Magyar Opera

Az Opera böngésző jövője

Új péntek, új előzetes... Sajnálatos módon azonban nem ez a helyzet. Noha előző héten sem kaptunk új weekly-t, további (legalább) egy hét várakozásra kényszerülünk. Azonban, hogy ne fásuljunk bele a várakozásba, az Opera fejlesztői bepillantást engednek a közeli jövőbeli terveikbe. A legfrissebb bejegyzésben felvillantják a jelenlegi fejlesztéseket. Mint írják, a projektek verziószám helyett kódneveket viselnek (a Firefox-hoz, vagy a Windows-hoz hasonlóan), esetükben különböző sólyomfajták neveit (amiben nem nehéz észrevenni a böngésző sebességére történő utalást). Jelen pillanatban 3 fejlesztésen dolgoznak, ezek neve sorrendben: Merlin, Peregrine és Kestrel.

Merlin

A jelenlegi Opera 9, 9.1 és 9.2 a Merlin kódbázisán alapul. A fejlesztés deklarált célja a megnövelt stabilitás, minimális és meghatározott funkcióbővítés mellett. A 9.2-es, jelenleg fejlesztés alatt álló verzió a fejlesztők ígérete szerint tartalmazni fog egy, az asztali böngészőkben még sohasem látott új funkciót, aminek bemutatására a hónap második felében kerül sor. További részleteket nem árultak el. Mit mondhatnék: kíváncsian várjuk.

Peregrine

A jelenlegi legfontosabb Opera fejlesztés (Opera 10?). Előreláthatóan rengeteg újítást hoz magával, többek között jelentős kezelőfelületi változtatásokat, megnövelt sebességet, bővített szabványkövetést, hibajavítások ezreit(!) és új, világrengető ("groundbreaking") funkcionalitást. Az új verzió előzetesei a Desktop Team honlapjáról lesznek letölthetők, valamikor 2007 folyamán (konkrét útiterv nincs).

Kestrel

A legfrissebb elem az útitervben, ami a Merlin és a Peregrine közötti rést hivatott betölteni. Ez lesz az első kiadás, ami tartalmazni fogja a Peregrine javított renderelő motorjának a fejlesztéseit. Komoly hangsúlyt kap majd a különböző (desktop és mobil) verziók közötti koordináció, a fejlesztők igyekeznek közelíteni a platformokat az egységesebb Opera élmény érdekében.

Mit lehet erre mondani? Úgy legyen! Mi mindenesetre készen állunk...

Kapcsolódó link

Magyar Opera Watch

Az Opera Watch egy angol nyelvű blog, ahol már több, mint egy éve szinte első kézből kaphattunk belső információkat az Operához kapcsolódó fejlesztésekről. Több fejlesztés alatt álló újdonság is erről a blogról szivárgott ki. Nemrég a blog szerzője, Daniel Goldman, el is helyezkedett az Operánál, így most már nem belső informátorokon keresztül jut el hozzá az információ, hanem ő is közvetlenül hozzáférhet. Sajnos ennek van egy olyan hátránya is, hogy mostantól őt is köti a titoktartási szerződés, úgyhogy valószínűleg a kiszivárogtatásoknak annyi.

Persze ez a legtöbbeknek nem újdonság, hiszen már többször hivatkoztunk mi is az Opera Watch blogra, és nem nehéz észrevenni, hogy több Magyar Operás cikk is valamelyik ottani bejegyzés alapján íródott. Ez valószínűleg a jövőben is folytatódni fog, ha érdekes cikket, újdonságot találunk akár ezen a blogon, akár egy másikon, akkor arról itt is hírt adunk. Mostantól viszont az USiTE.hu szerzőjének, Nike-nak köszönhetően már magyarul is olvashatóak az Opera Watch blogon megjelenő bejegyzések, a Magyar Opera Watch blog ugyanis nem csak szemezget az eredeti blogon található hírekből, hanem egy az egyben a fordítása annak. Ez nem csak azoknak jó, akik egyáltalán, vagy nem olyan jól tudnak angolul, hanem lehetőséget ad arra is, hogy magyar nyelven hivatkozhassunk az Opera Watch cikkeire.

Köszönjük, és sok sikert az új bloghoz!

Kapcsolódó linkek

süti beállítások módosítása