali menüben a "keresés hozzáadás vagy meghívás" textboxot jóó szélesre, és hát az nem jó. A sima html-s nézet persze megy. Gmail kukikat már töröltem egyszer, mit kellene még kiszedni?

pbálint 2008.11.30. 13:27:47

Üdv !
Én kb. egy éve használok Operát és véleményem szerint jelenleg ez a legjobb böngésző . De már korántsem a leggyorsabb . Egy évvel ezelőtt még látványos sebesség különbség volt a Firefox és az Opera közt ( az Opera javára ). Ma már kb . egyforma gyors a két böngésző .Leggyorsabban nálam Safari megy (xp sp3). Mindenesetre amiért Operát használok azok a a következő funkciók : gyorshívó , jegyzetelés , ugrás a webcímre , fordítás angolról magyarra. Gyorshívó már van Firefoxhoz is , igaz elég gagyi . Viszont a Firefox böngésző működésében -ahogy olvastam - további jelentős gyorsulás várható .
Ami még nem tetszik az Operában , nincs magyar helyesírás ellenörző . Egyes oldalak egyszerűen nem működnek .Más oldalakon nem működik a Mágus . Lehet hogy ez nem kizárólag az Opera hibája , de ez egy átlagjuzert nem nagyon érdekli . Nem tudott belépni az iwiw-re , Firefox-al viszont tud !
Az Operának nagyon fel kellene kötnie , mert a versenytársak lassan beelőzik..

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.11.30. 14:36:47

tetra: a profilodban nevezd át az opera6.ini-t, és próbáld meg úgy. Ha működik, akkor újra be kell állítanod a módosításaidat a beállításokban.

Lali_ 2008.11.30. 14:38:43

Helyesírás ellenőrző 99% hogy lesz, az más kérdés, hogy a magyar nyelv kétséges, de bízzunk benne...

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.11.30. 15:08:57

Hát. Az egyprofilost használom, de azért megtaláltam. Átraktam, semmi változás, vagyis visszaállt a skin, meg elvesztek a tabok, de a gmailben semmi, kukikat kitöröltem ÉS átraktam, semmi változás. Mi lehet még? Másnak megy, nekem is megy mindenhol máshol. Hol tárol MÉG beállításokat az Opera?

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.11.30. 15:14:18

Jah, amúgy a poszthoz: hát igen, nagyon szar a hozzáállása a menedzserrétegnek ottan, valahogy azt látom amit sok hazai informatikai cégnél is: a programozó hiába küszködik, mert a fejesek nagyon okosnak hiszik magukat, és szétkúrják az egészet.
Én nem a sebesség vagy a gyorshívó miatt használom (bár felfedeztem a gyorshívó lényegét is: ctrl+n-l az n. panelt lehet elérni :)), hanem mert olyan kis dolgok miatt egyszerűen klasszisokkal kényelmesebb, mint akármelyik másik, ilyen például a görgetés szépsége, a tab billentyű nyomogatásakor hogy nem megy végig minden szaron, csak ami fontos (a formokon), és hogy a sok kis megszokott, máshol baromira hiányzó funkcióhoz nem kell külön vesződnöm programokkal, mert egyben van az egész. Például baromira hiányolom máshol, hogy egy gombbal lehessen előre-hátra lépkedni a tabok között, hogy le lehessen menteni egy teljes sessiont (vagy csak egy ablaknyit), és hasonlók.

No meg persze az is közrejátszik, hogy amikor én elkezdtem aktívan netezni, ez volt az egyetlen böngésző, ami szó nélkül elbírt 150-200 tabot.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.11.30. 16:15:03

Nagyon jó összefoglaló! Én ehhez már csak egy dolgot tennék hozzá: a szerencsétlenkedésüket a fordítással meg amúgy a lokalizációval kapcsolatban. Én még tisztán emlékszek arra, hogy mennyit kellett szenvedni, mire az Opera 6 után újra lehetett magyar fordítás. Azóta folyamatosan ez megy. Még mindig nincsenek lokalizált Opera oldalak, illetve vannak, de csak a nagyobb nyelvekhez, mint orosz, német, lengyel! (Ez utóbbi azért kerülhetett be, mert náluk nagyon népszerű az Opera.) A MyOpera is megújult most, végre elérhető több nyelven, vagyis lehetséges lenne a lokalizáció, mégsem akarják valami miatt, pedig több fordító is jelentkezett, hogy szívesen lefordítaná a felületet.

