Magyar Opera

Szerezz egy Operás pólót az Opera Minivel

Nemrég az Opera Mini első születésnapjának alkalmából ingyen lehetett Operás csuklópántot szerezni (megkapta már valaki?). Most egy hasonló verseny indult útnak az Opera Watch blogról, csak most az ajándék egy Operás póló, amiért már akkor is érdemes lehet beszállni, ha egyébként nem vagy megszállott Opera rajongó. Ha más nem, otthon még jól jöhet takarításkor :) Az ajándékot ugyanis rendkívül egyszerű megszerezni, nem kell mást tenned, mint írni egy blogbejegyzést az Opera Miniről, majd küldeni egy emailt az Opera Watch-nak a bejegyzés linkjével, a méreteddel (vagyis a kívánt pólómérettel), és a címeddel, ahová küldhetik. Ezután már csak azért kell szurkolni, hogy maradt-e még kiküldeni való Operás póló. Régebbi bejegyzések nem számítanak. Ha nincs blogod, írhatsz egy hosszabb postot egy fórumra is (My.Opera fórum kizárva), valamint készíthetsz egy Opera Minis videót, amit feltehetsz a YouTube-ra. A lényeg, hogy valamit kell kavarni az Opera Mini körül. Fontos még, hogy a fentiek lehetnek magyarul is, nem szükséges angolul írni semmit. Annyit még azért kérnék, hogy ha írtok valamit a Miniről, akkor küldjétek el ide is a linket, köszi.

Természetesen ez a bejegyzés elsősorban azért készül, hogy én is kapjak egy ilyen pólót :) Ennek keretében leírom, hogy hogyan zajlott a Mini magyar fordítása.

A Minivel először akkor találkoztam, amikor az Opera elküldte a benne szereplő szövegeket fordításra, természetesen anélkül, hogy valaha is láttam volna, hogy hogyan néz ki, vagy mi fán terem. A többi fordítóval közösen egy keveset morgolódtunk, hogy mégis milyen környezetben szerepel az, hogy "Manage bookmarks", kifér-e majd a fordítás, meg mire vonatkozik az, hogy "Enter text", de végül is elkészült valami, aztán vártunk. Közben jöttek újabb módosítások meg újabb szövegek, mi fordítottunk, és lestük, hogy mégis mi lesz ebből. Előtte már egyszer kellett csináljak egy sürgős fordítást az Opera Mobile valamelyik változatához, ezt se láttam végül soha, úgyhogy fogalmam sincs, hogy végül minden milyen lett az eredmény, mindenesetre különös módon ez volt az egyetlen olyan fordítás, amiért fizettek is valamit. Úgyhogy nagyon gyanús volt ez a Mini is, hogy én itt próbálom lerövidíteni a fordításokat, meg kitalálni a legjobb szót, aztán nem is fogom látni soha, hogy mi lesz belőle.

Arra már nem emlékszek, hogy pontosan mikor, de még jóval az 1.0-s verzió előtt kaptunk egy tesztváltozatot kipróbálásra, vagyis inkább egy linket, ahonnan a telefonnal le lehetett volna tölteni. Ekkortájt nekem egy Siemens ME45-ös telefonom volt, amin egyáltalán nincs Java, úgyhogy nem sok esélyem volt kipróbálni. Sajnos abban az időben még nem ismertem a J2ME szimulátort, úgyhogy megkértem a eszpee-t, aki a Kispadon (akkor még sesblogon) már korábban foglalkozott a Minivel, hogy azonnali főbelövéssel büntetendő titoktartás mellett próbálja már ki nekem a magyar verziót. Ha jól emlékszem, nagy eredményt nem sikerült elérni, mivel magyar verziót a megadott linken hiába kerestünk.

Nemsoká jött is egy levél, hogy egyelőre csak a "fontosabb" nyelvekre készült el a lokalizált változat, de ne izguljunk mert hamarosan a második széria is sorra kerül, és azután máris következnek a "kis" nyelvek, köztük a magyarral. Ez a stratégia már ismerős volt az asztali Operából, ahol sorozatosan, több verzión keresztül hanyagolták sokáig az ilyen "kis" nyelveket. Az aggodalmam nem is volt alaptalan, mert az Opera Mini 1.0 nem jelent meg magyarul (bár ezt hivatalosan még nem is lehetett volna itt használni), és a világszerte elérhető 1.2-es verzió megjelenésekor sem volt még magyar verzió egy ideig. Ekkor már felfedeztem, hogyan lehet futtatni a Minit asztali számítógépen, úgyhogy sikerült alaposan letesztelni még a hivatalos verzió megjelenése előtt. Azóta szerencsére nem volt probléma a magyar verzió megjelenésével, mindig időre megvolt a fordítás is, és a program is.

Aktívan az Opera Minit csak az utóbbi két hónapban kezdtem el használni, amikor is szert tettem egy Nokia 6070 telefonra. A Pannonnál kaptam 1 mega ingyen letöltést (lol), aztán azt gondoltam, hogy megnézek három oldalt, és már ki is merült, de legnagyobb meglepetésemre jóval tovább kitartott. Mondjuk túlzottan sokat nem használom, mert általában mindenütt van net, ahol járok, de egyszer már elég jól elszórakoztam vele, amíg vártam a Postán, még bosszankodtam is, amikor sorra kerültem, hogy most félbe kell hagynom az olvasást. A böngésző része a Mininek egész egyszerűen zseniális, azt hiszem ezt senki nem vitatja, aki kipróbálta. Ami a többi funkciót illeti, ott már azért elkelne egy kis redesign, szerény véleményem szerint a hírcsatornákat elég nehézkes használni (nem is használom), a képek mentése meg készítése elmegy, azt meg végképp nem értem, hogy miért nem lehet bővíteni a keresők listáját, főleg most, hogy kiebrudalták a Google keresőjét, és beprotekciózták a Yahoo-t. Viszont amit jelenleg nyújt a Mini, az nekem tökéletesen megfelel, az online életemet amúgy sem itt képzelem el zajlani, mondjuk egy három sornál hosszabb blogbejegyzés írása simán elmenne kínzásnak is.

