Magyar Opera

Miért érdemes tesztelni Operán is?

Nos, elsősorban a mobil web miatt. Lehet, hogy az Opera részesedése az asztali böngészők között nem jelentős, de a mobil eszközökön és a játékkonzolokon az Opera piacvezető, és egyelőre komolyabb trónkövetelője sincs. A mobil web jelentős fejlődésen ment át az utóbbi időben, és nagyon gyorsan növekszik, úgyhogy ha nem figyelsz erre a szegmensre, akkor egy egyre komolyabb csoportot zársz ki az oldaladról.

Lássunk néhány nyers adatot: egy évvel ezelőtt (2007 júliusában) az Opera Mininek 3,5 millió felhasználója volt, és 850 millió oldalletöltést regisztráltak vele, míg 2008 júliusára a felhasználók száma elérte a 15,8 milliót, az oldalletöltések száma pedig a 3.7 milliárdot, ami 330%-os növekedés egyetlen év alatt! A tömörített forgalom mostanra elérte a 44,5 terrabájtot, ami tömörítetlenül majdnem 300 terrabájtot jelent egyetlen hónapra vetítve.

Ráadásul egyre több szolgáltató telepíti fel előre az Opera Minit valamilyen formában a telefonokra (bár sokan átformálják a saját profiluknak megfelelően, a legtöbb szolgáltató meghagyja Opera Mininek). Magyarországon a T-Mobile és a Pannon is előre telepíti az Opera Minit, de ez sok más országban is így van, főként Európában (Németország, Spanyolország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Hollandia, Macedónia, Franciaország, Szerbia, Írország, Ororszország, Dánia, Litvánia, Görögország), de van rá példa az USA-ban, Ázsiában és Afrikában is.

Az operátorokhoz hasonlóan a gyártók is sokszor előre telepítik az Opera Minit vagy az Opera Mobile-t, többek között a Nokia, a Sony Ericsson, a Motorola, a Samsung, az LG, a HTC, a Casio, a Hitachi, a Panasonic, a Sanyo, a Sharp, a Toshiba. És akkor még nem említettük a játékkonzolokat illetve a különböző set-top-boxokat és egyéb szórakoztató-elektronikai berendezéseket, amelyek esetében az internet rohamos térhódítása a közeljövőben várható.

Az Opera Mini és az Opera Mobile ugyanazt a Presto megjelenítő motort használja, mint az asztali Opera, így ha egyszerűen akarsz meggyőződni arról, hogy az oldalad jól jelenik majd meg a mobilokon is, akkor teszteld Operában, vagy nyisd meg az Opera Mini szimulátorban.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr18699531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lali_ 2008.10.06. 18:27:11

Akkor egy év múlva jó esetben már 45 millió Minis lesz, nem lenne rossz :) Ha az Opera globálisan is átlépi az 1%-ot, akkor az a Mini miatt lesz.

Azért ezen a területen is kell figyelniük, mert elég nagy változások vannak itt is, belépett a Google az Androiddal, amiben így első ránézésre már van rendes böngésző, ott a szifon is, aminek a böngészője szintén elég jó (kb az Opera Mobile 9.5 szintjén áll), a Symbian meg az UIQ összeolvadás előtt áll, plussz pár napja jelent meg a Symbian érintőkijelzős telókra (Nokia 5800)
Szóval kiváncsi vagyok, hogy mit kezdenek a két új platformmal, ahol komoly vetélytársak vannak, nem úgy mint a mobilos és Windows Mobile szinten..
süti beállítások módosítása