De rengeteg ilyen van még, például a skines oldal, ami a lefordított böngészőből érhető el, mégis angol; az induló oldal, ami telepítés után bejön, a Dragonfly, stb.

fraki 2008.11.30. 16:57:37

Hát a helyzet az, hogy mára az Opera megjelenítő motorja a négy A-listás motor közt a 3. helyre csúszott. És nagyon komoly bugok vannak hosszú ideje fixálatlanul (szkrollozás témájában, youtube videók pár sec után leállnak stb.) Ez szakmai kimerülés, szvsz.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.11.30. 17:04:36

A youtube videókat nem az Opera szarja el, hanem a flashplayer nem megfelelő használata... tessék betolni egy 10-s playert pluginba, és minden szép és jó lesz :)

macskafaraok 2008.12.01. 00:12:27

Latom, gyakorlatilag a 3x levelezo amit hasznalnak idehaza a nepek:
- gmail
- freemail
- yahoo

nem megy siman, komoly problemak merulnek fel mindegyiknel... Akkor mit varunk, majd megkedvelik a nepek? Amikor IE, FF siman veszi az akadalyokat...

piszkafa 2008.12.01. 03:08:21

Szeretem az Operát.
Én nem értek a technkai részekhez, nálam a "króm" két napig volt, aztán takaríthattam utána; a FF3 meg lomha; az FF2-nek decemberben megszűnik a támogatása; így marad a kezes Opera. Nálam ez a leggyorsabb.

Sajnos az Opera cég meg nem talál magára. Az utóbbi években beleült a dolgaiba, hagyta az ellenfeleket nyugodtan piacterjeszkedni.

De csak nem szűnik meg?!

Akkor miacsudával böngésszek?

RaidX 2008.12.03. 10:20:26

Állítólag januárba megjelenik a Chrome végleges és addigra megoldják a beépülők lehetőségét is.
Nagyon oda kell figyelni az Opera 10 minőségére, hogy ne pártoljanak el az emberek.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2008.12.03. 13:55:16

RaidX: Ha a beépülők alatt az FF kiterjesztés kompatibilitást érted, akkor én maximum azért fogok VISSZApártolni az Operához. Hiába a kiválló alap, ha szemetet építenek rá. Az Operát legalább a kiterjesztésekkel nem teszik tönkre.

dev.chromium.org/developers/design-documents/extensions

Ez már eleve több sebből vérzik. BugMeNotnak minek külön ex? Bookmarklet tökéletes. Amúgy sem ér semmit az egész, mert 90%-a fake.
GooglePreview-nak már régesrég opcionálisan válaszhatónak kéne lenni, nem erre is külön erőforrás.
ForecastFox, FoxyTunes - No comment. Lassan már kávéfőző is legyen benne, mert miért ne?

Skype extension - A Google képes volt webes videós Gtalk-ot csinálni. Még az MS is képes volt Webmessengert csinálni. Ezek után ha a Skype nem képes webes klienst csinálni, akkor nem méltó arra, hogy akár csak 0.0001%-ot is birtokoljon a piacból.

"Delicious Toolbar" -> Google browser lévén még véletlenül se a Google Bookmarks-t fejlesszék, népszerűsítsék, vagy csinálják meg szinkronizálhatóra. Külön toolbar ráadásul, ami még a képernyőből is elvesz. Gratulálok!
Ráadásul már az autoscrollt is tönkretették, mert ott éktelenkedik középen a 4 irányba mutató nyil mozdulatlanul, pedig milyen szépen sikerült megoldaniuk Operás típusúra az elején.
Sejtettem, hogy ez lesz. Túl jó volt ahhoz, hogy a Mozilla fanok ne tegyék tönkre.