Részemről eddig tartott a bemutató, most már nálatok a labda, várom a ti beszámolóitokat! Hol hallottál az Opera Miniről? Mikor próbáltad ki először? Hogy tetszett? Miért használod?

Kapcsolódó linkek:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr4634857

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Onlinemarketing blog - online marketing 2007.02.09. 23:34:15

Opera Mini - reklámmentes élvezet?Egyre többet használom az Opera Minit a telefonomon (ami most egy SonyEricsson W300i), egyszerűen rászoktam. Ha egész nap szaladgálok (mint tettem ma is), és akad napközben pár percem, rálesek az Indexre, történt-e valami…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felixo 2007.02.08. 23:43:50

Sziasztok !
Örülök, hogy én lehetek az első, aki írhat.
Az Opera Minire véletlenül akadtam rá, de azt már nem tudom, hogy hol. Azóta rabjává váltam, nehezen lennék már meg nélküle.
Hogy miért használom ?
Sajna otthon nincs netem, csak itt melóhelyen, ezért mikor nem dolgozok, használom rendesen.
Nagyon elégedett vagyok & már türelmetlenül várom a következő verziót! Elég nagy a csend mostanság, vajon mire készülnek ?
Az RSS hírcsatornáknál vannak néha problémák, de talán ezt majd kiküszöbölik !?
A csuklópántot még mindig nem kaptam meg, pedig azt írták, hogy hamarosan postázzák !
Végezetül csak annyit tudok mondani :
Hajrá OPERA MINI !!!!

felixo 2007.02.08. 23:51:44

Egy kérdés:
Amit ide írtam be, én annak a linkjét küldtem el nekük emailben!
Szerinted karaj ez jó lesz ????

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.02.09. 12:37:15

Apropó: Az Opera Watch blogot olvasva, a kommentek között...Na mindegy nem ez a lényeg, hanem ez: www.operamini.com/demo/
Nyomj 2*-ot, majd nyiss meg egy oldalt ahol sok írás van(Pl: ezt, a magyaroperát)És az egérrer fogd meg az oldalsó scrollt és huzogasd le-föl és már is kész a kis baki.
Az alsó részt, amit eltüntettünk a legelején a két csillaggal, valahogy nem frissiti rendesen a java.
Aki nem hiszi az nézze meg a képeket itt: bartosslajos.atw.hu/letoltes/index.php?dirpath=./opera&order=0
(hiba1.jpg-hiba3.jpg) Karaj jelzed majd a bibit?
Egyébkén én ezt küldtem el nekük:bartosslajos.atw.hu/comment.php?comment.news.15 És ök meg kb 3 perc mulva ezt küldték vissza :): Hi Opera10,

Thanks for participating -- I appreciate it.

I took a look at your blog and noticed that you have other posts there relating to Opera. I was wondering if this blog is focused mostly toward Opera related stuff? Or just an occasional mention? What percentage of posts are about Opera?

Daniel

felixo 2007.02.09. 23:21:10

Nekem "csak" ennyit írtak vissza :
" Hi Zsolt,
Thanks for participating in the group writing project.
Daniel "

Arról nem írtak, hogy kapok e pólót! Sreinted karaj ?

mew 2007.02.14. 15:01:07

kicsit off, az opera következő verziójáról néhány részlet:
index.hu/tech/mobil/3gsm070213/

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.02.21. 21:49:05

Ezen kívül még három magyar cikk került be a listába (ami egyébként nem túl hosszú). A pólókat ma postázza Daniel a résztvevőknek :)
Bővebben itt: operawatch.com/news/2007/02/group-writing-project-opera-mini.html

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2007.02.27. 14:14:26

És igen!
Megkaptam a pólót, és extraként tollat, kitűzőt és matricát.
Kicsit viharvert levélben érkezett San Diego-ból :-)))))

felixo 2007.02.27. 16:25:06

Csatlakoznék az elöttem szólóhoz(Konrad) !
Én is megkaptam az extrákat a pólóval ! :-)

Zoli · http://www.zolix.shp.hu 2007.03.01. 14:59:31

huuu..hat en egy kicsit csalodott vagyok...sztetek mennyi ido kell ameg Kolozsvarra is eljut..:( az enyem..;mar Marcius van..

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.03.01. 15:42:07

Ne izgulj, az enyém se jött még meg Budapestre.

Zoli · http://www.zolix.shp.hu 2007.03.01. 16:21:57

az elobbiket visszavonom:)..epp az elobb erkezett meg a cetli, hogy menjek utana:))
sziasztok.

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.03.01. 23:20:35

"Ne izgulj, az enyém se jött még meg Budapestre."
Hát azt lehet, hogy a jó kis magyar posta elkavarta:) ,de a remény hal meg utcsonak

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.03.07. 20:13:05

Ne báncsuk a Postát, ma megjött az enyém is, bár a boríték úgy néz ki, mintha megjárt volna egy háborús övezetet. A belseje viszont nem sérült, és kaptam egy kis piros Operás labdát is a blog miatt :)
süti beállítások módosítása