Magyar Opera

Milyen a weblapod Opera Miniben?

Az Opera Mini továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, ráadásul hamarosan ismét megújul, így várhatóan még többen fogják használni, mint eddig. Emiatt egyre fontosabb, hogy a weblapod ne csak az asztali böngészőkön jelenjen meg jól, hanem az Opera Minivel is minimum használható legyen.

Egy jó hír, hogy a helyes megjelenítés elősorban az Opera Mini feladata, és nem tied. Mivel az Opera Mini távolról sem szabványos böngésző (a körülményekből adódóan nem is igazán lehet az), ezért az oldal átformázására neki kell figyelnie. Általában ha jól jelenik meg az oldalad az asztali böngészőkben, akkor jó eséllyel az Opera Mini is megbírkózik vele.

Ha ki akarod próbálni, hogy az oldalad hogyan jelenik meg a Miniben, nem szükséges telepítened a telefonodra, ki lehet próbálni egy szimulátorral az asztali gépen is. Erre több módszer is van, de a legegyszerűbb az Opera Mini odalán található demót használni: itt egy virtuális telefont találsz, amelyen egy angol nyelvű Opera Mini fut. Sajnos proxy mögött nem mindig működik, de ez már a Java hibája.

Van néhány olyan gyakori probléma, ami be szokott zavarni az Opera Miniben, ezeknek egy részét nehéz elkerülni, de a legtöbb esetben könnyen javítható a probléma. Az egyik leggyakoribb "hiba" a megjelenésben, hogy a forráskódban a tartalom az oldalsávok és egyéb mellékes információk mögött található. Ilyenkor a Miniben az oldalsáv tartalma kerül előre, és csak több oldalnyi lapozás után juthatsz el a valódi tartalomig. Ezt nem egyszerű elkerülni, én legalábbis rengeteget szenvedtem vele, mire sikerült, két oldalsáv esetén pedig még nehezebb. Az eredmény viszont egy jobban strukturált forráskód, ami mindenképpen megéri. Ha fordítva van felépítve az oldalad és szerencséd van, az Opera Mini felismeri, hogy az oldal elején nincsenek fontos információk, és összecsukja az egészet, így egyből a fő tartalmat láthatod.

A demó segítségével könnyen kipróbálhatod, hogy megjelenik-e az oldalad Miniben, lehet-e használni, így lehetősged van arra, hogy pár apró javítással könnyebbé tedd azoknak az életét, akik nem otthon, a munkahelyen vagy a suliban nézik meg az oldalad, hanem a villamoson vagy a postán, sorbanállás közben.

Ha az oldalad jól jelenik meg Miniben, és szeretnéd, hogy ezt a látogatóid is tudják, akkor használj egyet az alábbi gombok közül (angol nyelvű gombokat is használhatsz):

A képekhez pedig a következő linket rendeld hozzá (az [URL] mezőt írd át a weblapod címére):

http://www.operamini.com/demo/?url=[URL]

Ha több weblapot is meg akarsz nyitni az Opera Mini demójában, használd a következő bookmarkletet: Megnyitás Opera Miniben.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr4685734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

opera · http://bartosslajos.atw.hu 2007.05.26. 12:01:23

Az enyém jól jelenik meg, ugyhogy mindjárt ki is rakom a mini optimalizált logot :)
Egyébként szerintem az a legjobb ha: legelöl vannak az oldal menüpontjai(esetleg becsukva) aztán a friss kommentek, amit #3-al át lehet ugrani, hogy a tartalomhoz érjen az ember
Ja egyébként én a képes keresőgombbal szoktam sokat szívni, utálom is őket(pl a magyar elektronikus könyvtár oldala ilyen, beirod, aztán tippelsz, hogy melyik lehet a keresés gomb..Ja mert letiltom a képeket...
Szóval egy egyszerűbb szövegfelismerő rendszer nem ártana bele..ami mondjuk elég bonyi és hibákkal dolgoznak még...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.05.26. 15:51:25

Azt elfelejtettem írni, hogy még egyszerűbben is ki lehet próbálni, hogy _nagyjából_ hogyan jelenik meg kisképernyőn az oldal: Operában Shift+F11.

Sanyi 2007.05.26. 20:46:14

Persze,csak már elégge köztudottá vált , hogy az asztali Operában hol működik hol nem a Java!! Ez nagyon bosszantó :/

opera · http://bartosslajos.atw.hu 2007.05.26. 22:03:54

Tudtommal hivatalosan csak pár előzetesben nem működött a java, ami nem is mindennapi használatra való

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.05.26. 22:09:31

Nálam is tökéletesen működik.

Sanyi 2007.05.27. 11:10:08

Valójában,
korlátolt felhasználói jogosultsággal nem jön be.

DiXoN008 2007.06.08. 22:37:05

Éppen azon gondolkoztam hogy ez egy ilyen nagy vihar elötti csend az Operánál és majd lassan érkeznek az előzetesek és éppen megérkezett az Opera Mini Dimension értesítője hogy hamarosan érdemes lesz nézegetni az Opera Mini oldalt :)
Mondjuk annak jobban örültem volna ha már valami tölthető dolog is lett volna.

opera · http://bartosslajos.atw.hu 2007.06.08. 23:42:57

Jaja, én is..De ha tényleg online szinkronizálást csinálják, akkor elvileg kb egyszerre kéne kb kijönniük, mert annak nincs sok értelme, hogy ha csak a mini támogatja, az asztali nem..szóval gondolom azért nincs most semmi..aztán lehet, hogy egyszerre, pl köv. pénteken lesz mini + uj opera is
süti beállítások módosítása