Már én is csak az Opera 10-ben reménykedek, hogy valami hasznos, forradalmi újítást is hoz. És remélem nem szerez ez is magas piaci részesedést, mert akkor ezt is beáldozzák a FF népszerűségéért. :(

RaidX 2008.12.03. 23:07:08

Igen, ezek a Chrominium elképzelései amit egy linuxos csapat csinál.
Reméllem a Chromehoz értelmesebb dolgok is lesznek.
Nálam az IE helyett van fent. Azt nagyon utálom! Az FF sem bírta a gépemen sokáig, még végig sem jártam, mit is tud.
Nálam a böngésző kiegészítések nélkül tegye azt amit elvárok tőle. Nemszeretem a csicsát és a mindent egybe monstrumokat, amik 90%-át soha nem használom. Legyen kicsi, gyors és minden oldalt nyisson meg rendesen. Az Operával ez az egy bajom (bár nem az ő hibája), sok elfuserált oldallal baja van. Az MS is mamutot gyárt az IE 8-al, hogy működjön az elb.. oldalaknál is a dolog.
Remélem a 10-es hoz pár jó dolgot és nem teszik tönkre a renomét félkész RC kiadással, hisz nem sűrgeti őket senki.

Ьalãzs (törölt) 2008.12.05. 16:19:27

Nekem a gmail/freemail/yahoomail a legkiesebb gondom, ugyanis csak gmail-t használok, azt is az Opera levelezőből.
Szerintem aki nem csak otthoni 1.0-ás user, és be tud állítani egy pop3/smtp elérést, annak nem igazán akadály az, hogy a gmail nem úgy működik, ahogy kéne.

O10:
- levél írásnál, ha HTML nézetbe beszúrsz egy képet, és visszaváltassz plain textbe, majd újra HTML-be, a kép helyén csak egy Image feliratú üres téglalap jelenik meg
- scrollozás nálam is bénázik
- új tab nyitásnál a felirat kicsit késik
- Check for updates opció úgy lefagyasztotta a gépet, hogy újra kellett indítanom...

Egyébként gyorsabb mint az előző verzió, remélem a végleges verzióig javítják ezeket a bugokat.

Ezt a scrollozás jelző izébizét hol is lehet kikapcsolni?

... egyébként Opera powaa nálam is immáron több mint 2 éve, remélem hosszú életű lesz továbbra is, és nem hal ki.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2008.12.05. 17:25:15

"Szerintem aki nem csak otthoni 1.0-ás user, és be tud állítani egy pop3/smtp elérést, annak nem igazán akadály az, hogy a gmail nem úgy működik, ahogy kéne."

Főleg, hogy a Gmail IMAP-ja egy hulladék (vagy az Operáé az?), és ha törlök egy levelet az Inboxból, nem rakja át a kukába, hanem törlődik, valamint a címkézett levelek 2x, 3x jelennek meg, ha címkékből törlök, akkor szintén kuka nélkül véglegesen törli, plusz a levelek alján lévő idegesítő "Warning: While decoding this file Opera encountered errors." üzenet sem nyerte el a tetszésemet. Ha ezek a megoldások léteznének, akkor még el is tekintenék attól, hogy az Opera szálas nézete meg sem közelíti a Gmail csoportosító nézetét és időnként fel kell járkálnom címkézni és archiválni a kívánt leveleimet.
Ha majd olyan lesz az IMAP, hogy drag n' drop rángatom a leveleimet különböző címkékbe, a törlés helyesen működik és a Del a kukába rakja, a Shift+Del pedig véglegesen törli, valamint az Opera 10 végleges lesz a HTML formázós levelezőjével, akkor talán elgondolkozom rajta.

Mégegy probléma: A Google Readeremet hogy váltom ki? Ugyanis ha a böngésző nem fut, akkor nem tölti le az RSS-eket, néha meg 1-1 pörgősebb fórumon túllépi a 10-es 20-as korlátot és csak az utolsó feedek érkeznek meg, mikor elindítom. Szóval itt is elengedhetetlen a web alapú megoldás.

Tehát jelen állás szerint ha az Opera 10 Final olyan lesz, amilyennek lennie kell és/vagy a Chrome-ot tönkreteszik a kiterjesztésekkel, akkor visszaváltok, de addig így mindent összevetve gyorsabb és kényelmesebb, hogy bár néhány kényelmi fícsör hiányzik, de például Gmailen nem kell 3x belekattintanom a válaszba, hogy jó helyen jelenjen meg a kurzor, nem kell szórakoznom a maszkolásokkal, hogy a többi fícsört (Google Docs, PPS Viewer) is felkínálja és nem kell 4-5 óránként újraindítanom, mert ezen oldalak miatt felemészt egy rakat memóriát, amit a tabok bezárása után sem szabadít fel.

Lali_ 2008.12.05. 20:57:39

A scrollozásos jelölöt az Eszközök > Beállítások > Haladó > Böngészés > Görgetésjelölőnél lehet kikapcsolni

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.12.05. 22:21:26

Penge: Ha az inboxból törlöd a levelet, akkor az archiválással ér fel. Vagy nem vetted még észre, hogy minden levél kétszer érkezik meg?

Ha cimkét törölsz, az szintén nem a levelet törli, csak a címkét a levélen. Tehát az All Mail mappában ugyanúgy meg kell, hogy találd.

Én úgy használom, hogy az INBOX tartalmát kapásból "törlöm", ami ugye nem törlés. Lehet, hogy eggyel későbbi frissítéskor de rendre megjönnek ezek a levelek is az All mail mappába. Több címkénél ugyanez a helyzet.

Szerintem teljesen használható az M2 + GMail...

RSS olvasóban szerintem nincs ilyen korlátozás, vagy mégis? Nekem még nem tűnt fel. Igaz, hozzászólásokkal nem terhelem feleslegesen, nem látom értelmét. Ha egy opik érdekel, elmentem a címét, és később visszanézek. Max. 1-2 döglött topiknál beállítom, ha nagyon kell. Ettől függetlenül én is használok Readert, egyrészt az Opera RSS olvasóján még csiszolhatnának (mappák, meg ilyenek), plusz ez egyfajta biztonsági mentés, ami oprendszereken és reinstallokon át is működik.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2008.12.06. 00:33:50

De, észrevettem, hogy minden 2x, sőt 3x jelenik meg. Ha az Inbox tartalmát törlöm, akkor nagyon király, mert az All Mail-ben aközött a 2-3000 levél között élmény görgetni, főleg mikor valami 1 hónaposra válaszolnak és nem rakja közvetlenül előre (a szálas nézetben), hanem ott marad 100 levéllel arrébb.

A Gmail valahogy nekem sokkal átláthatóbb.

Az korlátozás nem az RSS olvasóban van, hanem az oldalon. Például van 537 hsz, nem fog mind lejönni, csak a legutolsó 10 vagy 20db, oldaltól függ. Na én erre értettem. Vannak olyan csatornák, amik hetekig panganak, utána meg ha beindulnak egy óra alatt jön 50-60 feed.

Hogy más példával éljek, nem csak hozzászólások, hanem például a Chromium bugreportjai. Azt se olvasom el mindet, csak gyorsan végiggörgetem, aztán ha megakad a szemem valamin, akkor rákattintok, USA-ban meg ugye ilyenkor van nappal, így akkor pörög jobban.

Mappák tényleg lehetnének, bár szűrőkkel megoldható. Szűrők pedig a Readerben lehetnének, mert az is jól jön néha.

A biztonsági mentés viszont tényleg körülményes, főleg hogy visszaállításnál újra csinálni kell egy mailfiókot (ha kell, ha nem), hogy kihasználhasd az RSS olvasó összes lehetőségét (kuka, sidebar váltogatás...stb)

ps: Amúgy Operában nem akarnak textbox átméretezhetőséget? Egész hasznos fícsör ez is.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.27. 15:51:44

@penge™: Nehezen tudom megérteni az indulataidat. Én is nagyon várom már az újdonságokat, ennek ellenére azt mondom, hogy inkább ne kapkodják el, és hogy nincs semmi elveszve.

A Firefox megoldása erősen kísérleti stádiumban van, ráadásul csak Win7-en (esetleg Vista-n) működik, DirectX10-el. Ha jól láttam, annyit csinál, hogy egy-az-egyben D2D hívásokká alakít bizonyos utasításokat. Ne hasonlítsuk már ezt az Opera-féle OpenGL és DirectX(9) technikához. Főképp azért, mert azon túl, hogy dolgoznak valami ilyesmin, semmit nem tudunk arról, hogy mit hogyan és milyen mélységben gyorsítanak majd.

Valószínűleg az Opera is ki tudna adni hasonló stádiumban lévő verziót, csak míg a Firefox mindig minden vackot kiad (most is az IE-t akarták legyőzni), addig az Opera jól megfontolja, hogy mikor jelentsen be valamit. Lehet ezt nem szeretni, de ez van. Cserébe akár holnap is kijöhet tőlük valami olyasmi, miről még nem is hallottál soha.

Ami a gyorsulást illeti, egyrészt nem túl meggyőző, másrészt a render-idő minden esetben sokkal kevesebb, mint amennyi idő alatt pislantasz...

Én még mindig azt gondolom, hogy az Opera előrébb tart ezen a téren, mint a riválisok.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.27. 16:12:41

@cousin333: Talán ha egy kis átcsoportosítással a kétes fogadtatású dolgokat, mint a Unite, most meg a különálló widgetek tették volna parkolópályára és mindenki a VEGA-n és a Carakan-on dolgozott volna gőzerővel, akkor már kész lenne és stabil(!) is lenne. Utána meg jöhetne a Unite és a widgetek, ugyanis:
1: Ezeket nem tervezi a konkurencia.
2: Ezek jó dolgok, de nem égető szükségű, úgy értem más böngészőben SEM található meg, így nem érződik annyira a hiánya, mint a gyors JS motoroknak, a Windows 7 támogatásnak és az Aero motorját kihasználó hardveres gyorsításnak.

Az OpenGL valóban szimpatikusabb, mint a DX9, de attól, hogy nekem (és a többieknek, akiknek nincs több száz rugója DX10-es videókártyára) mi a szimpi még nem ez fogja meghatározni a mainstream vonalat. Szóval akármennyire is fáj, a DX10 továbbra is le fogja söpörni az OpenGL-t. :(

Mellesleg a 64 bites Opera hol késik? És erre ne a 64 bites Flash plugin hiánya legyen a válasz, mert az Adobe egyszer csak sitty-sutty kiad egy 64 bites flash plugint, IE8-ban lehet majd használni, FF-ben lehet majd használni, Operára meg majd lehet várni fél évet.

Ilyen apróságokon áll, vagy bukik egy böngésző népszerűsége.

Teddy Beer 2009.11.27. 17:41:02

@penge™: Nem tudom miből gondolod, hogy "mindenki" foglalkozni tud a fejlesztők közül a kívánságaiddal. Ha pedig Tetzchner nevével dobálódzol, akkor azt ne felejtsd el, hogy milyen régóta állja a sarat az Opera, tengernyi ellenpéldával szemben. Ő a megfelelő szakember, az hogy az Opera hány %-ot szerez az asztali böngészők tortájából, az nem csak azon múlik, hogy a végtermék ingyen van és ahogy Dr. House mondja, mindenki hazudik (speciel igaz). A türelmetlenek pedig szórakozzanak a Mozilla bughalmazával, ha gyenge processzoruk miatt nem mennek a szénné flashelt oldalak. Lehet ilyen hülyeségek nélkül élni, erre példa az Opera Mini elsőszámú ellenfele, a Mobile Safari. Ezred másodpercekért meg nem fogok sírni, Win7-et felrakni meg pláne. Talán majd Win8, ha kitalálnak valami égető fontosságú dolgot, ami miatt repülnie kell az Xp-nek, mert a Microsoftos összehasonlítás nem győzött meg (meg is írtam nekik, nem mintha várnék bármiféle hatást ettől).

"Ilyen apróságokon áll, vagy bukik egy böngésző népszerűsége."

Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor nem az IE és az FF lenne az élen. Amúgy most tanultam közgázból a "piac meghúzódó stratégiáról", a monopolista (nem monopólium) versenyről. Ezt látom igaznak, a böngető háborúra vonatkozóan is. Ami most zajlik, az nem tiszta verseny és innentől kezdve az a szabály áll, hogy valami mást, többet kell nyújtani, hogy a versenytársak ne tudjanak betörni a kicsi, de a túléléshez elegendő piacra.
süti beállítások módosítása